Mnie ogólnie wody górskie nie interesują ale żeby wejść z Tenkarą na Polski rynek ten zapis musiałby zniknąć.Tym czasem pierwsza wędeczka firmowa pod casta się zbroi.
Tenkara w Polsce
#81 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2013 - 13:06
#82 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2013 - 13:20
Ta metoda to chyba tylko na rzeki bo na jeziorko to pewnie jak juz tylko lódka i naprawde dlugi kij.
#83 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2013 - 13:30
Jeziorka też mnie średnio bawią.
#84 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2013 - 17:31
No i rzadziej sie caly zestaw placze
Użytkownik ictus edytował ten post 05 styczeń 2013 - 17:33
#85 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2013 - 19:19
Jak wcześniej pisano skoro metoda zabroniona w Polsce to po co się nią zachwycać i próbować dostosować do naszych warunków ?
Jeśli chodzi o zastosowanie jej w innym kraju i doborze sprzetu to jest do zaakceptowania ale jeśli ktoś chce łowić w miejscach mało uczęszczanych w Polsce to już naraża się na łamanie prawa - do tego piszę to na ogólnie dostępnym forum - to już głupota totalna i dziwić sie że wszyscy piszą tylko jak ominąć prawo - nie ważne że inne niż u innych ale prawo
#86 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2013 - 19:39
Zakazane tylko na wodach górskich. Jest dużo rzek z pstrągami i lipieniami, które nie są "wodami górskimi" wiec gdzie tu łamanie prawa?
#87 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2013 - 22:18
Oby wszyscy tak łamali prawo jak ci którzy stosować zamierzają tę trudną,dość prymitywną w zamyśle technikę.Pozbawienie się kołowrotka,znacznie utrudnia łowienie,znacznie ogranicza skuteczność jak sądzę i zmniejsza przyjemność(sound of reel),ale pewien archaizm,prostota, metody budzą zainteresowanie.Tommy jest konsekwentny-to godne docenienia-czekamy na relację,
Tak więc orvisie 123-trochę wyrozumiałości i nie posądzaj o głupotę nowatorów
pzdr.kardi
#88 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2013 - 22:26
Z tego co wiem kolega @Darek z m.pl już jakiś czas łowi tą metodą
#89 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2013 - 23:41
Jak wcześniej pisano skoro metoda zabroniona w Polsce to po co się nią zachwycać i próbować dostosować do naszych warunków ?Jeśli chodzi o zastosowanie jej w innym kraju i doborze sprzetu to jest do zaakceptowania ale jeśli ktoś chce łowić w miejscach mało uczęszczanych w Polsce to już naraża się na łamanie prawa - do tego piszę to na ogólnie dostępnym forum - to już głupota totalna i dziwić sie że wszyscy piszą tylko jak ominąć prawo - nie ważne że inne niż u innych ale prawo
.....po to że jeszcze są rzeki nizinne gdzie można ją stosować.Przemyśl a potem wyjeżdżaj z takimi tekstami.
#90 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2013 - 00:50
Orvis123 przecież nikt tu nikogo do łamania prawa nie namawia uważnie przeczytaj cały wątek .
Z drugiej strony żyjemy w kraju głupiego prawa czasami ktoś musi du..e ruszyć i coś zmienić , jeżeli nie miało by to najmniejszego sensu dale zwracalibyśmy się do siebie per towarzyszu .
Metoda sama w sobie wielce ciekawa taki powrót do początku , z wykorzystaniem kosmicznych technologi .
Na pewno i mi sprawi ta metoda dużo radości już rozglądam się po zagramanicznych stores za jakimś ekonomicznym zestawikiem na początek , dwieście metrów od domu mam małą rzeczkę idealnie nadającą się na testy .
Użytkownik wedkarzyk1 edytował ten post 09 styczeń 2013 - 00:53
#91 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2013 - 15:14
RAPR
4. Metoda muchowa
4.1. Łowienie ryb metoda muchową dozwolone
jest na jedną wędkę, trzymaną w ręku, wyposażoną
w kołowrotek o szpuli ruchomej i sznur
muchowy, zakończony nie więcej niż dwoma
haczykami, każdy ze sztuczną przynętą – przy
czym każdy haczyk nie może posiadać więcej niż
dwa ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie
wykraczały poza obwód koła o średnicy 30 mm.
Inne linki niż sznur muchowy w tej metodzie
mogą być stosowane wyłącznie do wiązania
przyponów, których długość nie może przekraczać
dwukrotnej długości używanego wędziska
oraz jako podkład pod sznur muchowy. Na
wędce muchowej nie wolno stosować dodatkowego,
zewnętrznego obciążenia linki i przyponu
oraz zakazuje się stosowania kuli wodnej
i innych zastępujących ją przedmiotów
Teraz - proszę powiedzeć mi jak dopuszcza się łowienie na muchę - czyli metoda muchowa - na wodach nizinnych do tego na Tenkarę nie łamiąc prawa ?
Mówi się o metodzie łowienia a nie na jakiej wodzie (nizinna czy górska) - co teraz powiecie ?
Użytkownik orvis123 edytował ten post 09 styczeń 2013 - 15:17
#92 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2013 - 15:52
"po co się nią zachwycać i próbować dostosować do naszych warunków"
@Orvis zachwycać się nią należy bo jest romantyczna a dostosowanie do naszych warunków powinno polegać na zmianie przepisu i dodanie Tenkary jako legalnej metody również na wody górskie.
Co do interpretacji przepisów to tenkara formalnie nie będzie metodą muchową ale na wodach nizinnych raczej odmianą bata lub bolonki - wtedy wszystko jest legalnie, możesz spać spokojnie Wg przepisów RAPR można stosować przynęty sztuczne np. muszki.
I co teras?
Użytkownik ictus edytował ten post 09 styczeń 2013 - 15:55
#93 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2013 - 15:56
Orvis pieprzysz po prostu bzdury.Na wodzie nizinnej mogę sobie na bata łowić a na końcu mieć sztuczną muchę nie łamiąc prawa.To samo mogę łowić na nizinnej spinem czy castem na system z kulą wodną czy trokiem a za przynętę mieć sztuczną muchę.Jak przyjdzie kontrola z takimi argumentami jak Twoje to śmiechem ich zaj....e.
#94 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2013 - 16:43
Jakie metody dopuszcza RAPR ?
Jakie ma znaczenie woda nizinna czy górska w odniesieniu do metody łowienia ?
Jeżeli łowisz na spinning to taka metoda jest dopuszczona bo określa ją RAPR - a co do przynety to możesz używać sztucznej muchy bo to jest przynęta sztuczna więc co ma piernik do wiatraka ?
A łowiac na bata łowisz jaką metodą ? bo normalnie to spławik - i też jest dopuszczony jako metoda RAPR-em - nie? niby jak chcesz podać muchę na wodę batem ? tylko na "wstawkę" z góry ?
Mylicie ciągle metody łowienia i wody na których są dopuszczone - czy nie wolno łowić na spinning na wodzie górskiej? wolno jak do tego dopuści dzierżawca- proste ?.
Metody zostały określone w RAPR i nie ma metody bez metody.
Tenkara jest metodą muchową z korzeniami w Japoni a w Polsce RAPR określił jak łowić metodą muchową i Tenkara jej nie spełnia.
To wy piszecie same bzdury niczym nie poparte.
#95 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2013 - 16:57
Pogrążasz się.Na szczęście jest opcja ignoruj i więcej tych Twoich idiotyzmów czytać nie muszę.Masz w RAPR określone że jak bat to musi być spławik?Trolluj dalej
#96 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2013 - 17:03
Nie chodzi o Trolowanie bo chyba nie wiesz co to znaczy ale o dojście do sedna sprawy - czyli można czy nie ? Ja podałem swoje argumenty - proszę podajcie lepsze i przekonajcie że macie rację i tyle.
#97 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2013 - 17:08
Jeśli to bardziej Ci pasuje to uznaj tę metodę za metodę spinningową, w niej nie ma obowiązku używania kołowrotka
RAPR
1. Wędka
"Wędkarz ma obowiązek posługiwać się wędką składającą się z wędziska o długości co najmniej 30 cm, do którego przymocowana jest
linka zakończona:
a) jednym haczykiem z przynętą
c) w metodzie spinningowej i trolingowej, sztuczną przynętą wyposażoną w nie więcej niż dwa haczyki; haczyk może mieć nie więcej niż cztery ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 30 mm,
2. Przynęty
a) Jako przynęty mogą być stosowane:
– przynęty sztuczne;
2. Metoda spinningowa
2.1. Łowienie ryb metodą spinningową dozwolone jest na jedną wędkę, trzymaną w ręku, z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą, uzbrojoną w nie więcej niż dwa haczyki.W czasie spinningowania nie wolno stosować żadnych dodatkowych wskaźników brań instalowanych na lince.
#98 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2013 - 19:07
Toczyły się może dyskusje podobne kiedyś, teraz na Jerkbait się dyskutuje co wy na to ?
RAPR określa metodę łowienia na muchę i z tym związaną definicję wędki muchowej - tego Tankara nie spełnia.
Ale jest metoda żyłkowa której definicji w RAPR też nie ma a wolno na nią łowić.
Najważniejsze to czy powinno się precyzyjnie określić metody łowienia z definicjami wędki i przynęty do nich w różnych kombinacjach dopuszczeniowych. Trudno odmówić łowienia na dociążony streamer jako przynęty sztucznej na spinning i na muchę. Chodzi o określenie że jak zawiąże muchę do bolonki to na jaką metodę łowię i czy tak wolno.
Nacisk powinien być położony bardziej na przynętę jako metodę a nie na sprzęt do niej stosowany - przykład łowie na bata dowiązuje obrotówkę (taki kaprys) to spinninguje a nie łowie na spławik - proste ale jak do bata dowiąże muchę i wstawiam z góry na wodę to łowię na muchę też prawda ? jeśli tak to po co określać metodę muchową z określeniem wędki, sznura, kołowrotka,linki muchowej ? a przy spinningu nie ma mowy o kołowrotku i czy przy spławiku.
Tenkara to metoda muchowa , przynęta to muchy jest sznur ( nie ważne czy jedwab czy odcięta część linki muchowej ) nie ma tylko kołowrotka.
Pytanie czy wolno stosować w Polsce zgodnie RAPR Tenkarę ?
Mam nadzieję że napisałem wszystko zrozumiale i to samo będzie w drugą stronę.
#99 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2013 - 19:27
#100 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2013 - 19:35
He he gdzie RAPR dopuszcza Tankare na "wody nizinne" ??? a nie na górskie ???? Sorry ale pokaż to !!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych