Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Tenkara w Polsce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
304 odpowiedzi w tym temacie

#121 OFFLINE   orvis123

orvis123

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 59 postów

Napisano 11 styczeń 2013 - 09:37

Gratuluje wiedzy ;) Jak mogles nie widziec czegos takiego jak obowiazujaca w lowisku metoda muchowa? Dam Ci przyklad, choc mam wrazenie ze to troche tak jakby 40 letniego faceta uczyc wiazac sznurowki.

Ponizej dwa przyklady ( pewnie nie uwierzysz, ale takich lowisk jest w PL wiecej )
"Regulamin łowiska specjalnego-ochronnego San Zwierzyń - Hoczewka - na rok 2013
III.1 Połów ryb odbywa się metodą muchową."

"ZASADY FUNKCJONOWANIA ŁOWISKA SPECJALNEGO KOŁA PZW „TRZY RZEKI” NA RZECE ŁUPAWA
II.1 Łowisko dostępne do wędkowania metodą muchową ,

@Tomy ma racje, jestes typowym trolem.

Bardzo dziękuje - rzeczywiście nie brałem pod uwagę Łowisk Specjalnych tylko ogólne dostepne ze zwykłej składki.

Panowie którzy wszystko wiedzą i są przekonani o wszystkim - gratuluje - ja nie jestem i juz nie zamierzam pisać o Tenkarze bo nic się tu nie dowiem - co do trolowania to proszę wpisać  hasło w wiki chociaż i przeczytać ze zrozumieniem.

Lobby powstaje żeby wprowadzić Tenkarę na nasz rynek i OK ale najpierw trzeba zapewnic stonę prawną i o tym mozna pogadać ale już nie wszystko wiadomo.

#122 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 753 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 11 styczeń 2013 - 09:52

I na koniec dyskusji z PZW, oficjalne, podsumowujące enigmatyczną wypowiedź Prezesa, oficjalne stanowisko Rzecznika Prasowego PZW:

"W świetle zacytowanych przepisów RAPR wszędzie tam, gdzie opisano dozwolone metody połów jako metoda muchowa, to jest to metoda niezgodna z przepisami ze wzgledu na to, iż sprzęt uzywany do połowu nie ma kołowrotka. Natomiast tam, gdzie opisano, że dopuszcza się połów tylko na muchę lub sztuczną przynętę, to taka metoda jest legalna i dopuszcalna.
Antoni Kustusz
rzecznik prasowy ZG PZW"

Cyt. Za @Darek z m.pl

U.

#123 OFFLINE   TroutFan

TroutFan

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 253 postów
  • LokalizacjaNad Łebą
  • Imię:Bartosz

Napisano 11 styczeń 2013 - 10:15

Mam rozwiązanie.

Kupujemy coś takiego jak w linku poniżej , doklejamy do dolnika w wędce i voilà

Link:

http://festfishing.b...ek-muchowy.html

#124 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15993 postów

Napisano 11 styczeń 2013 - 10:26

I na koniec dyskusji z PZW, oficjalne, podsumowujące enigmatyczną wypowiedź Prezesa, oficjalne stanowisko Rzecznika Prasowego PZW:

"W świetle zacytowanych przepisów RAPR wszędzie tam, gdzie opisano dozwolone metody połów jako metoda muchowa, to jest to metoda niezgodna z przepisami ze wzgledu na to, iż sprzęt uzywany do połowu nie ma kołowrotka. Natomiast tam, gdzie opisano, że dopuszcza się połów tylko na muchę lub sztuczną przynętę, to taka metoda jest legalna i dopuszcalna.
Antoni Kustusz
rzecznik prasowy ZG PZW"

Cyt. Za @Darek z m.pl

U.

No i to jest najważniejsze.Pasuje mi to jak nie wiem co!Podobną odpowiedź i ja otrzymałem.

#125 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15993 postów

Napisano 11 styczeń 2013 - 10:29

Mam rozwiązanie.

Kupujemy coś takiego jak w linku poniżej , doklejamy do dolnika w wędce i voilà

Link:

http://festfishing.b...ek-muchowy.html

No jest to rozwiązanie :)  .Dla mnie zbędne.Rzeki nizinne to mój żywioł i tam będzie Tenkara stosowana.Orvis Ty się tak nie przejmuj i pisz.Jak dotąd to wbrew pozorom odwalasz bardzo dobrą robotę na rzecz reklamy tej metody. :lol: 

Użytkownik Tomy edytował ten post 11 styczeń 2013 - 10:32

#126 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 11 styczeń 2013 - 11:07

Tomy reklama dźwignią handlu :lol:  :lol: :lol:  :lol: .

Tak jak pisałem na logikę wody nizinne jak jest kula wodna dozwolona to dlaczego z tenkarą ma być problem?Wszystko jasne po słowach rzecznika prasowego, a on się zna bo gazety czyta nad wodą :P .

Orvis123 na temat tenkary już wszystko wiadomo, nie jest aż tak ten regulamin skomplikowany.

#127 OFFLINE   orvis123

orvis123

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 59 postów

Napisano 11 styczeń 2013 - 15:21

Aby zakończyc mam nadzieje temat Tenkary i legalności na nią łowienia w Polsce - poszperałem jeszcze trochę
i wg mnie tak to wyglada :

Połów na Tenkarę dozwolony jest na wodzie GÓRSKIEJ tam gdzie - przynętami są przynęty sztuczne i roślinne.

Zakaz połowu jest tam gdzie regulamin łowiska lub IKPiL wprowadza jako połów tylko metodą muchową lub przynętą jest sztuczna mucha - i tu wyjaśnienie dlaczego sztuczna mucha : http://www.lowisko.h...wyjasnienia.pdf  i krótki cytat z tego linku :

2) W związku z wykreśleniem definicji sztucznej muchy z Regulaminu Amatorskiego
Połowu Ryb PZW informujemy, że pod pojciem „sztucznej muchy” zawartym w
załączniku nr 1 do nowego Zezwolenia (Wykaz wód udostpnionych do amatorskiego
połowu ryb) rozumiemy poławianie metodą muchową.

Na wszystki wodach nizinnych PZW wolno łowić bo nie widziałem takiej wody aby przynetą była sztuczna mucha lub metoda muchowa.
Jeżeli dzierżawca w swoim regulaminie nie określi inaczej a przywoła RAPR to obowiazuje to co wyżej.

Na koniec jeszcze coś takiego : http://jerkbait.pl/t...w-polsce/page-7

oficjalne stanowisko Rzecznika Prasowego PZW:

Antoni Kustusz
rzecznik prasowy ZG PZW"

Także Orvis Dziękuje za uwage i powodzenia.

#128 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:W.

Napisano 11 styczeń 2013 - 15:33

;)

Użytkownik ictus edytował ten post 11 styczeń 2013 - 15:35

#129 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15993 postów

Napisano 11 styczeń 2013 - 15:57

No i wątek zdechnie bez orvisa :(

#130 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 11 styczeń 2013 - 16:09

Jaka klasa Tenkary będzie najlepsza na białoryb - wzdręgi, jelce, jazie, klenie? Rybki 25-45cm. Musze nabyć jakiś sturt-up na wiosnę :)

#131 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 11 styczeń 2013 - 18:47

http://www.ebay.pl/i...=item35c1594b92

Patrz jaka ładna.Może spotkam Cię nad Sanem to połowimy :) .

#132 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 11 styczeń 2013 - 19:25

Bardzo chetnie :)

#133 OFFLINE   orvis123

orvis123

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 59 postów

Napisano 11 styczeń 2013 - 20:16

No i wątek zdechnie bez orvisa :(

Przykro że nikt tu nie pokusił się o pomoc w temacie  tak dokładnie jak ja - sami ignoranci (proszę spr. co to znaczy) i naśmiewanie się i nazywanie Trolem - brak słow - zawiodłem sie na tym forum poziomem Flyfishing

#134 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15993 postów

Napisano 11 styczeń 2013 - 21:35

No po prostu nie ten poziom.

#135 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15993 postów

Napisano 11 styczeń 2013 - 21:36

Jaka klasa Tenkary będzie najlepsza na białoryb - wzdręgi, jelce, jazie, klenie? Rybki 25-45cm. Musze nabyć jakiś sturt-up na wiosnę :)

Chyba wersja ITO by była najlepsza.?Najmocniejsza jest Amago.

Użytkownik Tomy edytował ten post 11 styczeń 2013 - 21:37

#136 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

W walce z głupota nie ma wygranych, są tylko cudem ocaleni

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów
  • LokalizacjaGibraltar i okolice

Napisano 11 styczeń 2013 - 21:42

Przykro że nikt tu nie pokusił się o pomoc w temacie  tak dokładnie jak ja - sami ignoranci (proszę spr. co to znaczy) i naśmiewanie się i nazywanie Trolem - brak słow - zawiodłem sie na tym forum poziomem Flyfishing

Szanowny anonimie.

Wygląda na to, że forumowicze żywią dość podobne, choć o przeciwstawnym wektorze uczucia...

Jednak

Propozycja, może jak emocje opadną - odwiedź inne wątki, również w dziale FF i zmienisz zdanie?

Tak czy inaczej - wszelkiej pomyślności.

#137 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 11 styczeń 2013 - 21:56

@orvis Czy ty zdajesz sobie sprawe z tego ze jestes niegrzeczny? Na domiar zlego prowokujesz swoimi wypowiedziami innych.

W pierwszym poscie w tym watku zaczales od nazwania nas totalnymi glupkami. Potem oskarzales nas o pisanie samych bzdur. Nastepnie przeszedles do literalnego okreslania nas jako debili. Zacytowales jako swoje odkrycie cytat Uglego, zamieszczanac nawet link do tego samego watku w ktorym sam pisales. Zachwyciles sie swoim dokladnym podejsciem i pomoca. Na dokladke nazwales nas ignorantami.

Przyznasz, ze to slaby start na forum.

Wlacz sie w zycie jerkbaita bez inwektyw i wszystko bedzie ok.

#138 OFFLINE   orvis123

orvis123

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 59 postów

Napisano 12 styczeń 2013 - 11:02

Napisałem w jednym wątku o Tenkarze - mam nadzieje wszystkie informację - aby inny nowy użytkownik wszedł i nie prosił się o tel. tylko znajdzie odpowiedż na swoje wątpliwości w formie popartej (linki do żródeł) a nie na "gębę". Rozpocząłem temat prawny i chciałem go zakończyć jak trzeba - to tez zrobiłem. A personalnie nikomu nic nie napisałem tylko trzeba czytać ze zrozumieniem - jeżeli ktoś pisze o głupocie gdy łamie prawo kazdy może udowodnić że nim jest lub nie.

#139 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 12 styczeń 2013 - 11:55

Napisałem w jednym wątku o Tenkarze - mam nadzieje wszystkie informację - aby inny nowy użytkownik wszedł i nie prosił się o tel. tylko znajdzie odpowiedż na swoje wątpliwości w formie popartej (linki do żródeł) a nie na "gębę". Rozpocząłem temat prawny i chciałem go zakończyć jak trzeba - to tez zrobiłem. A personalnie nikomu nic nie napisałem tylko trzeba czytać ze zrozumieniem - jeżeli ktoś pisze o głupocie gdy łamie prawo kazdy może udowodnić że nim jest lub nie.

Orvis dalej normalnie prosisz się o przykre słowo.Dalej domniemujesz, że tu są same osły które nie potrafią czytać ze zrozumieniem, dalej ruszasz kijem w mrowisku.Może trochę wyluzuj z tymi swoimi "mądrościami", a jak uważasz, że inteligencją przerastasz użytkowników to poprostu zmień miejsce :D .

Powiem krótko,nie wiem jak innych ale mnie Twoje wypowiedzi w....ją.Myślę, że przeczytasz to ze  zrozumeniem, co do Ciebie napisałem :angry: .

Użytkownik Jozi edytował ten post 12 styczeń 2013 - 11:58

#140 OFFLINE   orvis123

orvis123

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 59 postów

Napisano 12 styczeń 2013 - 12:32

Zakończmy już temat personalny bo temat Tenkary (legalność łowienia na nią w Polsce) uważam za skończony - po co się pocić teraz nawzajem ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych