ocieplacze do woderow pros
#1 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2023 - 21:36
#2 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2023 - 17:32
Uzywa ktos? Jakie grube sa te filcowe?
o jakie Tobie chodzi?
wklej link
#3 OFFLINE
#4 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2023 - 17:38
#5 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2023 - 17:39
Chodzi mi wylacznie o stopy. Mam takie ocieplacze z gumowcow lemigo najwiekszych, ale sa za duze do prosow (prisy tez mam najwieksze jakie robia)
ok, to nie wiem
mam inne, kupione razem z butami
#6 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2023 - 20:37
Ale juz mnie diabli biora od cieknacych woderow. Winie za to siedzaca pozycje w bb. Ostatnio kupilem prosy (oczywiscie sa w naturze duzo krotsze niz w tabelce, ale zaryzykuje teze, ze w nich raczej nitka nie przetnie materialu jak za bardzo zegne noge. I mysle czym by zaizolowac te prosy tak by mozna bylo w zimie uzywac. Wszystkie skarpety z merynosa czy welny owczej probowalem ze skarpeta neoprenowa etc moze dadza rade, ale w cienkim gumowcu im sukcesu nie wroze. Jakie uzywales i w jakiej wodzie?
#7 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2023 - 23:13
#8 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2023 - 17:52
mam dlugie nogi i wszystkei spodniobuty sa na mnie za krotkie (nawet jak na papierze i do stania sa ok to przy siedzeniu sa bardzo mocno naciagniete co skutkuje regularnym rozszczelnianiem - wydaje mi sie, ze to nici rozcinaja material w okolicy szwow). rzadko mi jest zimno w nogi powyzej kostki nawet jak siedze w zimnej wodzie za to stopy to inna sprawa. Chyba jutro sprobuje sie przeprosic z onucami zrobionymi z bluzy polarowej. 2 pary grubych skarpet do prosow w wodzie 7st bylo po 4h juz na granicy kompletnej utraty czucia dla mnie.
Popatrzylem na www prosa czy nie maja butow z eva i katem oka dostrzeglem ocieplacze to pomyslalem, ze zapytam.
#9 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2023 - 19:10
A rozważałeś ogrzewacze do stóp, takie chemiczne-jednorazowe lub na powerbanka-wielorazowe?
#10 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2023 - 10:53
#11 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2023 - 10:54
#12 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2023 - 15:50
Ps mysle, ze z braku konkretnych odpowiedzi watek mozna polaczyc z tym "co pod spodniobuty".
a dodatkowe neoprenowe skarpety próbowałeś?
plus skarpety z primaloftem
#13 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2023 - 21:13
#14 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2023 - 21:46
Wszystkie neopreny jakie znalazlem maja antyposlizgowa podeszwe - ciezko wsadzic w gumowca. W decathlonie "stopki" z polaru dzis mierzylem, ale nawet 46 za male. Skarpet z primaloftem nie widzialem. Skarpety ogrzewane tez zamowilem posmiejemy sie.
zobacz te:
Neoprene Socks | Vision Fly Fishing Polska (hurch.pl)
kumpel ma i jest ok, nie na bb - ale w lutym w wodzie
no i to:
#15 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2023 - 21:59
#16 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2023 - 00:24
W zimne dni, ale łowiąc z brzegu, często zakładam kalosze lemigo: https://skleplemigo....e-Grenlander/55
Ten ocieplacz naprawdę działa. Tylko kupiłem celowo nieco za duże buty i zostawiam trochę miejsca, aby stopa oddychała. Założenie tego do spodniobutow/woderow chyba się nie uda. Nie próbowałem.
#17 ONLINE
Napisano 04 grudzień 2023 - 12:37
Ciekawe, ze merynosy uważasz za sciemę. Ja akurat od kiedy zacząłem nosić ubrania z merynosa, przestałem kupować „plastikowe” ciuchy i bardzo sobie chwale. Akurat w skarpetach największym problemem jest fakt, ze nie ma jak odprowadzić potu, gdy noga jest w spodniobutach. I na to nic nie pomoże. Dopóki idziesz, jest ciepło, ale jak stoisz, zaczyna się robić zimno.
Ja pod sarpety z merynosa zakładam cieńkie z coolmax, świetnie odprowadzają wilgoć i dzieki temu jest ciepło.
#18 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2023 - 17:25
Myslalem, ze te primalofty to takie ala "puchowe wkladki do gumowcow" bo z twgo co widze to podobna sciema jak "merynosy" mam merynosow kilka par i nie widze wiekszej cudownosci od innych grubych skatpet.
Ale o czym mówisz? Jaka ściema?
Naprawdę oczekujesz, że założysz grubą skarpetę do gumowców i zrobisz z nich Bunny Boots? To tak nie działa.
Dzisiaj można już dostać wodery na chłopa w każdym rozmiarze, nawet powyżej dwóch metrów, z bebzonem lub bez. Jeśli moczysz nogi w zimnej wodzie i marzną Ci stopy to rozważ jakiś kompaktowy suchy kombinezon albo po prostu zmień pływadło na większe.
Wełna Merino to wciąż jeden z najlepszych materiałów na ciepłą bieliznę, base-layery i skarpety i nikt niczego lepszego jeszcze nie wymyślił. Sucha wełna jest bardzo dobrym izolatorem ciepła, ma stosunkowo wysoką zdolność do odprowadzania wilgoci, ale również absorbcji co daje nieporównywalnie lepszy komfort i uczucie suchości w porównaniu z syntetykami, w których po chwili czujesz się jak spocony koń. Oba materiały mają konkretne właściwości i trzeba je umiejętnie ze sobą łączyć. Syntetyki też mają kilka zalet i całkiem nieźle nadają się na kolejne warstwy, ale nie wyobrażam sobie powrotu do tego rodzaju "plastikowych" ubrań noszonych na skórze.
Użytkownik kineret edytował ten post 04 grudzień 2023 - 17:27
#19 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2023 - 23:35
W zimne dni, ale łowiąc z brzegu, często zakładam kalosze lemigo: https://skleplemigo....e-Grenlander/55
Ten ocieplacz naprawdę działa. Tylko kupiłem celowo nieco za duże buty i zostawiam trochę miejsca, aby stopa oddychała. Założenie tego do spodniobutow/woderow chyba się nie uda. Nie próbowałem.
Mam te buty , też większy rozmiar i nawet w nich dziś chodziłem. W sumie miałem je na nogach 4h , początkowo było bardzo ok. Potem noga przemarzła bardziej niż w innych butach. Używane na śniegu, nie w wodzie. Wydawały mnie się ( dawno nie używałem ),że są sporo lepsze , cieplejsze. Ale nie pamiętam tez czy kiedykolwiek ich tak długo jednostajnie używałem.
Użytkownik Wolti edytował ten post 04 grudzień 2023 - 23:35
#20 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2023 - 08:36
No to lipa… Ja nie lowilem w nich przy ujemnych temperaturach, ale wyglada na to, ze zupełnie nie spełniają swojej funkcji jako „śniegowce”.Mam te buty , też większy rozmiar i nawet w nich dziś chodziłem. W sumie miałem je na nogach 4h , początkowo było bardzo ok. Potem noga przemarzła bardziej niż w innych butach. Używane na śniegu, nie w wodzie. Wydawały mnie się ( dawno nie używałem ),że są sporo lepsze , cieplejsze. Ale nie pamiętam tez czy kiedykolwiek ich tak długo jednostajnie używałem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych