Witam,
Prosiłbym o poradę w sprawie doboru blanku do budowy kija sumowego.
Warunki połowu:
-rzeka (głównie Narew)
-metoda spinnigowa
-współpraca z plecionką 30LBS
-przynety to lekkie woblery 10-20gr typu Dorado Lake 7cm,Hornet 6cm,Big S
-połów z łodzi
Wstępnie wybrałem dwa blanki Batsona RDR86MH i SH1026-2.
Czy te blanki podołają sumom max 20-30kg?Oczywiście nie myśle tu o jakimś super siłowym holu.
Brałem też pod uwagę wagę blanków bo wolałbym nie machać kijem ,ktory będzie ważył 0,5kg+kołowrotek.
Wędka będzie używana sporadycznie i chciałbym żeby była stosunkowo niedroga (do ok.500zł).Fajnie jeżeli byłoby to coś z oferty FC ,ale nie wykluczam zakupu np.u Żbika.
#1 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2007 - 20:26
#2 OFFLINE
Napisano 03 czerwiec 2007 - 09:40
#3 OFFLINE
Napisano 11 czerwiec 2007 - 13:35
Dzięki za pomoc
Czy,mógłby ktoś doradzić coś innego,może mocniejszego a jednocześnie jeszcze w miarę poręcznego?
Myślę też o blanku ISA 1086 Batsona.Niby też 25lbs ,ale dolnik i szczytówka mają większą srednicę niż SH1026.
M.Szymański pisał kiedyś o użyciu kijów łososiowych na nocnego suma dlatego kombinuje z tego rodzaju wędkami
#4 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2007 - 21:29
jeśli ma być niedrogo to ten 25-funtowy RDR moze byc ciekawym wyborem. Do tego przelotki Forecast Hard lub Fuji Hardloy i powinienes sie zmiescic we wskazanej cenie.
Miałem blank w ręku, o dziwo jak na kompozyt nie jest taki ciezki, dodatkowe zastosowanie moze znalezc srednim trollingu.
Z tym ze nie jest to blank ostry, ma troche cieplejsza akcje/ugiecie.
Pozdrawiam
#5 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2007 - 21:37
@Maciejowaty
jeśli ma być niedrogo to ten 25-funtowy RDR moze byc ciekawym wyborem. Do tego przelotki Forecast Hard lub Fuji Hardloy i powinienes sie zmiescic we wskazanej cenie.
Miałem blank w ręku, o dziwo jak na kompozyt nie jest taki ciezki, dodatkowe zastosowanie moze znalezc srednim trollingu.
Z tym ze nie jest to blank ostry, ma troche cieplejsza akcje/ugiecie.
Pozdrawiam
25 funtów wystarczy na dużego suma??
#6 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2007 - 21:47
#7 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2007 - 22:18
RDR wg. Pana Irka będzie się za bardzo kładł
Dziś oglądałem różne blanki w FC i niestety łososiowce Talona i Batsona mimo 25lbs wydawały się być za delkiatne
Dopiero ISA 1087F Batsona przy swoich 30lbs wydawał się odpowiednio potężny a już wogóle super był Talon Pilk 30lbs ,ale cena
Decyzji nie podjełem i teraz planuje rozejrzeć się w tematach YAD albo coś jak UGLY Stick.Kotoś to sprzedaje w Wawie?
Ktoś używa mocnych wędek spinningowych Yada?Jakie spostrzeżenia?
#8 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2007 - 13:57
#9 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2007 - 14:48
Dzięki za info:)
Byłem już w sobotę w WMH i wybrałem Ugly Stika 2,7m 20-100gr
Oglądałem ostatnio sporo sumowych kijków ,ale powyższy powalił konkurencję na łopatki
Robiliśmy mały test mocy w sklepie a potem w domu holowałem fotel na plecionie i jest piekielnie mocny
Ma dużo grubszą sciankę dolnika niż inne oglądane kijki a przy tym jest wyjątkowo lekki(280gr) i poręczny.
Uchwyt FUJI ,ale przelotki już chyba NO NAME bo nie widać napisu na ramce.
Wykończenie bardzo staranne jak na gotowca.
Na początku lipca sprawdzę jak się nim łowi i wtedy będzie można powiedzieć coś więcej,a jeszcze więcej jak zmierzy się z jakimś słusznym panem Wąsatym
#10 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2007 - 15:13
#11 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2007 - 15:21
#12 OFFLINE
#13 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2007 - 15:40
pozd JW
#14 ONLINE
Napisano 18 czerwiec 2007 - 18:09
Kilogram w okolicach 17.80 $ .
Weihai,em żywią nas też krajowi potentaci..
#15 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2007 - 20:06
Alconite to nie są napewno.
Prędzej alu oxy tak jak pisze Friko.
Jeżeli szczytowa po sezonie wykaże pod lupą jakieś ślady zużycia poprostu wymienię ją na Fuji SIC
pozdrawiam
ps.jak znajdę chwilkę czasu to walnę kilka fotek kijka bo jest bardzo urodziwy
#16 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2007 - 21:46
Niezawodnym dostawcą Ugly jest brand Weihai Rich Co. ltd z Chin Ludowych ..
Kilogram w okolicach 17.80 $ .
Weihai,em żywią nas też krajowi potentaci..
Co byśmy bez ciebie zrobili Sławku! Wielki dzieki. jakos jednak te kije nie przypominają mi tego co mproponują lokalni dystrybutorzy, dlatego pytałem o szcególy
pozd JW
#17 ONLINE
Napisano 19 czerwiec 2007 - 05:21
Wprowadzenie jakiegoś surogatu zniszczyłoby dobrą opinię o tych kijach.Receptura jest ta sama co przed ćwierćwieczem..
Jakość produkcji z tamtych rejonów jest z reguły pochodną ustalonej ceny . Można kupić po dolarze za sztukę , można po trzydzieści . To już tajemnica handlowa dystrybutorów .
Polski nabywca z reguły nie ma odniesień co do wartości , albo jakości oferowanego tackle'u .
Bo skąd miałby mieć ?
Krajowy rynek to prawie monoblok dostawców , sprzedawców i naganiaczy .
#18 OFFLINE
Napisano 19 czerwiec 2007 - 14:51
All models feature genuine Fuji® guides and tops.
#19 OFFLINE
Napisano 20 czerwiec 2007 - 12:33
Ugly Stik Graphite Heavy Specimen
Załączone pliki
#20 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2008 - 20:54
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank, sum
Wędkarz nad wodą →
Wieści znad wody →
Sumy w ŁazienkachNapisany przez S. Cios , 02 kwi 2024 sum |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
||
Hand made →
Blanki karpiowe TAC z takle24.de.Napisany przez MarcinZ , 05 paź 2019 blank, karp, tac |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych