cześć!
w drodze wyjątku zamiast tylko brać postanowiłem coś dać od siebie:)
po kilkudziesięciu godzinach nad wodą multiplikator (okuma komodo 463) zaczął wpadać w wibracje i mocno rzęzić w czasie rzutu... do tego znacznie zmalał zasięg... dość długo kombinowałem co się mogło popsuć, a że elementów ruchomych podczas rzutu jest niewiele to w końcu znalazłem... koło zębate napędzające wodzik (ruchomy w tym modelu) miało potężne luzy...
nie wiem czy tylko u mnie wystąpił ten problem, ale jest spora szansa, że dotyczy lub będzie dotyczył też innych... a naprawa nie jest trudna:)
problematyczne kolo na zdjęciu:
IMG_20231221_112059.jpg 60,04 KB 14 Ilość pobrań
to to czarne, widać dołożone łożycko... żeby się do niego dostać trzeba jedynie wykręcić trzy wkręty i zdjąć moduł hamulca...
następnie usuwamy wewnętrzny kołnierz zaznaczony na czerwono na rysunku:
IMG_20231221_112837.jpg 22,17 KB 12 Ilość pobrań
sugeruję ostrożność przy pracy - dokupienie części do okumy jest proste tylko w stanach, a u nas w zasadzie niewykonalne:(
jak najprościej usunąć zbędny element - na kawałku np. drewnianego wałka ok. 10-11mm naklejamy mały krążek (średnica powinna być mniejsza od średnicy wałka) papieru ściernego (od czoła!), montujemy na wkrętarkę i szlifujemy... proste:) ja niestety wymyśliłem to dopiero po robocie i sam męczyłem się frezami do dremela:(
do powstałej wnęki wciskamy łożysko nierdzewne 5X11X4 (jest identyczne jak jedno z łożysk podtrzymujących szpulę)... ja użyłem tego:
https://allegro.pl/o...1x4-14120988779
po modyfikacji problem znika:)
i oczywiście pojawia się inny - szpula zaczęła strasznie mocno chlapać wodą z plecionki - niestety tak już być musi:(
mam szczerą nadzieję, że powyższa instrukcja komuś z Was pomoże:)