Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

TARGI EVOLUTION

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
68 odpowiedzi w tym temacie

#61 ONLINE   Bartek_C

Bartek_C

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 442 postów
  • LokalizacjaPółnocne rubieże Polski

Napisano wczoraj, 17:53

Szkoda, że mam w tym czasie zajęty weekend. Chętnie pogadałbym z chłopakami z mahi mahi na temat idiotycznych opisów plecionek :D

#62 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1047 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano wczoraj, 18:39

Szkoda, że mam w tym czasie zajęty weekend. Chętnie pogadałbym z chłopakami z mahi mahi na temat idiotycznych opisów plecionek :D

Ja jestem pod wrażeniem parametrów….
https://mahimahisuperior.pl/produkty/

#63 OFFLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • LokalizacjaNadwiślańskie Urzecze
  • Imię:D
  • Nazwisko:W

Napisano wczoraj, 19:08

Ja jestem pod wrażeniem parametrów….
https://mahimahisuperior.pl/produkty/[/quote]

I słusznie, bo wyglądają nieprawdopodobnie :D
Nie lubię oznaczeń średnicy w mm. Patrząc na podane wytrzymałości odnoszę wrażenie, że mierzyli je ściskając suwmiarką ;)
  • psd27 lubi to

#64 ONLINE   Bartek_C

Bartek_C

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 442 postów
  • LokalizacjaPółnocne rubieże Polski

Napisano wczoraj, 19:11

0,04 czy 0,06 w polskich warunkach to jest ściema, ale załóżmy, że grubości są poprawne. I teraz tak: plecionka 0,06 jest o połowę grubsza w stosunku do 0,04, a różnica w wytrzymałości to tylko 6% więcej niż przy 0,04mm. Też jestem pod wrażeniem...

... bełkotu marketingowego.

Plecionki w cenie 100-150zł to nie jest oferta skierowana do niedzielnego wędkarza, więc jeśli wychodzi na to, że targetem jest, nazwijmy to, zaawansowany wędkarz, to po co ta cała szopka z oznaczeniami ?

Ps. 0,06mm to jest pomiędzy 0.1 a 0.15 pe. Np. japońska plecionka Nature Boys #0.1 ma 3,5lb. I to pewnie liniowo, a nie na węźle, jak sugeruje opis mahi mahi

Użytkownik Bartek_C edytował ten post wczoraj, 19:13

• psd27 lubi to

#65 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1072 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano wczoraj, 19:24

Wszelkie wątpliwości na temat owych plecionek rozwiewa zdanie: są wytrzymalsze od stali. Sądzę, że w połączeniu z niebieską serią superkijków z Pleciony mogą stanowić śmiercionośną broń na miarę miecza świetlnego z Gwiezdnych Wojen. Polak potrafi...

#66 OFFLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • LokalizacjaNadwiślańskie Urzecze
  • Imię:D
  • Nazwisko:W

Napisano wczoraj, 19:32

0,04 czy 0,06 w polskich warunkach to jest ściema, ale załóżmy, że grubości są poprawne. I teraz tak: plecionka 0,06 jest o połowę grubsza w stosunku do 0,04, a różnica w wytrzymałości to tylko 6% więcej niż przy 0,04mm. Też jestem pod wrażeniem...

... bełkotu marketingowego.

Plecionki w cenie 100-150zł to nie jest oferta skierowana do niedzielnego wędkarza, więc jeśli wychodzi na to, że targetem jest, nazwijmy to, zaawansowany wędkarz, to po co ta cała szopka z oznaczeniami ?

Ps. 0,06mm to jest pomiędzy 0.1 a 0.15 pe. Np. japońska plecionka Nature Boys #0.1 ma 3,5lb. I to pewnie liniowo, a nie na węźle, jak sugeruje opis mahi mahi

Plecionka 0,06 nie jest o połowę grubsza od 0,04. Tak by było gdyby to były oznaczenia PE (mniej więcej). Przy średnicach podanych w mm 0,04 ma pole powierzchni przekroju 0,0013 mm^2, a 0,06 ma 0,003 mm^2. Więc wytrzymałość powinna mieć ponad dwukrotnie większą. Jest więc jeszcze bardziej bez sensu.

Edit. Jest oczywiście o połowę grubsza pod względem deklarowanej średnicy, miałem na myśli, że to pole przekroju, czyli "ilość linki w lince" przekłada się liniowo na wytrzymałość.

Użytkownik Dziad Wodny edytował ten post wczoraj, 20:31

#67 OFFLINE   Krzysztof Jeżyna

Krzysztof Jeżyna

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 300 postów
  • LokalizacjaNowa Aleksandria

Napisano wczoraj, 23:05

Te 45 zł boli. Serio? Nie chce to nie idę, ale kilka postów o 45 PLN?

#68 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2017 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano wczoraj, 23:10

Te 45 zł boli. Serio? Nie chce to nie idę, ale kilka postów o 45 PLN?

Kilka flaszek taniego wina do przodu.

#69 OFFLINE   bartekmaj

bartekmaj

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 153 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Bartek
  • Nazwisko:Majewski

Napisano dziś, 02:12

Dodam swoje dwa słowa ale od razu przyznam bez bicia że nie czytałem tego posta od początku.

Opiszę swoje doświadczenia z kilku lat wstecz ( uczestniczyłem ) i w tym roku jak czas pozwoli też wezmę udział.

Targi z założenia nazwy odnoszą się do handlowania ale jest kilka warunków które powinni spełnić wystawcy.

1) jeśli wystawca jest na liście a ktoś kupił bilet na 1 lub 2 dzień to powinien obejrzeć ten podmiot i asortyment który wystawia.
Wystawca powienien sprzedać wszystko co ma poza każdym z modeli pokazowych żeby osoba która kupiła bilet i może przyszła właśnie dla niego mogła z nim porozmawiać i obejrzeć na żywo jego towar - wg mnie takie założenie powinno przyświecać organizatorowi

2) wystawcy powini być dysponowani i zainteresowani odwiedzającym. W zeszłych latach często było tak że stoiska nie było bo ktoś sprzedał asortyment lub zabalował dzień wcześniej.
W takiej sytuacji jeśli ktoś zapłacił za bilet ( czyli teoretycznie wszyscy którzy kupili bilet np na drugi dzień ) powinni dostać zwrot kosztów. Hipotetycznie ktoś jedzie 500 km w jedną stronę i nie ma tego wystawca lub tamten nie ma towaru do pokazania.

To tylko moja opinia ale każdy z wystawców powinien być 1 i 2 dnia.
Każdy powinien być dysponowany - jeśli ktoś ma ochotę to balowanie powinno być np w niedzielę wieczorem ( po targach ).
Nie powinno być zezwolenia na picie pod stołem bo to nie wędkarstwo a szerzenie patologii ( nikt z nas nie chcę być kojarzony z wędkarzem pijakiem a widać takowe aytuacje na filmikach z różnorakich rargów wędkarskich ).

Każdy powinien dysponować do końca towarem pokazowym i przekazywać np. wizytówki lub kontakt jeśli ktoś chce kupić ten już nie dostępny na targach towar
  • PePe. lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych