Sławek77, on 23 Oct 2024 - 12:55, said:
No :-)Tylko żeby ten super spasowany,bez żadnych luzów za chwilę nie zaczął chodzić gorzej od tych z luzami "roboczymi"...
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 23 październik 2024 - 18:59
psd27, on 23 Oct 2024 - 16:54, said:
Dla mnie zastanawiające jest, jak sklepy radzą sobie z takimi odsyłanymi młynkami. Przyszedł do mnie ostatnio vanquish, który miał „zaplombowane” pudełko. I taki kołowrotek uważam za nowy. Widać też było, że nikt przy tej „plombie” nie majstrował. Gdybym zobaczył otwierane pudełko, miałbym podejrzenia co do jakości/stanu kołowrotka. I tak, oczywiście zaraz ktoś napisze, że taką naklejkę łatwo jest wymienić na nową, ale mimo wszystko….
IMG_8107.jpeg
Napisano 23 październik 2024 - 19:35
I potem się dziwić … dopiero trzeci był ok. 6 kołowrotków. A co ma powiedzieć ten, kto zmawia przez internet i chce mieć oryginał z fabryki nieotwierany?
Sklep otwiera, żeby sprawdzić czy jest nieobity w transporcie? pudełko całe, grube, w srodku kołowrotek imkorbka osobno w folii. Jak niby i co, miałby sie obić? No ale, coś trzeba powiedzieć, jak jakiś klient otwiera kilka kołowrotków, żeby kupić jeden.
Mam dwa TP 19 jeden kupiłem nowy z internetu, drugi „używka fotelowa” potem dwa Vańki jeden 19? „Nową” używkę, potem Vańka nówkę z internetu 23, ostatnio TP 24 od kolegi z forum też fotelowy.
Wszystkie kręcą jak złe, gładko, łowią ryby nic nie stuka nie rzęzi. Jeden TP albo Vaniek jak kupiłem, a tu sie naczytałem głupot, zacząłem kręcić na sucho, No i jakby … cośtam … już dumałem. Ale jak przykręciłem do wędki z plecionką ideał. I tak są konstruowane i wyważane.
Powiem tak: jakby któryś używany miał wady, może bym to przeżył. Ale jakby któryś z nowych coś miał, przy tej cenie, a już z trzech jeden był dobry, to bym po prostu zmienił firmę. Nie kupiłbym więcej kołowrotka Shimano bo to by oznaczało ze to gówniane kołowrotki są.
Użytkownik Qh_ edytował ten post 23 październik 2024 - 19:38
Napisano 23 październik 2024 - 20:41
Qh_, on 23 Oct 2024 - 18:35, said:
Uwielbiam jak ktoś swoje mądrości z czapy wypisuje.I potem się dziwić … dopiero trzeci był ok. 6 kołowrotków. A co ma powiedzieć ten, kto zmawia przez internet i chce mieć oryginał z fabryki nieotwierany?
Sklep otwiera, żeby sprawdzić czy jest nieobity w transporcie?pudełko całe, grube, w srodku kołowrotek imkorbka osobno w folii. Jak niby i co, miałby sie obić? No ale, coś trzeba powiedzieć, jak jakiś klient otwiera kilka kołowrotków, żeby kupić jeden.
Mam dwa TP 19 jeden kupiłem nowy z internetu, drugi „używka fotelowa” potem dwa Vańki jeden 19? „Nową” używkę, potem Vańka nówkę z internetu 23, ostatnio TP 24 od kolegi z forum też fotelowy.
Wszystkie kręcą jak złe, gładko, łowią ryby nic nie stuka nie rzęzi. Jeden TP albo Vaniek jak kupiłem, a tu sie naczytałem głupot, zacząłem kręcić na sucho, No i jakby … cośtam … już dumałem. Ale jak przykręciłem do wędki z plecionką ideał. I tak są konstruowane i wyważane.
Powiem tak: jakby któryś używany miał wady, może bym to przeżył. Ale jakby któryś z nowych coś miał, przy tej cenie, a już z trzech jeden był dobry, to bym po prostu zmienił firmę. Nie kupiłbym więcej kołowrotka Shimano bo to by oznaczało ze to gówniane kołowrotki są.
Użytkownik przemo_w edytował ten post 23 październik 2024 - 20:43
Napisano 23 październik 2024 - 20:52
przemo_w, on 23 Oct 2024 - 17:49, said:
Paweł tylko że niektóre sklepy otwierają i sprawdzają młynki.
Czy np nie jest kabłąk przygięty czy obity w transporcie.
Bo później jest tylko problem jak taki poleci do klienta.
Napisano 23 październik 2024 - 21:07
Napisano 23 październik 2024 - 21:27
Uwielbiasz to i wypisujesz …
Potwierdzą oficjalną wersję. Ja jakoś kupuję nieotwierane. Już widzę jak sklep podważa naklejkę, otwiera, sprawdza i potem nakleja naklejkę tak, żeby nie było widać zamiast nakleić swoją „kontrola jakości”.
Nie pracuję w handlu, może dlatego, że nie chcę mowić klientom tego co trzeba. Ale pracuję w zakładzie produkcyjnym. Chyba mało widziałeś zakładów produkcyjnych. Szczególnie japońskich. Nie wierzę w uszkodzenia produktów w pudełku. A jeśli by się taki błąd sporadycznie zdarzył (bo błędy się czasem zdarzają, albo np jakiś pracownik celowo w złości chciałby zaszkodzić, a dział kontroli jakości przepuścił) to każdy porządny zakład bierze to na klatę od klienta i to bez żadnych ograniczeń czasowych.
Tak mnie teraz natchnąłeś. Chyba że, klient zza oceanu, kupuje loty z zatrzymań jakościowych bądź zwrotów za pół ceny. Co mogłoby tłumaczyć niedoróbki w 2 na 3 sztuki … może stąd magia JDM?
Choć trudno mi uwierzyć, żeby Shimano nie kasowało niedoróbek i pozwalało nimi handlować gdziekolwiek, nawet w tak dzikim kraju jak Polska.
Napisano 23 październik 2024 - 21:40
Użytkownik przemo_w edytował ten post 23 październik 2024 - 21:41
Napisano 23 październik 2024 - 22:33
Napisano 23 październik 2024 - 23:43
Tak w kwestii uczciwości sprzedawców i otwierania do sprawdzenia młynków to pisałem w wątku o Daiwie BG MQ 4000 która do mnie dojechała ze „znanego” jeżeli dobrze pamiętam szczecińskiego sklepu. Miała kabłąk od mniejszego modelu albo od innego. Pan sprzedawca powiedział że tak wie o tym ale myślał że mi to nie będzie przeszkadzać. Problem polegał na tym že gdy szpula była w najwyższym położeniu kabłąk blokował się jakieś 3mm poniżej krawędzi szpuli i nie dało się go otworzyć - w sensie kołderką była za krótka
Napisano 24 październik 2024 - 07:33
Orientuje się ktoś gdzie można kupić zapasową szpulę do TP FE 4000PG.
Napisano 24 październik 2024 - 08:00
Napisano 24 październik 2024 - 08:00
Albo ja jestem fartowny, albo inni mają pecha.
Kupiłem od Mefiego jakoś miesiąc temu, i żadnych stuków, puków, luzów czy innych diderotów nie stwierdziłem. Maszynka pięknie kręci, nawój ideolo, długie rzuty i mocy ile trzeba, obrotówki 5 praktycznie nie czuć na korbie.
Szpule zapasowe jak pamiętam również u Mefiego do ogarnięcia.
Napisano 24 październik 2024 - 09:23
Napisano 24 październik 2024 - 09:42
ubot, on 24 Oct 2024 - 08:23, said:
A są już dostępne szpule do TP FE ? U mefiego na stronie nie widać, a do stelli ponad 4 stówki...Szpule polecam zamiennie pasują od innych modeli..
Ja kupiłem do swojego TP 4000PG szpulę od Stelli 4000M
Bo była tańsza i pasuje idealnie..
Napisano 24 październik 2024 - 10:51
Napisano 24 październik 2024 - 10:59
U nas jeszcze nie dostępne.., ale nawet jak będą to raczej w cenie podobnej jak do Stelli. W JP jak są dostępne to też w podobnej cenie..
Podobno posują też od Vańka i chyba Stradica ale tych nie sprawdzałem.
Napisano 24 październik 2024 - 11:04
ubot, on 24 Oct 2024 - 09:59, said:
Od Fd też pasują,ale jak będą dostępne to dokupię sobie oryginał.U nas jeszcze nie dostępne.., ale nawet jak będą to raczej w cenie podobnej jak do Stelli. W JP jak są dostępne to też w podobnej cenie..
Podobno posują też od Vańka i chyba Stradica ale tych nie sprawdzałem.
Napisano 24 październik 2024 - 11:13
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych