Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Grzyby 2024


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Piotr Gołąb

Piotr Gołąb

    Zaawansowany

  • TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 23 marzec 2024 - 20:41

Z grzybów potocznie nazywanych zimowymi próbowałem już płomienicy czy uszaka bzowego. Czas na wczesno wiosenną czarkę, prawdopodobnie austriacką, macie jakieś doświadczenia kulinarne z tym gatunkiem 🙂 ? 

Załączony plik  IMG_20240323_201504_Easy-Resize.com.jpg   104,7 KB   54 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20240323_201416_Easy-Resize.com.jpg   47,66 KB   54 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20240323_201546_Easy-Resize.com.jpg   175,09 KB   53 Ilość pobrań



#2 OFFLINE   MarcinZ

MarcinZ

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 862 postów
  • LokalizacjaGóra Puławska/LPU
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Zawadzki

Napisano 23 marzec 2024 - 22:04

Podobno smaczny i smakuje jak rzodkiewka czy też chrupiący jak ona.. . Wysyp ich ostatnio..
Sam chciałem spróbować ale nie znam nikogo z bliskich znajomych którzy by się skusili.

Wysłane z mojego 23090RA98G przy użyciu Tapatalka
  • Piotr Gołąb lubi to

#3 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

    Zaawansowany

  • Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4984 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 23 marzec 2024 - 22:14

+ masło :)


  • guciolucky i Piotr Gołąb lubią to

#4 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5230 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 24 marzec 2024 - 13:06

W zeszłym sezonie otworzyłem wątek właśnie czarką i podałem przepis, możesz skorzystać mi bardzo smakowały. 


  • Piotr Gołąb i Dano. lubią to

#5 OFFLINE   Piotr Gołąb

Piotr Gołąb

    Zaawansowany

  • TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 24 marzec 2024 - 14:24

Dzięki Panowie. Spróbowałem póki co w postaci surowej (chleb razowy, twaróg + masło 😉 ) i rzeczywiście delikatnie przypomina rzodkiewkę, przyjemna chrupka struktura. 

Nad moimi pstrągowymi rzekami jest obecnie piękny wysyp, pewnie spróbuję innych wariacji, pozdrawiam. 


  • strary lubi to

#6 OFFLINE   Zybi81

Zybi81

    Zaawansowany

  • TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 648 postów
  • LokalizacjaWLKP
  • Imię:Z

Napisano 25 marzec 2024 - 18:46

I mi sie udało trochę czarek znaleźć, a nawet wiecej niż trochę. Namierzyłem kilka takich placyków.
Załączony plik  IMG_20240325_184220.png   839,47 KB   25 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20240325_184140.png   1,01 MB   24 Ilość pobrań
  • guciolucky, Piotr Gołąb i md30 lubią to

#7 OFFLINE   kolpi

kolpi

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów

Napisano 08 kwiecień 2024 - 17:13

Na własnej działce takie wyskoczyły,to smardze ?

Załączony plik  003.jpg   141,54 KB   32 Ilość pobrańZałączony plik  010.jpg   184,71 KB   31 Ilość pobrań


Użytkownik kolpi edytował ten post 08 kwiecień 2024 - 17:15

  • szczupak1, Zybi81 i md30 lubią to

#8 OFFLINE   mariusz79

mariusz79

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 325 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Mariusz

Napisano 17 maj 2024 - 06:57

Zna ktoś, jadalne?

Załączone pliki



#9 OFFLINE   jajakub

jajakub

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1038 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 17 maj 2024 - 10:11

Wszystkie są jadalne
Z tym że niektóre tylko raz
  • tofik, Night_Walker i strary lubią to

#10 OFFLINE   Pluszszcz

Pluszszcz

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 664 postów

Napisano 18 maj 2024 - 09:48

Trzeba poszukać jakiegoś speca który zbiera wiosenne grzyby i pokazać. Grzyby ze zdjęcia wyglądają jak żagiew łuskowata.


  • Night_Walker i mariusz79 lubią to

#11 OFFLINE   Qh_

Qh_

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 946 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 18 maj 2024 - 19:01

Na własnej działce takie wyskoczyły,to smardze ?

attachicon.gif 003.jpgattachicon.gif 010.jpg

Tak to smardze. Tak wyglądają ze zdjęcia.

Ogólnie pod ochroną, z wyłączeniem parków i chyba właśnie ogrodów przydomowych.

Smaczny grzyb trudno wyczyścić w środku często są robaki.

 

Oczywiście sprawdź z dobrym atlasem.



#12 OFFLINE   Hesher

Hesher

    Ekspert

  • Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6379 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 20 czerwiec 2024 - 06:28

Znalezisko sprzed chwili, pospieszyło się pani. Żeby nie było wątpliwości jak w innym wątku 2024, kania jest z tego roku, liście już tu były, bo to las a ja rzeczywiście dzisiaj byłem ubrany cieplej, bo jest chłodniej ;)
Załączony plik  IMG_20240620_070422.jpg   125,5 KB   23 Ilość pobrań

#13 OFFLINE   Wacha

Wacha

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 220 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:W.

Napisano 20 czerwiec 2024 - 07:17

Widziałem kanie w lesie nad Narwią już na początku czerwca br. Były już lekko uschnięte (wyrosły na bardzo nasłonecznionym miejscu).

#14 OFFLINE   Hesher

Hesher

    Ekspert

  • Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6379 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 21 czerwiec 2024 - 12:42

Maśloki też już wyglądają. Całe 4 szt. zdrowe.
Załączony plik  IMG_20240621_074713.jpg   154,87 KB   19 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20240621_074719.jpg   114,33 KB   20 Ilość pobrań
Załączony plik  IMG_20240621_074726.jpg   97,99 KB   20 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20240621_080003.jpg   42,03 KB   20 Ilość pobrań
  • Piotr Gołąb, Del Toro i md30 lubią to

#15 OFFLINE   Qh_

Qh_

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 946 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 21 czerwiec 2024 - 18:38

Na taką ilość zdrowych, młodych maślaków polecam pokroić surowe w plasterki i zalać na min. noc sokiem z cytryny. Pycha. A do naleweczki … aż sie rozmarzyłem.

 

Smardze w tym roku przeoczyłem. Za szybko były.



#16 ONLINE   Valo

Valo

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 48 postów

Napisano 23 czerwiec 2024 - 14:20

Na taką ilość zdrowych, młodych maślaków polecam pokroić surowe w plasterki i zalać na min. noc sokiem z cytryny. Pycha. A do naleweczki … aż sie rozmarzyłem.

Smardze w tym roku przeoczyłem. Za szybko były.


I tylko zalane sokiem z cytryny? Bez obróbki termicznej?

#17 OFFLINE   Qh_

Qh_

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 946 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 23 czerwiec 2024 - 20:56

Bez, carpaccio. Maślaki się nadają.

 

Zeby nie było nawet ostrożne kobiety polecają https://kobieta.inte...akow,nId,393053

 

Wczoraj miałem do obiadu sos z mrożonych rydzy. Dzisiaj jajecznica. Ale mrożone to już nie to samo …


  • Valo lubi to

#18 OFFLINE   godski

godski

    SUM

  • +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15693 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 czerwiec 2024 - 22:02

Bez, carpaccio. Maślaki się nadają.

 

Zeby nie było nawet ostrożne kobiety polecają https://kobieta.inte...akow,nId,393053

 

Wczoraj miałem do obiadu sos z mrożonych rydzy. Dzisiaj jajecznica. Ale mrożone to już nie to samo …

Piszesz że min. na noc a w przepisie podają pół godziny.


  • Valo lubi to

#19 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5230 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 23 czerwiec 2024 - 23:22

Załączony plik  IMG_20240624_002158.jpg   114,19 KB   21 Ilość pobrań



#20 OFFLINE   Qh_

Qh_

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 946 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 24 czerwiec 2024 - 19:06

Godski. Przepisu nie czytałem. Wstawiłem bo grzyby to grzyby - nie każdy zaryzykuje jak jakiś Qh se coś wymyśli  ;)

Ja zostawiam na noc. Lubię kwaśne. No i maja więcej czasu się zmacerować. I ja np daje samą cytrynę. Ani oleju ani soli.

 

 

 

Kurki. Mniam.


Użytkownik Qh_ edytował ten post 24 czerwiec 2024 - 19:08





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych