Używał ktoś z Was P-line'a TCB8? Jak dla mnie mocno niedoceniana plecionkę.
Używałem, ale tylko bardzo grubej. Porządna linka, nie zawiodłem się.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 10 kwiecień 2024 - 17:20
Używał ktoś z Was P-line'a TCB8? Jak dla mnie mocno niedoceniana plecionkę.
Napisano 10 kwiecień 2024 - 17:41
Napisano 11 kwiecień 2024 - 11:15
Dano, mam również ten chiński produkt na pokładzie. Jest wg mnie, a nawet przodującego rodbuildingowca również ok. Działa jak najbardziej. Mimo tego (jak bez okularów) widzę linkę, to wolę P-line'a. Nie łowię tak często jak Ty.
A nie używałem P-Line - jakos mi nie wpadło w łapki.
Może kiedyś sprawdzę z ciekawości, bo na ten sezon juz wszystko powymieniane i odliczam
Napisano 11 kwiecień 2024 - 11:47
A ja dla sprawdzenia zamówiłem SUFIX 131 G-CORE BRAID.
Mam WESTIN W10 13 i zobaczę czy to ta sama fabryka
Napisano 11 kwiecień 2024 - 19:55
Napisano 11 kwiecień 2024 - 21:24
A ja używam SUNLINE Cast Away PE #1.5 i też jest spoko.
Napisano 11 kwiecień 2024 - 21:44
A ja używam SUNLINE Cast Away PE #1.5 i też jest spoko.
Do jerkowania ? Bo to temat o linkach do tej metody. Chyba że to sliderki 5 i 7 cm.
Napisano 12 kwiecień 2024 - 17:28
Do jerkowania ? Bo to temat o linkach do tej metody. Chyba że to sliderki 5 i 7 cm.
Przepraszam bardzo. Do mojej wcześniejszej wypowiedzi wkradł się błąd. Plecionka ma 30 lb. i PE 2.0, a nie jak wcześniej napisałem 1.5, ale cały czas jest spoko
PS. Z jerków szczupakowych największy lata tonący Buster Strike Pro czyli ok. 80 g.
Użytkownik pablo edytował ten post 12 kwiecień 2024 - 17:30
Napisano 12 kwiecień 2024 - 21:23
Przepraszam bardzo. Do mojej wcześniejszej wypowiedzi wkradł się błąd. Plecionka ma 30 lb. i PE 2.0, a nie jak wcześniej napisałem 1.5, ale cały czas jest spoko
PS. Z jerków szczupakowych największy lata tonący Buster Strike Pro czyli ok. 80 g.
OK, jak dla mnie 30 lb to minimum do jerków 60-80 ale raczej 60 g. Duże przeciążenia przy wyrzucie plus szarpanie daje duże obciążenie dla linki.
Napisano 12 kwiecień 2024 - 21:31
Do najcięższych zestawów/przynęt stosuję strzałówkę z plecionki 50lb o długości dwóch wędzisk, główna linka już w miarę normalna.
Użytkownik drChlubicz edytował ten post 12 kwiecień 2024 - 21:31
Napisano 12 kwiecień 2024 - 21:35
A jakie to są najcięższe zestawy?
Napisano 13 kwiecień 2024 - 06:26
U mnie niezmiennie Sunline Siglon X4 PE 3.0# 50lb
Jak wyczerpię zapasy to przezucę się na Siglon AMZ X4
Napisano 13 kwiecień 2024 - 07:23
A jakie to są najcięższe zestawy?
Zapewne dla każdego inne, u mnie >100g
Napisano 13 kwiecień 2024 - 16:51
@drChlubicz - Muszę spróbować zrobić taką strzałówkę z FC, powiedzmy 60 lb., przy okazji zobaczę czy jerki będą chodziły głębiej.
Napisano 13 kwiecień 2024 - 16:56
@drChlubicz - Muszę spróbować zrobić taką strzałówkę z FC, powiedzmy 60 lb., przy okazji zobaczę czy jerki będą chodziły głębiej.
Wydaje mi się że nie, sama linka będzie cięższa ale przez większą średnicę linki będą chodziły płycej. Tak jak w trollu - cieńsza linka i wobler głębiej schodzi.
Napisano 13 kwiecień 2024 - 17:25
Tak gruby FC jest sztywny przez co nabierze kształtu szpuli, dodatkowo połączenie go z plecionką stworzy bardzo gruby węzeł, podczas rzutu i przejścia przez przelotki może być niezłe zamieszanie, obyś czegoś nie urwał ...i nie mam tu na myśli przynęty ani linki
Użytkownik drChlubicz edytował ten post 13 kwiecień 2024 - 17:33
Napisano 14 kwiecień 2024 - 05:24
Liczyłem kiedyś na to że przy łowieniu na swimmbaity będzie mi węzeł gruby FC <=> gruba plecionka przechodził prze przelotki przy rzucie, próbowałem różnych węzłów i różnych konfiguracji przelotek ( małe gęsto, duże rzadko ) ale nawet ciasno zrobiony FG knot potrafi zaczepic o przelotkę przy rzucie. Co prawda żadnego ringu z przelotki nie wyrwałem ani żadnej ramki przelotki z omotki również ale nie "brzmiało" to dobrze przy rzucie i dałem sobie spokój. Natomiast to też ma konsekwencje bo rzucając przez dłuższy czas dłuższym przyponem eksploatujemy cały czas ten sam krótki odcinek plecionki tuż przed węzłem - i ta plecionka zużywa się szybciej, trzeba to kontrolować i co jakiś czas odciąć kawałek i węzeł przewiązać.
Napisano 14 kwiecień 2024 - 09:46
Napisano 14 kwiecień 2024 - 18:21
@godski - Dlatego trzeba to będzie sprawdzić empirycznie. Oglądałem filmik w którym zmierzono nurkowanie woblera na tych samych średnicach FC i plecionki. Na plecionce wobler zszedł o 33% płycej niż na FC. Coś za coś. FC miał 2x mniejszą wytrzymałość w tej samej średnicy. Szkoda, że nie było już filmu w którym by porównano FC i plecionkę o tej samej wytrzymałości.
@Friko - Z tym zaczepiającym czasem węzłem FG o przelotki to w spinningu czy w castingu tak miałeś? Sam FG będzie na fluorocarbonie grubszy max. o 2x średnicę plecionki. Plecionka wżyna się dosyć mocno przy węźle FG we fluorocarbon. Jestem ciekaw i przy okazji zmierzę śrubą mikrometryczną o ile taka ubita plecionka pogrubia FG. Masz całkowitą rację, węzeł pracuje i trzeba go przewiązać raz na jakiś czas.
Napisano 14 kwiecień 2024 - 19:26
@godski - Dlatego trzeba to będzie sprawdzić empirycznie. Oglądałem filmik w którym zmierzono nurkowanie woblera na tych samych średnicach FC i plecionki. Na plecionce wobler zszedł o 33% płycej niż na FC. Coś za coś. FC miał 2x mniejszą wytrzymałość w tej samej średnicy. Szkoda, że nie było już filmu w którym by porównano FC i plecionkę o tej samej wytrzymałości.
@Friko - Z tym zaczepiającym czasem węzłem FG o przelotki to w spinningu czy w castingu tak miałeś? Sam FG będzie na fluorocarbonie grubszy max. o 2x średnicę plecionki. Plecionka wżyna się dosyć mocno przy węźle FG we fluorocarbon. Jestem ciekaw i przy okazji zmierzę śrubą mikrometryczną o ile taka ubita plecionka pogrubia FG. Masz całkowitą rację, węzeł pracuje i trzeba go przewiązać raz na jakiś czas.
Widzę że pisałeś o tym że chcesz zastosować FC 60 LB to będzie około 26 kg i średnica 0,7 mm - linka o tej mocy będzie dużo cieńsza i dlatego śmiem twierdzić że na lince 60 lb zejdzie dużo głębiej niż na FC 0,7 mm
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych