Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

Plecionka do Jerkowania

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
69 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 post贸w
  • LokalizacjaNadwi艣la艅skie Urzecze
  • Imi臋:D
  • Nazwisko:W

Napisano 10 kwiecie艅 2024 - 17:20

U偶ywa艂 kto艣 z Was P-line'a TCB8? Jak dla mnie mocno niedoceniana plecionk臋.

U偶ywa艂em, ale tylko bardzo grubej. Porz膮dna linka, nie zawiod艂em si臋.
  • Koincydencja lubi to

#22 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 post贸w
  • Imi臋:Hubert

Napisano 10 kwiecie艅 2024 - 17:41

Dano, mam r贸wnie偶 ten chi艅ski produkt na pok艂adzie. Jest wg mnie, a nawet przoduj膮cego rodbuildingowca r贸wnie偶 ok. Dzia艂a jak najbardziej. Mimo tego (jak bez okular贸w) widz臋 link臋, to wol臋 P-line'a. Nie 艂owi臋 tak cz臋sto jak Ty.
  • Dano. lubi to

#23 OFFLINE   Dano.

Dano.

Wyprawy w臋dkarskie do Laponii

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 post贸w
  • LokalizacjaBaza w臋dkarska w Laponii
  • Imi臋:Daniel

Napisano 11 kwiecie艅 2024 - 11:15

Dano, mam r贸wnie偶 ten chi艅ski produkt na pok艂adzie. Jest wg mnie, a nawet przoduj膮cego rodbuildingowca r贸wnie偶 ok. Dzia艂a jak najbardziej. Mimo tego (jak bez okular贸w) widz臋 link臋, to wol臋 P-line'a. Nie 艂owi臋 tak cz臋sto jak Ty.

A nie u偶ywa艂em P-Line - jakos mi nie wpad艂o w 艂apki.  :good: 
Mo偶e kiedy艣 sprawdz臋 z ciekawo艣ci,  bo na ten sezon juz wszystko powymieniane i odliczam :)

• Koincydencja lubi to

#24 OFFLINE   ObraFM

ObraFM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 530 post贸w
  • LokalizacjaFMI
  • Imi臋:Mariusz

Napisano 11 kwiecie艅 2024 - 11:47

A ja dla sprawdzenia zam贸wi艂em SUFIX 131 G-CORE BRAID.
Mam WESTIN W10 13 i zobacz臋 czy to ta sama fabryka  :)

#25 ONLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Tw贸rcy
  • PipPipPipPip
  • 5228 post贸w
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 11 kwiecie艅 2024 - 19:55

U偶ywam TCB8 od lat. Bardzo mocna linka z tym, 偶e cho膰 nazwa sugeruje X8, to przypomina bardziej X4.
  • Koincydencja lubi to

#26 OFFLINE   pablo

pablo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 263 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 kwiecie艅 2024 - 21:24

A ja u偶ywam SUNLINE Cast Away PE #1.5 i te偶 jest spoko.  :)

• Bobby0404 lubi to

#27 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15682 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 kwiecie艅 2024 - 21:44

A ja u偶ywam SUNLINE Cast Away PE #1.5 i te偶 jest spoko.  :)

Do jerkowania ? Bo to temat o linkach do tej metody. Chyba 偶e to sliderki 5 i 7 cm.

• Biesan i S艂awek77 lubi膮 to

#28 OFFLINE   pablo

pablo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 263 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 kwiecie艅 2024 - 17:28

Do jerkowania ? Bo to temat o linkach do tej metody. Chyba 偶e to sliderki 5 i 7 cm.

Przepraszam bardzo. Do mojej wcze艣niejszej wypowiedzi wkrad艂 si臋 b艂膮d. Plecionka ma 30 lb. i PE 2.0, a nie jak wcze艣niej napisa艂em 1.5, ale ca艂y czas jest spoko  :D 

PS. Z jerk贸w szczupakowych najwi臋kszy lata ton膮cy Buster Strike Pro czyli ok. 80 g. 

U偶ytkownik pablo edytowa艂 ten post 12 kwiecie艅 2024 - 17:30

• godski lubi to

#29 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15682 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 kwiecie艅 2024 - 21:23

Przepraszam bardzo. Do mojej wcze艣niejszej wypowiedzi wkrad艂 si臋 b艂膮d. Plecionka ma 30 lb. i PE 2.0, a nie jak wcze艣niej napisa艂em 1.5, ale ca艂y czas jest spoko  :D

PS. Z jerk贸w szczupakowych najwi臋kszy lata ton膮cy Buster Strike Pro czyli ok. 80 g. 

OK, jak dla mnie 30 lb to minimum do jerk贸w 60-80 ale raczej 60 g. Du偶e przeci膮偶enia przy wyrzucie plus szarpanie daje du偶e obci膮偶enie dla linki.

• Friko lubi to

#30 ONLINE   drChlubicz

drChlubicz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 666 post贸w
  • LokalizacjaGA
  • Imi臋:Micha艂

Napisano 12 kwiecie艅 2024 - 21:31

Do najci臋偶szych zestaw贸w/przyn臋t stosuj臋 strza艂贸wk臋 z plecionki 50lb o d艂ugo艣ci dw贸ch w臋dzisk, g艂贸wna linka ju偶 w miar臋 normalna.

U偶ytkownik drChlubicz edytowa艂 ten post 12 kwiecie艅 2024 - 21:31

• pablo lubi to

#31 OFFLINE   Novis

Novis

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1758 post贸w
  • Lokalizacja艁贸d藕
  • Imi臋:Piotr
  • Nazwisko:Nowicki

Napisano 12 kwiecie艅 2024 - 21:35

A jakie to s膮 najci臋偶sze zestawy?

• godski lubi to

#32 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1136 post贸w

Napisano 13 kwiecie艅 2024 - 06:26

U mnie niezmiennie Sunline Siglon X4  PE 3.0# 50lb

Jak wyczerpi臋 zapasy to przezuc臋 si臋 na Siglon AMZ X4

• dudi82 i S.N. lubi膮 to

#33 ONLINE   drChlubicz

drChlubicz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 666 post贸w
  • LokalizacjaGA

Napisano 13 kwiecie艅 2024 - 07:23

A jakie to s膮 najci臋偶sze zestawy?

Zapewne dla ka偶dego inne, u mnie   >100g

#34 OFFLINE   pablo

pablo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 263 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 kwiecie艅 2024 - 16:51

@drChlubicz - Musz臋 spr贸bowa膰 zrobi膰 tak膮 strza艂贸wk臋 z FC, powiedzmy 60 lb., przy okazji zobacz臋 czy jerki b臋d膮 chodzi艂y g艂臋biej. 

#35 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15682 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 kwiecie艅 2024 - 16:56

@drChlubicz - Musz臋 spr贸bowa膰 zrobi膰 tak膮 strza艂贸wk臋 z FC, powiedzmy 60 lb., przy okazji zobacz臋 czy jerki b臋d膮 chodzi艂y g艂臋biej. 

Wydaje mi si臋 偶e nie, sama linka b臋dzie ci臋偶sza ale przez wi臋ksz膮 艣rednic臋 linki b臋d膮 chodzi艂y p艂ycej. Tak jak w trollu - cie艅sza linka i wobler g艂臋biej schodzi. 

• pablo lubi to

#36 ONLINE   drChlubicz

drChlubicz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 666 post贸w
  • LokalizacjaGA

Napisano 13 kwiecie艅 2024 - 17:25

Tak gruby FC jest sztywny przez co nabierze kszta艂tu szpuli, dodatkowo po艂膮czenie go z plecionk膮 stworzy bardzo gruby w臋ze艂, podczas rzutu i przej艣cia przez przelotki mo偶e by膰 niez艂e zamieszanie, oby艣 czego艣 nie urwa艂 :unsure:    ...i nie mam tu na my艣li przyn臋ty ani linki ;)

U偶ytkownik drChlubicz edytowa艂 ten post 13 kwiecie艅 2024 - 17:33

• Friko lubi to

#37 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18692 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 kwiecie艅 2024 - 05:24

Liczy艂em kiedy艣 na to 偶e przy 艂owieniu na swimmbaity b臋dzie mi w臋ze艂 gruby FC <=> gruba plecionka  przechodzi艂 prze przelotki przy rzucie, pr贸bowa艂em r贸偶nych w臋z艂贸w i r贸偶nych konfiguracji przelotek ( ma艂e g臋sto, du偶e rzadko ) ale nawet ciasno zrobiony FG knot potrafi zaczepic o przelotk臋 przy rzucie.   Co prawda 偶adnego ringu z przelotki nie wyrwa艂em ani 偶adnej ramki przelotki z omotki r贸wnie偶 ale nie "brzmia艂o" to dobrze przy rzucie i da艂em sobie spok贸j.  Natomiast to te偶 ma konsekwencje bo rzucaj膮c przez d艂u偶szy czas d艂u偶szym przyponem  eksploatujemy ca艂y czas ten sam kr贸tki odcinek plecionki tu偶 przed w臋z艂em - i ta plecionka zu偶ywa si臋 szybciej, trzeba to kontrolowa膰 i co jaki艣 czas odci膮膰 kawa艂ek i w臋ze艂 przewi膮za膰. 

• immortal, pablo i drChlubicz lubi膮 to

#38 OFFLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 post贸w
  • LokalizacjaNadwi艣la艅skie Urzecze
  • Imi臋:D
  • Nazwisko:W

Napisano 14 kwiecie艅 2024 - 09:46

Ja nawet rzucajac bez przyponu eksploatuj臋 ten sam kawa艂ek linki, bo rzucam przewa偶nie z jednej d艂ugo艣ci "zwisem". Je艣li kto艣 specjalnie wprowadza z tego powodu wariacje w d艂ugo艣ci, to reprezentuje zdecydowanie wy偶szy poziom dba艂o艣ci ni偶 ja.

#39 OFFLINE   pablo

pablo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 263 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 kwiecie艅 2024 - 18:21

@godski - Dlatego trzeba to b臋dzie sprawdzi膰 empirycznie. Ogl膮da艂em filmik w kt贸rym zmierzono nurkowanie woblera na tych samych 艣rednicach FC i plecionki. Na plecionce wobler zszed艂 o 33% p艂ycej ni偶 na FC. Co艣 za co艣. FC mia艂 2x mniejsz膮 wytrzyma艂o艣膰 w tej samej 艣rednicy. Szkoda, 偶e nie by艂o ju偶 filmu w kt贸rym by por贸wnano FC i plecionk臋 o tej samej wytrzyma艂o艣ci. 

@Friko - Z tym zaczepiaj膮cym czasem w臋z艂em FG o przelotki to w spinningu czy w castingu tak mia艂e艣? Sam FG b臋dzie na fluorocarbonie grubszy max. o 2x 艣rednic臋 plecionki. Plecionka w偶yna si臋 dosy膰 mocno przy w臋藕le FG we fluorocarbon. Jestem ciekaw i przy okazji zmierz臋 艣rub膮 mikrometryczn膮 o ile taka ubita plecionka pogrubia FG. Masz ca艂kowit膮 racj臋, w臋ze艂 pracuje i trzeba go przewi膮za膰 raz na jaki艣 czas. 

• bob74 lubi to

#40 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15682 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 kwiecie艅 2024 - 19:26

@godski - Dlatego trzeba to b臋dzie sprawdzi膰 empirycznie. Ogl膮da艂em filmik w kt贸rym zmierzono nurkowanie woblera na tych samych 艣rednicach FC i plecionki. Na plecionce wobler zszed艂 o 33% p艂ycej ni偶 na FC. Co艣 za co艣. FC mia艂 2x mniejsz膮 wytrzyma艂o艣膰 w tej samej 艣rednicy. Szkoda, 偶e nie by艂o ju偶 filmu w kt贸rym by por贸wnano FC i plecionk臋 o tej samej wytrzyma艂o艣ci. 

@Friko - Z tym zaczepiaj膮cym czasem w臋z艂em FG o przelotki to w spinningu czy w castingu tak mia艂e艣? Sam FG b臋dzie na fluorocarbonie grubszy max. o 2x 艣rednic臋 plecionki. Plecionka w偶yna si臋 dosy膰 mocno przy w臋藕le FG we fluorocarbon. Jestem ciekaw i przy okazji zmierz臋 艣rub膮 mikrometryczn膮 o ile taka ubita plecionka pogrubia FG. Masz ca艂kowit膮 racj臋, w臋ze艂 pracuje i trzeba go przewi膮za膰 raz na jaki艣 czas. 

Widz臋 偶e pisa艂e艣 o tym 偶e chcesz zastosowa膰 FC 60 LB to b臋dzie oko艂o 26 kg i 艣rednica 0,7 mm - linka o tej mocy b臋dzie du偶o cie艅sza i dlatego 艣miem twierdzi膰 偶e na  lince 60 lb zejdzie du偶o g艂臋biej ni偶 na FC 0,7 mm  

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych