U偶ywa艂 kto艣 z Was P-line'a TCB8? Jak dla mnie mocno niedoceniana plecionk臋.
U偶ywa艂em, ale tylko bardzo grubej. Porz膮dna linka, nie zawiod艂em si臋.
Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.
Napisano 10 kwiecie艅 2024 - 17:20
U偶ywa艂 kto艣 z Was P-line'a TCB8? Jak dla mnie mocno niedoceniana plecionk臋.
Napisano 10 kwiecie艅 2024 - 17:41
Napisano 11 kwiecie艅 2024 - 11:15
Dano, mam r贸wnie偶 ten chi艅ski produkt na pok艂adzie. Jest wg mnie, a nawet przoduj膮cego rodbuildingowca r贸wnie偶 ok. Dzia艂a jak najbardziej. Mimo tego (jak bez okular贸w) widz臋 link臋, to wol臋 P-line'a. Nie 艂owi臋 tak cz臋sto jak Ty.
A nie u偶ywa艂em P-Line - jakos mi nie wpad艂o w 艂apki.
Mo偶e kiedy艣 sprawdz臋 z ciekawo艣ci, bo na ten sezon juz wszystko powymieniane i odliczam
Napisano 11 kwiecie艅 2024 - 11:47
A ja dla sprawdzenia zam贸wi艂em SUFIX 131 G-CORE BRAID.
Mam WESTIN W10 13 i zobacz臋 czy to ta sama fabryka
Napisano 11 kwiecie艅 2024 - 19:55
Napisano 11 kwiecie艅 2024 - 21:24
A ja u偶ywam SUNLINE Cast Away PE #1.5 i te偶 jest spoko.
Napisano 11 kwiecie艅 2024 - 21:44
A ja u偶ywam SUNLINE Cast Away PE #1.5 i te偶 jest spoko.
Do jerkowania ? Bo to temat o linkach do tej metody. Chyba 偶e to sliderki 5 i 7 cm.
Napisano 12 kwiecie艅 2024 - 17:28
Do jerkowania ? Bo to temat o linkach do tej metody. Chyba 偶e to sliderki 5 i 7 cm.
Przepraszam bardzo. Do mojej wcze艣niejszej wypowiedzi wkrad艂 si臋 b艂膮d. Plecionka ma 30 lb. i PE 2.0, a nie jak wcze艣niej napisa艂em 1.5, ale ca艂y czas jest spoko
PS. Z jerk贸w szczupakowych najwi臋kszy lata ton膮cy Buster Strike Pro czyli ok. 80 g.
U偶ytkownik pablo edytowa艂 ten post 12 kwiecie艅 2024 - 17:30
Napisano 12 kwiecie艅 2024 - 21:23
Przepraszam bardzo. Do mojej wcze艣niejszej wypowiedzi wkrad艂 si臋 b艂膮d. Plecionka ma 30 lb. i PE 2.0, a nie jak wcze艣niej napisa艂em 1.5, ale ca艂y czas jest spoko
PS. Z jerk贸w szczupakowych najwi臋kszy lata ton膮cy Buster Strike Pro czyli ok. 80 g.
OK, jak dla mnie 30 lb to minimum do jerk贸w 60-80 ale raczej 60 g. Du偶e przeci膮偶enia przy wyrzucie plus szarpanie daje du偶e obci膮偶enie dla linki.
Napisano 12 kwiecie艅 2024 - 21:31
Do najci臋偶szych zestaw贸w/przyn臋t stosuj臋 strza艂贸wk臋 z plecionki 50lb o d艂ugo艣ci dw贸ch w臋dzisk, g艂贸wna linka ju偶 w miar臋 normalna.
U偶ytkownik drChlubicz edytowa艂 ten post 12 kwiecie艅 2024 - 21:31
Napisano 12 kwiecie艅 2024 - 21:35
A jakie to s膮 najci臋偶sze zestawy?
Napisano 13 kwiecie艅 2024 - 06:26
U mnie niezmiennie Sunline Siglon X4 PE 3.0# 50lb
Jak wyczerpi臋 zapasy to przezuc臋 si臋 na Siglon AMZ X4
Napisano 13 kwiecie艅 2024 - 07:23
A jakie to s膮 najci臋偶sze zestawy?
Zapewne dla ka偶dego inne, u mnie >100g
Napisano 13 kwiecie艅 2024 - 16:51
@drChlubicz - Musz臋 spr贸bowa膰 zrobi膰 tak膮 strza艂贸wk臋 z FC, powiedzmy 60 lb., przy okazji zobacz臋 czy jerki b臋d膮 chodzi艂y g艂臋biej.
Napisano 13 kwiecie艅 2024 - 16:56
@drChlubicz - Musz臋 spr贸bowa膰 zrobi膰 tak膮 strza艂贸wk臋 z FC, powiedzmy 60 lb., przy okazji zobacz臋 czy jerki b臋d膮 chodzi艂y g艂臋biej.
Wydaje mi si臋 偶e nie, sama linka b臋dzie ci臋偶sza ale przez wi臋ksz膮 艣rednic臋 linki b臋d膮 chodzi艂y p艂ycej. Tak jak w trollu - cie艅sza linka i wobler g艂臋biej schodzi.
Napisano 13 kwiecie艅 2024 - 17:25
Tak gruby FC jest sztywny przez co nabierze kszta艂tu szpuli, dodatkowo po艂膮czenie go z plecionk膮 stworzy bardzo gruby w臋ze艂, podczas rzutu i przej艣cia przez przelotki mo偶e by膰 niez艂e zamieszanie, oby艣 czego艣 nie urwa艂 ...i nie mam tu na my艣li przyn臋ty ani linki
U偶ytkownik drChlubicz edytowa艂 ten post 13 kwiecie艅 2024 - 17:33
Napisano 14 kwiecie艅 2024 - 05:24
Liczy艂em kiedy艣 na to 偶e przy 艂owieniu na swimmbaity b臋dzie mi w臋ze艂 gruby FC <=> gruba plecionka przechodzi艂 prze przelotki przy rzucie, pr贸bowa艂em r贸偶nych w臋z艂贸w i r贸偶nych konfiguracji przelotek ( ma艂e g臋sto, du偶e rzadko ) ale nawet ciasno zrobiony FG knot potrafi zaczepic o przelotk臋 przy rzucie. Co prawda 偶adnego ringu z przelotki nie wyrwa艂em ani 偶adnej ramki przelotki z omotki r贸wnie偶 ale nie "brzmia艂o" to dobrze przy rzucie i da艂em sobie spok贸j. Natomiast to te偶 ma konsekwencje bo rzucaj膮c przez d艂u偶szy czas d艂u偶szym przyponem eksploatujemy ca艂y czas ten sam kr贸tki odcinek plecionki tu偶 przed w臋z艂em - i ta plecionka zu偶ywa si臋 szybciej, trzeba to kontrolowa膰 i co jaki艣 czas odci膮膰 kawa艂ek i w臋ze艂 przewi膮za膰.
Napisano 14 kwiecie艅 2024 - 09:46
Napisano 14 kwiecie艅 2024 - 18:21
@godski - Dlatego trzeba to b臋dzie sprawdzi膰 empirycznie. Ogl膮da艂em filmik w kt贸rym zmierzono nurkowanie woblera na tych samych 艣rednicach FC i plecionki. Na plecionce wobler zszed艂 o 33% p艂ycej ni偶 na FC. Co艣 za co艣. FC mia艂 2x mniejsz膮 wytrzyma艂o艣膰 w tej samej 艣rednicy. Szkoda, 偶e nie by艂o ju偶 filmu w kt贸rym by por贸wnano FC i plecionk臋 o tej samej wytrzyma艂o艣ci.
@Friko - Z tym zaczepiaj膮cym czasem w臋z艂em FG o przelotki to w spinningu czy w castingu tak mia艂e艣? Sam FG b臋dzie na fluorocarbonie grubszy max. o 2x 艣rednic臋 plecionki. Plecionka w偶yna si臋 dosy膰 mocno przy w臋藕le FG we fluorocarbon. Jestem ciekaw i przy okazji zmierz臋 艣rub膮 mikrometryczn膮 o ile taka ubita plecionka pogrubia FG. Masz ca艂kowit膮 racj臋, w臋ze艂 pracuje i trzeba go przewi膮za膰 raz na jaki艣 czas.
Napisano 14 kwiecie艅 2024 - 19:26
@godski - Dlatego trzeba to b臋dzie sprawdzi膰 empirycznie. Ogl膮da艂em filmik w kt贸rym zmierzono nurkowanie woblera na tych samych 艣rednicach FC i plecionki. Na plecionce wobler zszed艂 o 33% p艂ycej ni偶 na FC. Co艣 za co艣. FC mia艂 2x mniejsz膮 wytrzyma艂o艣膰 w tej samej 艣rednicy. Szkoda, 偶e nie by艂o ju偶 filmu w kt贸rym by por贸wnano FC i plecionk臋 o tej samej wytrzyma艂o艣ci.
@Friko - Z tym zaczepiaj膮cym czasem w臋z艂em FG o przelotki to w spinningu czy w castingu tak mia艂e艣? Sam FG b臋dzie na fluorocarbonie grubszy max. o 2x 艣rednic臋 plecionki. Plecionka w偶yna si臋 dosy膰 mocno przy w臋藕le FG we fluorocarbon. Jestem ciekaw i przy okazji zmierz臋 艣rub膮 mikrometryczn膮 o ile taka ubita plecionka pogrubia FG. Masz ca艂kowit膮 racj臋, w臋ze艂 pracuje i trzeba go przewi膮za膰 raz na jaki艣 czas.
Widz臋 偶e pisa艂e艣 o tym 偶e chcesz zastosowa膰 FC 60 LB to b臋dzie oko艂o 26 kg i 艣rednica 0,7 mm - linka o tej mocy b臋dzie du偶o cie艅sza i dlatego 艣miem twierdzi膰 偶e na lince 60 lb zejdzie du偶o g艂臋biej ni偶 na FC 0,7 mm
0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych