Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łowienie z prywatnego pomostu.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
87 odpowiedzi w tym temacie

#61 ONLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6359 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 26 sierpień 2024 - 12:04

Niestety, tak jest. 

#62 OFFLINE   szczupak1

szczupak1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 838 postów
  • LokalizacjaDaleko od domu.

Napisano 30 sierpień 2024 - 17:08

bartsiedlce, on 26 Aug 2024 - 09:07, said:

Z jednym, małym, wyjątkiem. Gdyby ci państwo trzymali się półtorametrowego pasa gruntu liczonego od linii brzegowej wyznaczonej geodezynie, to policja by ich nie wygoniła.  ;) :P

Podsumowując, wędkujemy z pomostów, na które zostaliśmy wpuszczeni przez właściciela i za jego zgodą.

Nie prawda i tu się bardzo mylisz, nie ma opcji że będziesz siedział u mnie na brzegu a obok stoi mój grill łodka itd.

#63 ONLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6359 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 02 wrzesień 2024 - 09:20

Oczywiście masz rację, taki mały żarcik ;)

Choć gdybym postawił grilla w wodzie, poza linią brzegową, na wysokości Twojej działki, to byłoby to zgodne z prawem :P :D

#64 OFFLINE   krzysiekniepieklo

krzysiekniepieklo

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 15 postów
  • LokalizacjaDźwierzuty
  • Imię:krzysiek
  • Nazwisko:niepieklo

Napisano 15 kwiecień 2025 - 14:40

Może wrócę do tematu. rzeki, jeziora i lasy są własnością wspólną Narodu. Ani Wody Polskie, ani Lasy Państwowe nie są właścicielami tego, czym zarządzają. No i ostatnio dzieje się tak, że ta nasza wspólna własność jest zawłaszczana przez nielicznych, którzy na naszym majątku czerpią prywatne pożytki. Według mnie, to pomost nie może być własnością prywatną, jeśli jest usadowiony na własności gruntowej wspólnej. No a Wody Polskie czerpią korzyści z tego, że pozwalają właścicielowi (Narodowi) na to, żeby korzystał z tego, co jest jego własnością. No a to jest pogwałcenie prawa własności, bo to prawo polega na tym, że właściciel nie musi się nikogo pytać o pozwolenie na korzystanie z tego, co jego własnością jest.

#65 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 341 postów

Napisano 15 kwiecień 2025 - 15:19

krzysiekniepieklo, on 15 Apr 2025 - 13:40, said:

Może wrócę do tematu. rzeki, jeziora i lasy są własnością wspólną Narodu. Ani Wody Polskie, ani Lasy Państwowe nie są właścicielami tego, czym zarządzają. No i ostatnio dzieje się tak, że ta nasza wspólna własność jest zawłaszczana przez nielicznych, którzy na naszym majątku czerpią prywatne pożytki. Według mnie, to pomost nie może być własnością prywatną, jeśli jest usadowiony na własności gruntowej wspólnej. No a Wody Polskie czerpią korzyści z tego, że pozwalają właścicielowi (Narodowi) na to, żeby korzystał z tego, co jest jego własnością. No a to jest pogwałcenie prawa własności, bo to prawo polega na tym, że właściciel nie musi się nikogo pytać o pozwolenie na korzystanie z tego, co jego własnością jest.

W PZW Kalisz mają taką jedną wodę - Gołuchów :)

Jeden cały brzeg to pomosty prywatne ze znakami zakaz wstępu teren prywatny.

A woda ma bodajże 40 hektarów

Niektóre są ogrodzone siatką i są jakby siatkowe "drzwi" zamknięte na kłódki (:

Polskie prawo HAHAHAHAH

#66 OFFLINE   ask

ask

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 28 postów

Napisano 15 kwiecień 2025 - 16:50

krzysiekniepieklo, on 15 Apr 2025 - 13:40, said:

To sie uśmiałem. Czyli np. twoje podwórko jezeli masz dom jest również moje bo to że sobie kupiłeś ziemię to nic nie znaczy bo kraj jest narodu i nie może Ci Panstwo/lub ktoś sprzedać gruntu bo w sumie nie jest jego tylko własnoscią publiczną. Czemu tylko woda ma byc dostępna publicznie... grunty też bo np. nie lubię wodę tylko wolę biwakować ....
Btw. szkoda, że jak trzeba dbać o wodę, płacić na utrzymanie zbiornika dbać o czystość to wtedy jakoś nie jest "publiczna" i nikt nie chce się do tego dorzucać.

#67 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 341 postów

Napisano 15 kwiecień 2025 - 16:55

Jest podobno przepis, że 5m od lustra wody bez problemu musisz mieć możliwość swobodnego łowienia... czy to było 3m?

Więc takie pomosty "prywatne" są nielegalne.

Nie wiem jakim cudem takie coś przechodzi i jest to "legalne" by blokować dostęp do takiego pomostu innym.

#68 OFFLINE   krzysiekniepieklo

krzysiekniepieklo

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 15 postów
  • LokalizacjaDźwierzuty

Napisano 15 kwiecień 2025 - 17:47

ask, on 15 Apr 2025 - 15:50, said:

To sie uśmiałem. Czyli np. twoje podwórko jezeli masz dom jest również moje bo to że sobie kupiłeś ziemię to nic nie znaczy bo kraj jest narodu i nie może Ci Panstwo/lub ktoś sprzedać gruntu bo w sumie nie jest jego tylko własnoscią publiczną. Czemu tylko woda ma byc dostępna publicznie... grunty też bo np. nie lubię wodę tylko wolę biwakować ....
Btw. szkoda, że jak trzeba dbać o wodę, płacić na utrzymanie zbiornika dbać o czystość to wtedy jakoś nie jest "publiczna" i nikt nie chce się do tego dorzucać.

Może nie rozumiesz jednego. Jak sobie kupisz od złodzieja, który Ci sprzedaje to, co jego własnością nie jest, to nie jesteś właścicielem tego,co kupiłeś,  tylko jesteś paserem. No a paser w świetle prawa właścicielem być nie może.

#69 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1108 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 15 kwiecień 2025 - 17:57

1. Budować stawiać płoty i tabliczki ma prawo każdy … kto się nie boi. Wielu się nie boi. Polacy co nie mają, narzekają i nic nie robią. Niemcy natychmiast donoszą i samowolki jest mniej. Telefon na policję kończy się wizytą i … tyle. Bo w okolicy tak jest. Ale juz pisemne powiadomienie policji, WP, prokuratury czy nadzoru budowlanego może sporo zmienić. Ale Polacy wolą narzekać zamiast sprawdzić jak jest i zrobic porządek.

2. Ask, nikt nie chce sie dorzucać? Może i nie chce, ale się dorzuca. I Ty i ja się dorzucamy. Doją nas na to na każdym kroku, podatki bezpośrednie i pośrednie. Przecież ani WP ani np PZW nie żyją z przyzwyczajenia czy energii słonecznej, tylko z naszej kasy. Tylko nasze polskie kompleksy nie pozwalają nam czuć się właścicielem i płatnikiem.  Tyle lat pod butem komuny pozostawia ślady na lata.

Ostatnio walczę trochę w gminie z Januszami biznesu i … da się. Tłumaczenia, że nic się nie da zrobić, kończą się w momencie … złożenia pisma. Jak nie pomaga, to skarga do instytucji nadzorującej. Tylko słowo pisane rusza dupy w tym kraju …

No i pismo trzeba podpisać, imieniem i nazwiskiem z adresem do odpowiedzi. Ale to już niektórych przerasta, lepiej narzekać bezosobowo w necie 

Użytkownik Qh_ edytował ten post 15 kwiecień 2025 - 17:59

#70 OFFLINE   ask

ask

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 28 postów

Napisano 15 kwiecień 2025 - 18:20

krzysiekniepieklo, on 15 Apr 2025 - 16:47, said:

Może nie rozumiesz jednego. Jak sobie kupisz od złodzieja, który Ci sprzedaje to, co jego własnością nie jest, to nie jesteś właścicielem tego,co kupiłeś, tylko jesteś paserem. No a paser w świetle prawa właścicielem być nie może.

Nic nie rozumiesz albo tłumaczysz sobie "prawo" na swoją korzyść. Skarb panstwa to nie zlodziej choc kazdy moze miec swoj punkt widzenia i doświadczenia i to pozostawiam. Wiec przyjmij do wiadomości czy sie tobie/mi poodoba czy nie skarb panstwa moze Ci coś sprzedac tak jak kopalnia sprzedaje węgiel chociaż wg Twojego punktu widzenia nie jest jej. Nie domagaj sie od prywatnych osob dostepu do pomostu tylko od gminy, powiatu etc.

#71 OFFLINE   krzysiekniepieklo

krzysiekniepieklo

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 15 postów
  • LokalizacjaDźwierzuty

Napisano 15 kwiecień 2025 - 18:49

ask, on 15 Apr 2025 - 17:20, said:

Nic nie rozumiesz albo tłumaczysz sobie "prawo" na swoją korzyść. Skarb panstwa to nie zlodziej choc kazdy moze miec swoj punkt widzenia i doświadczenia i to pozostawiam. Wiec przyjmij do wiadomości czy sie tobie/mi poodoba czy nie skarb panstwa moze Ci coś sprzedac tak jak kopalnia sprzedaje węgiel chociaż wg Twojego punktu widzenia nie jest jej. Nie domagaj sie od prywatnych osob dostepu do pomostu tylko od gminy, powiatu etc.

Nie wiem, czy wiesz ale żeby dysponować rzeczą wspólną, to potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. Jeśli ktoś dysponuje, a nie ma zgody wszystkich, to okrada tych, którzy takiej zgody nie wyrazili. To chyba nie jest takie trudne do zrozumienia?

#72 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1108 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 15 kwiecień 2025 - 20:23

W Polsce dobrem wspólnym zarządza zarządca, czyli rząd. Jesli zmieni sobie ustawę, to i wody płynące i np lasy mogą przestać być naszą własnością. 
Stąd kazdy właściciel i współwłaściciel musi byc uważny kogo wybiera na zarządcę swojego majątku  :D pod warunkiem, że w ogóle wybiera a nie daje wybrać innym.

Kopalnia wydobywa dobro wspólne na podstawie koncesji. Podobnie jak piaskownia. Płaci zarządcy wybranemu przez właścicieli haracz. Co zarządca z nim robi to juz inna sprawa. Naszą czyli waszą wodę z rzeki ja sobie moge pobierać na podstawie pozwolenia wodno prawnego tylko musze zrobić operat i zapłacić.

Bieda jest też w tym, że zarządca czyli rząd dość dobrowolnie, a czasem powiedziałbym swawolnie, przekazuje prawo do zarządzania naszą własnością innym podmiotom. Póki co, głownie polskim chociaż.

Wracając do clou tematu przekazanie prawa do zarządzania np jeziorem czyli wodą płynącą nie unieważnia zapisów ustawy dotyczących linii brzegowej i dostępności do wody …

itd, itd, itd … dopóki tego nie zmienią ci co ich tak radośnie wybieramy.

Użytkownik Qh_ edytował ten post 15 kwiecień 2025 - 20:27

#73 OFFLINE   krzysiekniepieklo

krzysiekniepieklo

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 15 postów
  • LokalizacjaDźwierzuty

Napisano 15 kwiecień 2025 - 21:04

Do wyborów też mam dość poważne obiekcje, no bo w Konstytucji stoi tak:

Art 4

władzę zwierzchnią w Rzeczpospolitej sprawuje Naród. Naród rządzi poprzez przedstawicieli, albo w sposób bezpośredni. No i ordynacja wyborcza jest sprzeczna z tym, co tam jest zapisane. Zapytowywuję się Was, czy macie możliwość rządzenia poprzez przedstawiciela? No bo po wyborze, to ma nas gdzieś i możemy mu skoczyć. Poza tym, to w manipulacyjny sposób wpływają na decyzje wyborcze poprzez progi i uwalają takiego, który uzyskał więcej głosów i wstawiają takiego, który uzyskał mniej głosów.No apotem sobie rządzą z pogwałceniem naszego interesu.

#74 OFFLINE   ask

ask

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 28 postów

Napisano 15 kwiecień 2025 - 21:08

krzysiekniepieklo, on 15 Apr 2025 - 17:49, said:

Nie wiem, czy wiesz ale żeby dysponować rzeczą wspólną, to potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. Jeśli ktoś dysponuje, a nie ma zgody wszystkich, to okrada tych, którzy takiej zgody nie wyrazili. To chyba nie jest takie trudne do zrozumienia?

To wytłumacz mi czemu kopalnia sprzedaje wegiel skoro ja i ty nie wyraziliśmy zgody, czemu ktos pobiera oplatę za wejscie w góry czy zjazd na nartach skoro to jest dobro wspolne. W twoim rozumieniu dobro wspolne jest tam gdzie Ty chcesz mieć dostęp. To nie jest trudne aby rozumieć że tak dzala Panstwo i już nie ma socjalizmu gdzie było za darmo dla wszystkich. Czego nie rozumiesz. Kup działke nad wodą i ciesz się doatępem do tego wspolnego dobra.

#75 ONLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6359 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 16 kwiecień 2025 - 09:10

Kolego Krzyśku, mam prośbę, zmień miejsce w sieci. Może jakieś forum polityczne?

Polecam lekturę naszego regulaminu, polecam jako jeden z opiekunów tego miejsca.

• Misiek1 lubi to

#76 OFFLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2358 postów
  • LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku

Napisano 16 kwiecień 2025 - 09:28

bartsiedlce, on 16 Apr 2025 - 08:10, said:

Kolego Krzyśku, mam prośbę, zmień miejsce w sieci. Może jakieś forum polityczne?
Polecam lekturę naszego regulaminu, polecam jako jeden z opiekunów tego miejsca.

Tak, to nie jest za dobrze:) wskazanie na regulamin ok, ostrzeżenie ok, ale prośba o samo-wykluczenie za jeden wpis? Nie idźmy tą drogą. Obserwuję racjonalizowanie patologii od jakiegoś czasu a samodzielne myślenie to jest jedyny bastion jaki pozostał.
  • krzysiekniepieklo lubi to

#77 OFFLINE   krzysiekniepieklo

krzysiekniepieklo

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 15 postów
  • LokalizacjaDźwierzuty

Napisano 16 kwiecień 2025 - 11:51

bartsiedlce, on 16 Apr 2025 - 08:10, said:

Zdaje się, że piszę o sprawach, które wędkarzy mocno dotyczą. Jeśli to jest religijne forum, to może faktycznie o polityce uprawianej przez władze rozmawiać nie wypada.

• Umbra lubi to

#78 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 341 postów

Napisano 16 kwiecień 2025 - 15:21

Z moich obserwacji wygląda to trochę tak - mówię tylko i wyłącznie o tym jednym zbiorniku w mojej okolicy.

Ryb nie ma prawie wcale jak to na pzw + potężne przebłyszczenie, bo łowić nie ma gdzie - nie ma innych wód.

Wymyślili sobie, że pewnie jak z tego brzegu nic nie bierze to nałowią z drugiego, bo tam są pomosty i pewnie nikt nie łowi lub łowi mało osób.

Zaczęli zgłaszać na policję, do pzw, jakieś szarpaniny i psucie "zabezpieczeń prywatności"

Jak nie można było tam łowić tak nadal nie wolno (:

A fakt jest taki, że gdyby było ryb od ciula to by nikomu nie przeszkadzały prywatne pomosty....

Tylko wtedy znowu zjeżdżały by się kalosze z całego okręgu :D

#79 OFFLINE   krzysiekniepieklo

krzysiekniepieklo

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 15 postów
  • LokalizacjaDźwierzuty

Napisano 16 kwiecień 2025 - 16:11

Ja mam to szczęście, że żyje sobie na Mazurach. Mam sporo jezior dookoła. No ale w tych wodach ryb niewiele, bo jest uprawiana rabunkowa gospodarka przez uprawnionych. Są jakieś operaty rybackie i albo to jest błędna koncepcja, albo uprawniony tylko w sprawozdaniach wypełnia to, co tam jest zapisane. Szacuję, że to jedno i drugie. Uprawniony dba o swój własny interes, a wędkarza traktuje, jako dojną krowę.No bo jak wędkarz już przyjedzie nad piękne jezioro, to zapłaci za łowienie, bez względu na to, czy ryba jest, czy jej nie ma. Łowię na jeziorze Leleskim, pod Pasymiem.Całe lato sieciują jezioro. wieczorem stawiają sieci i nawet potrafią wędkarzowi wpłynąć na łowisko, jak jeszcze łowi. (przed zachodem słońca). Wędkarze muszą się zorganizować, bo jak nie, to będą płaciki haracz cwaniakom, którzy się uwłaszczają na tym, co jest własnością wszystkich.

• Umbra lubi to

#80 OFFLINE   md30

md30

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 192 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:C&R

Napisano 16 kwiecień 2025 - 19:05

I zamiast zacząć działać, to lepiej założyć konto na jerku i wylewać swoje żale.

• Misiek1 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych