Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łowienie z prywatnego pomostu.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
87 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   krzysiekniepieklo

krzysiekniepieklo

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 15 postów
  • LokalizacjaDźwierzuty
  • Imię:krzysiek
  • Nazwisko:niepieklo

Napisano 16 kwiecień 2025 - 20:00

md30, on 16 Apr 2025 - 18:05, said:

I zamiast zacząć działać, to lepiej założyć konto na jerku i wylewać swoje żale.

No ale ja działam, tylko nie wiem, dlaczego tak trudno wędkarzy przekonać do tego, żeby się przyłączyli. Jak będę działał sam, to mnie walcem rozjadą.

#82 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1108 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 16 kwiecień 2025 - 20:02

krzysiekniepieklo, on 16 Apr 2025 - 15:11, said:

Ja mam to szczęście, że żyje sobie na Mazurach. Mam sporo jezior dookoła. No ale w tych wodach ryb niewiele, bo jest uprawiana rabunkowa gospodarka przez uprawnionych. Są jakieś operaty rybackie i albo to jest błędna koncepcja, albo uprawniony tylko w sprawozdaniach wypełnia to, co tam jest zapisane. Szacuję, że to jedno i drugie. Uprawniony dba o swój własny interes, a wędkarza traktuje, jako dojną krowę.No bo jak wędkarz już przyjedzie nad piękne jezioro, to zapłaci za łowienie, bez względu na to, czy ryba jest, czy jej nie ma. Łowię na jeziorze Leleskim, pod Pasymiem.Całe lato sieciują jezioro. wieczorem stawiają sieci i nawet potrafią wędkarzowi wpłynąć na łowisko, jak jeszcze łowi. (przed zachodem słońca). Wędkarze muszą się zorganizować, bo jak nie, to będą płaciki haracz cwaniakom, którzy się uwłaszczają na tym, co jest własnością wszystkich.

Masz rację, tylko trudno się dziwić że dzierżawca (czyli ułomny czasowy właściciel) nie prowadzi gospodarki tylko rabuje. Tak jest u nas, trzeba się szybko nachapać, nie wypracować, tylko golić ile się da.

Ale ktoś kto jest prawdziwym właścicielem lub go reprezentuje na to pozwala. 
Jesli bys wynajmował komuś mieszkanie i ktoś by ci je dewastował, będziesz to tolerował? No pewnie nie.

A nasi przedstawiciele to tolerują. W imię układów. Dlatego tak cieżko to zmienić. Wynajmujący rabują bo przy zmianie układu mogą stracić przedmiot dzierżawy albo co najmniej muszą znów wejść w układ.

Protest nic nie da. Trzeba zmienić układ. A to już nie jest takie proste bo większość rodaków ma to gdzieś. Pełna micha i wakacje co roku są pełnią szczęścia. A jak ktoś się dorobi i jeszcze sobie walnie pomost …  :D

• Umbra lubi to

#83 OFFLINE   ask

ask

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 28 postów

Napisano 16 kwiecień 2025 - 21:00

Koledzy/Krzysiek/Pozostali.
Ja Was szanuję. Jak przyjedzieciecie na Olecko Małe i będziecie chcieli połołowić kultuiralnie z mojego prywatnego pomostu któty jest w tracie budowy to zapraszam. Mi to nie przeszkadza. Jak się nie zgadzacie z systemem to nie poradzę. Ja nie mam siły udowadniać czy mam racje czy nie, nie chce mi się. Tak jest i już. Mam swój punkt widzenia na sprawę. Pozdro i powodzenia.
  • bartsiedlce lubi to

#84 OFFLINE   krzysiekniepieklo

krzysiekniepieklo

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 15 postów
  • LokalizacjaDźwierzuty
  • Imię:krzysiek
  • Nazwisko:niepieklo

Napisano 17 kwiecień 2025 - 21:29

ask, on 16 Apr 2025 - 20:00, said:

Koledzy/Krzysiek/Pozostali.
Ja Was szanuję. Jak przyjedzieciecie na Olecko Małe i będziecie chcieli połołowić kultuiralnie z mojego prywatnego pomostu któty jest w tracie budowy to zapraszam. Mi to nie przeszkadza. Jak się nie zgadzacie z systemem to nie poradzę. Ja nie mam siły udowadniać czy mam racje czy nie, nie chce mi się. Tak jest i już. Mam swój punkt widzenia na sprawę. Pozdro i powodzenia.

Widzę, że jesteś bardzo ugodowy. To w zdrowej społeczności jest bardzo cenne. Ja akurat z łódki łowię. Z pomostu rzadko.Pewnie zapłaciłeś za to, że Ci pozwolili budować pomost? Pozwalacze nic nie robią i dostatnio żyją z pozwalania.

#85 OFFLINE   pietro

pietro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 54 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Witek

Napisano 17 kwiecień 2025 - 22:04

krzysiekniepieklo  pozwolenie na budowę pomostu nie kosztuje praktycznie nic, poza załatwianiem mnóstwa papierków, późniejsza opłata roczna to też grosze, bo 5 pln/m2 . A stosując Twoją logikę, że każdy może wejść na prywatny pomost bo stoi na dzierżawionym gruncie, to wiedz, że jest w Polsce trochę bloków stojących na dzierżawionym gruncie, nawet dalej są na takich gruntach budowane. I wg Twej logiki każdy może sobie do dowolnego mieszkania wejść, tak jak na pomost, bo jest na dzierżawionym???

#86 OFFLINE   Lepton

Lepton

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 863 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 17 kwiecień 2025 - 22:53

krzysiekniepieklo, on 17 Apr 2025 - 20:29, said:

Pewnie zapłaciłeś za to, że Ci pozwolili budować pomost? Pozwalacze nic nie robią i dostatnio żyją z pozwalania.

I to jest zapewne clou sprawy.
Krzysiek niestety ma rację. Masz prywatne jezioro, twoja sprawa co z nim robisz. W przypadku, gdy "pozwalacze" dysponują nie swoim dobrem zaczyna się patologia. Podobnie były parcelowane grunty po PGER-ach, państwowe zakłady pracy, nieruchomości PKP czy agencji mienia wojskowego. Powyższe dotyczy również "równych i równiejszych" w rozpatrywaniu pozwoleń na budowę pomostów. Obrońcami tego status quo są jedynie beneficjenci, cała reszta :angry:.

Użytkownik Lepton edytował ten post 17 kwiecień 2025 - 23:14

• krzysiekniepieklo lubi to

#87 OFFLINE   ask

ask

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 28 postów

Napisano 18 kwiecień 2025 - 08:00

krzysiekniepieklo, on 17 Apr 2025 - 20:29, said:

Pewnie zapłaciłeś za to, że Ci pozwolili budować pomost? Pozwalacze nic nie robią i dostatnio żyją z pozwalania.

Zapłaciłem "opłaty urzędowe" które wiążą się z wydaniem pozwolenia i będę płacił wyliczoną opłatę za dzierzawę gruntu pod pomostem czy coś takiego, mniejsza o nazwę/tytuł. Nic nikomu wiecej nie płacę.
Zapłaciłem na tych samych zasadach co podatek PCC-3 jak kupiłem łódkę. Też wiele jest kontrowersji dlaczego płacic podatek tylko z powodu takiego że łódka zmienia właściciela a na dobrą sprawę Państwo o tym nie wie a już napewno nie ma z tym żadnej roboty/kosztów.

Nie chcę się wypowiadać czy to że Państwo dzierżawi i bierze kasę za coś co nie jest "jego" jest ok czy nie. Napewno musiałem zapłacić wysokie myto za to ze działka graniczy z jeziorem. To pozwala miec pomost.
Na tym kończę i nie chcę wkładać dalej kija w mrowisko, czy to jest ok czy nie bo już wszystko w tym temacie to chyba padlo w wypowiedziach.
Napewno życzyłbym sobie i nam wszystkim że nawet jak pomost jest prywatny to żeby była ludzka życzliwość i bezproblemowe udostępnianie o ile jest pełna kultura i poszanowanie jak by nie było własności prywatnej.

Użytkownik ask edytował ten post 18 kwiecień 2025 - 08:13

#88 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1108 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 18 kwiecień 2025 - 16:03

Ale nikt nie pisze, że pomostów budować nie można. Można. 
Nie ma znaczenia ze jest to grunt dzierżawiony, bo jest to własność państwa i na podstawie ustawy każdy ma do niej swobodny dostęp co ogranicza prawa własności działek przyległych do wody płynącej. Pomostów tym bardziej.

I tym sie różni dzierżawa gruntu czy stAwu bezodpływowego od dzierżawy wody płynącej.

Proponuje, zamiast się kłócić, przeczytać ustawę. Już chyba nawet wklejałem. Tam jest wszystko napisane.

Użytkownik Qh_ edytował ten post 18 kwiecień 2025 - 16:05

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych