Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Pstrągi 2025

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   Kuballa44

Kuballa44

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 711 postów
  • Imię:K

Napisano 21 styczeń 2025 - 00:04

lyha, on 20 Jan 2025 - 22:45, said:

Potoki przebywają w morzu?

Tak, mówi się na nie trocie ;)
  • Guzu i Bartek_C lubią to

#22 OFFLINE   lyha

lyha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 420 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Przemek

Napisano 21 styczeń 2025 - 05:25

Kuballa44, on 20 Jan 2025 - 23:04, said:

Tak, mówi się na nie trocie ;)

Nazwy używasz zamiennie ?
Osobiście tęczaka w bałtyku złowiłem w bliskiej odległości ujścia parsęty ale o potoku nie słyszałem.

Użytkownik lyha edytował ten post 21 styczeń 2025 - 05:26

#23 OFFLINE   Bartek_C

Bartek_C

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 446 postów
  • LokalizacjaPółnocne rubieże Polski

Napisano 21 styczeń 2025 - 05:56

lyha, on 21 Jan 2025 - 04:25, said:

Osobiście tęczaka w bałtyku złowiłem w bliskiej odległości ujścia parsęty ale o potoku nie słyszałem.

No to złowiłeś bałtyckiego steelheada :D

#24 OFFLINE   Pumba

Pumba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2579 postów
  • LokalizacjaGdynia / Tobołowo
  • Imię:Łukasz

Napisano 21 styczeń 2025 - 06:20

lyha, on 21 Jan 2025 - 04:25, said:

Nazwy używasz zamiennie ?

Każdy z nas to robi z tym, że większość nieświadomie.
  • Guzu i Wiktor lubią to

#25 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5392 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 21 styczeń 2025 - 07:51

jest na YT filmik w ktorym Piotrek Piskorski tlumaczy ten polski fenomen nazwy "troc",- mysle ze warto go obejrzec ;)

sp Karol Zacharczyk niezaleznie od tego czy byl na fazie czy nie, zawsze powtarzal, ze do 50cm to pstrag a powyzej troc :lol: wiekszosc z nas gdy to slyszala mowila,- ach takie tam Karolowe gadanie,- mysle, ze Piotrek tlumaczy to na tym filmiku dosadnie ;)

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 21 styczeń 2025 - 07:52

#26 OFFLINE   szydłoś

szydłoś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 617 postów
  • LokalizacjaBiebrzańska Kraina
  • Imię:Andrzej
  • Nazwisko:Sz.

Napisano 21 styczeń 2025 - 19:21

Mysha, on 20 Jan 2025 - 21:55, said:

Po 20 dniach spotkałem drugi raz tą samą rybę. Trochę utyła i zjadła tego samego woblera, 4 zakręty poniżej miejsca gdzie spotkaliśmy się 1.01. Na jakiś miesiąc zmienię odcinek rzeki, jakoś niespecjalnie mam ochotę spotkać go 3 raz.

:) tylko się cieszyć że ma się dobrze, Gratuluję Piotrek. Ja też łowiłem tą samą samiczkę ale rok po roku 4,5 cm urosła a masowo to bardzo sporo.

• Guzu, Mysha i Banjo lubią to

#27 OFFLINE   Mateusz95s

Mateusz95s

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Mateusz

Napisano 22 styczeń 2025 - 12:50

Załączony plik  IMG_5973_Easy-Resize.com.jpg   70,59 KB   30 Ilość pobrań

Woda pośniegowa, bardzo zimna, zdecydowanie mała aktywność rybek. 

Udało się trafić czterdziestaka, czekamy aż będzie cieplej. 

Pozdrowienia 

#28 OFFLINE   Łukasz90

Łukasz90

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 191 postów

Napisano 22 styczeń 2025 - 15:33

Rheinangler, on 21 Jan 2025 - 06:51, said:

jest na YT filmik w ktorym Piotrek Piskorski tlumaczy ten polski fenomen nazwy "troc",- mysle ze warto go obejrzec ;)

sp Karol Zacharczyk niezaleznie od tego czy byl na fazie czy nie, zawsze powtarzal, ze do 50cm to pstrag a powyzej troc :lol: wiekszosc z nas gdy to slyszala mowila,- ach takie tam Karolowe gadanie,- mysle, ze Piotrek tlumaczy to na tym filmiku dosadnie ;)

Wielu moich kolegów ma identyczne podejście. W ten weekend rozmawiałem z kolega , który pracuje w ośrodku zarybieniowym ( czy bardziej badawczym - jak to tam zwał przy Uniwersytecie) na Islandii oni hodują pstrągi .Te pstrągi w 90% żyją morzu a tylko na chwile wchodzą do rzek. Ale trochę ich zostaje .

• Krzysiek Rogalski lubi to

#29 OFFLINE   Barti96

Barti96

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 38 postów
  • Imię:Bartek

Napisano 23 styczeń 2025 - 10:45

Dwa wypady dwie rybki 48 i 53, przyklejone ryby do dna nie zbyt chętne na brania ale dziesiątki kilometrów wychodzone.

Załączone pliki

#30 OFFLINE   Piasek

Piasek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 108 postów
  • Imię:Marcin

Napisano 26 styczeń 2025 - 20:04

Taki ponad czterdziestaczek z dzisiaj. Cieszy potrójnie, bo pierwszy wyjęty w tym roku, pierwszy na casta i nowy model własnoręcznie wykonanego woblera.

Załączone pliki

#31 OFFLINE   grzegorzpo91

grzegorzpo91

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 35 postów
  • LokalizacjaPiła/Poznań
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:Kujawka

Napisano 26 styczeń 2025 - 21:05

Pierwszy ,pięknie ubarwiony godny pokazania.
Załączony plik  Screenshot_20250126_210514_Gallery.jpg   165,6 KB   41 Ilość pobrań

#32 ONLINE   Marek J

Marek J

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • LokalizacjaSłupsk
  • Imię:Marek

Napisano 29 styczeń 2025 - 12:25

Są tu dywagecje na temat nazewnictwa więc ja napiszę tak. Wybrałem się na pstragi po porażkach za trocią z rzeki i plaży. Zaliczyłem mocne kopnięcie i wiedziałem że to nie potok tylko ten wędrowny zwany trocią. Fajny hol i 67cm ląduje w podbieraku. Kij lżejszy przynęty mniejsze i przyłow. Fotki nie pokazuje bo to kelt, samiczka jeszcze ikrę miała więc szybko odzyskała wolność.
  • popper, lordi86 i Mateusz95s lubią to

#33 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4509 postów

Napisano 29 styczeń 2025 - 23:16

Marek J, on 29 Jan 2025 - 11:25, said:

Są tu dywagecje na temat nazewnictwa więc ja napiszę tak. Wybrałem się na pstragi po porażkach za trocią z rzeki i plaży. Zaliczyłem mocne kopnięcie i wiedziałem że to nie potok tylko ten wędrowny zwany trocią. Fajny hol i 67cm ląduje w podbieraku. Kij lżejszy przynęty mniejsze i przyłow. Fotki nie pokazuje bo to kelt, samiczka jeszcze ikrę miała więc szybko odzyskała wolność.

Oczywiste jest, ze nie Wszystkie pstragi nazywane "potokowymi" to maja ale jest "pierwsze primum" : jak ma czerwone kropki to nie jest troc i tyle! To jest pstrag :)

Jesli z jakis przyczyn owy pstrag splynal do morza by sobie pozerowac, wrocil do rzeki sobie pobzykac i sie tak spodobalo zeby zostac i po jakims czasie spowrotem wrocic do ubarwienia z kropkami to jak go zlowimy, nawet okaz to nie ma zadnej dyskusji. To nie jest troc :) :) :)

#34 OFFLINE   Roipakaz

Roipakaz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 62 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 30 styczeń 2025 - 05:58

Wczoraj, znalazłem zapomniany przez wielu odcinek, taki Pan tam zamieszkał. 😁😉

https://youtube.com/...VKCCB0N7lKjNivG

Użytkownik Roipakaz edytował ten post 30 styczeń 2025 - 06:11

#35 OFFLINE   szydłoś

szydłoś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 617 postów
  • LokalizacjaBiebrzańska Kraina
  • Nazwisko:Sz.

Napisano 30 styczeń 2025 - 22:35

Takie dwie rybki wpadły na 2 w tym roku wypadzie,nad nową wodę. Obie 40-45    B)  

Załączony plik  473142966_549113614255518_8550408288870976687_n.jpg   78,78 KB   38 Ilość pobrań

Załączony plik  475454296_3946644268927989_3487812018512575028_n.jpg   71,44 KB   40 Ilość pobrań

#36 OFFLINE   bartosz311287

bartosz311287

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 711 postów
  • Imię:Bartosz

Napisano 03 luty 2025 - 09:49

*
Popularny

Nowe pb, wyskoczyła spod burtki.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

#37 OFFLINE   bartosz311287

bartosz311287

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 711 postów
  • Imię:Bartosz

Napisano 03 luty 2025 - 15:06

Tutaj odpowiedź na dwa powyższe posty. Oczywiście się śmieje, myślę że samiczka potoka w końcu ma czerwone kropeczki 9c441cfd8c4441e8c4b839cfe1569d0a.jpg

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

#38 OFFLINE   yffea

yffea

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 558 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 03 luty 2025 - 20:54

*
Popularny

Otwarcie sezonu na Dunacju....Tak się złożyło, że akurat tego dnia mogłem być na wodzie tylko do godziny 9 i mimo przejścia większego kawałka rzeki złowiłem tylko kilka rybek poniżej 40 cm. Jednak wyniki innych wędkarzy z późniejszych godzin tego dnia napawały optymizmem. Co najmniej 6 pstrągów dobrze ponad 50 cm i jeden blisko 70 cm!
Mimo pewnych wątpliwości postanowiłem wybrać się kolejnego dnia nad wodę. Pogoda była zupełnie inna niż dzień wcześniej i przez cały dzień słońce się nie pokazało.
Zacząłem od miejsca w którym poprzedniego dnia koledzy złowili co najmniej kilkanaście ryb. Dalej tam były. Sprawdziłem na jaką i jak prowadzoną przynętę najlepiej biorą. Tak jak poprzedniego dnia najlepiej sprawdził się X Zone Hot Shot Minnow 3.25" w kolorze Ghost Shad. Prowadzony na bardzo lekkiej główce. Wolno. Z nurtem. W toni.
Złowiłem w ten sposób kilkanaście ryb tak do 40 cm. W doskonałej kondycji. Silne. Choć niezmiernie chude :)

poknwAa.jpg

Szybka zmiana miejscówki na moją ulubioną. Ta sama przynęta, na tej samej główce, to samo prowadzenie. Pierwszy rzut nieco graślawy. Drugi rzut i potężne łupnięcie. Siedzi wielka ryba. Ponieważ zimowe pstrągi zawsze łowię delikatnie hol trwał długo.
Plecionka Toray Saltline Super Light PE 0.4 (wytrzymałość 3.2 kg) do tego przypon z najlepszego fluorocarbonu - Seaguar Grandmax FX 0.205 mm (2.55 kg), agrafka Smith SP Snap BK rozmiar 00 i kijek Tsuri Trout Passion 6 lb do 8 gram.
Nie byłem pewien czy uda wyjąć się tą rybę. Bardzo silna, w doskonałej kondycji, do tego głęboka woda i silny nurt. W końcu ryba ląduje w podbieraku. Szybkie foto i do wody.

LFfudQU.jpg

Wracam. Kolejny rzut. I od razu łupnięcie. Zacięcie i od razu wojna na wodzie. Kolejna potężna ryba! Patrzcie na wielkość jej ogona!

rtqtPbj.jpg

Niesamowita moc!

Jg5YsBq.jpg

Wracam. Pierwszy rzut. Znów coś graślawie. Kolejny rzut i znów mega łupnięcie. Ręka mnie już boli, a tu kolejna wielka ryba. Jeszcze silniejsza od poprzednich. A może ja już nie miałem siły.... Po dobrych kilku minutach szybkie zdjęcie i kolejna ryba wraca do wody.

szX8RUC.jpg

Nie wiem co to się w ogóle wydarzyło.
​Gdzie teraz na ryby jechać....

#39 OFFLINE   Wolti

Wolti

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 114 postów

Napisano 04 luty 2025 - 00:21

Jak widzę takie fotki to wraca mnie wiara w Dunajec. Te wszystkie ryby (mniejsze , większe) na przynętę tej wielkości ? Pytam bo mam lek przed gumami tak dużymi. 

• szydłoś lubi to

#40 OFFLINE   yffea

yffea

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 558 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 04 luty 2025 - 08:52

Wolti, on 03 Feb 2025 - 23:21, said:

Jak widzę takie fotki to wraca mnie wiara w Dunajec. Te wszystkie ryby (mniejsze , większe) na przynętę tej wielkości ? Pytam bo mam lek przed gumami tak dużymi.

Gdzie to duża przynęta na pstrąga. Szczególnie zima.
Tu masz pstrąga złowionego dzien wcześniej na 8.5 cm wolbera Smith Panish.

aB2nUti.jpg

Często lowie na woblery Smith Cherr Blood 9 cm, a czasem na np. Megabass GH 110. Jedyny minus to haki. Przy tej wielkości woblerach haki sa juz dużym problemem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych