jachu, on 11 Feb 2025 - 09:19, said:
Przyznam się, że nie bardzo rozumiem oporów niektórych przed stosowaniem wklejanek do tak delikatnego łowienia. Te dzisiejsze robione w Chinach lub za naszą wschodnią granicą (też na blankach z Chin), to nie przypadkowe, jak często bywało w tych z dawnych czasów, a przemyślane konstrukcje. Te z końcówkami z hard solid nie mają nic wspólnego wklejankami kiedyś produkowanymi. Ale jak komuś nie pasują, to ta Flagman Azura Olivia do 2,5 grama (miałem, zamieniłem na wklejankę Ticta do 2,5 g) jest naprawdę niezła. Jest jeszcze Mifine Chase jeszcze delikatniejsza (0,2-0,8). Mój wnuk znalazł ją pod choinką. Dziadek przeoczył w opisie, że też jest tubularem.
Jeszcze nie obłowiona, ale na sucho sprawia dobre wrażenie. Oczywiście praktycznie każdą z tych dzisiejszych zabawek do łowienia najlżejszymi przynętami da się nieco przeciążyć. Bez uszczerbku dla odległości rzutu, prowadzenia i czucia przynęty, więc to też należy brać pod uwagę przy wyborze. Jeśli ktoś chce mieć komfort łowienia. Te najdelikatniejsze mają w sobie moc wystarczającą do szybkiego wyjęcia nawet całkiem fajnych ryb i bez obaw o ich złamanie. Na Crazy Fish Nano Zero do 1,5 g wyjąłem szczupaka 65 cm i hol trwał pewnie z dwie minuty. Chyba wystarczy, na większe ryby z taką witką raczej nikt specjalnie polować nie będzie.
Super! Widać, że masz doświadczenie.
Ja na tego microflexa 1-7g najczęściej łowię na czeburaszkę 2g + tantę 5cm. Może gdybym szpulkę pod korek nawinął plecionką 0.06 i przywiązał 0.3g wolfram z tamtą 2cm to też by latało?
Ten BB 3.5g w moim odczuciu jest za cienki na moje codzienne łowienie po rzeczkach, gdy właśnie taką tanią 5cm z czeburaszką 2g rzucałem.
Może właśnie powinienem czegoś 0-5g szukać? Móże właśnie jakaś wklejka z chin? Tylko kluchowatą bym wolał, a jednak z tego co widzę, to wszystko jest "szybkie".
Co byś mógł polecić z tych "grubszych" kijków? Aliexpress wchodzi w grę jak najbardziej, widziałem, że mają te kije Mifine, są też Teton, ale to już inna półka cenowa.
Widziałem, że jest np. taka:
https://pl.aliexpres...ayAdapt=glo2pol
Ciekawi mnie czy miał ktoś tę wędkę, parametry wyglądają ciekawie:
Daiwa SC UL Spoon 2.30m 0.5-5g
- Długość: 2.30m
- Długość transportowa: 117cm
- Ciężar wyrzutu: 0,5-5g
- Waga: 105g
Użytkownik dwdx edytował ten post 11 luty 2025 - 12:42