Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kij pod okonia i sporadycznie białoryb, kluchowaty, nie wklejka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
106 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   dwdx

dwdx

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 10 luty 2025 - 17:38

Cześć,

tak jak w tytule.

Mam Blue Bird do 3.5g oraz Microflex do 7g. 

Tym Microflexem za bardzo na białoryb się nie porzuca, a z dwiema wędkami nie chce mi się chodzić.

Widziałem, że niektórzy skutecznie i dosyć daleko rzucają Blue Bird do 5g z microjigami ale mi te kije nie podchodzą - za szybkie/sztywne.

Potrzebuję czegoś bardziej kluchowatego, najlepiej nie wklejkę.

Znajdzie się coś do 300-400 zł? Ktoś polecił mi Zemex Spider Z-10 702xul/ 2,13m / 0.3-5g, jednak w ręku nie trzymałem.

Fajnie by było jakby to było coś dłuższego powiedzmy 240 cm.

#2 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18864 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 luty 2025 - 18:48

odezwij się do kolegi @Mekamil, może coś Ci wyczaruje na jakimś tanim muchowym blanku

#3 OFFLINE   dwdx

dwdx

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 10 luty 2025 - 20:14

Friko, on 10 Feb 2025 - 17:48, said:

odezwij się do kolegi @Mekamil, może coś Ci wyczaruje na jakimś tanim muchowym blanku

dzięki, w sklepie nie znajdę nic?

#4 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów

Napisano 10 luty 2025 - 20:24

Zemex spider jest szybki, nie podejdzie ci.

Jeżeli lubisz wolniejsze kije szukaj w wędkach area trout.

Daj budżet to coś Ci podlinkuję
  • Umbra lubi to

#5 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4802 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 10 luty 2025 - 20:30

Valo, on 10 Feb 2025 - 19:24, said:

Zemex spider jest szybki, nie podejdzie ci.

Miałeś go może ? Dolnik mocarny czy ma taką finezję jak na c.w. przystało ?

Użytkownik S.N. edytował ten post 10 luty 2025 - 20:31

#6 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18864 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 luty 2025 - 22:53

dwdx, on 10 Feb 2025 - 19:14, said:

dzięki, w sklepie nie znajdę nic?

w tej długości będzie bardzo ciężko.  Jakbyś szukał jakiejś krótkiej wędki ( poniżej 2m )  to faktycznie w segmencie trout area np. Flagman albo coś z Aliexpress. Natomiast jesli szukasz jak napisałeś 2,4m  to w takiej kategorii najprędziej coś na jakimś tanim blanku muchowym złożysz. Kamil kórego wymieniłem bawi się czasem takimi konstrukcjami i moze nawet nie przekroczysz dużo swojego zakładanego budżetu ;)

• Darek_W lubi to

#7 OFFLINE   dwdx

dwdx

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 10 luty 2025 - 23:16

Friko, on 10 Feb 2025 - 21:53, said:

w tej długości będzie bardzo ciężko.  Jakbyś szukał jakiejś krótkiej wędki ( poniżej 2m )  to faktycznie w segmencie trout area np. Flagman albo coś z Aliexpress. Natomiast jesli szukasz jak napisałeś 2,4m  to w takiej kategorii najprędziej coś na jakimś tanim blanku muchowym złożysz. Kamil kórego wymieniłem bawi się czasem takimi konstrukcjami i moze nawet nie przekroczysz dużo swojego zakładanego budżetu ;)

a co mógłbyś polecić z krótszych?

Znalazłem m.in: DAIWA Silver Creek UL Spoon 2.30m 0.5-5g 

Użytkownik dwdx edytował ten post 10 luty 2025 - 23:17

#8 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów

Napisano 10 luty 2025 - 23:49

S.N., on 10 Feb 2025 - 19:30, said:

Miałeś go może ? Dolnik mocarny czy ma taką finezję jak na c.w. przystało ?

Miałem Zemex Spider Z-10 702xul, tak bardzo szybki i mocny dolnik, wklejka zrobiona tak sobie, kupiłem jako zapas do auta, mi się nie podobał. Powinien być spoko do bocznego troka i dropshota.

• S.N. lubi to

#9 OFFLINE   mikryb

mikryb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Mikołaj

Napisano 11 luty 2025 - 05:53

Z dłuższych wędek to może Seika Mimik 2.40 0-4g. Tylko, że to wklejka chyba.
Tu jakiś filmik: https://youtu.be/RyO..._vfNxJYLjnm-TvA

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

#10 OFFLINE   mikryb

mikryb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 luty 2025 - 07:03

Ewentualnie mam 3 składową wędkę od Mekamila długości 207 cm. C.w. opisane przez autora 0-5g i według mnie się zgadza bo wędka giętka i jigami 0.3g rzucała daleko. Łowiłem wzdręgi, okonie, klenie, morskie rybki w Chorwacji. Bolenia 53 cm wyholowałem bez zająknięcia. Ostatnio leżakuje więc za 250 zł mógłbym sprzedać.

#11 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18864 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 luty 2025 - 08:26

dwdx, on 10 Feb 2025 - 22:16, said:

a co mógłbyś polecić z krótszych?

Znalazłem m.in: DAIWA Silver Creek UL Spoon 2.30m 0.5-5g 

Nie znam tej Daiwy. Natomiast dla mnie kij na białoryb  (nie mam na myśli okazjonalnej wzdręgi tylko mniej agresywne gatunki białorybu)  to wędka która powinna obsługiwać przynęty o wadze poniżej 1 grama bo takimi przynętami łowi się białoryb. Przykładowo haczyk nr 12 ze śruciną 0,3g  + tanta 2cm.  Do takich przynęt dedykowane są wklejki. Wspomniałeś że łowisz Bluebirdem do 3gr,  ja łowię takimi przynętami Bluebirdem do 1,5gr.  Tubularów na tyle delikatnych żeby obsłużyć taką gramaturę na ma wiele. Wspomniałem o blankach muchowych nie bez przyczyny. Z gotowych, krótszych tubularów o wolniejszej dynamice które mogłyby być analogami wklejki przychodzą mi do głowy:  Mifine Ghost Blade,   Flagman Azura Olivia do 2,5gr  ew możesz zobaczyć Flagman Azura Areata do 2,5gr.

Dla mnie co do zasady białoryb + spinning  = wklejka.

• jachu lubi to

#12 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1142 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 11 luty 2025 - 10:19

Friko, on 11 Feb 2025 - 07:26, said:

Nie znam tej Daiwy. Natomiast dla mnie kij na białoryb  (nie mam na myśli okazjonalnej wzdręgi tylko mniej agresywne gatunki białorybu)  to wędka która powinna obsługiwać przynęty o wadze poniżej 1 grama bo takimi przynętami łowi się białoryb. Przykładowo haczyk nr 12 ze śruciną 0,3g  + tanta 2cm.  Do takich przynęt dedykowane są wklejki. Wspomniałeś że łowisz Bluebirdem do 3gr,  ja łowię takimi przynętami Bluebirdem do 1,5gr.  Tubularów na tyle delikatnych żeby obsłużyć taką gramaturę na ma wiele. Wspomniałem o blankach muchowych nie bez przyczyny. Z gotowych, krótszych tubularów o wolniejszej dynamice które mogłyby być analogami wklejki przychodzą mi do głowy:  Mifine Ghost Blade,   Flagman Azura Olivia do 2,5gr  ew możesz zobaczyć Flagman Azura Areata do 2,5gr.

Przyznam się, że nie bardzo rozumiem oporów niektórych przed stosowaniem wklejanek do tak delikatnego łowienia. Te dzisiejsze robione w Chinach lub za naszą wschodnią granicą (też na blankach z Chin), to nie przypadkowe, jak często bywało w tych z dawnych czasów, a przemyślane konstrukcje. Te z końcówkami z hard solid nie mają nic wspólnego wklejankami kiedyś produkowanymi. Ale jak komuś nie pasują, to ta Flagman Azura Olivia do 2,5 grama (miałem, zamieniłem na wklejankę Ticta do 2,5 g) jest naprawdę niezła. Jest jeszcze Mifine Chase jeszcze delikatniejsza (0,2-0,8). Mój wnuk znalazł ją pod choinką. Dziadek przeoczył w opisie, że też jest tubularem. :) Jeszcze nie obłowiona, ale na sucho sprawia dobre wrażenie. Oczywiście praktycznie każdą z tych dzisiejszych zabawek do łowienia najlżejszymi przynętami da się nieco przeciążyć. Bez uszczerbku dla odległości rzutu, prowadzenia i czucia przynęty, więc to też należy brać pod uwagę przy wyborze. Jeśli ktoś chce mieć komfort łowienia. Te najdelikatniejsze mają w sobie moc wystarczającą do szybkiego wyjęcia nawet całkiem fajnych ryb i bez obaw o ich złamanie. Na Crazy Fish Nano Zero do 1,5 g wyjąłem szczupaka 65 cm i hol trwał pewnie z dwie minuty. Chyba wystarczy, na większe ryby z taką witką raczej nikt specjalnie polować nie będzie.

• Roseth i strary lubią to

#13 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów

Napisano 11 luty 2025 - 11:36

Ja z kolei nie kumam zbytnio tych długość, 2.4m o tych parametrach... o ile nie trzeba gdzieś za trzcinę wystawić nienawidzę sensu, ani dalej nienrzuci ani lepiej nie poprowadzi.

Zobacz jeszcze na Mikado M Craft budzetowe fajne kijki do białoryb.

Wiele osób nie może pogodzić się z krótszymi kijami przez jakieś tam swoje uprzedzenia stereotypy i mylne wyobrażenia.

Użytkownik Valo edytował ten post 11 luty 2025 - 11:38

• strary, Polspin i md30 lubią to

#14 OFFLINE   dwdx

dwdx

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 11 luty 2025 - 12:31

Friko, on 11 Feb 2025 - 07:26, said:

No dobrze tylko co z tych wklejek mogę kupić sensownego, także pod okonia? Jednak te 3.5 to za cienko dla mnie. Idealnie jakby był kij powiedzmy 0-5 lub 0-6, tylko taki co faktycznie pozwoli rzucić tymi microjigami, jak mówisz 0.3g + tania 2cm - takimi też łowię.

#15 OFFLINE   dwdx

dwdx

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 11 luty 2025 - 12:36

jachu, on 11 Feb 2025 - 09:19, said:

Przyznam się, że nie bardzo rozumiem oporów niektórych przed stosowaniem wklejanek do tak delikatnego łowienia. Te dzisiejsze robione w Chinach lub za naszą wschodnią granicą (też na blankach z Chin), to nie przypadkowe, jak często bywało w tych z dawnych czasów, a przemyślane konstrukcje. Te z końcówkami z hard solid nie mają nic wspólnego wklejankami kiedyś produkowanymi. Ale jak komuś nie pasują, to ta Flagman Azura Olivia do 2,5 grama (miałem, zamieniłem na wklejankę Ticta do 2,5 g) jest naprawdę niezła. Jest jeszcze Mifine Chase jeszcze delikatniejsza (0,2-0,8). Mój wnuk znalazł ją pod choinką. Dziadek przeoczył w opisie, że też jest tubularem. :) Jeszcze nie obłowiona, ale na sucho sprawia dobre wrażenie. Oczywiście praktycznie każdą z tych dzisiejszych zabawek do łowienia najlżejszymi przynętami da się nieco przeciążyć. Bez uszczerbku dla odległości rzutu, prowadzenia i czucia przynęty, więc to też należy brać pod uwagę przy wyborze. Jeśli ktoś chce mieć komfort łowienia. Te najdelikatniejsze mają w sobie moc wystarczającą do szybkiego wyjęcia nawet całkiem fajnych ryb i bez obaw o ich złamanie. Na Crazy Fish Nano Zero do 1,5 g wyjąłem szczupaka 65 cm i hol trwał pewnie z dwie minuty. Chyba wystarczy, na większe ryby z taką witką raczej nikt specjalnie polować nie będzie.

Super! Widać, że masz doświadczenie.

Ja na tego microflexa 1-7g najczęściej łowię na czeburaszkę 2g + tantę 5cm. Może gdybym szpulkę pod korek nawinął plecionką 0.06 i przywiązał 0.3g wolfram z tamtą 2cm to też by latało?

Ten BB 3.5g w moim odczuciu jest za cienki na moje codzienne łowienie po rzeczkach, gdy właśnie taką tanią 5cm z czeburaszką 2g rzucałem. 

Może właśnie powinienem czegoś 0-5g szukać? Móże właśnie jakaś wklejka z chin? Tylko kluchowatą bym wolał, a jednak z tego co widzę, to wszystko jest "szybkie". 

Co byś mógł polecić z tych "grubszych" kijków? Aliexpress wchodzi w grę jak najbardziej, widziałem, że mają te kije Mifine, są też Teton, ale to już inna półka cenowa. 

Widziałem, że jest np. taka:
https://pl.aliexpres...ayAdapt=glo2pol

Ciekawi mnie czy miał ktoś tę wędkę, parametry wyglądają ciekawie:

Daiwa SC UL Spoon 2.30m 0.5-5g

- Długość: 2.30m
- Długość transportowa: 117cm
- Ciężar wyrzutu: 0,5-5g
- Waga: 105g

Użytkownik dwdx edytował ten post 11 luty 2025 - 12:42

#16 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18864 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 luty 2025 - 15:00

Moi zdaniem  cieżko będzie w jednym blanku połączyć prawidłową obsługę przynęt 0,5gr i 5 gr  - zawsze któraś strona będzie niedomagała. "Mormyszing"  czy "nano-jigging" za białorybem żeby był celowym, świadomym, dającym powtarzalność i satysfakcję sposobem łowienia wymaga specjalistycznego sprzętu  - najdelikatniejszych wędek, najcieńszych linek itp. Na rynku są wędki o c.w. poniżej 1 grama do mormyszingu i to jest sprzęt stricte na białoryb moi zdaniem. Ew custom na blanku muchowym jak wspominałem wcześniej. Jak będziesz szedł na kompromisy skończy sie w ten sposób ze okaże się że nie jesteś w stanie dobrze rzucać albo prawidłowo animować najlżejszych przynęt albo że z konieczności będziesz musiał stosować większe / cięższe przynęty na które będziesz łowił głownie okonie bo dla płotki, uklei czy karasia będą za szybkie. 

#17 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 761 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 11 luty 2025 - 15:34

Friko, on 11 Feb 2025 - 14:00, said:

Moi zdaniem  cieżko będzie w jednym blanku połączyć prawidłową obsługę przynęt 0,5gr i 5 gr  - zawsze któraś strona będzie niedomagała. 

Ostatnio kupiłem MC Crostage 0,5-7g i dokładnie jest to o czym mówisz! Wedlug mnie ona zaczyna gadać od 1,5 - 2g. Bardzo fajna i czuła ale tym 0,5g to chyba tylko można rzucić na zamkniętym w hali basenie   :)

Edit: no i to jest tubular! 

Użytkownik Darek_W edytował ten post 11 luty 2025 - 15:37

#18 OFFLINE   mikryb

mikryb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 luty 2025 - 18:00

Ta wędka 3 składowa od Mekamila nie jest wklejką i jest trochę kluskowata i właśnie dzięki temu rzuca i maluchami i ogarnie górą 5 gram w rzece.
Blank wygląda na muchowy ale pewności nie mam.
Z Mifine to zobacz sobie recenzję Filipa Cykady wędki Mifine Motral Draw,1.93/100, 0.3-1.5g (S) (realnie 0.5-4.5g).
Może się nada.

#19 OFFLINE   mikryb

mikryb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 luty 2025 - 18:02

Tu jest recenzja:
https://youtu.be/vIi...MC3kAlGdtYZUMNN

#20 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1104 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 luty 2025 - 18:07

Myślę, że jeden z modeli wymienionych przez Friko by się nadawał. Flagman Areata występuje w czterech wersjach, max c.w. od 2.5 do 6 g. Wykonanie wygląda bardzo dobrze jak na kijki grubo poniżej dwóch stów. Minus taki, że trzeba podjechać do sklepu i powyginać, bo każdy ma inną charakterystykę ugięcia i wydaje się, że to świadomy zabieg Ukraińców. Plus, że jeden z czterech może być strzałem w dziesiątkę.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych