Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kij pod okonia i sporadycznie białoryb, kluchowaty, nie wklejka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
106 odpowiedzi w tym temacie

#41 ONLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 292 postów

Napisano 19 luty 2025 - 20:32

S.N., on 19 Feb 2025 - 18:34, said:

Jakby co to jest wątek pasujący do tego typu zapytań.
https://jerkbait.pl/...st&fromsearch=1

tam też jest dokładnie to samo pytanie...O ile dobrze pamiętam

#42 OFFLINE   Moto Fishing

Moto Fishing

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 19 luty 2025 - 21:10

Tetony za grosze nigdy nie były.
Z tego co pamiętam można je było kupić kiedyś w promocji po 250-350 zł.
Ale to było kiedyś. Kiedyś wszystko było tańsze.
Teraz jest na Ali też jakaś promocja, więc zobacz pewnie wyjdzie taniej.
Ja mam Tetony 0,8-3 g i 2-10 g z 40T.
Bardzo je lubię i moją dożywocie w mojej stajni.
Na ten do 3g wyholowałem nawet karpia 3kg i dał radę. Wzdręgi i okonie też fajnie na nim czuć.
Porównywanie Tetonów do Mifine nie ma sensu, bo Teton to wyższa półka niż Mifine.
Jednak typowo do łowienia białorybu na lekko kupiłem Mifine Nano Zero 0.3-0.8g.
Reasumując, zakup Tetona np. do 3g do łowienia okoni i białorybu (na ciężko) to IMO dobry wybór i będziesz zadowolony.
Inna sprawa czy "opłacalny"?
Wędkarstwo to hobby, więc ja nigdy nie rozpatruję czy się "opłaca".
Podoba mi się to kupuję i tyle.

Użytkownik Moto Fishing edytował ten post 19 luty 2025 - 21:24

#43 OFFLINE   kmiasko

kmiasko

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów
  • LokalizacjaGdynia
  • Imię:Krzysztof

Napisano 20 luty 2025 - 07:02

Ze swojego doświadczenia z Tetonem polecałbym odpuścić. Co prawda miałem 2-10g, ale nigdy więcej tego nie dotknę.

Po paru wyjściach będziesz szukał na giełdzie części szczytowej, albo kogoś kto uzupełni szczyt o wklejkę. Pękają (a przynajmniej kiedyś pękały) jak zapałki.

#44 OFFLINE   Moto Fishing

Moto Fishing

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 20 luty 2025 - 07:58

kmiasko, on 20 Feb 2025 - 06:02, said:

Ze swojego doświadczenia z Tetonem polecałbym odpuścić. Co prawda miałem 2-10g, ale nigdy więcej tego nie dotknę.
Po paru wyjściach będziesz szukał na giełdzie części szczytowej, albo kogoś kto uzupełni szczyt o wklejkę. Pękają (a przynajmniej kiedyś pękały) jak zapałki.

#45 OFFLINE   Moto Fishing

Moto Fishing

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 20 luty 2025 - 09:21

kmiasko, on 20 Feb 2025 - 06:02, said:

Przestań powielać plotki i pisać bzdury.
Ile miałeś tych Tetonów, że twierdzisz, że łamią się jak zapałki? 100?
A może przeczytałeś o tym w internetach?
To, że Ty połamałeś nie znaczy, że wszyscy łamią.
Mam kilku znajomych, którzy też łowią różnymi Tetonami i nikt nic nie połamał.
Jeśli ktoś łowił wcześniej szklakami albo ma kulturę techniczną troglodyty to wszystko połamie - nieważne czy to Teton czy hipersuper wędka z pracowni - nie piszę tego do Ciebie, ale ogólnie.
Tetony zbudowane są z węgla o dość wysokim module sprężystości.
Łowiąc nimi trzeba pamiętać, że są to cienkie wykałaczki, w dodatku tubulary i należy obchodzić się z nimi delikatnie, zarówno przy łowieniu, jak i w transporcie i przechowywaniu.
Przy rzutach zwracać uwagę czy plecionka lub żyłka nie zaplątała się wokół szczytówki.
Teton to po prostu czuła, a przez to i delikatna wędka, którą należy szanować i obchodzić się z uwagą, jak z resztą każdego XUL lub UL.

Użytkownik Moto Fishing edytował ten post 20 luty 2025 - 09:21

#46 OFFLINE   dwdx

dwdx

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 20 luty 2025 - 09:51

No a co Ty byś mi polecił w takim razie?

#47 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1225 postów
  • Imię:Maciej

Napisano 20 luty 2025 - 10:59

Również posiadam Tetona do 3g i używam go do lekkiego łowienia okoni. Jest czuły i ma przyjemne ugięcie. Jeśli chodzi o przeznaczenie tego kija do łowienia białorybu, jak najbardziej się nada, tym bardziej, jeśli chodzi o sporadyczne wypady.

Jak się rozkręcisz, kupisz coś delikatniejszego typowo pod białoryb, jak nie chcesz przeznaczać zbyt wiele kasy to np. Blue bird nano zero do 1,5g lub wspomniany wyżej Mifine nano zero czy też slash do 0,8g.

#48 OFFLINE   Moto Fishing

Moto Fishing

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 20 luty 2025 - 11:10

dwdx, on 20 Feb 2025 - 08:51, said:

No a co Ty byś mi polecił w takim razie?

Ja mogę Ci polecić, bo mam i nigdy nie sprzedam, Tetona SUL 0,8-3 g - do łowienia okoni na lekko i białorybu na ciężko.

Zerknąłem teraz na Ali i widzę, że za ok. 360 zł w promocji można go kupić, więc IMO cena bdb jak za taki kij.

Do tego Mifine Nano Zero 0,3-0,8 g, też mam, do białorybu na lekko - widziałem teraz w promocji na ali za ok. 180 zł.

W sumie za ok. 550 zł. masz fajny zestaw.

Może jeszcze z jakimiś kuponami/kodami wyrwiesz taniej.

Ja z takiego zestawu jestem zadowolony.

Miałem też w łapie Tetona TTS510S 0,3-3 g - piękna sprawa, ale tu już masz cenę w promocji ok. 630 zł.

Jeśli podoba Ci się Teton to go kup - zawsze możesz sprzedać jak nie podejdzie.

Lepiej spróbować i żałować, niż żałować, że się nie spróbowało ;)

Użytkownik Moto Fishing edytował ten post 20 luty 2025 - 11:11

#49 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1225 postów

Napisano 20 luty 2025 - 11:37

Tym Tetonem SUL do 3g wcale nie trzeba łowić białorybu na ciężko, ja łowiłem nim przynętami w okolicy 0,5g. Typowy białoryb łowi się jak najlżej i przy odpowiedniej lince da radę tym rzucić na zadowalającą odległość. Kije delikatniejsze np. do 1-1,5g i bardziej spolegliwe, szczególnie z wklejką jak igiełka, lepiej załadują lżejsze przynęty i dadzą większą radochę z holu mniejszych ryb. Połamania

• jachu, strary i S.N. lubią to

#50 OFFLINE   Moto Fishing

Moto Fishing

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 20 luty 2025 - 11:43

wilczybilet, on 20 Feb 2025 - 10:37, said:

Tym Tetonem SUL do 3g wcale nie trzeba łowić białorybu na ciężko, ja łowiłem nim przynętami w okolicy 0,5g. Typowy białoryb łowi się jak najlżej i przy odpowiedniej lince da radę tym rzucić na zadowalającą odległość. Kije delikatniejsze np. do 1-1,5g i bardziej spolegliwe, szczególnie z wklejką jak igiełka, lepiej załadują lżejsze przynęty i dadzą większą radochę z holu mniejszych ryb. Połamania

Zgadza się, ale przy tak niskiej gramaturze 0,5g już nie czujesz tak przynęty jak przy 1g. Dlatego napisałem na ciężko.

#51 OFFLINE   kmiasko

kmiasko

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów
  • LokalizacjaGdynia
  • Imię:Krzysztof

Napisano 20 luty 2025 - 12:46

Moto Fishing, on 20 Feb 2025 - 08:21, said:

Przestań powielać plotki i pisać bzdury.
Ile miałeś tych Tetonów, że twierdzisz, że łamią się jak zapałki? 100?
A może przeczytałeś o tym w internetach?
To, że Ty połamałeś nie znaczy, że wszyscy łamią.
Mam kilku znajomych, którzy też łowią różnymi Tetonami i nikt nic nie połamał.
Jeśli ktoś łowił wcześniej szklakami albo ma kulturę techniczną troglodyty to wszystko połamie - nieważne czy to Teton czy hipersuper wędka z pracowni - nie piszę tego do Ciebie, ale ogólnie.
Tetony zbudowane są z węgla o dość wysokim module sprężystości.
Łowiąc nimi trzeba pamiętać, że są to cienkie wykałaczki, w dodatku tubulary i należy obchodzić się z nimi delikatnie, zarówno przy łowieniu, jak i w transporcie i przechowywaniu.
Przy rzutach zwracać uwagę czy plecionka lub żyłka nie zaplątała się wokół szczytówki.
Teton to po prostu czuła, a przez to i delikatna wędka, którą należy szanować i obchodzić się z uwagą, jak z resztą każdego XUL lub UL.

Spokojnie, to tylko opinia o wędce, na bazie moich z nią doświadczeń.

Miałem jednego, do którego kupowałem dwa razy szczytówkę, łącznie 3 szczytówki pękły (raz na zaczepie, dwa razy podczas rzutu). Skuteczność 100%.

Nie powielam plotek, tylko wystarczyło być w temacie i szukać szczytówki, gdy Teton rozchodził się jak świeże bułeczki.

Można było zobaczyć ile osób szuka takiej szczytówki na forach i giełdach. Podkreślam, że mówię tutaj o TTS-662L 2-10g.

#52 OFFLINE   dwdx

dwdx

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 20 luty 2025 - 12:47

Odnoszę wrażenie, że potrzebuje czegoś realnie do 5,6g i podobno ten teton do 4g właśnie taki jest.

Co do wędki typowo na bialoryb to mam blue birda do 3.5g i dobrze obsługuje paprochy. Jednak nie chce chodzić z dwiema wędkami.

Przykład, YouTuber Dominik Śląskie Wedkiwanie lowi na Blue Birda do 7g dosłownie wszystko od szczupaków po płocie.

Takiego kija szukam tylko nie może to być BB.

Miałem swego czasu Microflexa do 7g jednak nie mogłem nim machać paprochami 0.3G, być może za grubą plecionką, za mało nawinięte…
Może też by się nadał? Bo jak tak to może znowu DAMa kupię.

#53 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1225 postów

Napisano 21 luty 2025 - 08:15

Moto Fishing, on 20 Feb 2025 - 10:43, said:

Zgadza się, ale przy tak niskiej gramaturze 0,5g już nie czujesz tak przynęty jak przy 1g. Dlatego napisałem na ciężko.

Pewnie, że wszystko lepiej będziesz czuł przy większej gramaturze, ale pewne gatunki białorybu jak np. płocie, reagują tylko na bardzo lekką przynętę, do 0,6-0,7g, powyżej można tylko rzucać i rzucać i nic się nie dzieje, przynęta będzie ignorowana lub brania będą rzadkością. To tylko moja skromna opinia - generalnie białorybu nie łowi się na ciężko, choć są wyjątki (łowienie rzeczne), są osoby tu na forum, które łowią np. piękne, wielkie rzeczne leszcze na jigi i wtedy przy większym nurcie używają cięższych przynęt. 

Użytkownik wilczybilet edytował ten post 21 luty 2025 - 08:21

• jachu, strary i Darek_W lubią to

#54 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1142 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 21 luty 2025 - 09:36

dwdx, on 20 Feb 2025 - 11:47, said:

Przykład, YouTuber Dominik Śląskie Wedkiwanie lowi na Blue Birda do 7g dosłownie wszystko od szczupaków po płocie.

Takiego kija szukam tylko nie może to być BB.

Znam filmiki Dominika. Może swoim BB do 7g łowi wszystko, ale bierz poprawkę na to, że to tylko filmy z udanych połowów. Co z tego, że w tym swoim plecaku ma przynęty różnego kalibru, przecież są takie dni, że z różnych powodów np. płoci kijkiem do 7g sobie nie połowi. Zakłada większą gumę albo woblera i łowi okonie albo szczupaki. Albo w rzece trafi na piękne liny chętnie biorące na gumę i jest fajny film na YT? Jest. Zauważ, że też często dźwiga dwa różne zestawy. Nie noszę dwóch wędzisk z dwóch powodów. Nie lubię i nie potrzebuję. Z góry zakładam, że dzisiaj łowię tylko okonie lub zestawem zdecydowanie bardziej odpowiednim - tylko białe ryby. W końcu jak napisał Maciej-chodzi o to, żeby z łowienia mieć jak największą przyjemność. Daruj sobie szukania wędziska do wszystkiego. Jeśli nie trafię i nie połowię, to przecież świat mi się z tego powodu nie zawali.    

• strary, wilczybilet i Darek_W lubią to

#55 OFFLINE   dante

dante

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 546 postów
  • LokalizacjaEłk

Napisano 22 luty 2025 - 17:58

Ostatnio wpadł mi w ręce St.croix PFS69ULF. Nad wodą go nie miałem, ale na sucho trochę nim pomachałem w domu i moim zdaniem powinien się nadać zarówno pod białoryb jak i okonie. Nie wiem ile rzuci max ale od dołu to powinien agrafką rzucić.

#56 OFFLINE   Robsson

Robsson

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 19 postów
  • Lokalizacjaopolskie

Napisano 23 luty 2025 - 20:59

Wiem że cena odstrasza ale mam pytanie czy

Shimano Cardiff AX Spinning 1.88m 0.4-3.5g

nadawałaby się do białorybu?

Czy w tej cenie można kupić coś lepszego?

#57 OFFLINE   Lesiosan

Lesiosan

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 24 luty 2025 - 17:00

dwdx, on 11 Feb 2025 - 11:31, said:

No dobrze tylko co z tych wklejek mogę kupić sensownego, także pod okonia? Jednak te 3.5 to za cienko dla mnie. Idealnie jakby był kij powiedzmy 0-5 lub 0-6, tylko taki co faktycznie pozwoli rzucić tymi microjigami, jak mówisz 0.3g + tania 2cm - takimi też łowię.

Wędka Jaxon RED WIND Spin 1,98/0,5-3g 198cm

#58 ONLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 292 postów

Napisano 24 luty 2025 - 18:48

dwdx, on 10 Feb 2025 - 16:38, said:

Cześć,

tak jak w tytule.

Mam Blue Bird do 3.5g oraz Microflex do 7g. 

Tym Microflexem za bardzo na białoryb się nie porzuca, a z dwiema wędkami nie chce mi się chodzić.

Widziałem, że niektórzy skutecznie i dosyć daleko rzucają Blue Bird do 5g z microjigami ale mi te kije nie podchodzą - za szybkie/sztywne.

Potrzebuję czegoś bardziej kluchowatego, najlepiej nie wklejkę.

Znajdzie się coś do 300-400 zł? Ktoś polecił mi Zemex Spider Z-10 702xul/ 2,13m / 0.3-5g, jednak w ręku nie trzymałem.

Fajnie by było jakby to było coś dłuższego powiedzmy 240 cm.

coś dłuższego....

Przypomniało mi się o istnieniu Microflexa 270 1-7g

Do zobaczenia np. na kanale FWA "microfishing"

tym powinno dać radę łowić białoryb.

Czy będzie to komfortowe? Nie mam pojęcia, bo w ręce nigdy nie miałem

#59 OFFLINE   mikryb

mikryb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Mikołaj

Napisano 24 luty 2025 - 19:19

Microflex jest niedoszacowany więc będzie słabo według mnie. Rzucić pewnie się jakoś da przy długości 2.70 bo jest to w miarę giętka wędka ale ja bym wziął np. Seikę Mimik lub Optical do 4g jeśli już.
Są w długości 2.20 i 2.40. Chociaż nie wiem jak z dostępnością.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
  • Umbra lubi to

#60 OFFLINE   Robsson

Robsson

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 19 postów
  • Lokalizacjaopolskie

Napisano 25 luty 2025 - 11:35

Znalazłem jeszcze takie coś:

PENN Conflict LRF 2,29m 0,2-5g