Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kij pod okonia i sporadycznie białoryb, kluchowaty, nie wklejka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
106 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3770 postów
  • LokalizacjaŁódź (łowiska O/Sieradz, O/Piotrków).
  • Imię:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 27 luty 2025 - 10:04

jachu, on 26 Feb 2025 - 08:33, said:

Przypominam Alku, bo ten szklak nie spełnia jednego postawionego przez Kolegę wymogu (...)(...) coś dłuższego powiedzmy 240 cm."

Masz rację, przeoczyłem pożądaną długość, choć odległość rzutów z tego szklaka osiągają takie odległości jak z kijków węglowych długości do 200cm. Być może dla tego, że ja używam casta.

#82 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2046 postów

Napisano 27 luty 2025 - 11:56

Robsson, on 26 Feb 2025 - 21:48, said:

W takim razie może niech każdy "ogarnięty" w temacie poda swoje typy w klasie:
-budżet (do 300zł)
-classic (do 600zł)
-premium (powyżej 1000zł)

Tylko kije pod okonia i białoryb

Mam kilka faworytów ale w tytule już są , moim zdaniem, zupełne zaprzeczenia dobrego kija okoniowego.

Po pierwsze połaczenie okonia i białorybu- tu z grubsza może się udać ale wolny kij już na okonie się nie nadaje, owszem mozna coś w ten sposób łowić.

Po druge dobry kij na okonia powinien być szybki a co za tym idzie czuły a to nie idzie w parze z niskim modułem węgla.

Po trzecie wklejka dużo lepsza niz tubular, czulsza w pokazywaniu brań, których nie czuć w dłoni i dużo lepiej obsługuje 05-2g. Powyzej tych gramatur, może być tubular.

Po czwarte 2,40 tu już zupełnie nie wiem po co ma być w takim kiju.

I moja uwaga odnosi się do okoni wielkości i sposobu żerowania w naszych wodach a nie w Holandii czy Hiszpanii ;)

Nie dotyczy też łowienia okoni na twitcha czy na sandaczowe rozmiary gum.

Użytkownik strary edytował ten post 27 luty 2025 - 12:00

#83 OFFLINE   dwdx

dwdx

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 27 luty 2025 - 12:09

Według mnie wszystko sprowadza się do naszej przyjemności. Bez sensu kupować wędkę na okonie z myślą o przyłowie suma 2 metry. Ale czasem walnie coś mocniejszego, dobrze mieć ciut zapasu. 

Biorę to co lubię.  

Powiem tak - na microflexa 1-7g łapałem wszystko, oprócz białorybu, także bolenie pod 70 cm. Wszystko na małe przynęty, bo tak lubię.

Uznałem, że mógłby być ciut bardziej czuły, dlatego wybór padł na wędkę do 5g, którą też mam nadzieję jako-tako obsłużę białoryb i będę happy :)

#84 ONLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 874 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 27 luty 2025 - 12:16

Na czułość wpływa wiele rzeczy, nie tylko ciężar wyrzutu. 

#85 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1239 postów
  • Imię:Maciej

Napisano 27 luty 2025 - 12:18

dwdx, on 27 Feb 2025 - 11:09, said:

Według mnie wszystko sprowadza się do naszej przyjemności. Bez sensu kupować wędkę na okonie z myślą o przyłowie suma 2 metry. Ale czasem walnie coś mocniejszego, dobrze mieć ciut zapasu. 

Biorę to co lubię.  

Powiem tak - na microflexa 1-7g łapałem wszystko, oprócz białorybu, także bolenie pod 70 cm. Wszystko na małe przynęty, bo tak lubię.

Uznałem, że mógłby być ciut bardziej czuły, dlatego wybór padł na wędkę do 5g, którą też mam nadzieję jako-tako obsłużę białoryb i będę happy :)

Obniżenie c.w wędki, nie oznacza poprawienia czułości, a wagę przynęt, które danym kijem obsłużysz. 

• Marcyś lubi to

#86 OFFLINE   dwdx

dwdx

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 27 luty 2025 - 12:23

Wiem, chodziło mi o używanie tych samych przynęt co pod microflexem.

#87 ONLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 874 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 27 luty 2025 - 12:25

dwdx, on 27 Feb 2025 - 11:23, said:

Dalej nie musi to czułości poprawić. 

• wilczybilet lubi to

#88 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1239 postów

Napisano 27 luty 2025 - 12:47

dwdx, on 27 Feb 2025 - 11:23, said:

W wyborze kija, który ma służyć do różnego rodzaju łowienia, w tym przypadku okoń/białoryb i obsługiwania przynęt o dużej rozbieżności wagowej np. 0,5-5g trzeba iść na jakiś kompromis. Kilka osób przedstawiło Ci propozycje, czy też próbowało doradzić. Ostatecznie wybrać musisz sam, a jeśli już zdecydowałeś się na daiwę, o której mowa była wyżej, która ma średnio szybką akcję i pełne ugięcie pod rybą, powinno być dobrze. Z tymże pozostaje jeszcze dobrać kołowrotek, najlepiej ze szpulą zapasową i przygotowanie się na 2 rodzaje linek. Do okoni według mnie dobra będzie cienka plecionka np. 4lb, a do białorybu, żeby nie pakować się w koszty, cienka żyłka o mocy 2-2,5lb lub jakaś hybryda.

Jak się przekonasz do białorybu, za jakiś czas kupisz kij typowo pod takie łowienie, a jak nie, zostaniesz przy okoniach ;)

#89 ONLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3736 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 27 luty 2025 - 13:02

122 strony na temat sprzętu do łowienia UL:

https://jerkbait.pl/...-żyłki/page-122

i 211 stron na temat łowienia białorybu na spinning (w tym mnóstwo o sprzęcie):

https://jerkbait.pl/...inning/page-211

Ciekawe, czy kol. @dwdx albo @Robbson je przeczytał? ^_^

#90 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1239 postów

Napisano 27 luty 2025 - 13:06

Mario, a to też prawda ;)

Polecam szczególnie kolegom do poczytania wątek dot. łowienia białorybu  :good:. Mnóstwo info o sprzęcie, sposobie łowienia itd.

#91 OFFLINE   dwdx

dwdx

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 27 luty 2025 - 13:17

Kupiłem plecionkę 0.06 także się nada. Mam sprzęt pod bialoryb - Blue Bird 3.5g od dawna jak juz pisałem 

#92 OFFLINE   dwdx

dwdx

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 27 luty 2025 - 13:18

wilczybilet, on 27 Feb 2025 - 11:47, said:

W wyborze kija, który ma służyć do różnego rodzaju łowienia, w tym przypadku okoń/białoryb i obsługiwania przynęt o dużej rozbieżności wagowej np. 0,5-5g trzeba iść na jakiś kompromis. Kilka osób przedstawiło Ci propozycje, czy też próbowało doradzić. Ostatecznie wybrać musisz sam, a jeśli już zdecydowałeś się na daiwę, o której mowa była wyżej, która ma średnio szybką akcję i pełne ugięcie pod rybą, powinno być dobrze. Z tymże pozostaje jeszcze dobrać kołowrotek, najlepiej ze szpulą zapasową i przygotowanie się na 2 rodzaje linek. Do okoni według mnie dobra będzie cienka plecionka np. 4lb, a do białorybu, żeby nie pakować się w koszty, cienka żyłka o mocy 2-2,5lb lub jakaś hybryda.

Jak się przekonasz do białorybu, za jakiś czas kupisz kij typowo pod takie łowienie, a jak nie, zostaniesz przy okoniach ;)

No właśnie nastawiam się też na kołowrotek Daiwy. Mam jeden Legalis LT i jest super. Podobno od jakiegoś rocznika były produkowane w Japonii i są lepsze. Wiem, że lepiej brać z płytką szpulą. Polecicie coś pod ten kij?

#93 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1239 postów

Napisano 27 luty 2025 - 13:23

Poczytaj tematy z linków, które wkleił @mario. Znajdziesz tam cenne rady i odpowiedzi na Twoje pytania

• Darek_W lubi to

#94 OFFLINE   Robsson

Robsson

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 19 postów
  • Lokalizacjaopolskie

Napisano 27 luty 2025 - 21:09

Z pewnością link od mario jest cenny odnośnie przynęt ale brnąć przez 200 stron tematu od 2013 roku gdzie jest tam mowa o wędkach których dawno nie ma w sklepach to tak średnio

#95 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2046 postów

Napisano 27 luty 2025 - 21:18

To zacznij od tyłu ;)

• mario, wilczybilet i Darek_W lubią to

#96 OFFLINE   dwdx

dwdx

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 27 luty 2025 - 22:13

Trochę zabawne jest to, żeby nie tworzyć tematów, używać szukarki, czytać stare posty. Przecież założycielowi forum powinno zależeć na tym żeby była nowa aktywność ;) 

#97 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2062 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 27 luty 2025 - 22:26

Po to jest forum, aby czytać, szukać, dowiadywać się. Jak przelecisz te wszystkie stare posty, to będziesz wiedział więcej niż się Tobie wydaje.

• wilczybilet lubi to

#98 OFFLINE   sieko

sieko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 203 postów
  • LokalizacjaZwoleń

Napisano 27 luty 2025 - 23:01

Dziwny temat jak byś szukał dziury w dziurze jednemu pasuje ta wędka drugiemu inna .Koniec tematu

• strary lubi to

#99 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4821 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 28 luty 2025 - 06:31

dwdx, on 27 Feb 2025 - 21:13, said:

Trochę zabawne jest to, żeby nie tworzyć tematów, używać szukarki, czytać stare posty. Przecież założycielowi forum powinno zależeć na tym żeby była nowa aktywność ;)

Dziwne to jest, że niektórzy nie bardzo przejawiają chęci do poszerzania swojej wiedzy np. czytając wątki, które już założone są.

I na koniec bo widzę, że strasznie pod górę masz z tym kupnem patyka nawet wydając zawrotne 256 zł. napiszę tak. Jeśli wędkarstwo to hobby jakie naprawdę lubisz to na 1 patyku się nie skończy, więc kup to co najlepiej się podoba bo też widzę, że musi być dizajnersko i leć na wodę. Potem albo sprzedasz albo zostawisz.

#100 ONLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3736 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 28 luty 2025 - 07:38

dwdx, on 27 Feb 2025 - 21:13, said:

Taaak, najlepiej założyć 3 nowe tematy dokładnie o tym samym + napisać te same posty w kilku wątkach. To jest dopiero nowa aktywność! :lol:

Na forum Jerkbait kierujemy się jasno określanymi zasadami:

https://jerkbait.pl/...rum-jerkbaitpl/

https://jerkbait.pl/...min-jerkbaitpl/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych