Czołem, potrzebuję szczytówkę o długości minimum 54 cm i średnicy 2,5 mm w grubszym końcu. Może ktoś ma na sprzedaż? albo podrzuci linka gdzie takie coś można zakupić
#201 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2020 - 23:13
#202 OFFLINE
#203 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2020 - 20:36
#204 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2020 - 21:58
Czołem, potrzebuję szczytówkę o długości minimum 54 cm i średnicy 2,5 mm w grubszym końcu. Może ktoś ma na sprzedaż? albo podrzuci linka gdzie takie coś można zakupić
Poszukaj sobie MHX Ice Blank. Widziałem kilka długich wklejek na tych blankach i super to pracowało. W Polsce BRC je ma ale nie wiem kto więcej.
https://www.mudhole....-Ice-Rod-Blanks
#205 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2021 - 20:31
Wpadł mi w ręce pręt z włókna szklanego, planuję go zeszlifować i naprawić złamaną wędkę. Wklejka będzie dość długa ok 60 cm.
Chciałbym pomalować wklejkę bo jest biała. Szlifować planuje w wiertarce.
Szlifował ktoś?
Czym pomalować?
Jakieś pomysły. Czekam na porady bardziej doświadczonych kolegów.
#206 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2021 - 08:58
a nie lepiej kupić gotowca ,szkoda zdrowia drobinki pyłu szklanego nie są dobre dla płuc
#207 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2021 - 09:05
Dużo materiału planujesz zdjąć z tego pręta, żeby uzyskać satysfakcjonującą grubość wklejki?
#208 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2021 - 15:45
a nie lepiej kupić gotowca ,szkoda zdrowia drobinki pyłu szklanego nie są dobre dla płuc
Za czasów szklaków, szlifowano takie blanki w wanie z wodą.
#209 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2021 - 16:22
Gotowca w tej długości ciężko trafić.
Planuję zeszlifować 2 - 3 mm.
#210 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2021 - 16:44
Będzie Ci potrzeba bardzo dużo wytrwałości...
Przy szlifowaniu w wiertarce będziesz miał problem z utrzymaniem płynnej zbieżności, no i przy niskiej średnicy musisz uważać żeby nie ukręcić tipu. Z kolei szlifując ręcznie niemożliwe jest utrzymać okrągły przekrój po całej długości.
Tak, czy inaczej ręce swędzą przez kilka dni.
Przed malowaniem najpierw przetrzyj żywicą, żeby wsiąknęła w pory, potem zeszlifuj na gładko i dopiero lakieruj. Lakiery akrylowe do karoserii się bardzo dobrze sprawdzają.
- Rheinangler lubi to
#211 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2021 - 16:57
Ok. Dzięki.
#212 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2021 - 17:17
Jakby Ci jednak brakło cierpliwości to się odezwij. Mam szklane szczytówki o długości 60 cm 1,0 mm szczyt i 3,2 mm na dole.
#213 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2021 - 21:34
Oj... szlifowanie tylko w wiertarce. Ręcznie nie zeszlifujesz w życiu, tak jak Kamil pisał nie utrzymasz okrągłego przekroju. Załóż sobie gumowe rękawiczki do tego, jak masz maskę to również - ew. maseczkę covid, cokolwiek. Powinno pomóc. Pamiętaj o drobnoziarnistym papierze ściernym, nie idź na łatwiznę i nie sięgaj po gruby.
A najlepiej skorzystaj z propozycji Kamila
#214 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2021 - 22:20
Wystarczy że przez chwilę przytrzymasz mocniej w jednym miejscu, przegrzeje się i do wyrzucenia i cała paca w p.....u
#215 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2021 - 08:34
- Sławek Oppeln Bronikowski lubi to
#216 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2021 - 09:58
Znam kogoś kto przerabiał temat ..
A z jakiej grubości na jaką chcesz zejść? Bo te 2-3mm..to z 7na 5 czy z 4 na 2? Ile ma mieć w dolniku, ile w szczycie?
Do szlifowania polecam kawałek deseczki ..w twoim przypadku co najmniej 40 cm żeby była dłuższa jak połowa blanku. Oklejona drobnym papierem ściernym – ostatnia warstwa na pewno wodnym i na mokro.
Nigdy zwykłym kawałkiem papieru w palcach.
Aby się dobrze zbierało materiał – wiertarka musi mieć odpowiednio wysokie obroty, a to przy trzymaniu w palcach wcześniej czy później skończy się głębszymi i płytszymi wgłębieniami w blanku.
Dobrze jest trochę pomajsterkować – bo blank musi być zamocowany na obu końcach i naciągnięty – to opóźni moment ukręcenia go
Super jak byś zmontował sobie coś w rodzaju przyrządów do nawijania przelotek. (albo deska – na jendym końcu wiertarka na stałe, a drugim jakieś dobre łożysko z systemem zaciskania szczytówki. Na jednym końcu montujesz wiertarkę na stałe, na drugim końcu uchwyt, zacisk -cos co będzie trzymać szczytówkę – i koniecznie na dobrym łożysku -żeby nadążało za wiertarką – bo ukręcisz inaczej.
Maksymalne naciągniecie jest po to aby dobrze i równo zbierało się papierem naklejonym na deseczkę i się nie uginało = gwarancja ze deseczka równo przylega do blanku Jak oba mocowania będą tak samo szybko się ślizgać .. może nie ukręcisz.
Końcówkę (cieńsza) owiń kilkoma warstwami taśmy i dopiero tak montuj to w uchwytach.
Ale… patrząc ze 60cm szczytówka kosztuje od 10 do 20 pln + wysyłka (szkło od 2,5 do 4mm -ewentualnie trzeba usunąć przelotki feederowe i przeszlifować lakier)) , lub z pełnego węgla 60 pln (nie wiem co ma w ofercie Mekamil ? ) … nie podejmował bym wyzwania .. Chyba ze wymiary maja być naprawdę jakieś pozanormatywne. Jakaś wyjątkowa grubość, zbieżność czy coś ..
https://abcwedkarza....-06-60-4-0.html
https://feedersklep....um-light-zolta/
https://sklep.brc.co...-podlodowki/579
Domowe urządzenia
http://shrap-drakers...uilding?page=13
Użytkownik Archanioł edytował ten post 23 styczeń 2021 - 09:59
#217 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2021 - 14:40
Rzeczywiście poręczniej będzie kupić gotowca.
Jeszcze raz dziękuje bardzo za odzew.
#218 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2021 - 20:13
______"Wtedy złowienie pod lodem, kilkunastu okoni 40+ nie stanowiło żadnego problemu."
A później nadeszły czasy gumy, nimfy, echosond, ....
#219 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2021 - 20:53
Połączyłem z wątkiem o wklejkach
#220 OFFLINE
Napisano 11 luty 2021 - 13:50
Kamil, szczytówki masz bezbarwne, lakierowane?
Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, blank, wklejka
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych