Pierwszy raz widzę tak 'wybuchniętą' wklejkę ktoś mi może wytłumaczyć, w jaki sposób można taki efekt osiągnąć? (Azura AZX64SUL jakby ktoś był ciekaw).
#221 OFFLINE
Napisano 12 październik 2024 - 05:29
#222 OFFLINE
Napisano 12 październik 2024 - 08:07
Może to nie wina użytkownika tylko wada materiałowa ?
#223 OFFLINE
Napisano 12 październik 2024 - 08:38
Na moje oko wada materiałowa na solidzie to prawie zawsze proste rozszczepienie z jakiegoś przypadkowego miejsca zgodnie z biegiem włókien. Tutaj ewidentnie włókna są pozrywane, więc chyba niezła energia musiała być rozproszona w tych miejscach.
#224 OFFLINE
Napisano 13 październik 2024 - 17:59
Taka wada materiałowa powstaje w procesie szlifowania, wystarczy zwiększony nacisk i włókna ulegają skręceniu / rozczepieniu, a ujawnia się to podczas mocnego ugięcia i powstaje efekt jak na zdjęciu.
Typowa przypadłość tańszy konstrukcji, a i w droższych też się przydarza.
#225 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2024 - 16:21
Już kilka razy złamałem szczytówkę w mojej Lexus Sappire i już mi się nie chce tego robić tradycyjnie . Czyli wklejać szczytówki na miejsce uszkodzonej . Teraz chcę zrobić szczytówkę wymienną , a nawet kilka szczytówek o różnej pracy . Z wędki dwu elementowej zrobić trzy . Jednak zastanawiam się jak zrobić łączenie . Element żeński ma stożek , szczytówka będzie wkładana od przodu .Nie chcę aby klikała . Czy tam coś wkleić np. rurkę . Jak to robicie ?
#226 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2024 - 19:19
#227 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2024 - 19:35
Czego tam nie rozumiesz - do tej pory wklejał nowe wklejki po złamaniu, teraz chce mieć wymienne szczytówki zamiast wklejki.
Nie wiem, czy tu się da coś doradzić - blank raczej rozwiercasz na równą średnicę, a szczytówki doszlifowujesz tak, żeby wchodziły na wcisk. Trudne i powolne pasowanie, żeby nie zebrać za dużo, bo będzie 'stukać'.
- neor lubi to
#228 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2024 - 13:30
blank raczej rozwiercasz na równą średnicę, a szczytówki doszlifowujesz tak, żeby wchodziły na wcisk
Mekamil czy jest inna opcja niż rozwiercanie ? Ścianki w okoniówce i tak są cienkie . Myślałem o czymś takim . Mając otwór 2,5 mm wklejiłbym pręcik woskowy długości 4 cm i fi 2,5 . Po czym wyparzyłbym wosk i został by mi równy otwór na szczytówkę . Robiłeś coś takiego , może znasz inny materiał który się nie połączy z klejem i da się łatwo wyjąć ?
#229 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2024 - 13:50
Trzymał bym się metody podanej przez Mekamila. Wklejka fi 2,5 mm to trochę za mało.
#230 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2024 - 16:42
Wosk wydaje mi się średnio dobrym pomysłem. Lexus Sapphire wcale nie ma takich cienkich ścianek, to nie japończyk Poza tym z zewnątrz i tak to wzmocnisz omotką.
#231 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2024 - 10:43
Mój millenium zender i jego kilka szczytówek
Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
#232 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2024 - 09:43
Było kilka takich seryjniaków, też serii Mystery i w Mikado. Najważniejsze, ze można było te wymienne szczytówki dokupować, bo bardzo szybko pękały Ale to akurat wina konstrukcji - bardzo mocny blank + delikatna wklejka, a nie samej idei wymiennych szczytówek.
#233 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2025 - 18:33
Czy może macie jakiś patent na ciaśniejsze spasowanie takiej wymiennej szczytówki ? Oprócz piłowania i szlifowania .
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, blank, wklejka
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Szukam długiego blanku pod letnie pstrągi na jigiNapisany przez kmiasko , 01 gru 2024 pstrąg, hot shot, jig, blank |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych