Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie
TECH

Jak zrobić wklejkę ze złamanej wędki

tech-rb blank wklejka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
232 odpowiedzi w tym temacie

#221 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3084 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 12 październik 2024 - 05:29

Pierwszy raz widzę tak 'wybuchniętą' wklejkę :blink:  ktoś mi może wytłumaczyć, w jaki sposób można taki efekt osiągnąć? (Azura AZX64SUL jakby ktoś był ciekaw).

Załączone pliki

#222 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18759 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 październik 2024 - 08:07

Może to nie wina użytkownika tylko wada materiałowa ?

#223 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3084 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 12 październik 2024 - 08:38

Na moje oko wada materiałowa na solidzie to prawie zawsze proste rozszczepienie z jakiegoś przypadkowego miejsca zgodnie z biegiem włókien. Tutaj ewidentnie włókna są pozrywane, więc chyba niezła energia musiała być rozproszona w tych miejscach.

#224 OFFLINE   miramar69

miramar69

jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4988 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 13 październik 2024 - 17:59

Taka wada materiałowa powstaje w procesie szlifowania, wystarczy zwiększony nacisk i włókna ulegają skręceniu / rozczepieniu, a ujawnia się to podczas mocnego ugięcia i powstaje efekt jak na zdjęciu.

Typowa przypadłość tańszy konstrukcji, a i w droższych też się przydarza.

#225 OFFLINE   neor

neor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 416 postów
  • LokalizacjaBiała Podlaska

Napisano 25 grudzień 2024 - 16:21

Już kilka razy złamałem szczytówkę w mojej Lexus Sappire i już mi się nie chce tego robić tradycyjnie . Czyli wklejać szczytówki na miejsce uszkodzonej . Teraz chcę zrobić szczytówkę wymienną , a nawet kilka szczytówek o różnej pracy . Z wędki dwu elementowej zrobić trzy .  Jednak zastanawiam się jak zrobić łączenie . Element żeński ma stożek , szczytówka będzie wkładana od przodu .Nie chcę aby klikała .  Czy tam coś wkleić np. rurkę . Jak to robicie ? 

#226 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4492 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 28 grudzień 2024 - 19:19

Szczytówka a wklejka to dwie różne rzeczy. Szczytówki nie da się wklejać tak jak piszesz że to zrobiłeś. Wklejka to część szczytówki. Co wiec łamiesz regularnie i chcesz zmienić?

#227 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3084 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 28 grudzień 2024 - 19:35

Czego tam nie rozumiesz - do tej pory wklejał nowe wklejki po złamaniu, teraz chce mieć wymienne szczytówki zamiast wklejki.

Nie wiem, czy tu się da coś doradzić - blank raczej rozwiercasz na równą średnicę, a szczytówki doszlifowujesz tak, żeby wchodziły na wcisk. Trudne i powolne pasowanie, żeby nie zebrać za dużo, bo będzie 'stukać'.

• neor lubi to

#228 OFFLINE   neor

neor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 416 postów

Napisano 29 grudzień 2024 - 13:30

blank raczej rozwiercasz na równą średnicę, a szczytówki doszlifowujesz tak, żeby wchodziły na wcisk

Mekamil czy jest inna opcja niż rozwiercanie ? Ścianki w okoniówce i tak są cienkie . Myślałem o czymś takim . Mając otwór 2,5 mm wklejiłbym  pręcik woskowy długości 4 cm i fi 2,5 . Po czym wyparzyłbym wosk i został by mi równy otwór na szczytówkę . Robiłeś coś takiego , może znasz inny materiał który się nie połączy z klejem i da się łatwo wyjąć ? 

#229 OFFLINE   markir

markir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 295 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:K.

Napisano 29 grudzień 2024 - 13:50

Trzymał bym się metody podanej przez Mekamila. Wklejka fi 2,5 mm to trochę za mało.

#230 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3084 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 29 grudzień 2024 - 16:42

Wosk wydaje mi się średnio dobrym pomysłem. Lexus Sapphire wcale nie ma takich cienkich ścianek, to nie japończyk ;) Poza tym z zewnątrz i tak to wzmocnisz omotką.

#231 OFFLINE   Archanioł

Archanioł

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 502 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 30 grudzień 2024 - 10:43

Nawet seryjne kije były tak robione.
Mój millenium zender i jego kilka szczytówek 8ff1c4fd0fc486064ad946ad352de9ca.jpg

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

#232 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3084 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 31 grudzień 2024 - 09:43

Było kilka takich seryjniaków, też serii Mystery i w Mikado. Najważniejsze, ze można było te wymienne szczytówki dokupować, bo bardzo szybko pękały ;) Ale to akurat wina konstrukcji - bardzo mocny blank + delikatna wklejka, a nie samej idei wymiennych szczytówek.

#233 OFFLINE   neor

neor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 416 postów

Napisano 03 styczeń 2025 - 18:33

Czy może macie jakiś patent na ciaśniejsze spasowanie takiej wymiennej szczytówki ? Oprócz piłowania i szlifowania . 

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, blank, wklejka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych