Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Aerograf w pytaniach i odpowiedziach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
855 odpowiedzi w tym temacie

#381 OFFLINE   Manniek66

Manniek66

Manniek66

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2343 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Bartosz

Napisano 28 listopad 2014 - 21:41

A nie masz przypadkiem ustawionego za niskiego ciśnienia? 

#382 OFFLINE   JurekSte

JurekSte

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów
  • LokalizacjaSochaczew
  • Imię:Jurek

Napisano 28 listopad 2014 - 22:00

ciśnienie waha się w granicach 2 - 2,2 także nie wiem czy to za niskie jest...

Na jakim malujecie?

#383 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak coś cię przerasta - dorośnij:)

• Moderatorzy
  • 6867 postów
  • LokalizacjaBielsko
  • Imię:Janusz

Napisano 28 listopad 2014 - 22:49

Spróbuj wlać zamiast farby tusz. Zwykły, czarny lub barwny - wszystko jedno. Maluj na brystolu czy innym chłonnym kartonie. Jeśli uda Ci się uzyskać równomierny strumień, problemem może być kompresor. To, że Ci pokazuje 2 atmosfery nie oznacza, że osiągnąłeś takie ciśnienie, a tylko tyle, że tak wskaźnik pokazuje ;)

Natomiast jeśli nadal pistolet będzie "pluć", zamiast malować, to wskazuje raczej na aerograf. Może też być uszkodzony (lub zapchany) wężyk doprowadzający powietrze. Iglica, dysza - wystarczy raz uderzyć (upuścić), lub źle czyścić - i problem gotowy. Mogą też być uszkodzone uszczelki. Przyczyn dających opisane problemy może być więcej niż jedna. Sprawdź i napisz, czy tuszem udało Ci się uzyskać właściwy strumień.

#384 OFFLINE   Kornel1992

Kornel1992

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 57 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Kornel
  • Nazwisko:Słaby

Napisano 29 listopad 2014 - 17:42

Witam wszystkich! Ja maluje ciśnieniem w granicach 1,6-1,8 i jest git, z tym ze tak jak kolega powyzej pisze przyczyn moze bvyc wiele, tez radzilbym podkrecic wieksze cisnienie na kompresorze, jak dalej bedzie pluł sprawdzic dysze i iglice w aero, chyba ze masz zbyt słabo rozcienczone farby, tez to moze byc powodem do plucia. A czym rozcienczasz i jakiej farby uzywasz?

#385 OFFLINE   JurekSte

JurekSte

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów
  • LokalizacjaSochaczew

Napisano 30 listopad 2014 - 11:44

dzięki Panowie za rady, spróbuje z tuszem po weekendzie, zobaczymy jak się zachowa. Co do farbek najpierw zacząłem od akrylowej farby rozcieńczonej wodą destylowaną, ale później podejrzewając właśnie, że niekoniecznie dobieram dobra konsystencje, dostałem farbkę/podkład dedykowany do aerografu firmy Vallejo. Kumpel używa go bez żadnych już rozcieńczeń i jest git, u mnie niestety różnie. Idzie najpierw dobrze ale szybko się zapycha... Sprawdzę ten tusz i ciśnienie na kompresorze, zobaczymy czy coś się zmieni.

#386 OFFLINE   @spius83

@spius83

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaPolska...:))
  • Imię:Tomek

Napisano 01 grudzień 2014 - 21:12

Myślę, że masz coś z areografem, tzn. jakieś mechaniczne uszkodzenie. Iglica nie wbiła Ci się dyszę przypadkiem, np. podczas upadku itp. Używam takiego areografu i nie narzekam, a maluje wszystkim. Odpowiednie ciśnienie to podstawa, albo inaczej stałe ciśnienie bez wahań. 

#387 OFFLINE   Hesher

Hesher

Ekspert

• Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6352 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 01 grudzień 2014 - 22:00

dzięki Panowie za rady, spróbuje z tuszem po weekendzie, zobaczymy jak się zachowa. Co do farbek najpierw zacząłem od akrylowej farby rozcieńczonej wodą destylowaną, ale później podejrzewając właśnie, że niekoniecznie dobieram dobra konsystencje, dostałem farbkę/podkład dedykowany do aerografu firmy Vallejo. Kumpel używa go bez żadnych już rozcieńczeń i jest git, u mnie niestety różnie. Idzie najpierw dobrze ale szybko się zapycha... Sprawdzę ten tusz i ciśnienie na kompresorze, zobaczymy czy coś się zmieni.

Dyszę sobie spraw większą np. 0,5 mm. Vallejo tak mają, że się szybko aerograf zapycha, jak chcesz używać modelarskich firmówek to już lepiej kup Azteki. 

#388 OFFLINE   gryzon

gryzon

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 181 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Krystian
  • Nazwisko:G

Napisano 04 grudzień 2014 - 15:26

Panowie i Panie:) - wędkarze:)

mam mała prośbę którą kieruje do wrocławian:)

kupiłem se małe ustrojstwo które służy do malowania - tatuowania - dla dzieci i chce wykorzystać to do malowania woblerów.

teraz rozchodzi się aby podłączyć pod ten kompresorek aerograf i sprawdzić czy da rade malować. gdy to by zadziałało zakupił bym se po prostu aerograf:)

czy jest ktoś kto mógł by to sprawdzić??

pozdrawiam

#389 OFFLINE   seemoore

seemoore

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 935 postów

Napisano 04 grudzień 2014 - 16:06

A co sprawdzić? 

Z przesłanego pytania nic nie wynika :)...

#390 OFFLINE   Manniek66

Manniek66

Manniek66

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2343 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Bartosz

Napisano 04 grudzień 2014 - 16:34

Panowie i Panie:) - wędkarze:)

mam mała prośbę którą kieruje do wrocławian:)

kupiłem se małe ustrojstwo które służy do malowania - tatuowania - dla dzieci i chce wykorzystać to do malowania woblerów.

teraz rozchodzi się aby podłączyć pod ten kompresorek aerograf i sprawdzić czy da rade malować. gdy to by zadziałało zakupił bym se po prostu aerograf:)

czy jest ktoś kto mógł by to sprawdzić??

pozdrawiam

Użytkownik Manniek66 edytował ten post 04 grudzień 2014 - 16:35

#391 OFFLINE   gryzon

gryzon

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 181 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Krystian
  • Nazwisko:G

Napisano 04 grudzień 2014 - 16:42

A co sprawdzić? 

Z przesłanego pytania nic nie wynika :)...

każdy ma czasem ciężki dzień:)pozdrawiam

#392 OFFLINE   obcy91

obcy91

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1649 postów
  • LokalizacjaŻabno
  • Imię:Marek

Napisano 04 grudzień 2014 - 23:11

Wstaw fotkę tego kompresorka/pompki. Jest wskaźnik ciśnienia?

#393 OFFLINE   maxi1992

maxi1992

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 73 postów

Napisano 08 grudzień 2014 - 20:11

http://pistolety.com...-3041299730.jpgmam taki oo pistolecik rozebralem go na czesci 1 ale chyba cos zle złozylem bo to od wciskania wcale nie sprezynuje .. pomoze ktos?

• seemoore lubi to

#394 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak coś cię przerasta - dorośnij:)

• Moderatorzy
  • 6867 postów
  • LokalizacjaBielsko
  • Imię:Janusz

Napisano 08 grudzień 2014 - 20:49

http://pistolety.com...-3041299730.jpgmam taki oo pistolecik rozebralem go na czesci 1 ale chyba cos zle złozylem bo to od wciskania wcale nie sprezynuje .. pomoze ktos?

#395 OFFLINE   maxi1992

maxi1992

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 73 postów

Napisano 08 grudzień 2014 - 20:58

podziekował:) juz udalo sie złożyc;) uff:)

#396 OFFLINE   robimax

robimax

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów
  • LokalizacjaKielce
  • Imię:Robert

Napisano 08 grudzień 2014 - 21:01

Zobacz to, aero dokładnie taki sam, dowiesz się co zrobiłeś źle: 

#397 OFFLINE   Fred A

Fred A

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaDom na wiślanym brzegu...

Napisano 08 grudzień 2014 - 21:13

Porada do dnia dzisiejszego sięgam po pistolety podciśnieniowe typu najtańszy humbrol lub inna cholera.Trzeba tylko zmniejszyć rozmiar dyszy wklejając igły lekarskie o zmniejszonym fi.Do powietrza jak pamiętam0,8 lub 0,9 podającą farbę 0,5 a warto wymienić silikonową rurkę w nim na np.metalową rurkę pozyskaną z teleskopowej anteny ze starego radyjka. Plus tego taki że farby a w zasadzie nawet lakiery do pazurów ogarnie rozhulane acetonem.No śmierdzi owszem ale niejednokrotnie paletę barw mam we wszystkich możliwych kolorach i odcieniach.Agregat lodówkowiec ze zbiornikiem wyrównawczym zrobionym z butelki pet np.po pepsi 2,5l plus filtry paliwa z malucha lub innej małej cholery.Poskładane pozlepiane i lata działa...i działać będzie a koszt mizerny na pewno w budżecie byś się wyrobił.Ale jak koledzy wcześnie wsponinali można i iglicowce.Fajne maszynki ale problem z oringami...I czyszczenie....najlepiej wykąpać taki w acetonie...po malowaniu.A agregat hmmm no jak nie jesteś majsterkowiczem i pomocy z nikąd to masz odp.kupuj gotowe.I baw się testuj chwal i pytaj o podpowiedzi czasem wracaj do starych wątków bo elaborat by z tego napisać można....Wszystko już było...Pozdrawiam Fred A.

#398 OFFLINE   Fred A

Fred A

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaDom na wiślanym brzegu...

Napisano 08 grudzień 2014 - 21:21

Zaczynajctaie od pierwowzoru modelarski najtańszy podciśnieniowy a potem dopiero w miarę rozpędu i zaangażowania .... ;)

#399 OFFLINE   JurekSte

JurekSte

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów
  • LokalizacjaSochaczew

Napisano 11 grudzień 2014 - 20:35

Witam po dłuższej nieobecności. Mam już pewne podejrzenia co do mojego problemu z aero. Sprawdziłem ciśnienie na kompresorze, malowanie tuszem, aż w końcu udało mi się zdobyć na testy inny aero i podłączyć go pod mój kompresor - w efekcie działało pięknie. Wnioskuję więc, że problem tkwi w samym aero, raczej nie w dyszy, bo założyłem nową, co prawda rozmiar 0.3mm (muszę spróbować jeszcze z większą jak radzi Piotrek Sukingaad) i problem byl ten sam. Pewnie przy tak dużej ilości czyszczenia uszkodziłem uszczelki itp...

Dzięki w każdym razie za pomoc, będę dalej walczył...

#400 OFFLINE   seemoore

seemoore

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 935 postów

Napisano 11 grudzień 2014 - 22:46

Przeczyść iglicę i dyszę. Miałem podobnie, kiedy zeschła się farba i zablokowała iglicę.

Po rozłożeniu i przeczyszczeniu baja :-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych