Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Aerograf w pytaniach i odpowiedziach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
855 odpowiedzi w tym temacie

#601 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4648 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 październik 2016 - 18:17

Taką dyszę od farby łatwo można rozepchać iglicą i wtedy zwiększa się jej średnica co skutkuje efektem zapchania i  cofania się powietrza.
Zrób zdjęcie makro tej dyszy od farby.

Moim zdaniem jak by dysza była rozepchana to by podawała więcej farby a nie zapychała się. Poza tym możesz dać grubszą iglicę którą pewnie masz w zestawie ale wątpię aby to był powód cofania powietrza. Nie widzę tu związku.
A samą wodą jak psikasz, to też się cofa powietrze do zbiornika? Woda to chyba raczej dyszy nie zapcha...?

#602 OFFLINE   lesiewicz

lesiewicz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1765 postów
  • LokalizacjaKalisz
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Lesiewicz

Napisano 23 październik 2016 - 18:35

Jak by dysza była rozepchana to szczelina między nią a dyszą powietrza była by za mała i powietrze by cofało się do zbiornika. To tak jak byś podczas malowania zatkał dyszę palcem.
Teraz widzisz związek?

#603 OFFLINE   muddler

muddler

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 377 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Jarosław

Napisano 23 październik 2016 - 18:44

Kurcze ale jak patrzę na zdjęcie Muddlera to u mnie to żadne uszkodzenie.

Musi być wzdłużne pęknięcie dość głębokie ale wąskie - trudno to zobaczyć gołym okiem. Pod tym kołpakiem kulistym okrywającym dyszę doprowadzającą farbkę, jest sprężone powietrze, które wylatuje do przodu po igle. Gdy jest pęknięcie, to powietrze częściowo leci do przodu, a częściowo w pęknięcie i cofa się do tyłu robiąc pęcherzyki.

#604 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 23 październik 2016 - 18:50

Przy wodzie też bąbelkuje.

#605 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów
  • LokalizacjaDublin / Częstochowa / Lubaczów
  • Imię:Maciej

Napisano 23 październik 2016 - 18:55

Harobcia może to właśnie to ,sam nie wiem ,jedna stara dysza druga nowa ,może zbieg okoliczności i obydwie sa uszkodzone ,zakupię i sprawdzę.

Kielo miałem dwa H&S-y wiec się wypowiem.

Zrezygnowałem z nich wlaśnie ze względu na awaryjność dysz. Przy częstym zmienianiu kolorów/czyszczeniu po prostu przestają działac.

Miałem Infinity, które kupiłem za ponad 8 stów i mam jeszcze gdzieś też Ultrę. W obu ten sam problem (dusze i iglice są jednakowe do wszystkich modeli). 

Ilość pieniędzy jakie szła na części mnie przerażała (dla mnie 35€ komplet dysza+iglica+wysyłka). Jednego razu przyszły mi 2 komplety, założyłem, zacząłem malować (lepiej mi się malowało bez tego zabezpieczenia na końcu) i po 15 min zasnąłem ze zmęczenia wbijając iglicę w biurko i oczywiście rozwalając dyszę (kolejne 30€ w pałe). Wtedy powiedziałem dość k... sprzedałem aero z nową dyszą i iglicą za grosze i zakupiłem Tg180. Do Tg zakupiłem od razu 10 zapasowych dysz i iglic bo kosztują grosze w Chinach i do dziś je mam. Nie zniszczyłem ani jednej dyszy ani iglicy a maluję 3 razy więcej niż kiedyś od 1,5 roku....

Pozdr

M

• eRKa lubi to

#606 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 23 październik 2016 - 19:20

No nie wiem ,ja maluję jedną już 2 lata bez awarii ale myślę że to zależy od dbania o sprzęt.Dodatkowo ten aero jest dość precyzyjną maszynką ,na początku zależało mi na kreskach 1mm ale okazało się że można jeszcze precyzyjniej ,troszkę praktyki i fajne się psika małe detale ,z drugiej strony nie mam odniesienia do żadnych innych pistoletów :-).

• krzychun lubi to

#607 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 26 październik 2016 - 18:55

Okazało się że to dysze ,nowa przyszła i śmiga jak nowy :-).

#608 OFFLINE   nick

nick

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 354 postów
  • LokalizacjaBydgoshch
  • Imię:Mikołaj

Napisano 26 październik 2016 - 18:58

Okazało się że to dysze ,nowa przyszła i śmiga jak nowy :-).

Aaaaha :) nie było innej opcji

#609 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 26 październik 2016 - 19:23

Nie było :-)

#610 OFFLINE   tom3k_lubin

tom3k_lubin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 321 postów
  • LokalizacjaLubin
  • Imię:Tomek

Napisano 08 listopad 2016 - 19:25

Witam. Mam problem z zatykającym się aerografem a mianowicie Adler AB-133. Do tej pory czyściłem Cleanlux'em i wodą demineralizowaną i było git ,teraz co chwila się zatyka... Czym Wy panowie czyścicie tak żeby nie wyrywać sobie co chwila włosów z głowy?

#611 OFFLINE   nick

nick

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 354 postów
  • LokalizacjaBydgoshch

Napisano 08 listopad 2016 - 21:11

Zależy czym malowales ;) Do zaschnietych farb samochodowych rozcienczalnik do wyrobów poliuretanowych- tylko trzeba z tym uważać bo nie dość że śmierdzi i "rozpuszcza" chrom to jeszcze lubi sobie zjeść uszczelkę ;) Do akryli woda, denaturat(smród), spirytus albo wódka (szkoda :D) w ostateczności aceton. Do zwykłych zabrudzeń albo płukania aero po samochodowych albo metalikach izopropylowy albo aceton.

Użytkownik nick edytował ten post 08 listopad 2016 - 21:12

#612 OFFLINE   tom3k_lubin

tom3k_lubin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 321 postów
  • LokalizacjaLubin

Napisano 09 listopad 2016 - 08:10

Zapomniałem dodać że farbki są od Rudiego... A w jaki sposób czyścić dyszę? Wyciorami które są dedykowane do aero?

#613 ONLINE   Hesher

Hesher

Ekspert

• Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6352 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 09 listopad 2016 - 08:23

Wodą destylowaną. Wyciory zostaw sobie do fajki ;) gwint od dyszy niszczą.

Użytkownik Hesher edytował ten post 09 listopad 2016 - 08:25

#614 OFFLINE   tom3k_lubin

tom3k_lubin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 321 postów
  • LokalizacjaLubin

Napisano 09 listopad 2016 - 08:25

Też nie pomaga... Dmucham, chucham, pierdze w dysze niby czysta a jak naleje farby to aż krew się gotuje że znowu powtórka z rozrywki...

#615 ONLINE   Hesher

Hesher

Ekspert

• Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6352 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 09 listopad 2016 - 08:28

Możesz mieć skroploną wodę w wężyku, odkręć aero i włącz kompresor na kilka minut.

#616 OFFLINE   nick

nick

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 354 postów
  • LokalizacjaBydgoshch

Napisano 09 listopad 2016 - 09:42

Albo kup sobie odolejacz z osuszaczem wydatek rzędu 100zl i masz spokój. Jak skropli się dużo wody to opróżniasz suszysz gabeczkę i hejaa ;) Mam używam polecam. Jesus approved :D

#617 OFFLINE   tom3k_lubin

tom3k_lubin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 321 postów
  • LokalizacjaLubin

Napisano 09 listopad 2016 - 17:28

A czy krzywa iglica lub zajechana dysza może dawać takie skutki? Bo wczoraj kiedy malowałem po podaniu powietrza zaczęła od razu lecieć farba?

#618 OFFLINE   nick

nick

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 354 postów
  • LokalizacjaBydgoshch

Napisano 11 listopad 2016 - 16:36

Tak. Rozepchana dysza farby może powodować że farba przecieka. Bardziej prawdopodobne jest to że może nie dopchnaleś iglicy do końca dyszy.

#619 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 postów
  • Lokalizacjacentralna Polska
  • Imię:Romek
  • Nazwisko:K

Napisano 11 listopad 2016 - 17:27

Kielo miałem dwa H&S-y wiec się wypowiem.

Zrezygnowałem z nich wlaśnie ze względu na awaryjność dysz. Przy częstym zmienianiu kolorów/czyszczeniu po prostu przestają działac.

Miałem Infinity, które kupiłem za ponad 8 stów i mam jeszcze gdzieś też Ultrę. W obu ten sam problem (dusze i iglice są jednakowe do wszystkich modeli). 

Ilość pieniędzy jakie szła na części mnie przerażała (dla mnie 35€ komplet dysza+iglica+wysyłka). Jednego razu przyszły mi 2 komplety, założyłem, zacząłem malować (lepiej mi się malowało bez tego zabezpieczenia na końcu) i po 15 min zasnąłem ze zmęczenia wbijając iglicę w biurko i oczywiście rozwalając dyszę (kolejne 30€ w pałe). Wtedy powiedziałem dość k... sprzedałem aero z nową dyszą i iglicą za grosze i zakupiłem Tg180. Do Tg zakupiłem od razu 10 zapasowych dysz i iglic bo kosztują grosze w Chinach i do dziś je mam. Nie zniszczyłem ani jednej dyszy ani iglicy a maluję 3 razy więcej niż kiedyś od 1,5 roku....

Pozdr

M

Witam

Mam podobne doświadczenia.

Co prawda nigdy nie miałem tych drogich aero - zawsze tanie lecz żadnych problemów.

Gdy jeszcze malowanie robiłem w garażu - używałem dużego kompresora i mini pistoleciku(za 50 zł chyba) z dyszą 0,5.Rozpylenie farby regulowałem ciśnieniem powietrza.

Aktualnie - kompresor lodówkowiec i aero-pistolecik z dyszą 0,3.Pomalował kilka tysięcy wobków - padła sprężyna.Dokręciłem podobną - działa nadal.Na tej samej dyszy i iglicy.No to gdzie sens wywalać setki złotych na jakieś markowe produkty???

A linię 1mm to mogę narysować igłą od strzykawki....

Przy kilkudniowym malowaniu palec wskazujący wysiadał przy tradycyjnym aerografie.Przy pistoleciku problemu ni ma hahaha.

I raz jeszcze polecam - zwykłe wodorozcieńczalne akryle - takie dla plastyków.

Tanie, praktycznie bezzapachowe a efekty wystarczające.No chyba,że ktoś lubi papuzie kolorki hahahaha

Pozdrawiam - Romek

• GregorS lubi to

#620 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 postów
  • Lokalizacjacentralna Polska
  • Imię:Romek
  • Nazwisko:K

Napisano 11 listopad 2016 - 17:56