Aerograf w pytaniach i odpowiedziach
#641 OFFLINE
Napisano 20 listopad 2016 - 17:25
#642 OFFLINE
Napisano 20 listopad 2016 - 23:14
Dwa lodówkowce podpięte do 50l nie sprawdzałem, ale u mnie oryginalny silnik o mocy ok. 1850W pompuje zbiornik parę minut. Policz ile mniej mają lodówkowce i przemyśl ile to będzie trwało. Taki duży zbiornik to już kawał żelastwa i bez zaworu bezpieczeństwa bym nie próbował. Dochodzi wyłącznik ciśnieniowy, regulator ciśnienia i inne pierdoły. Cenowo dokładnie tyle ile kosztuje oryginał więc bym się nie porywał na to, no chyba, że masz zepsuty kompresor i szczeliła Ci w nim tylko pompka.
#643 OFFLINE
Napisano 20 listopad 2016 - 23:18
Połowicznie.
Mam dużą butlę - chyba 50 czy 60 litrów - nówka od hydroforu.Na szybko służy jako zbiornik powietrza w aktualnym lodówkowcu z butlą 3 litry.Mam też drugi agregat - i teraz pozostaje to wszystko przemontować.
Zaleta dużej butli jest oczywista - mniejsza częstotliwość załączania kompresora.A do drobnych "psiknięć" taki zbiornik(przy odpowiedniej szczelności układu) służy dość długo.
Pojedynczy agregat przy intensywnym malowaniu czasem wymagał "chłodzenia wodnego" - mokra ściereczka położona na wierzchu to zapewniała.
Dwa agregaty podpięte jednocześnie spowodują szybsze uzyskanie nominalnego ciśnienia.
#644 OFFLINE
Napisano 20 listopad 2016 - 23:37
Dwa lodówkowce podpięte do 50l nie sprawdzałem, ale u mnie oryginalny silnik o mocy ok. 1850W pompuje zbiornik parę minut. Policz ile mniej mają lodówkowce i przemyśl ile to będzie trwało. Taki duży zbiornik to już kawał żelastwa i bez zaworu bezpieczeństwa bym nie próbował. Dochodzi wyłącznik ciśnieniowy, regulator ciśnienia i inne pierdoły. Cenowo dokładnie tyle ile kosztuje oryginał więc bym się nie porywał na to, no chyba, że masz zepsuty kompresor i szczeliła Ci w nim tylko pompka.
U mnie kompresor (z lodówki) ten zbiornik 50 litrów od zera do 4 atm napełnia w ciągu 5 minut
Kompresory (te z lodówek) mają różną wydajność.
Najprościej - po wielkości lodówki z której jest wzięty.Mała lodówka - mała wydajność - mniej niż 1m3 powietrza na godzinę - ale już taki z lodówki z zamrażalnikiem będzie miał wydajnosć - 2 - 3 m3.
Szczegóły - choćby tutaj:
http://products.danf...20-240v-50hz/#/
Nas interesuje - Swept volume [cm3 - pojemnoćś skokowa - im wyższa tym lepiej
Mimo porównywalnych kosztów gotowego kompresora - myślę,że komfort pracy powinien przeważyć.
Lodówkowiec jest praktycznie bezgłośny - sam to zresztą wiesz...
Użytkownik wobo edytował ten post 20 listopad 2016 - 23:41
#645 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2016 - 10:11
Kompresory (te z lodówek) mają różną wydajność
Dobrze wiedzieć, słuszna uwaga.
Nie wiem jak inne lodówkowce, ale mój po paru latach używania już czasami trochę popuszcza. Oczywiście po wyłączeniu.
#646 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2016 - 10:52
Ale chyba najlepiej zrobić lodówkowca z małym zbiornikiem tylko do malowania.
#647 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2016 - 23:29
#648 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2016 - 23:50
To jest membranowka nie została stworzona do nabujania butli tylko krótkich cykli sprężania wymiennika ciepła. Do takiej wielkości zbiornika proponowałbym dwie sprężarki ale zasadniczo nie ma ograniczeń jeśli chodzi o wielkość zbiornika tylko o czas w którym kompresor taką butlę nabije do odpowiedniego ciśnienia.Panowie z doświadczenia jeden lodówkowiec do jakiej wiellości zbironika ogarnie nabicie ciśnienia? 20-30 litrów nie bedzie za duzo?
- Kaszub Bait lubi to
#649 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2016 - 00:10
To jest membranowka nie została stworzona do nabujania butli tylko krótkich cykli sprężania wymiennika ciepła. Do takiej wielkości zbiornika proponowałbym dwie sprężarki ale zasadniczo nie ma ograniczeń jeśli chodzi o wielkość zbiornika tylko o czas w którym kompresor taką butlę nabije do odpowiedniego ciśnienia.
Agregaty z lodówek to wszystko sprężarki tłokowe - o pojemnościach skokowych rzędu 3 - 30 czy nawet więcej cm3.Te cykle wcale nie są takie krótkie.Wystarczy zmierzyć czas w jakim pracuje agregat w lodówce.Porównywalny czas jest przy napełnianiu zbiornika.
Można pompować(napełniać) naprawde duże zbiorniki...nie mogę znaleźć filmiku...
Koleś podłączył taki agregat do koła w ciągniku i poszedł na obiad.
A efekt - ciśnienie rozsadziło oponę i wywaliło ścianę w garażu...
- Melanzyk i Kaszub Bait lubią to
#650 ONLINE
Napisano 04 grudzień 2016 - 20:01
Cześć. Panowie oglądał ktoś na żywo taki sprzęt.
https://www.castoram...-kompresor.html
Dzisiaj byłem w Castoramie po hartzlacka i wpadł mi w oko ten zestaw. Nie miałem nigdy aerografu więc trudno mi ocenić czy to się nadaje do czegokolwiek. Może ktoś z Was napisze parę słów, a może ktoś takiego używa? W tym zestawie jest aerograf, jakiś mini pistolet z 2 zbiorniczkami, z 5 czy 6 farb no i kompresor. A cena wydaje się atrakcyjna, równe 200 zł. Będę wdzięczny za Wasze opinie.
#651 OFFLINE
Napisano 17 styczeń 2017 - 22:44
http://allegro.pl/ae...5435128522.html
Warto brać ten aerograf wcześniej miałem jakiś tani do 50 zł który zrobiły pewnie małe chińskie rączki i masakrycznie się malowało a szukam jakiś do 200zł
#652 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2017 - 10:38
Odpowiedzi masz kilka stron wcześniej - jakość malowania nijak się ma do ceny aerografu.
Użytkownik wobo edytował ten post 18 styczeń 2017 - 10:40
#653 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2017 - 12:36
Będę zaczynał zabawę z aerografem i mam zamiar właśnie kupić kilka farb. Parę już mam, bo malowałem pędzlem kilka wobków. Na razie mam kilka akryli w tybkach (głównie Maimeri fluo i Maimeri Polycolor) i na razie kilka takich chcę dokupić (pewnie później bardziej profesjonalne, tym bardziej że są w przygotowaniu u kol. Rudi).
Kupując pierwsze farby nie zwróciłem uwagi i dwie z nich są podpisane jako Vinyl, ni Acrillico. Czy nadają się do użycia i nie zmyje ich Hartzlack lub Domalux?
Wydaje mi się, że na jednym czy 2 woblerach ich użyłem i chyba nie zmyło (ale używałem do nich chyba lakieru jachtowego).
I druga sprawa - jak bardzo je rozcieńczyć do aerografu i czy wystarczy rozcieńczyć wodą czy rozpuszczalnikiem (wiem, że przy wodzie trzeba będzie je szybciej użyć). Lepiej użyć wody destylowanej czy zwykłej kranówy?
#654 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2017 - 12:47
rozcieńczaj wodą destylowaną do konsystencji mleka.
- Darek K lubi to
#655 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2017 - 22:34
Dzięki
#656 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2017 - 07:46
Ktoś tu kiedyś wspominał, że ma namiar na sprzedającego butle wraz ze stelażami po kompresorach ze sprzętu stomatologicznego. Mogę prosić o przypomnienie kto to był.
#657 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2017 - 08:14
Ktoś tu kiedyś wspominał, że ma namiar na sprzedającego butle wraz ze stelażami po kompresorach ze sprzętu stomatologicznego. Mogę prosić o przypomnienie kto to był.
Kolego mam takie dwie butelki (3-5 litrów muszę sprawdzić)ze stelażami mniejsze kupiłem w tamtym roku w Polsce,bo miałem sam robić lodówkowce dwa,
ale w międzyczasie trafiłem okazyjnie już gotowego,do dziś gość czeka na mój znak gdzie ma je wysłać,bo mu z góry zapłaciłem i tak się umówiliśmy,
mi wiszą to mogę odstąpić po tyle co kupiłem plus wysyłka,a to były jakieś grosze.
#658 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2017 - 14:32
#659 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2017 - 15:07
Chętnie odkupilbym taka esox napisz ile chcesz za nią.
napisz na priv,bo już jeden kolega też interesowny to bym was obdzielił.
#660 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2017 - 11:06
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych