Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wody w okolicach Krakowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8283 odpowiedzi w tym temacie

#6921 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 01 marzec 2023 - 23:51

Tak od stycznia pewnie siedza. Samowolka . Ale moze sie to skonczy niedlugo.

Sluchajcie Panowie. Dla tych co chcieli by cos zrobic zeby bylo lepiej, a na pewno bedzie lepiej. Kolega sie tu na ostro za to bierze. Wahania na Wisle tez juz sa pod lupa.. pismo juz jest wyslane do RDOŚ-u.

W ta sobote 4 marca , jest spotkanie w Dworku Bialopradnickim obok tamy na Pradniku.
Beda radni , beda dziennikarze , brakuje tylko wedkarzy.
Tamy obie na pradniku beda zasypywane zwirem i odbedzie sie inwentaryzacja nielegalnych zrzutow sciekow.

Zebralo sie kilku wedkarzy i chca mocno dzialac..

Tu artykul. Bylo tez 2 razy w Rmfie. Ja ide.
https://www.rmf24.pl...786#crp_state=1
  • PePe., Esioslaw i zeralda lubią to

#6922 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 02 marzec 2023 - 00:03

I to nie jest jakies pitu pitu. Organizatorem jest Pawel Chodkiewicz z Przjaciol Raby i WWF, Jozef Jelenski dyrektor GIOS , i wielu innych .
Chca calkowicie udroznic doplywy w naszym okregu i zastopowac wahania wody na Wisle.

#6923 OFFLINE   zeralda

zeralda

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 395 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 02 marzec 2023 - 14:26

To na razie jest pierwsza inicjatywa grupy zapaleńców z naszego regionu. Z uwagi na relatywnie niewielkie koszty myślę, że możemy to ogarnąć. Mamy duże wsparcie od Pana Józefa Jeleńskiego, Okręg też się dołączył a WP i inne instytucje są nam przychylne (przynajmniej na razie). Jeśli się uda zaorać te bariery pomyślimy o większych projektach (również z dofinansowaniem w ramach różnych programów).

#6924 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 02 marzec 2023 - 16:49

To na razie jest pierwsza inicjatywa grupy zapaleńców z naszego regionu. Z uwagi na relatywnie niewielkie koszty myślę, że możemy to ogarnąć. Mamy duże wsparcie od Pana Józefa Jeleńskiego, Okręg też się dołączył a WP i inne instytucje są nam przychylne (przynajmniej na razie). Jeśli się uda zaorać te bariery pomyślimy o większych projektach (również z dofinansowaniem w ramach różnych programów).

Trzymam kciuki  :good:

• zeralda lubi to

#6925 OFFLINE   hanz

hanz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • Lokalizacjamałopolskie
  • Imię:Marcin

Napisano 02 marzec 2023 - 17:09

W radio sluchalem audycji dot. Raportu greenpeace w sprawie katastrofy na odrze. Jako przyczyne wskazuja zasolenie spowodowane zrzutem solanek z kopalni. Ponizej ślaska zasolenie w odrze przekracza normy szescio krotnie. Gorzej bo badania wykazaly przekroczenie norm na wiśle 25 krotnie !!! To wiecej niz w oceanie w tropikach :/ jeszcze troche a bedziemy w wiscle zamiast boleni lowic tarpoony. Nie dokopalem sie jeszcze do samego raportu, pisze co uslyszalem ale nie wyglada to optymistycznie.

#6926 OFFLINE   zeralda

zeralda

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 395 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 02 marzec 2023 - 17:23

Jeśli to prawda to to jakaś masakra. Postaram się dostać ten raport. Jedynie co ratuje Wisłę to mniejsza regulacja (przynajmniej na odcinku od Przewozu). Te francowate algi rozwijają się głównie na wodach stojących lub o nieznacznym prepływie.

#6927 OFFLINE   zeralda

zeralda

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 395 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 02 marzec 2023 - 18:07

https://www.greenpea...ce-raport-2.pdf

• K-Pon i hanz lubią to

#6928 OFFLINE   dyrek68

dyrek68

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów
  • LokalizacjaAlwernia
  • Imię:Darek

Napisano 02 marzec 2023 - 18:29

Nie tylko Greenpeace ale i RDOŚ w Krakowie porusza sprawę. To teraz jeszcze niżówka i ciepłe lato i mamy pozamiatane. Jakoś nie wierzę , że nasze władze coś z tym zrobią. nawet nie powołano nowego Głównego Inspektora Ochrony Środowiska w miejsce odwołanego w związku z Odra.

https://www.o2.pl/in...72038519245504a

• Plastik lubi to

#6929 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 02 marzec 2023 - 19:59

Jeśli sezon będzie łaskawy i raz w tygodniu dobrze dowali deszczem to Wiśle nic nie grozi, gorsze zasolenia były w latach 80' problem tak naprawdę to są mega niżówki które utrzymują się tygodniami.
  • michcio i marienty lubią to

#6930 OFFLINE   dyrek68

dyrek68

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów
  • LokalizacjaAlwernia
  • Imię:Darek

Napisano 02 marzec 2023 - 20:18

Zasolenie  + niski stan wody + wysokie temperatury = złote algi?

W latach 80 raczej nie dało się pokonać Wisły w bród pod stopniem w Łączanach, a ostatnimi laty czasem jak przejeżdżam tym mostem, to włos się jeży.

Użytkownik dyrek68 edytował ten post 02 marzec 2023 - 20:23

#6931 OFFLINE   Negative

Negative

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaLiszki
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Poznański

Napisano 03 marzec 2023 - 17:09

W latach 90 przejrzystość wody w Wiśle to było 5-10cm,teraz przy tej "syfiatej" wodzie nieraz przy brzegu to i dno widać,na metrowej wodzie...kiedyś jak się odczepiało złowioną rybę,to dłoń śmierdziała chemią jeszcze przez parę godzin,a teraz już nie śmierdzą.Większość kopalni na Śląsku zamknięte,a zasolenie wody niby większe niż wcześniej...?Szkoda ,że te Greenpi..dy nie przeliczyły kormoranów na Wiśle od ujścia Przemszy do Krakowa,ciekawe jak wpływa na rybostan Wisełki parę tysięcy tego czarnego ścierwa...?
  • strary i piotrmr lubią to

#6932 OFFLINE   Roseth

Roseth

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 310 postów
  • LokalizacjaDolina Mierzawy
  • Imię:Łukasz

Napisano 03 marzec 2023 - 23:54

Zielone pi......wonie to raczej przeliczają odpis 1,5 % na OPP...

#6933 OFFLINE   hanz

hanz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • Lokalizacjamałopolskie

Napisano 04 marzec 2023 - 09:06

Paaanie, kiedyś to byłooo ... - tylko jakie to ma znaczenie? Mamy tu i teraz. Zgadniesz czy ten syf z lat 80,90 nie mial wplywu na to co mamy teraz? Mnie zastanawia tylko jedno ze taka np odra potrafi plynać w czechach 100km i miec klase pierwszą jakosci (a nie plynie przez lasy tylko też przez osrodki przemyslowe) i dociera do ślaska gdzie przechodzi "metamorfoze" i dalej plynie juz ściek i wszyscy maja to w dupie. Bo co za roznica - jak do scieku wpuścisz cos syfiastego to dalej bedzie sciekiem, klasa wody sie nie zmieni ... Tam sie da, a u nas pozwolenia i normy ustalane sa na 25 lat w przód ... qrwa.
  • piotrmr i Tommy100 lubią to

#6934 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 04 marzec 2023 - 09:15

Dokladnie. 25 lat temu obrali taktyke..

Polska jest hydrologicznie zniszczona a odpowiadaja za to wody polskie. Odwadniaja caly kraj. Przed powodzia beda nas chronic....jak bedzie powodz to ja jestem swiety walenty.

Chyba ze przez nich jedynie. 1 dzien pokropi i 7 metrow wody we Wisle a po 12 godzinach nie ma nic. Idze idze z nimi.

Jadelziemy na to spotkanie w pare osob zobaczymy co bedzie.

#6935 OFFLINE   Negative

Negative

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaLiszki
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Poznański

Napisano 04 marzec 2023 - 12:55

Nie piszcie już tych bredni o I klasie czystości wody w Odrze w Czechach,bo to śmieszne,jakiś jeden nawiedzony napisał a reszta powiela...ona już w Czechach jest pozaklasowa...

#6936 OFFLINE   hanz

hanz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • Lokalizacjamałopolskie

Napisano 04 marzec 2023 - 14:35

Żaden ze mnie autorytet w dziedzinie i fakt, opieram sie na tym jednym źródle. Nie zrozum mnie zle, ale to ze ty napiszesz ze jest w pierwszej czy nie jest bez podparcia sie jakimkolwiek zródłem/dowodem nic dla mnie nie wnosi. Fakty są takie ze w tamtym roku na odrze sie podziało, ze mamy skanalizowane rzeki i dlugotrwale nizówki co zwieksza podarnosc rzek na zanieczyszczenia. Zgadzam sie tym samym ze opieranie sie tylko na tym raporcie niekoniecznie jest dobre dla sprawy wiec zamykam sie juz i wracam do swojej samotni zeby pomyslec chwile czy oplacac sie tym zlodziejom dziś ... czy jeszcze nie.

#6937 OFFLINE   etherni

etherni

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1848 postów
  • LokalizacjaWschód
  • Imię:Sławek

Napisano 04 marzec 2023 - 17:56

Kilka krótkich uwag o Wiśle w Krakowie i poniżej.
1) mieszkałem w Krakowie ponad 40 lat, i pierwsze wędkarskie kroki na rzekach to była Rudawa i Wisła, wczesne lata 90’ XX wieku
2) mając jakieś 15 lat - więc mamy rok 1992/3 - skonstruowałem drgającą szczytówke, pojechałem na ujście Rudawy i nałowiłem siatkę ryb - karasi, leszczy, karpia, brzanę.. wziąłem z tego 3 ryby. Smród przy smażeniu był nie do opisania. Wisła naprawdę była wtedy chemicznym ściekiem
3) akcja sprzed 4-5 lat. Wisła W4 tarnowska. Uderzenie w obrotówkę. Drugie. Za trzecim razem odprowadzenie pod nogi - to był pstrąg potokowy około 30-33cm. Woda tak czysta, że widziałem dno na głębokości 2 metrów.

Pitolenie, że Wisła jest brudniejszy niż wtedy, to tylko na jakieś zamówienie polityczno-biznesowe może powstać. Jest duuuzo czystsza. I te „rewelacje” tylko potwierdzają moje zdanie o Green..piz..ch.
  • strary i tobifly2 lubią to

#6938 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 04 marzec 2023 - 18:06

Nie no Wisełka jest czyściutka, w lecie na Przewozie jak kończę łowić o północy zawsze biorę prysznic pod kratami (używam szarego mydła) a później prosto do domku i lulu, sen tak mocny że rano ciężko wstać 😀

#6939 OFFLINE   EdekDeBeściak

EdekDeBeściak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów
  • LokalizacjaBochnia

Napisano 04 marzec 2023 - 19:15

Niedługo na Szreniawę trzeba będzie zabierać podbierak pożyczony od kolegi spławikowca "tyczkarza". W tych korzeniach kiedyś chowały się pstrągi. Coraz głębsze koryto. Jak na marzec to niski poziom wody. Słabo to rokuje.

Załączone pliki

#6940 OFFLINE   jerzy6

jerzy6

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 720 postów

Napisano 04 marzec 2023 - 19:46

:lol:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych