Wody w okolicach Krakowa
#721 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2014 - 22:12
#722 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2014 - 22:19
Ale chodzi mi o łowienie z brzegu na bani poniżej Łączan.
"
Użytkownik spy edytował ten post 23 grudzień 2014 - 22:20
#723 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2014 - 23:50
#724 OFFLINE
Napisano 24 grudzień 2014 - 05:48
#725 OFFLINE
Napisano 24 grudzień 2014 - 10:34
#726 OFFLINE
Napisano 24 grudzień 2014 - 14:13
Ale chodzi mi o łowienie z brzegu na bani poniżej Łączan.
"
Na rzece Wiśle poniżej stopni wodnych Łączanyi Kościuszko oraz na rzece Krzeszówce w Parkuw Krzeszowicach zostały ustanowione obrębyochronne na których zabroniony jest połów rybi inne czynności szkodliwe, niestosowanie się dotego zakazu jest przestępstwem."
Łączany i Kościuszko od stycznia do końca kwietnia jest zakaz czyli 400m od maja normalnie 200m
#727 OFFLINE
Napisano 24 grudzień 2014 - 14:30
A kij z nimi.
- TOMIS1975 lubi to
#728 OFFLINE
Napisano 04 luty 2015 - 15:18
Część i czołem!
Jestem nowy na forum chociaż już swoje nad wodą wysiedziałem. Wędkarstwo w Krakowie to dla mnie wciąż zagadka, albowiem pierwszy raz opłaciłem tu kartę. Dzisiaj rozdziewiczyłem nowy kleniowy spinning nad rzeką Dłubnią. Mimo że kijek zakupiony z myślą o kluchach to liczyłem na pstrążka, niestety tym razem okazały się sprytniejsze...
Łowiłem w na wysokości ul. Królowej Marysieńki (to chyba Bieńczyce). Rzeczka urokliwa, lekko podniesiona woda w miarę klarowna, niestety brak kontaktu z rybą.
Straszył już ktoś kropki w Krakowie w tym sezonie?
Z przyjemnością przyjmę jakieś porady gdzie warto wyskoczyć czy za kleniem czy pstrągiem.
Pod nosem mam Rudawę (odcinek przy błoniach) ale nie wzbudza mojego zaufania, pływa tam coś poza butelkami?
Pozdrawiam!
zmarznięty Emson
#729 OFFLINE
Napisano 04 luty 2015 - 16:23
#730 OFFLINE
Napisano 05 luty 2015 - 20:42
#731 OFFLINE
Napisano 05 luty 2015 - 23:01
Witam.
W samym Krakowie z pstrągiem jest marnie. Mogę Ci polecić Szreniawę,to kilkanaście kilometrów od Krakowa. Na rozpoczęcie sezonu kilka ryb wyjechało z wody.
Bogdan
#732 OFFLINE
Napisano 05 luty 2015 - 23:24
No to i ja podłączę się do tematu Krakowa Przenoszę się tam od 1 marca na przynajmniej 1,5 roku więc trzeba zabrać cały swój sprzęt. Powiedzcie proszę jak wygląda kwestia łowisk. Niestety nie mam teraz czasu przyjrzeć się mapom i wykazom wód, jednak chciałbym dowiedzieć się gdzie w najbliższych okolicach powinienem się rozglądać za łowiskami. Nie pytam tutaj od bezpośrednie wskazanie miejsc czy odcinków rzek, ale o doradzenie po prostu gdzie szukać żebym nie jeździł na darmo i marnował sezon dopiero poznając okolice.
Za ok 2 tygodnie znajdę więcej czasu i poświęcę go na przestudiowanie tematów waszych rzek ale miło by było gdyby ktoś mógł doradzić
#733 OFFLINE
Napisano 05 luty 2015 - 23:34
No to i ja podłączę się do tematu Krakowa Przenoszę się tam od 1 marca na przynajmniej 1,5 roku więc trzeba zabrać cały swój sprzęt. Powiedzcie proszę jak wygląda kwestia łowisk. Niestety nie mam teraz czasu przyjrzeć się mapom i wykazom wód, jednak chciałbym dowiedzieć się gdzie w najbliższych okolicach powinienem się rozglądać za łowiskami. Nie pytam tutaj od bezpośrednie wskazanie miejsc czy odcinków rzek, ale o doradzenie po prostu gdzie szukać żebym nie jeździł na darmo i marnował sezon dopiero poznając okolice.
Za ok 2 tygodnie znajdę więcej czasu i poświęcę go na przestudiowanie tematów waszych rzek ale miło by było gdyby ktoś mógł doradzić
Witam.
Napisz jaką wodę preferujesz (woda stojąca czy rzeki ) i na jakie ryby chciałbyś się wybrać.
Bogdan
#734 OFFLINE
Napisano 06 luty 2015 - 08:27
Preferuję rzeki ale stojącą też nie pogardzę Co do gatunków to okoń, kleń, jaź, szczupak. Ewentualnie od czasu do czasu jakaś biała ryba na spławik lub gruncik ale to bardzo rzadko
#735 OFFLINE
Napisano 06 luty 2015 - 10:04
Najlepszym wyborem będzie Wisła. Najlepsza opcja do łowienia...i kibicowania;P
- Kamil Z., spy, RobHimself10 i 2 innych osób lubią to
#736 OFFLINE
Napisano 06 luty 2015 - 11:09
Marcin, jeśli chodzi o moje doświadczenia to:
okoń, szczupak - zbiorniki na Przylasku Rusieckim, Kryspinów, Brzegi, Bagry - ogólnie jeśli chodzi o te dwa gatunki to raczej nie ma szału w naszym okręgu
jaź, kleń - Wisła, Skawinka, Raba - z tymi rybkami już jest lepiej
biała ryba spławik/gruncik - na gruncik przede wszystkim Wisła, na spławik Przylasek Rusiecki
#737 OFFLINE
Napisano 06 luty 2015 - 12:12
Czołem,
w 100% zgadzam się z Bluzerem - Wisła to jedyna rozsądna opcja w naszym mieście pod każdym względem. Na tej drugiej Wiśle sezon zaczyna się już za tydzień :-)
- RobHimself10 lubi to
#738 OFFLINE
Napisano 06 luty 2015 - 13:11
#739 OFFLINE
Napisano 06 luty 2015 - 13:21
Widzę, że jest parę osób z Krakowa
Co do sobotniego wypadu nad Wisełkę chyba na razie odpuszczę.
Byłem wczoraj poniżej stopnia wodnego Dąbie i rzeka spała. Przez 2h kuszenia kleniowymi woblerkami i paproszkami ani jednego brania.
Nic się nie spławiało, ogólnie cisza.
Chociaż odcinek wygląda obiecująco i z pewnością będę tam zaglądał
#740 OFFLINE
Napisano 06 luty 2015 - 13:34
Al neri a gdzie ta druga wisla ?
przy Reymonta
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych