Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jezioro Słup Dolnośląskie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
731 odpowiedzi w tym temacie

#161 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4148 postów
  • LokalizacjaBIAŁOŁĘKA-GŁOGÓW
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Krause

Napisano 02 kwiecień 2016 - 22:36

Regulamin obowiązujący od 01.01.2016r 

http://www.pzw.org.p...owiska_slup.pdf

#162 OFFLINE   t-a-d-e-k

t-a-d-e-k

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • Imię:tadek

Napisano 03 kwiecień 2016 - 01:08

czyli mam racje?

no -- jasno i wyrażnie -- używania do napędu

a nie posiadania , moge se posiadać na łajbie 100 silników i nic nikomu do tego ,

gdyby zapis był zakaz wodowania jednostek posiadających silniki spalinowe to co innego , a tak sprawa jasna według mnie, można i chyba nikt nie ma wątpliwosci

inną sprawą jest faktycznie możliwość nadużyć , ale to już inny temat

• hlehle lubi to

#163 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3495 postów

Napisano 03 kwiecień 2016 - 08:27

Zabrania się "używania silników spalinowych do napędu wędkarskiego sprzętu pływającego".
Jeśli nie ma jeszcze jakiegoś innego zapisu poza tym regulaminem PZW, to zdecydowanie można mieć podpięty silnik.

Użytkownik hlehle edytował ten post 03 kwiecień 2016 - 08:27

#164 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 03 kwiecień 2016 - 08:34

A z przekory zapytam . Do czego służy silnik spalinowy na pawezy ? Skoro nie do napędu to do czego ? Trafisz na "goscia" który się zapluje i na koniec stwierdzi iż cie widział jak pływasz na ów spalanie , i co ? Będziesz latał po sądach i się tłumaczył ,,,, słowo vs słowo , domniemanie niewinności jednak wniosek o ukaranie jest i zawsze skas się wziął ,ze to jednak ktoś łamie prawo skoro sprawa jest.... moim zdaniem powinni doprecyzować rapr i nie było by niejasności. Raz spotkałem typa co latał na jakiejś pseudo spalinie na slupie. Niewiem może 3km. Więcej huku niż pływania....

#165 OFFLINE   t-a-d-e-k

t-a-d-e-k

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów

Napisano 03 kwiecień 2016 - 09:13

zapewniam was o jednym , sprawdze to osobiście ,w tym sezonie , mało tego , pojade w niedziele - kontrola pewna

i nagram caly dzień pływania ! ,sie okaże kto wygra 

ba mało tego , ustawie 2 elektryki na wprost ,opuszcze główny silnik i nim z kierownicy bede sterował jako sterem .

bo nie rozumiem dlaczego mam brać małą lajbe i sie męczyć skoro moge w warunkach komfortowych se polapać i poodpoczywać na wodzie , co jak mam łajbe za kilkadziesiąt tys. to jestem gorszy czy co ??

#166 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3495 postów

Napisano 03 kwiecień 2016 - 09:25

A z przekory zapytam . Do czego służy silnik spalinowy na pawezy ? Skoro nie do napędu to do czego ? 

Jak ktoś w domu ma broń tzn. że kogoś zabił?

Duża łódka, duży silnik. Nie zdejmiesz go samemu przed łowieniem.

@inter zawsze możesz rozłączyć instalacje i pokazać nadgorliwym panom, że nawet jakbyś chciał to nie możesz w tej chwili używać tego silnika.

• t-a-d-e-k i coma lubią to

#167 OFFLINE   t-a-d-e-k

t-a-d-e-k

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów

Napisano 03 kwiecień 2016 - 09:48

no tak , instalacje , sciągnąć śrube , wiem

ale nie można wychodzić z założenia że każdy polak to oszust i złodziej , nie widze problemu - uruchamia ktoś silnik i ma to udowodnione 2 tys kary , bez problemu

na pilchowicach ,jakoś sprawa jest normalniejsza , podczepiam silnik 5 dodatkowo i pływam jak gość (zakaz powyżej 5 hp ) , aczkolwiek tam bardziej o fale chodzi - i powiem że nieraz na 5hp  pontonem , co poniektórzy fajną fale też zrobią

no ale to już mentalność nasza , mam 5 koni i moge wszystko . a karpiarzom woda do gumaków sie wlewa na brzegu :P

w sumie to na wielu wodach według mnie powinien byc zakaz falowania ,niż ogranicznia mocy , napewno było by ciszej i lepiej dla środowiska , bo jakby nie patrzył podpięty 2suw - 20 letni ,albo i lepiej najszczelniejszy to nie jest - i przyzna to każdy

także są ludzie i ludziska , i nic, na to sie nie poradzi , obserwując jednak wszystko dookoła mam jednak wrażenie , że jest coraz normalniej , europejsko , i za kilka lat dogonimy może niemców czy szwedów

• hlehle lubi to

#168 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3495 postów

Napisano 03 kwiecień 2016 - 10:21

... i za kilka lat dogonimy może niemców czy szwedów

Może lepiej nie  :D  :ph34r:

#169 OFFLINE   Drago

Drago

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 697 postów

Napisano 03 kwiecień 2016 - 10:44

Uważam że zakaz posiadania podczepionej spaliny jest jak najbardziej OK. W zeszłym roku mimo zakazu widziałem osobiście "przeskakujących" odległe miejscówki na podczepionej spalinie, bo akurat kontroli nie było na wodzie. Taka natura ludzi. 90% będzie się zachowywać zgodnie z regulaminem, a 10% z szyderą na twarzy to oleje. A tak to nie ma tematu.

#170 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3495 postów

Napisano 03 kwiecień 2016 - 11:21

Uważam że zakaz posiadania podczepionej spaliny jest jak najbardziej OK. W zeszłym roku mimo zakazu widziałem osobiście "przeskakujących" odległe miejscówki na podczepionej spalinie, bo akurat kontroli nie było na wodzie. Taka natura ludzi. 90% będzie się zachowywać zgodnie z regulaminem, a 10% z szyderą na twarzy to oleje. A tak to nie ma tematu.

Tylko że takiego zakazu nie ma.

#171 OFFLINE   Drago

Drago

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 697 postów

Napisano 03 kwiecień 2016 - 11:42

Jest zakaz używania. Kiedy pytałem kontrolę składającą się między innymi z Policji o c chodzi to stwierdzili, że jakakolwiek forma używania napędu spalinowego jest zakazana i niekoniecznie oznacza to włączoną spalinę. Przepis jest nieprecyzyjny i może być interpretowany na wiele sposobów.

#172 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 03 kwiecień 2016 - 12:00

Interpretacja zawsze była jest i będzie po stronie władzy. Mandat tylko dostaniesz i wiele nawojujesz...

#173 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3495 postów

Napisano 03 kwiecień 2016 - 15:36

No wlasnie nie.
Jesli tej spaliny nie uzywasz to mandatu nie przyjmujesz.

#174 OFFLINE   t-a-d-e-k

t-a-d-e-k

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów

Napisano 03 kwiecień 2016 - 16:52

według mnie tak samo , jak można interpretować inaczej zapis ,niz jest zapisany ? zakaz używania - to zakaz ,nie odpalasz motoru i tyle , pływasz na elektryku i koniec .  sie okaże w sezonie ;)

żeby nie było ,do słupa mam 30km, pływam dosyć często ,,, ale w życiu na słupie nie byłem ,ani z łodzi ani z brzegu  i z czystej ciekawości chce pojechać , a że od razu będe miał kłopoty to juz inna bajka :P

#175 OFFLINE   Drago

Drago

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 697 postów

Napisano 03 kwiecień 2016 - 16:56

Po zeszłorocznych obserwacjach wydaje mi się, że najlepiej zwrócić się pisemnie (pewnie e-mail wystarczy) do PZW Legnica i Policji odpowiedzialnej za ten rejon o interpretację zapisu na ten rok.

#176 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 03 kwiecień 2016 - 18:17

Ktoś usunął posty?

#177 OFFLINE   t-a-d-e-k

t-a-d-e-k

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów

Napisano 03 kwiecień 2016 - 18:29

tak , posty nie na temat :D  , swoją drogą szkoda jeziora bo chyba w zeszłym roku dużo mętnookich wyjechało ..,

#178 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 03 kwiecień 2016 - 19:18

Wyjechało bezpowrotnie, i w tym roku też wyjedzie . Chyba że będzie 24h/7 kontrola to będzie porządek. Cyt: "sorry Taki mamy klimat"

#179 OFFLINE   KODZAK1234

KODZAK1234

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 478 postów
  • LokalizacjaSWIDNICA

Napisano 03 kwiecień 2016 - 20:36

ale wyjechało :)  na legalu i nawet jak będzie sto kontroli to i tak pojadą :)

#180 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 03 kwiecień 2016 - 20:50

No to jest oczywiste. Ale już trochę mniej na legalu wyjedzie , bo limity zmniejszyli i chwała im za to. I tak uważam, że w zeszłym sezonie Słup dzielnie się bronił i nie było eldorado. Trudny akwen , i wredne ryby ☺:) zobaczymy co ten sezon pokaże. Może okonie się zmiluja nademna łaskawiej w tym sezonie. W tamtym trochę wspolpracowalismy, jednak dość późno i bez starych wyjadaczy. Na przeszło 100 szt łącznie złapanych 2 pozbawilem zycia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych