Regulamin obowiązujący od 01.01.2016r
http://www.pzw.org.p...owiska_slup.pdf
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 02 kwiecień 2016 - 22:36
Napisano 03 kwiecień 2016 - 01:08
czyli mam racje?
no -- jasno i wyrażnie -- używania do napędu
a nie posiadania , moge se posiadać na łajbie 100 silników i nic nikomu do tego ,
gdyby zapis był zakaz wodowania jednostek posiadających silniki spalinowe to co innego , a tak sprawa jasna według mnie, można i chyba nikt nie ma wątpliwosci
inną sprawą jest faktycznie możliwość nadużyć , ale to już inny temat
Napisano 03 kwiecień 2016 - 08:27
Zabrania się "używania silników spalinowych do napędu wędkarskiego sprzętu pływającego".
Jeśli nie ma jeszcze jakiegoś innego zapisu poza tym regulaminem PZW, to zdecydowanie można mieć podpięty silnik.
Użytkownik hlehle edytował ten post 03 kwiecień 2016 - 08:27
Napisano 03 kwiecień 2016 - 08:34
A z przekory zapytam . Do czego służy silnik spalinowy na pawezy ? Skoro nie do napędu to do czego ? Trafisz na "goscia" który się zapluje i na koniec stwierdzi iż cie widział jak pływasz na ów spalanie , i co ? Będziesz latał po sądach i się tłumaczył ,,,, słowo vs słowo , domniemanie niewinności jednak wniosek o ukaranie jest i zawsze skas się wziął ,ze to jednak ktoś łamie prawo skoro sprawa jest.... moim zdaniem powinni doprecyzować rapr i nie było by niejasności. Raz spotkałem typa co latał na jakiejś pseudo spalinie na slupie. Niewiem może 3km. Więcej huku niż pływania....
Napisano 03 kwiecień 2016 - 09:13
zapewniam was o jednym , sprawdze to osobiście ,w tym sezonie , mało tego , pojade w niedziele - kontrola pewna
i nagram caly dzień pływania ! ,sie okaże kto wygra
ba mało tego , ustawie 2 elektryki na wprost ,opuszcze główny silnik i nim z kierownicy bede sterował jako sterem .
bo nie rozumiem dlaczego mam brać małą lajbe i sie męczyć skoro moge w warunkach komfortowych se polapać i poodpoczywać na wodzie , co jak mam łajbe za kilkadziesiąt tys. to jestem gorszy czy co ??
Napisano 03 kwiecień 2016 - 09:25
A z przekory zapytam . Do czego służy silnik spalinowy na pawezy ? Skoro nie do napędu to do czego ?
Jak ktoś w domu ma broń tzn. że kogoś zabił?
Duża łódka, duży silnik. Nie zdejmiesz go samemu przed łowieniem.
@inter zawsze możesz rozłączyć instalacje i pokazać nadgorliwym panom, że nawet jakbyś chciał to nie możesz w tej chwili używać tego silnika.
Napisano 03 kwiecień 2016 - 09:48
no tak , instalacje , sciągnąć śrube , wiem
ale nie można wychodzić z założenia że każdy polak to oszust i złodziej , nie widze problemu - uruchamia ktoś silnik i ma to udowodnione 2 tys kary , bez problemu
na pilchowicach ,jakoś sprawa jest normalniejsza , podczepiam silnik 5 dodatkowo i pływam jak gość (zakaz powyżej 5 hp ) , aczkolwiek tam bardziej o fale chodzi - i powiem że nieraz na 5hp pontonem , co poniektórzy fajną fale też zrobią
no ale to już mentalność nasza , mam 5 koni i moge wszystko . a karpiarzom woda do gumaków sie wlewa na brzegu
w sumie to na wielu wodach według mnie powinien byc zakaz falowania ,niż ogranicznia mocy , napewno było by ciszej i lepiej dla środowiska , bo jakby nie patrzył podpięty 2suw - 20 letni ,albo i lepiej najszczelniejszy to nie jest - i przyzna to każdy
także są ludzie i ludziska , i nic, na to sie nie poradzi , obserwując jednak wszystko dookoła mam jednak wrażenie , że jest coraz normalniej , europejsko , i za kilka lat dogonimy może niemców czy szwedów
Napisano 03 kwiecień 2016 - 10:21
... i za kilka lat dogonimy może niemców czy szwedów
Może lepiej nie
Napisano 03 kwiecień 2016 - 10:44
Uważam że zakaz posiadania podczepionej spaliny jest jak najbardziej OK. W zeszłym roku mimo zakazu widziałem osobiście "przeskakujących" odległe miejscówki na podczepionej spalinie, bo akurat kontroli nie było na wodzie. Taka natura ludzi. 90% będzie się zachowywać zgodnie z regulaminem, a 10% z szyderą na twarzy to oleje. A tak to nie ma tematu.
Napisano 03 kwiecień 2016 - 11:21
Uważam że zakaz posiadania podczepionej spaliny jest jak najbardziej OK. W zeszłym roku mimo zakazu widziałem osobiście "przeskakujących" odległe miejscówki na podczepionej spalinie, bo akurat kontroli nie było na wodzie. Taka natura ludzi. 90% będzie się zachowywać zgodnie z regulaminem, a 10% z szyderą na twarzy to oleje. A tak to nie ma tematu.
Tylko że takiego zakazu nie ma.
Napisano 03 kwiecień 2016 - 11:42
Jest zakaz używania. Kiedy pytałem kontrolę składającą się między innymi z Policji o c chodzi to stwierdzili, że jakakolwiek forma używania napędu spalinowego jest zakazana i niekoniecznie oznacza to włączoną spalinę. Przepis jest nieprecyzyjny i może być interpretowany na wiele sposobów.
Napisano 03 kwiecień 2016 - 12:00
Napisano 03 kwiecień 2016 - 15:36
Napisano 03 kwiecień 2016 - 16:52
według mnie tak samo , jak można interpretować inaczej zapis ,niz jest zapisany ? zakaz używania - to zakaz ,nie odpalasz motoru i tyle , pływasz na elektryku i koniec . sie okaże w sezonie
żeby nie było ,do słupa mam 30km, pływam dosyć często ,,, ale w życiu na słupie nie byłem ,ani z łodzi ani z brzegu i z czystej ciekawości chce pojechać , a że od razu będe miał kłopoty to juz inna bajka
Napisano 03 kwiecień 2016 - 16:56
Po zeszłorocznych obserwacjach wydaje mi się, że najlepiej zwrócić się pisemnie (pewnie e-mail wystarczy) do PZW Legnica i Policji odpowiedzialnej za ten rejon o interpretację zapisu na ten rok.
Napisano 03 kwiecień 2016 - 18:17
Napisano 03 kwiecień 2016 - 18:29
tak , posty nie na temat , swoją drogą szkoda jeziora bo chyba w zeszłym roku dużo mętnookich wyjechało ..,
Napisano 03 kwiecień 2016 - 19:18
Napisano 03 kwiecień 2016 - 20:36
ale wyjechało na legalu i nawet jak będzie sto kontroli to i tak pojadą
Napisano 03 kwiecień 2016 - 20:50
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych