Fatso, sam wiesz, co ja wyprawiam z tymi wędziskami Zaczynam przelotkowamnie od Y20, stosuję układ LV30, LV12, LV7, L5, tnę DPS-y, lakieruję na dwa razy, poziomuję lakier kawałkiem plastkiu, mieszam ilości lakieru po 0,5ml, zbroję w spirali - ja wariat jestem
#41 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 10:28
#42 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 10:32
Nie myślałeś o czymś takim ?
Durchmesser 27mm, Länge 10,8mm, Länge Bolzen 9mm, Durchmesser Bolzen 9.3mm. Gewicht 11gr.
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 13 marzec 2013 - 10:33
#43 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 11:08
Takie lepsze, bo mają końcówke gumową.
111702095340_a.jpg 9,93 KB 32 Ilość pobrań
Wszelkie twarde końcówki ślizgają się, rysują i hałasują. Guma, to guma
#44 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 11:15
Waga nie tak duża, estetyka na pierwszy rzut oka – dobra. Jedyne, co ogranicza, to średnica 27mm. W kiju klasy L to sporo, choć długa rękojeść będzie wyglądała w tej średnicy proporcjonalnie. Poza tym można trochę stoczyć te 27mm w kierunku uchwytu. Takie łagodnie, długie przejście z 27 na 25. Będzie zgrabnie i klasycznie.
Podoba mi się ten "tytan" - dolny rząd, środek - a także brązowy (do kompozycji z burntem?). Oba ładne, wcale nie muszą być tylko do "japan style-u".
#45 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 11:16
Te drugie też fajne, ale bardziej konwencjonalne. Ciut nudne, choć praktyczniejsze.
#46 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 11:32
Właśnie takie dwa zamówiłem jakie wymienił Krzysiek. Też miałem problem z tymi 27 mm do kija klasy UL ale postanowiłem zmontować wędkę na KSKSS16 więc średnica reargripa tego przy trzymaniu kołowrotka jest wymuszona i wynosi 24,5 mm Dotoczyłem tyny rear na 25 mm i nie bardzo to się komponuje .Tylny dolny rear jest ewidentnie za chudy więc jest pomysł aby wytoczyć jeszcze jeden na te 27 mm i zakończyć tą "pinezką " Guma praktyczniejsza ale nudna a więc dzięki Krzysztof za podpowiedz .Jak skończę to pracę pokaże ,czekam tylko na insert Piotrka Marusiaka oraz ową pinezkę i komponenty już w całości zgromadzone bo dotoczenie gripa to małe piwo .
Zresztą oceńcie sami że za chudy ten tylny rear
Koszmarnie to wygląda i sorki za offtopa ale może komuś się przyda
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 13 marzec 2013 - 11:48
#47 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 11:40
Ja przy dzielonych gripach robię takie sztuczki optyczne. Np robię DPS18 i na fore daję ok. 24,8, rear przy uchwycie ok. 26, rear dolnika 27 (Abu Balitc 3m 10-40g). Wydaje się, że wszystkie gripy są tej samej grubości, bo wyglądają proporcjonalnie względem swojej długości, grubości blanku i średnicy WC. Dzięki temu mam fore na wymiar DPS-a, koponujący się z nim górny rear i dolny rear za który można pewnie złapać przy rzucie. W rzeczywistości, gdyby wszystkie gripy były tej samej średnicy, to albo fore byłby zbyt grubaśny, albo rear karykaturalnie cieniutki w stosunku do potężnego w dolniku blanku
Ot, taki niuansik...
Użytkownik krzysiek edytował ten post 13 marzec 2013 - 11:40
#48 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 11:50
Tylny ładny, ale za chudy do przedniego. Aczkolwiek to ten drugi stanowi problem, bo tylny ma subtelną linię i dobre proporcje. Ale cóż, "kulfonowatość" jest wymuszona typem uchwytu...
#49 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 11:58
No właśnie średnica wewnętrzna 21 mm ,zewnętrzna 24,5 i nie chce mniej a jak zrobię dłuższy i wyszczuplony z tyłu to już niepotrzebnie wzrośnie waga . Myślałem też o krótkim pękatym tylnym rear ale komicznie to wygląda jak wielki korek zamykający spory gąsior do wina . Widziałem już takie konstrukcje i nie za bardzo przypadło mi to do gustu
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 13 marzec 2013 - 11:58
#50 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 13:16
Jest jeszcze taki butt cap: buttcaps1.jpg 39,45 KB 23 Ilość pobrań
Obrączka barwiona, aluminiowa, Guzik plastikowy, czarny z połyskiem. Pierścień czarny, gumowy. Mniej nudna, a ciągle z gumą (w wędkach do łowienia nie widzę sensu akceptowania kompromisów użytkowych, jak np. twardy butt cap, który ślizga się, obija i rysuje /od biedy w łódce/).
#51 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 13:20
Mam podobny (albo nawet taki ?) od Matagiego. Bardzo ładny i całkiem praktyczny.
#52 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 13:28
Jest jeszcze taki butt cap: buttcaps1.jpg
Obrączka barwiona, aluminiowa, Guzik plastikowy, czarny z połyskiem. Pierścień czarny, gumowy. Mniej nudna, a ciągle z gumą (w wędkach do łowienia nie widzę sensu akceptowania kompromisów użytkowych, jak np. twardy butt cap, który ślizga się, obija i rysuje /od biedy w łódce/).
Bardzo ładne zakończenie nawet mam takie w domu koloru czerwonego z tym że waży mizernie jakieś 3 gramy a średnica ok 25,3 mm tak naprawdę w moim przypadku niewiele daje , ciągle będzie za chudo
Ja mam jeszcze Maragi ale potem pojawiły się całkiem zgrabne podróbki CRB a może było całkiem odwrotnie ? W każdym bądz razie do dostania w www.fishingrod.pl
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 13 marzec 2013 - 13:35
#53 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 13:37
Ostatnio już w dwóch kijach zastosowałem, a to nie koniec
Natomiast miałem kiedys trzy kije (ostał się jeden i to przerobiony) zakonczone gałkami aluminiowo-gumowymi. Mam też lajcika z gumową gruchą Fuji na końcu. Żadna z tych gałek nie wyglądała ciężko i nie na miejscu. Z jednej strony: rzecz gustu. Z drugiej jednak: bardzo praktyczne to rozwiązanie i wcale nie wymaga łososiowej, czy sumowej pały. Vide rękojeść Avida MF2: http://jerkbait.pl/t...poczatki/page-3 (na dole strony)
#54 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 13:39
Fajna średnica do dłuższych UL/L/ML i do krótszych wędzisk maści wszelakiej.
#55 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 13:42
Mam też lajcika z gumową gruchą Fuji na końcu. Żadna z tych gałek nie wyglądała ciężko i nie na miejscu. Z jednej strony: rzecz gustu. Z drugiej jednak: bardzo praktyczne to rozwiązanie i wcale nie wymaga łososiowej, czy sumowej pały. Vide rękojeść Avida MF2: http://jerkbait.pl/t...poczatki/page-3 (na dole strony)
Ale jakiż elegancki, klasyczny look osiągnąłbyś bez gruchy
#56 OFFLINE
#57 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 13:56
Grucha klasyczna jest i basta! Gałka z gumą też ... MISC204_VenablesNet_butt-cap.jpg 112,58 KB 121 Ilość pobrań rubber.jpg 78,24 KB 128 Ilość pobrań
#58 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 14:03
O rajuśku
To pierwsze to laska-gulałka pradziadka, nie ściemniaj
#59 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 14:53
Kiedyś wykonałem Talona LT2 właśnie z pierścieniami ale aluminiowymi. A w miejscu mocowania zastosowałem miękką korkogumę wykonaną z plasterków o gr. 3mm każdy. Trzymanie kołowrotka było bardzo pewne.
Forecast: Zdradź proszę więcej szczegółów co to za blank. A może już jest w domu ?
Użytkownik kesur edytował ten post 13 marzec 2013 - 15:27
#60 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 15:25
Laska, laska! Ale jak się błyszczy!
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||