Forecast to do kija 6lb a co od taki długaśny?
Józek jak odwrócisz to będzie w sam raz tylko "fore" będzie słuszny
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 12 marzec 2013 - 19:51
Forecast to do kija 6lb a co od taki długaśny?
Józek jak odwrócisz to będzie w sam raz tylko "fore" będzie słuszny
Napisano 12 marzec 2013 - 19:55
Dla mnie strasznie długi jak do 6lb.Zależy kto co lubi.
Napisano 12 marzec 2013 - 20:01
Może to tylko takie złudzenie optyczne i w rzeczywistości korek nie przekracza 40 cm a nam się wydaje że to takie długie . Dość ryzykowna sprawa te pierścionki trzymające kołowrotek .Mam coś takiego w starej przedpotopowej matchówce i kilka razy kołowrotek po prostu wypadł więc zabezpieczałem plastrami ale te nowe konstrukcje pewnie są bezpieczniejsze
Napisano 12 marzec 2013 - 20:05
Arku trzeba ustawić wyważenie i dolny pierścionek potraktować klejem.Wówczas trzyma idealnie.Miałem tak zrobione, bardzo wygodny uchwyt, przede wszystkim ciepły jak pisze Kuba.
Napisano 12 marzec 2013 - 20:15
Całość ma 57 cm. taki angielski styl Z korkogumy nie powinny spadać gdyż dość ścisło dotoczyłem. Środek stopki kołowrotka wypada na 37 cm i dolnik wystaje mi za łokieć 2 cm. Przy kiju trzy metry musi wystawać chyba że ktoś chce mieć problem z wyważeniem kija.
Napisano 12 marzec 2013 - 20:20
..Józek, a jaki jest sens w ustalaniu pierścieni?. Dobrze dobrana średnica korka i w UL o mocy 6lb ( przy zastosowaniu nie za ciężkiego młynka) nic złego nie powinno się stać...
Napisano 12 marzec 2013 - 20:26
Patryk niby tak ale jak lekko "złapiesz" klejem to w ciemno wkładasz młynek, pewniej się trzyma, jest już wyważony, jest też szybki montaż bo tylko jeden piercień do zasunięcia.
Ja tak miałem p Gloomisie i super to się mi sprawdzało .
Użytkownik Jozi edytował ten post 12 marzec 2013 - 20:27
Napisano 12 marzec 2013 - 20:28
Całość ma 57 cm. taki angielski styl Z korkogumy nie powinny spadać gdyż dość ścisło dotoczyłem. Środek stopki kołowrotka wypada na 37 cm i dolnik wystaje mi za łokieć 2 cm. Przy kiju trzy metry musi wystawać chyba że ktoś chce mieć problem z wyważeniem kija.
..tak BTW Kuba..tylko nie wpadaj z tym masztem nad Odrę...strach będzie koło Ciebie cumować - ściągniesz wszystkie pieruny znad vorpommern
Napisano 12 marzec 2013 - 20:36
Teraz właśnie też robię kleniowca-jaziowca dodam że pierwszego takiego na blanku Lamiglasa i też mam trochę problemu z ustaleniem idealnej odległości kołowrotka .Jest to blank XSH1142LL i wstępnie przy splicie wypada to na 33cm -34 cm od końca dolnika do środka stopki a więc każdą informację dotycząca odległości chłonę jak gąbka Przy takiej odległości wyważenie jest ok jeszcze na fore a więc jakieś 8 cm od środka stopki w kierunku fore bez żadnych zabiegów wyważających typu ciężarki itp.
Napisano 12 marzec 2013 - 20:56
Ja w dolnik dam oliwkę tak dla pewności Batson 2.9 metra zbrojony w fc na standard ma środek stopki kołowrotka na 36,5 cm.
Namieszaliście mi z tym górnym końcem zaraz będę chyba kroił albo się z tym prześpię.
Użytkownik Forecast edytował ten post 12 marzec 2013 - 20:58
Napisano 12 marzec 2013 - 21:01
No ten blank jest ponoć super i też będzie u mnie w arsenale.Wątek jest w obserwowanych bo jestem bardzo ciekaw Twoich wędulek.
Napisano 12 marzec 2013 - 21:07
Po co tam od razu kroić , rękojeść bardzo gustowna i jeżeli użytkownikowi się podoba to to jest jedyny argument i tyle w temacie. Jest ładnie i starannie wykonana, więc nie widzę powodu aby ją przerabiać . Chciałem tylko zasygnalizować że miałem problemy z pierścieniami i trzeba uważać bo przy dużej ilości wymachów mogą się nieco poluźnić a potem to tylko plastry zostają lub jak radzi Józek podkleić trzeba będzie . Dzięki za radę dotyczącą odległości i jeszcze raz sprawę zbadam jeżeli chodzi o wyważenie kija i podejmę jakąś decyzję ale blank jest lekki i aż tak ekstremalnie to nie będzie wyglądać aby ładować ołów
Napisano 12 marzec 2013 - 21:20
Dużo zależy od stopki kołowrotka. Akurat do tego stradica co mam pasują jak ulał. Kiedyś miałem st.croixa 3,5 metra na nich tylko wiekszej średnicy były i było ok.
Tomy owszem kij nie ma konkurenta pewnie się pokuszę do niego z żyłką 0,10 i pchły 15 mm. Apropo pcheł jutro je będziesz miał od listonosza
Napisano 12 marzec 2013 - 21:50
Ale pierwszy kijek od Jakuba to i tak mam ja
Napisano 12 marzec 2013 - 22:12
Dużo zależy od stopki kołowrotka. Akurat do tego stradica co mam pasują jak ulał. Kiedyś miałem st.croixa 3,5 metra na nich tylko wiekszej średnicy były i było ok.
Tomy owszem kij nie ma konkurenta pewnie się pokuszę do niego z żyłką 0,10 i pchły 15 mm. Apropo pcheł jutro je będziesz miał od listonosza
To super.Blanki od Krzyśka to w ogóle moim zdaniem są po za konkurencją.Trochę tego przerzuciłem i te robią na mnie wrażenie bardzo pozytywne a ten "lajt" 3,05 to już perełka.
Użytkownik Tomy edytował ten post 12 marzec 2013 - 22:14
Napisano 13 marzec 2013 - 08:07
@Forecast - a niech Cie ręka boska broni przed oliwkami! Zadnych oliwek - dupa z tego wychodzi. Sam to przerobiłem i wiem, co piszę.
Napisano 13 marzec 2013 - 08:25
Ja też. Zapomnij o oliwkach. Wyważenie powinno wynikać z pozycji kołowrotka o określonej (adekwatnej) masie. Nie "rozmiękczaj" doważeniem i tak juz pewnie wiotkiego kija...
Napisano 13 marzec 2013 - 10:05
Można ewentualnie zastosować niezbyt ciężką gałkę gumową, albo aluminiowo-gumową.
105776600_large.jpg 6,71 KB 27 Ilość pobrań
103103163303_b.jpg 9,25 KB 30 Ilość pobrań
042702101508_b.jpg 9,47 KB 24 Ilość pobrań
Trochę doważy, "dupkę" kija zabezpieczy, a masa nie będzie tak skupiona, jak przy ołowiu, czy innym "dociążaczu".
Napisano 13 marzec 2013 - 10:13
Tego typu rozwiązania z kolei odpadają u mnie ze względów estetycznych. Korkoguma, etc., toczona razem z całą rekojeścią - to jest to Może w jakiejś łososiowej potworówce jeszcze bym gulałę zniósł, ale w lekkim kiju - no way.
Napisano 13 marzec 2013 - 10:18
Gupi! Się nie znasz
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →