Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

St.Croix Wild River

blank st.croix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
98 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 13 listopad 2008 - 12:00

Potwierdzam fakty z 2-giej propozycji :D. Posiadam nieseryjnego uncjowego ;) Avida 8`6.. piękny, lekki i szybki patyk, ładnie pracujący pod obciążeniem... jakis czas temu podczas pierwszych testów wyjechał na nim sumek 115cm z nurtowej miejscówki :D, świetnie spiuje się przy rapowaniu a i szczupaków się nie boi.

#42 OFFLINE   TAJMIEN

TAJMIEN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 496 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 13 listopad 2008 - 20:19

..

#43 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów

Napisano 13 listopad 2008 - 20:25

[quote title=TAJMIEN napisał(a) dnia Thu, 13 November 2008 08:19]Co do avidów o podobnych parametrach to zdaje mi sie że szybkoscią i akcją przypominają trochę hot-shot'y i nadają się na trocie.

hehe, Tajmien, a 3małeś kiedyś wspomnianego Avida i jakiegokolwiek Hot-Shota...przecież to wogóle inne kije... inne ugięcie, inna charakterystyka...Hot-Shot na trocie??? Już widzę hol srebrniaka na takim kiju :lol:

#44 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 13 listopad 2008 - 20:29

HS i trocie :huh: :unsure: niezłe zestawienie.

#45 OFFLINE   TAJMIEN

TAJMIEN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 496 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 13 listopad 2008 - 20:34

Na wszystkie te wędki łowiłem więc wiem co piszę
Nie Hs tylko Avid 3-metrowy to taka trociowa pała
Avid jest o wiele szybszy od WildRivera to taka szpada
Według mnie ten HM62 to najlepszy wybór na dużą rzekę (podejrzewam ze ten Black Hunter to jego kolejne wcielenie)
A co do Hot Shota to myślę że w niektórych miejscach na trocie też byłby dobry, a może nawet lepszy

#46 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów

Napisano 13 listopad 2008 - 20:45

Na wszystkie te wędki łowiłem więc wiem co piszę
Nie Hs tylko Avid 3-metrowy to taka trociowa pała
Avid jest o wiele szybszy od WildRivera to taka szpada
Według mnie ten HM62 to najlepszy wybór na dużą rzekę (podejrzewam ze ten Black Hunter to jego kolejne wcielenie)
A co do Hot Shota to myślę że w niektórych miejscach na trocie też byłby dobry, a może nawet lepszy

Tajmien, po pierwsze,nie ma 3m Avidów, jak juz to 9`6.
Po drugie pisząc pała napisz jaki model, 3/4uncji czy 1uncja to wcale nie pała. Piszesz że jest szybszy od WR i że to szpada, właśnie, szybka szpada, i na pewno szybsza ( szczególnie nowe z IPC). Po trzecie, co do HS -a na trocie, ja jakoś nie mogę sobie wyobrazić jego zastosowania w połowie silnych salmonidów w naszych trociowych rzekach, na przynęty stawiające w nurcie dość znaczny opór. Może się mnie znam, ale nie widziałem jeszcze takiej konstrukcji nad żadną trociową rzeką.

#47 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 13 listopad 2008 - 20:46

Wiesz, ja nie wiem gdzie Ty te trocie łowisz, ale tam gdzie ja bywam (Reda, Rega, Parsęta, Ina i jescze kilka innych )to bym szukał innego wĘdziska niż HS, raz ze względu na sajgon, a dwa na przynęty jakich używam. Na tych większych rzekach kije typu talon MXF2 nie dawał rady pod karlinką S. Przychoćki K2, a kij CD do 35g o dość sztywnej szczytówce, max K3 i woblery tylko pozostawały. Ja wiem że każdy ma inne preferencje, ale pozostaje jeszcze możliwość poprowadzenia wabia

#48 OFFLINE   TAJMIEN

TAJMIEN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 496 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 13 listopad 2008 - 20:54

...

#49 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 13 listopad 2008 - 21:02

Co do avidów o podobnych parametrach to zdaje mi sie że szybkoscią i akcją przypominają trochę hot-shot'y i nadają się na trocie.? :unsure:
Co do wspomnianego HM, nie mam zdania, macałem w sklepie zaraz jak weszły do sprzedaży. Nie jestem pewien ale HS to to nie jest, choć mogę się mylić, za dużo wody upłyneło od tego czasu

#50 OFFLINE   danielXR

danielXR

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 374 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 13 listopad 2008 - 21:07

Z tymi HS to troche OT, ale skoro jesteśmy przy temacie .....

Ja się akurat zgodzę z kolegą @Taimien ze w pewnych sytuacjach i miejscach kije typu HS miały by całkiem niezłe zastosowanie przy trociach. Pamiętajcie że HS to nie tylko MXF2 Talona z delikatną , cienką szczytówką czy im podobne kije (HS1021 na przykład) . Jesli łowiliście HS1023 lub HS1025 Batsona to wiecie że to wcale nie są delikatne kijki z kołkowatym dolnikiem, oba spokojnie były by dobrymi trocówkami na mniejsze rzeki moim zdaniem. Mają dobrą rzutną szczytówkę i wystarczająco mocny lecz pracujący dolnik, by przytrzymać rybę w trudnych miejscach a ich ugięcie
jest zupełnie poprawna pod dużym obciążeniem. Nie wszędzie kije o głębokim, równomiernym ugięciu to najlepsza trociówka, niewątpliwie na dużych, odkrytych wodach są doskonałe, ale małe zakrzaczone cieki mają inną specyfikę. No i nie zapominajcie że HS zostały stworzone jako kije na łososie właśnie, a nie z przeznaczeniem walleye & jig...

#51 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów

Napisano 13 listopad 2008 - 21:09

Fakt, napisałeś że Avid jest szybszy od WR. A są wogóle w ofercie Dragona jakieś HotShoty? Ja znam tylko te Batsonowkie i Talony... Macałem kiedyś parę HM-ów ( jakiegoś posiadałem), nawet tego 3.15 do 80gr ( model Głowatka). Fajny kij, lekki jak na ta długość i c.w, ale do HS-a mu daleko... Z długości 2.6m nie macałem, szczególnie nie znam nowych modeli...

#52 OFFLINE   TAJMIEN

TAJMIEN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 496 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 13 listopad 2008 - 21:10

dzieki daniel :D
Jak sie ktos zna, to i potrafi ładnie napisać o co chodzi

#53 OFFLINE   TAJMIEN

TAJMIEN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 496 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 13 listopad 2008 - 21:14

....

#54 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 13 listopad 2008 - 21:15

Nie mam doświadczenia z trociami ale na Odrę model AVS96MHF2 jakby bardzo akuratny.

#55 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 13 listopad 2008 - 21:18

Z tymi HS to troche OT, ale skoro jesteśmy przy temacie .....

Ja się akurat zgodzę z kolegą @Taimien ze w pewnych sytuacjach i miejscach kije typu HS miały by całkiem niezłe zastosowanie przy trociach. Pamiętajcie że HS to nie tylko MXF2 Talona z delikatną , cienką szczytówką czy im podobne kije (HS1021 na przykład) . Jesli łowiliście HS1023 lub HS1025 Batsona to wiecie że to wcale nie są delikatne kijki z kołkowatym dolnikiem, oba spokojnie były by dobrymi trocówkami na mniejsze rzeki moim zdaniem. Mają dobrą rzutną szczytówkę i wystarczająco mocny lecz pracujący dolnik, by przytrzymać rybę w trudnych miejscach a ich ugięcie
jest zupełnie poprawna pod dużym obciążeniem. Nie wszędzie kije o głębokim, równomiernym ugięciu to najlepsza trociówka, niewątpliwie na dużych, odkrytych wodach są doskonałe, ale małe zakrzaczone cieki mają inną specyfikę. No i nie zapominajcie że HS zostały stworzone jako kije na łososie właśnie, a nie z przeznaczeniem walleye & jig...

Wiem że HS to nie tylko kije 1oz, sam przymierzam się do czegoś takiego 9'0 line 8-20 power1/4-3 action Medium t.4.5 b.605 3.4 . Na mniejsze może, choć ja wolę nieco inne kije na tego typu rzeki.

#56 OFFLINE   TAJMIEN

TAJMIEN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 496 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 13 listopad 2008 - 21:18

Akuratny- napewno będzie dobry do łowienia na gumy i wiksze woblery, ale trzeba zaznaczyć ze to szybki - sztywny kij i kosztuje jakies 1250 zł

#57 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów

Napisano 13 listopad 2008 - 21:19

..ja miałem super fast plus 2.3m, miło go wspominam. Miał trochę słabe uzbrojenie ( pierwsza wersja na 7-Sic P.B), ale to były początki HM-ów.
Ja raczej nie skusiłbym się na trociowego Hs-a, nawet na mniejszą rzekę( Rega nie należy przecież do największych:p)
Koniec OT.

#58 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów

Napisano 13 listopad 2008 - 21:27

Akuratny- napewno będzie dobry do łowienia na gumy i wiksze woblery, ale trzeba zaznaczyć ze to szybki - sztywny kij i kosztuje jakies 1250 zł

...u zbrojmistrza wyjdzie z 250 pln taniej :D

#59 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 13 listopad 2008 - 21:36

U Żbika stoi poniżej 1000 zł. Piękne kije chociaż ja....wolę Lamiglasy. XMG -bajka ;)
Ostatnio coraz bardziej leży mi mój X89MTS. Może dlatego, że jesień?

#60 OFFLINE   Radek.M

Radek.M

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • LokalizacjaPłock

Napisano 14 listopad 2008 - 02:21

Witam.
Wielkie dzięki za bardzo szybki odzew.

Avid - hmmm - też mnie bardzo kręci, niestety jak dla mnie nie ta półka cenowa, no chyba że z odzysku. Ponieważ chcę go nabyć z zamiarem wykorzystania od przyszłego sezonu - będę szukał z drugiej ręki. Jeśli nic się nie trafi - kupię u Żbika WR.

pozdrawiam

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, st.croix

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych