Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

LB HM Spinnerman

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4520 odpowiedzi w tym temacie

#2581 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5223 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 27 październik 2016 - 21:24

Niestety w przypadku ryb sposób widzenia nie jest ujednolicony jak u ludzi, bez zbytniego rozwodzenia napiszę, że widzenie u poszczególnych gatunków potrafi bardzo się różnić. Tabela nie tyle wskazuje zanikanie kolorów co możliwości odbicia światła od danej barwy. 

Niektóre Maylandia widzą w sposób normalny barwy w taki sposób jak my w promieniach ultrafioletu. 

Użytkownik guciolucky edytował ten post 27 październik 2016 - 21:26

• spinnerman lubi to

#2582 OFFLINE   Banjo

Banjo

Zaawansowany

• Lurebuilding Team
  • PipPipPip
  • 2863 postów
  • LokalizacjaOława
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Bednarczyk

Napisano 27 październik 2016 - 21:30

Ale daje do myślenia  :) .  Kuba no tak, zgadza się, ale ostatecznie jest powiązane z tym, że kolor jest albo widoczny albo nie. Brak widoczności jakiegoś koloru też może być pobudzające dla ryb zwłaszcza, gdy jest to jakiś kawałek powierzchni.

#2583 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5223 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 27 październik 2016 - 21:33

Nikt nie twierdzi, że takiego oddziaływania nie ma a jeno, że jest specyficzne dla danego gatunku czy rodzaju.

#2584 OFFLINE   Banjo

Banjo

Zaawansowany

• Lurebuilding Team
  • PipPipPip
  • 2863 postów
  • LokalizacjaOława
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Bednarczyk

Napisano 27 październik 2016 - 21:37

I cała sztuka teraz odszukać jak poszczególne, interesujące nas gatunki to postrzegają. Oczywiście zmiennych jest więcej niż tylko nasłonecznienie i przejrzystość wody.

#2585 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 27 październik 2016 - 21:37

Każda ryba ma swoje preferencje kolorystyczne i każda ma inne postrzeganie kolorów i ich odcieni jak i ilości rozróżnianych barw :-) ,inaczej widzi sandacz a inaczej pstrąg a jeszcze inaczej okoń ,dodatkowo są jeszcze inne barwy widoczne dla rybiego oka a nie widoczne dla ludzkiego :-) ,że tak powiem nie wszystko złoto co się świeci :-).Wisła się oczyściła i jak Pan łowi płytko to ćwicz Pan kolory jesieni (zgniła zieleń ,może być metaliczna ,powinna tam się jeszcze pojawić).

Po za tym nawet jeśli przyjmiemy że fiolet jest widoczny najlepiej na dużej głębokości to czy na pewno taki odcień fioletu jak powyżej i czy np. sandacz w ogóle widzi różnicę między fioletem a czerwienią :-).

Jedno jest pewne ,barwy i ich zastosowanie w odniesieniu do warunków to bardzo istotna rzecz lecz niestety ta wiedza wywodzi się tylko i wyłącznie z praktyki :-).

• spinnerman lubi to

#2586 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4649 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 27 październik 2016 - 21:40

Niestety w przypadku ryb sposób widzenia nie jest ujednolicony jak u ludzi, bez zbytniego rozwodzenia napiszę, że widzenie u poszczególnych gatunków potrafi bardzo się różnić. Tabela nie tyle wskazuje zanikanie kolorów co możliwości odbicia światła od danej barwy. 

Niektóre Maylandia widzą w sposób normalny barwy w taki sposób jak my w promieniach ultrafioletu. 

I właśnie do tego zmierzam. 99,9 % wędkarzy myśli, że ryby postrzegają identycznie jak oni. Stąd się wziął m.in. wysyp tych wszystkich real fishy, których skuteczność miała razić z siłą bomby atomowej. Wszyscy to klepali, bo się świetnie sprzedawało i nawet nikt nie pytał, czy na to coś gryzie, bo wszyscy byli przkonani, że przecież musi,  bo to wygląda jak żywa ryba z wody wyjęta :D Po real fishah słuch zaginął po dwóch sezonach...  A patrzcie, taka np. Rapala Shad Rap w kolorze silver produkowana chyba od 100 lat jest wciąż bardzo pożądanym woblerem.

• Kielo i MichałAspiusFishing lubią to

#2587 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 27 październik 2016 - 21:49

99,9% wędkarzy w ogóle nie myśli o barwach :-) a real to tak działa całkiem nieźle ale tak jak napisałeś do czasu :-).

• spinnerman lubi to

#2588 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5223 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 27 październik 2016 - 21:49

Niestety nie mogę zgodzić się z @Kielo. Obecnie potrafimy "widzieć okiem innych zwierząt" i nasza wiedza nie wynika z praktyki (czyli w tym wypadku wróżenia) tylko ze znajomości budowy oka i biochemii.

#2589 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 27 październik 2016 - 21:52

Zgadzam się możemy sobie porównywać ,eksperymentować ,wiedzieć nawet w dużym przybliżeniu ,udowadniając to naukowo jak widzi dany gatunek ale zastosowanie tej wiedzy w praktyce to już inna bajka i o tym pisałem :-).

#2590 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4649 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 27 październik 2016 - 21:56

99,9% wędkarzy w ogóle nie myśli o barwach :-) a real to tak działa całkiem nieźle ale tak jak napisałeś do czasu :-).

Ostatnio miałem fajną sytuację. Otóż, przyjechał do mnie po wobki pewien dosyć znany w naszym światku dobty spinningista. Zrobiłem mu sandaczówki jakie chciał i pokazałem jedną nowość. I mówi do mnie żebym mu zrobił też kilka takich pod sandacza. To go pytam czy chce jakieś konkretne kolory? Na co odpowiada, że kolor to nie ma znaczenia, najważniejsza jest praca. Więc mówię, że zrobię wszystkie czerwone... Dawno nie widziałem takiej reakcji :D  o mało nie połknął papierosa :lol: I było yyyy, eee, no co ty, to zrób klasycznie czarny grzbiet, srebrne boki, perłowy brzuch :)

#2591 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5223 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 27 październik 2016 - 21:57

Nie jest to inna bajka a wiedza o której mowa jest wykorzystywana nawet w przemyśle wędkarskim, choć znacznie częściej i szerzej w przypadku oddziaływania na owady.

#2592 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 27 październik 2016 - 21:59

Podaj jakieś przykłady ,chętnie poczytam.Przykład i uzasadnienie :-0.

Użytkownik Kielo edytował ten post 27 październik 2016 - 22:01

#2593 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5223 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 27 październik 2016 - 22:04

Najprostrzy przykład to lep na muchy i jego miodowy kolor lub lampa owadobójcza i jej wabiący muchy kolor UV.

#2594 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 27 październik 2016 - 22:05

A w wędkarstwie?Kolor i uzasadnienie?

Użytkownik Kielo edytował ten post 27 październik 2016 - 22:05

#2595 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5223 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 27 październik 2016 - 22:08

Z tego co czytam to Ty jawisz się fachowcem w tej materii?

#2596 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5223 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 27 październik 2016 - 22:11

Niemniej przykładem jest kolor zwany smoke, który potocznie w branży zwiemy wylęgiem czyli siwy dymny przeźroczysty, jego oddziaływanie na okoniowate jest dobrze poznane.

#2597 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 27 październik 2016 - 22:12

Nie nie o to mi chodziło ,chciałem napisać że w przypadku sztucznych przynęt wędkarskich mało jest fachowej potwierdzonej wiedzy ,która jest ogulno dostępna odnośnie barw oczywiście i tu trzeba mieć dużo praktyki żeby z powodzeniem stosować tą wiedzę.

Widzę że na ciebie działam jak ta lampa UV :-).

#2598 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 27 październik 2016 - 22:15

OK smoke czy jeszcze jakiś inny np. fluo pomarańcz ale czy ktoś pisze kiedy stosować ,w jakich warunkach a kiedy nie i dlaczego ,ja przynajmniej się nie spotkałem ,są jakieś ogólne dane ale to wszystko :-).

Użytkownik Kielo edytował ten post 27 październik 2016 - 22:16

#2599 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5223 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 27 październik 2016 - 22:15

Absolutnie nie oddziaływujesz na mnie gdyż jak widać chętnie przekazuję Ci intetesujące Cię informacje. Może jeno doskwiera mi nieco dociekliwość :)

#2600 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 27 październik 2016 - 22:18

Moja dociekliwość czy twoja?

Użytkownik Kielo edytował ten post 27 październik 2016 - 22:18

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych