Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

LB HM Spinnerman

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4519 odpowiedzi w tym temacie

#1281 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4648 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 wrzesień 2015 - 11:44

Tak. Gadaliśmy. Zrobię wam kilka takich albinosków do testów ;)
  • Sebo lubi to

#1282 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4648 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 wrzesień 2015 - 12:02

Bardzo dużo osób pyta także o modele z poprzednich sezonów. W przyszłym roku jak czas pozwoli, to wrócę do tej konstrukcji w odświeżonym designie ;)

Załączone pliki

#1283 OFFLINE   Hesher

Hesher

Ekspert

• Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6352 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 25 wrzesień 2015 - 13:44

Kup sobie pędzelek 02 (czy jakoś tak- malutki) z ostrym zakończeniem i czarnego Model Air'a Vallejo- 100 razy lepiej będą wyglądały pokrywy na tych Twoich oldtimerach ;)

#1284 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4648 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 wrzesień 2015 - 13:51

Pokrywy będą nowe, wypukłe, rzeźbione, kolorowe i w ogóle... Uff, zapowietrzylem się od tych planów hehe Ogólnie, to będzie miazga, rozwalony system i wszystkie bolenie moje!!!

#1285 OFFLINE   Banjo

Banjo

Zaawansowany

• Lurebuilding Team
  • PipPipPip
  • 2863 postów
  • LokalizacjaOława
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Bednarczyk

Napisano 25 wrzesień 2015 - 14:10

Kup sobie pędzelek 02 (czy jakoś tak- malutki) z ostrym zakończeniem i czarnego Model Air'a Vallejo- 100 razy lepiej będą wyglądały pokrywy na tych Twoich oldtimerach ;)

Piotrek się czepiasz Adama, przecież i tak wobki wyglądają jakoś koślawo  :lol: , oczy zapadnięte jakby te bezsterowce chodziły na haju co najmniej tydzień  :lol: .

• spinnerman lubi to

#1286 OFFLINE   ezehiel

ezehiel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3591 postów
  • LokalizacjaLa La Land
  • Imię:Marcin

Napisano 25 wrzesień 2015 - 14:11

I na tym polega ich urok

#1287 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4648 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 wrzesień 2015 - 14:47

Piotrek się czepiasz Adama, przecież i tak wobki wyglądają jakoś koślawo  :lol: , oczy zapadnięte jakby te bezsterowce chodziły na haju co najmniej tydzień  :lol: .

Jak to mówią "jaki ojciec takie dzieci" hehe
  • Mariano Mariano, Pisarz.......ewski Piotr, woblery z Bielska i 1 inna osoba lubią to

#1288 OFFLINE   krystiano1981r

krystiano1981r

Historię tworzą ci,którzy wieszają bohaterów...

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2790 postów
  • LokalizacjaDolina Widawy...;)
  • Imię:Krystian

Napisano 25 wrzesień 2015 - 15:00

...wszystkie bolenie moje!!!

I Nasze,także... ;) Moje i Seby... :ph34r:

• Sebo lubi to

#1289 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4648 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 wrzesień 2015 - 15:49

Wasze też! I wy także będziecie niszczyć system i wszystko miażdżyć hehehe Tylko trzeba uważać żeby nam w końcu coś na łeb nie spadło...
  • Sebo lubi to

#1290 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów
  • LokalizacjaWałbrzych/Wrocław
  • Imię:Kamil

Napisano 25 wrzesień 2015 - 21:43

Dzisiaj krótka powtórka z rozrywki. Oprócz poszukiwania kleni, także i boleni. Jeden rapiszonek tylko cmoknął Panica dosłownie 2m od szczytówki. Jakby się wciął, to byłaby jazda. Niestety spudłował. Kolejne miejscówki nie przyniosły brań. Wreszcie rzut ze szczytu główki rostopadle do nurtu. W połowie szerokości rzeki, JAK NIE PRZYDZWONI!!! Mało mnie z kapci nie wyrwało. Myślałem, że będzie większy, ale i tak już fajniejszy, niż większość tegorocznych bolasków.

Oczywiście Panic 8cm ;)

1scrno.jpg

#1291 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4648 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 wrzesień 2015 - 12:09

Hipsterski Boleń ;) Graty.

#1292 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów

Napisano 26 wrzesień 2015 - 18:26

E tam, zaraz hipsterski ;)

Dzisiaj miałem nie jechać, ale nie mogłem wysiedzieć w domu. 2 puste strzały i jedna rybka, w świetnej, jesiennej kondycji ;)

Oczywiście Panic 8cm.

anobuu.jpg

Użytkownik Kamil Z. edytował ten post 26 wrzesień 2015 - 18:26

#1293 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4648 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 wrzesień 2015 - 19:46

No Kamil, to już ładny grubasek :) Gratuluję. Świetne foty robisz. Jedne z ładniejszych na forum. Czym focisz?
  • Kamil Z. lubi to

#1294 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów

Napisano 26 wrzesień 2015 - 19:50

No Kamil, to już ładny grubasek :) Gratuluję. Świetne foty robisz. Jedne z ładniejszych na forum. Czym focisz?

Dzięki ;)

Co do fot, to szału nie ma. Ja tam zawsze widzę jakieś mankamenty, ale łowiąc samemu i cykając ze statywu, trudno czasem o dobre ujęcie. Na forum jest kilku speców- jest kogo podglądać i od kogo się uczyć ;) Co do sprzętu. Mam starego, poczciwego Panasonica Lumixa FZ 8. W planach przesiadka na jakieś choć prostsze lusterko z pilotem do zdalnego zwalniania migawki, ale jak to zawsze bywa, fundusze są potrzebne na coś innego ;)

#1295 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4648 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 wrzesień 2015 - 19:53

Twoje zdjęcia jak dla mnie są the Best, bo są prawdziwe i klimatyczne.Tak trzymaj ;)
  • Kamil Z. lubi to

#1296 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów

Napisano 26 wrzesień 2015 - 20:11

Dziękuję za dobre słowo :)

Odnośnie Panica, to dzisiaj stojąc na jednej miejscówce zacząłem co nieco kombinować. W bardzo szybkim nurcie po długim rzucie końcówka prowadzenia musiała być pod prąd, bo nurt spychał woblera poniżej mojego stanowiska, a nie chciałem co chwilę spacerować po brzegu, by zmieniać kąt podania wabika. Żeby uniknąć wyskakiwania woblera nad wodę i chlapania, zacząłem prowadzić go wachlarzem, praktycznie od momentu, kiedy wobler mijał moje stanowisko i zaczynał przyspieszać, gnany nurtem rzeki. Prowadząc woblera na napiętej lince, tylko szybszymi zakręceniami kołowrotka podrywałem go do powierzchni, powodując oczkowanie i krótkie ślizgi po tafli wody (podrywanie szczytówką też jest ok, ale kołowrotkiem zachowujemy lepszą kontrolę i stale napiętą linkę- dzięki temu wobler nie wyprzedza linki spychanej przez nurt i nie łapie jej brzuszną kotwicą) . Chyba wyglądało to na trąconą rybkę, bo jeden konkretny, choć niecelny strzał zaliczyłem ;)

• spinnerman lubi to

#1297 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4648 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 wrzesień 2015 - 20:33

Tak. Miejscówka, miejscówce nie równa. Wszędzie trzeba pokombinować żeby wypracować sobie optymalną prezentację wabia. Przy woblerach powierzchniowych o tyle jest to łatwiejsze, że cały spektakl odbywa się na oczach łowcy ;) Myślę, że łowienie w rzekach na jerki i wszelkie bezstery będzie nadal się rozwijało i ewoluowało w kierunku sięgania po coraz to inne gatunki. Klenie już wielokrotnie potwierdziły zainteresowanie takimi przynętami, że o sandaczach nie wspomnę. Pozostaje kwestia stworzenia konkretnych konstrukcji do połowu danego gatunku w warunkach rzecznych i wypracowanie skutecznych technik połowu a wyniki mogą przejść najśmielsze oczekiwania. Jak pokazuje praktyka, to co rybom jeszcze nieznane często okazuje się pieruńsko skuteczne :)

#1298 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów

Napisano 26 wrzesień 2015 - 20:38

A i sama obserwacja sunącej po powierzchni wody przynęty jest wielce intrygująca, nie tylko dla ryb, ale i dla łowcy. Przynajmniej dla mnie ;) 

Oczywiście, w klasycznych miejscach z ostrogami technika łowienia wygląda zupełnie inaczej, ale na szerokim, prawie na całe koryto, bystrzu, takie łowienie pozwalało obłowić większy areał wody, bez potrzeby łażenia, stukania itp. płoszenia ryb.

• spinnerman lubi to

#1299 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4648 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 wrzesień 2015 - 20:46

No i takie łowienie poprostu nie jest nudne :)))
  • Kamil Z. lubi to

#1300 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów

Napisano 26 wrzesień 2015 - 21:13

No i takie łowienie poprostu nie jest nudne :)))

Jak każdy topwater. Jakbym mógł, to bym każdy gatunek łowił w ten sposób. Od muchowania (suchar rządzi), przez kleniowe smużaki, okonie i szczupaki na poppery, po bolenie.

Tu wielkie podziękowanie dla Ciebie, Adamie, bo wcześniej wyciągnąłem kilka boleni na poppery, ale od tego sezonu przyszła regularność dzięki Panicom. W sumie, to moje boleniowanie otrzymało kolejną, piękną odsłonę. A każda zdobyta sprawność daje ogrom frajdy i satysfakcji. Dzięki!

• spinnerman lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych