POD PAJA NA GRUBO
Kijek zbudowany w castingu pod szczupaki na duże przynęty.
Kijek powstał na bardzo mało znanym ale świetnym blanku z Fishing Art o nazwie PIKE8042-2N. Dwu częściowy kijek o długości 2,44m , mocy 42lb i przynęt do 150g. Blank kapitalny. Nie jak większość blanków typu swimbait o charakterystyce sztywnego pręta z 40 cm miękką szczytówką . Ten blank na prawdę chce się zginać. Do tego wyjątkowo smukły ( szczyt 2,2 a w samym dole coś ok 13mm). To jest w/g mnie , aktualnie blank nr, 1 pod takie zastosowania.
Kijek dostał dość nietypową pełną rękojeść z kombinacji pianki i naturalnego korka , cięte na ukos. Uchwyt carbonowy AT Razor CCT, przelotki Fuji Sic Slim w układzie spiralnym.
A najfajniejsze w tym kijku jest to , że to mój.
Mam pytanie o ten blank. Macałem dzisiaj teoretycznie taki sam, tylko po pierwsze był szlifowany, więc już wygląd miał inny, a po drugie, ważniejsze, ten blank był w moim odczuciu dokładnie odwrotnością powyższego opisu - szybki, sztywny, z krótką częścią pracującą szczytówki i gwałtownym przyrostem mocy. Taki bardzo mocny x-fast bym powiedział. Do tego przez niewielką średnicę ciężki - środek ciężkości dość wysoko (sporo nawiniętej maty). Budzi to moje obawy, bo pan Krzysztof Zieliński twierdzi, że blank komfortowo rzuca od 40g, a kończy się na 140-150g. Boję się, że inaczej rozumiemy komfortowe rzucanie. Obawiam się, że będę musiał rzucać "z ręki" a wędka nie będzie się odpowiednio ładować i dotyczy to też cięższych przynęt niż te dolne 40g. Przy holowaniu też ryba 80 cm na takiej wędce może wyjechać w 2 sekundy - jeśli się nie "odbije". A umówmy się, w naszych wodach raczej rzadko będę miał styczność z rybami 1m+, a chciałbym przyjemnie spędzać czas nad wodą
Chciałbym zbudować wędkę, która wygodnie rzuci Pig Shadem 20cm na wkrętce (50g), a maksymalnie te 140g mi wystarczy. Może macie propozycje innych blanków które mogłyby się nadać? Wstępnie się zajarałem powyższym, ale teraz mam sporo obaw. Może niesłusznych? Niestety koniecznie musi to być dwuskład.