POD PAJA NA GRUBO
Kijek zbudowany w castingu pod szczupaki na du偶e przyn臋ty.
Kijek powsta艂 na bardzo ma艂o znanym ale 艣wietnym blanku z Fishing Art o nazwie PIKE8042-2N. Dwu cz臋艣ciowy kijek o d艂ugo艣ci 2,44m , mocy 42lb i przyn臋t do 150g. Blank kapitalny. Nie jak wi臋kszo艣膰 blank贸w typu swimbait o charakterystyce sztywnego pr臋ta z 40 cm mi臋kk膮 szczyt贸wk膮 . Ten blank na prawd臋 chce si臋 zgina膰. Do tego wyj膮tkowo smuk艂y ( szczyt 2,2 a w samym dole co艣 ok 13mm). To jest w/g mnie , aktualnie blank nr, 1 pod takie zastosowania.
Kijek dosta艂 do艣膰 nietypow膮 pe艂n膮 r臋koje艣膰 z kombinacji pianki i naturalnego korka , ci臋te na ukos. Uchwyt carbonowy AT Razor CCT, przelotki Fuji Sic Slim w uk艂adzie spiralnym.
A najfajniejsze w tym kijku jest to , 偶e to m贸j.
Mam pytanie o ten blank. Maca艂em dzisiaj teoretycznie taki sam, tylko po pierwsze by艂 szlifowany, wi臋c ju偶 wygl膮d mia艂 inny, a po drugie, wa偶niejsze, ten blank by艂 w moim odczuciu dok艂adnie odwrotno艣ci膮 powy偶szego opisu - szybki, sztywny, z kr贸tk膮 cz臋艣ci膮 pracuj膮c膮 szczyt贸wki i gwa艂townym przyrostem mocy. Taki bardzo mocny x-fast bym powiedzia艂. Do tego przez niewielk膮 艣rednic臋 ci臋偶ki - 艣rodek ci臋偶ko艣ci do艣膰 wysoko (sporo nawini臋tej maty). Budzi to moje obawy, bo pan Krzysztof Zieli艅ski twierdzi, 偶e blank komfortowo rzuca od 40g, a ko艅czy si臋 na 140-150g. Boj臋 si臋, 偶e inaczej rozumiemy komfortowe rzucanie. Obawiam si臋, 偶e b臋d臋 musia艂 rzuca膰 "z r臋ki" a w臋dka nie b臋dzie si臋 odpowiednio 艂adowa膰 i dotyczy to te偶 ci臋偶szych przyn臋t ni偶 te dolne 40g. Przy holowaniu te偶 ryba 80 cm na takiej w臋dce mo偶e wyjecha膰 w 2 sekundy - je艣li si臋 nie "odbije". A um贸wmy si臋, w naszych wodach raczej rzadko b臋d臋 mia艂 styczno艣膰 z rybami 1m+, a chcia艂bym przyjemnie sp臋dza膰 czas nad wod膮
Chcia艂bym zbudowa膰 w臋dk臋, kt贸ra wygodnie rzuci Pig Shadem 20cm na wkr臋tce (50g), a maksymalnie te 140g mi wystarczy. Mo偶e macie propozycje innych blank贸w kt贸re mog艂yby si臋 nada膰? Wst臋pnie si臋 zajara艂em powy偶szym, ale teraz mam sporo obaw. Mo偶e nies艂usznych? Niestety koniecznie musi to by膰 dwusk艂ad.