Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie
AUTORSKI

Rodbuilding Skalka - choroba nieuleczalna

autorski-rb

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
3561 odpowiedzi w tym temacie

#2921 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Tw贸rcy
  • PipPipPip
  • 2334 post贸w
  • Imi臋:Rafa艂

Napisano 21 stycze艅 2022 - 16:00

KLE艃, JA殴, BOLE艃 NA LEKKO

Kijek bolka na lekko, i grubsze klenie na blanku Blaas Slim  SLS8615-2N w d艂ugo艣ci 2,6m. Blank w 艣wietnym kolorze black pearl w wersji matowej. 

Blanku opisywa膰 nie musze bo ju偶 bardzo znane , lubiane i popularne. Dla mnie nr, 1 pod przyn臋ty twarde. 

Kijek ubrany klasycznie i elegancko. Pe艂na r臋koje艣膰 z korka naturalnego w najlepszym sorcie, uchwyt Fuji DPS 17 black , insert uchwytu i elementy wyka艅czaj膮ce korek z drewienka stabilizowanego w najwy偶szej jako艣ci ( czarny grab), oraz przelotki ciemne Fuji Torzite T2. Do tego wyko艅czenia i omotki w czarnym kolorze. 

Pi臋knie to razem wysz艂o  ;) .

Za艂膮czone pliki

#2922 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Tw贸rcy
  • PipPipPip
  • 2334 post贸w

Napisano 21 stycze艅 2022 - 16:27

SUZUKI RXF-16LB-802. KIJEN NA WSZYSTKO CO P艁YWA W WODZIE

Bardzo uniwersalny kijek na blanku Suzuki RXF-16lb-802. 2,44m, 20lb , realnie do 35g. Kijek do 艂owienia praktycznie, ka偶d膮 metod膮 i ka偶d膮 przyn臋t膮 oczywi艣cie w swoim c,w. 艢wietny pod szczupaki, bolenie, sumka si臋 nie boi. A i da si臋 pojigowa膰 za sanda艂kiem jak kto艣 lubi nie co wolniejsze podbicie.

Kijek dosta艂 dzielon膮 r臋koje艣膰 z korka kaktus + elementy z pianki EVA, bardzo wygodny uchwyt ALPS RPD 17 i przelotki Fuji Torzite.

A jak to wysz艂o ? Oce艅cie sami. ;)

Za艂膮czone pliki

#2923 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Tw贸rcy
  • PipPipPip
  • 2334 post贸w

Napisano 02 luty 2022 - 15:10

BATSON IMMORTAL NA DELFINIE

Kijkek na blanku Batson z serii Immortal. Model( w/g mnie najfajniejszy z oferty) IMMS610MXF. Smuk艂a grubo艣cienna sandacz贸wka do gumek na g艂贸wkach  5-20g. Kijek szybki i elektryczny z fajnym progresywnym ugi臋ciem.

Kijek zosta艂 uzbrojony w uchwyt Delfin, zako艅czenie z korka kaktus i przelotki Fuji Sic Slim.

Za艂膮czone pliki

#2924 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Tw贸rcy
  • PipPipPip
  • 2334 post贸w

Napisano 02 luty 2022 - 15:22

OKONI脫WKA NA P艁YWADE艁KO

Kijek zbudowany z my艣l膮 o wygodnym 艂owieniu okoni z p艂ywade艂ka typu belly boat. Kijek powsta艂 na kapitalnym blanku dwu cz臋艣ciowym Noctiss Nano SNT645-2N. Kijkek mega szybki i elektryczny z subteln膮 ale nie flakowat膮 szczyt贸wk膮. Idealny pod jiga. Kijek opisany jako 5lb mocy i do 6g . W/g mnie jest minimalnie mocniejszy ni偶 opis wskazuje i poradzi sobie z g艂贸wkami 7g + gumka 3", z tym , 偶e ze wzgl臋du na subtelna szczyt贸wk膮 ju偶 fajnie b臋dzie si臋 艂owi艂o z g艂贸wk膮 1,5-2g

Kijek dosta艂 bardzo kr贸tk膮 r臋koje艣膰 z korka kaktus i drewienka stabilizowanego, uchwyt Fuji SKSS 16 z insertem z tego samego drewna + przelotki Fuji Torzite.

Za艂膮czone pliki

#2925 OFFLINE   lefrajt

lefrajt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 93 post贸w
  • LokalizacjaGda艅sk
  • Imi臋:Artur

Napisano 09 luty 2022 - 14:15

POD PAJA NA GRUBO 

Kijek zbudowany w castingu pod szczupaki na du偶e przyn臋ty.

Kijek powsta艂 na bardzo ma艂o znanym ale 艣wietnym blanku z Fishing Art o nazwie PIKE8042-2N. Dwu cz臋艣ciowy kijek o d艂ugo艣ci 2,44m , mocy 42lb i przyn臋t do 150g. Blank kapitalny. Nie jak wi臋kszo艣膰 blank贸w typu swimbait o charakterystyce sztywnego pr臋ta z  40 cm mi臋kk膮 szczyt贸wk膮 . Ten blank na prawd臋 chce si臋 zgina膰. Do tego wyj膮tkowo smuk艂y ( szczyt 2,2 a w samym dole co艣 ok 13mm). To jest w/g mnie , aktualnie blank nr, 1 pod takie zastosowania.

Kijek dosta艂 do艣膰 nietypow膮 pe艂n膮 r臋koje艣膰 z kombinacji pianki i naturalnego korka , ci臋te na ukos. Uchwyt carbonowy AT Razor CCT, przelotki Fuji Sic Slim w uk艂adzie spiralnym.

A najfajniejsze w tym kijku jest to , 偶e to m贸j. :D  :D  :D  :D

Mam pytanie o ten blank. Maca艂em dzisiaj teoretycznie taki sam, tylko po pierwsze by艂 szlifowany, wi臋c ju偶 wygl膮d mia艂 inny, a po drugie, wa偶niejsze, ten blank by艂 w moim odczuciu dok艂adnie odwrotno艣ci膮 powy偶szego opisu - szybki, sztywny, z kr贸tk膮 cz臋艣ci膮 pracuj膮c膮 szczyt贸wki i gwa艂townym przyrostem mocy. Taki bardzo mocny x-fast bym powiedzia艂. Do tego przez niewielk膮 艣rednic臋 ci臋偶ki - 艣rodek ci臋偶ko艣ci do艣膰 wysoko (sporo nawini臋tej maty). Budzi to moje obawy, bo pan Krzysztof Zieli艅ski twierdzi, 偶e blank komfortowo rzuca od 40g, a ko艅czy si臋 na 140-150g. Boj臋 si臋, 偶e inaczej rozumiemy komfortowe rzucanie. Obawiam si臋, 偶e b臋d臋 musia艂 rzuca膰 "z r臋ki" a w臋dka nie b臋dzie si臋 odpowiednio 艂adowa膰 i dotyczy to te偶 ci臋偶szych przyn臋t ni偶 te dolne 40g. Przy holowaniu te偶 ryba 80 cm na takiej w臋dce mo偶e wyjecha膰 w 2 sekundy - je艣li si臋 nie "odbije". A um贸wmy si臋, w naszych wodach raczej rzadko b臋d臋 mia艂 styczno艣膰 z rybami 1m+, a chcia艂bym przyjemnie sp臋dza膰 czas nad wod膮 :) 

Chcia艂bym zbudowa膰 w臋dk臋, kt贸ra wygodnie rzuci Pig Shadem 20cm na wkr臋tce (50g), a maksymalnie te 140g mi wystarczy. Mo偶e macie propozycje innych blank贸w kt贸re mog艂yby si臋 nada膰? Wst臋pnie si臋 zajara艂em powy偶szym, ale teraz mam sporo obaw. Mo偶e nies艂usznych? Niestety koniecznie musi to by膰 dwusk艂ad. 

#2926 ONLINE   S艂awek77

S艂awek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1374 post贸w
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 09 luty 2022 - 15:18

.

U偶ytkownik S艂awek77 edytowa艂 ten post 09 luty 2022 - 15:19

#2927 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Tw贸rcy
  • PipPipPip
  • 2334 post贸w

Napisano 09 luty 2022 - 18:12

Mam pytanie o ten blank. Maca艂em dzisiaj teoretycznie taki sam, tylko po pierwsze by艂 szlifowany, wi臋c ju偶 wygl膮d mia艂 inny, a po drugie, wa偶niejsze, ten blank by艂 w moim odczuciu dok艂adnie odwrotno艣ci膮 powy偶szego opisu - szybki, sztywny, z kr贸tk膮 cz臋艣ci膮 pracuj膮c膮 szczyt贸wki i gwa艂townym przyrostem mocy. Taki bardzo mocny x-fast bym powiedzia艂. Do tego przez niewielk膮 艣rednic臋 ci臋偶ki - 艣rodek ci臋偶ko艣ci do艣膰 wysoko (sporo nawini臋tej maty). Budzi to moje obawy, bo pan Krzysztof Zieli艅ski twierdzi, 偶e blank komfortowo rzuca od 40g, a ko艅czy si臋 na 140-150g. Boj臋 si臋, 偶e inaczej rozumiemy komfortowe rzucanie. Obawiam si臋, 偶e b臋d臋 musia艂 rzuca膰 "z r臋ki" a w臋dka nie b臋dzie si臋 odpowiednio 艂adowa膰 i dotyczy to te偶 ci臋偶szych przyn臋t ni偶 te dolne 40g. Przy holowaniu te偶 ryba 80 cm na takiej w臋dce mo偶e wyjecha膰 w 2 sekundy - je艣li si臋 nie "odbije". A um贸wmy si臋, w naszych wodach raczej rzadko b臋d臋 mia艂 styczno艣膰 z rybami 1m+, a chcia艂bym przyjemnie sp臋dza膰 czas nad wod膮 :)

Chcia艂bym zbudowa膰 w臋dk臋, kt贸ra wygodnie rzuci Pig Shadem 20cm na wkr臋tce (50g), a maksymalnie te 140g mi wystarczy. Mo偶e macie propozycje innych blank贸w kt贸re mog艂yby si臋 nada膰? Wst臋pnie si臋 zajara艂em powy偶szym, ale teraz mam sporo obaw. Mo偶e nies艂usznych? Niestety koniecznie musi to by膰 dwusk艂ad. 

Nie wiem jaki blank widzia艂e艣 ale seria Pike wyst臋puje w wersji nie szlifowanej innych nie znam. Co do blanku w por贸wnaniu z innymi znanymi mi tego typu blank贸w ( a mowa o blankach, kt贸re komfortowo rzucaj膮 150g !) to jest blank, kt贸ry na prawd臋 si臋 gnie . Bez por贸wnania do konkurencyjnych konstrukcji je偶eli chodzi o ugi臋cie.  Olbrzymia wi臋kszo艣膰 konstrukcji tego typu , czyli w zasadzie chodzi o blanki typu swimbait to ko艂ki z mi臋kk膮 szczyt贸wk膮 a Pike gnie si臋 prawie po r臋koje艣膰. 

Jest jeszcze opcja takiego blanku w wersji 8'7". Jest jeszcze fajniejszy i bardziej plastyczny

#2928 OFFLINE   lefrajt

lefrajt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 93 post贸w
  • LokalizacjaGda艅sk

Napisano 09 luty 2022 - 18:47

Ja rozumiem, 偶e m贸wimy o mocnej konstrukcji, jednak to co mia艂em w r臋kach nie mia艂o ugi臋cia zbli偶onego do mod. Bardziej w艂a艣nie mocny fast. Ekspertem nie jestem, ale na sucho wydawa艂o si臋, 偶e nie ma szans na za艂adowanie tej w臋dki przyn臋t膮 50g. Tak, czy siak troch臋 mam m臋tlik. Pan Krzysztof informowa艂 mnie, 偶e ten blank "obsluguje w komforcie od 40 do 130g, jeszcze 150g daje rad臋". Spr贸buj臋 wyja艣ni膰 czy aby na pewno taki w艂a艣nie blank gi膮艂em. Naklejka si臋 zgadza艂a...

#2929 ONLINE   S艂awek77

S艂awek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1374 post贸w

Napisano 09 luty 2022 - 19:11

Ja rozumiem, 偶e m贸wimy o mocnej konstrukcji, jednak to co mia艂em w r臋kach nie mia艂o ugi臋cia zbli偶onego do mod. Bardziej w艂a艣nie mocny fast. Ekspertem nie jestem, ale na sucho wydawa艂o si臋, 偶e nie ma szans na za艂adowanie tej w臋dki przyn臋t膮 50g. Tak, czy siak troch臋 mam m臋tlik. Pan Krzysztof informowa艂 mnie, 偶e ten blank "obsluguje w komforcie od 40 do 130g, jeszcze 150g daje rad臋". Spr贸buj臋 wyja艣ni膰 czy aby na pewno taki w艂a艣nie blank gi膮艂em. Naklejka si臋 zgadza艂a...

Wygina艂e艣 blank czy w臋dk臋?
  • D膮bek 111 lubi to

#2930 OFFLINE   lefrajt

lefrajt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 93 post贸w
  • LokalizacjaGda艅sk

Napisano 09 luty 2022 - 20:03

Wygina艂em blank, chocia偶 my艣l臋, 偶e przy takiej mocy przykr臋cenie przelotek, kt贸re wa偶膮 max kilka g, niewiele zmienia. Jutro przekr臋c臋 do Krakowa i pogadam, mo偶e to nie jest taka sama konstrukcja, jaki艣 inny wypust itp, skoro ja mia艂em w r臋ku szlifowany blank, a Rafa艂 pisze, 偶e s膮 one nieszlifowane (co te偶 wida膰 na zdj臋ciach w jego po艣cie). Albo po prostu jest to na moje potrzeby blank za sztywny i uruchomi go dopiero co艣 sporo grubszego ni偶 pig shad 20cm na wkr臋tce i m贸wienie o komforcie przy 40g to nieporozumienie, a szkoda, bo ju偶 mia艂em nadziej臋, 偶e znalaz艂em to czego szuka艂em ;) 

#2931 ONLINE   S艂awek77

S艂awek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1374 post贸w

Napisano 09 luty 2022 - 20:32

Wygina艂em blank, chocia偶 my艣l臋, 偶e przy takiej mocy przykr臋cenie przelotek, kt贸re wa偶膮 max kilka g, niewiele zmienia. Jutro przekr臋c臋 do Krakowa i pogadam, mo偶e to nie jest taka sama konstrukcja, jaki艣 inny wypust itp, skoro ja mia艂em w r臋ku szlifowany blank, a Rafa艂 pisze, 偶e s膮 one nieszlifowane (co te偶 wida膰 na zdj臋ciach w jego po艣cie). Albo po prostu jest to na moje potrzeby blank za sztywny i uruchomi go dopiero co艣 sporo grubszego ni偶 pig shad 20cm na wkr臋tce i m贸wienie o komforcie przy 40g to nieporozumienie, a szkoda, bo ju偶 mia艂em nadziej臋, 偶e znalaz艂em to czego szuka艂em ;)

Jak do mnie przyszed艂 blank to zastanawia艂em si臋 czy do skoku o tyczce si臋 nada馃檴, uzbrojony i z przyn臋t膮 ju偶 by艂 ca艂kiem inny馃槀

U偶ytkownik S艂awek77 edytowa艂 ten post 09 luty 2022 - 21:21

• psd27, D膮bek 111 i lefrajt lubi膮 to

#2932 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Tw贸rcy
  • PipPipPip
  • 2334 post贸w

Napisano 11 luty 2022 - 10:51

A ja mam pytanie tego typu. Ile innych r贸偶nych blank贸w o tej samej d艂ugo艣ci i mocy por贸wna艂e艣 do tego Pike 8042-2N ?

Jak znajd臋 ch臋tnego do pomocy to porobi臋 fotki ugi臋cia gotowego ju偶 kija na tym blanku.

U偶ytkownik skalek-77 edytowa艂 ten post 11 luty 2022 - 10:53

• D膮bek 111 lubi to

#2933 OFFLINE   lefrajt

lefrajt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 93 post贸w
  • LokalizacjaGda艅sk

Napisano 11 luty 2022 - 11:38

No i tu przyzjan臋 bez bicia, 偶e do艣wiadczenia nie mam. Dlatego ci膮gle pisz臋, 偶e mi si臋 wydaje i 偶e mam obawy, no i te偶 jest to powodem, 偶e zwracam si臋 na forum do kogo艣, kto ma du偶o wi臋cej do powiedzenia w temacie i prawdopodobnie tak膮 w臋dk膮 艂owi艂. Mia艂em w r臋kach gotowe w臋dki opisane jako 40 LB. Wydawa艂y si臋 du偶o bardziej spolegliwe, st膮d moje w膮tpliwo艣ci.

Zapytam tak: czy w臋dka na tym blanku b臋dzie si臋 dobrze 艂adowa膰 i wygodnie rzuca膰 gum膮 50g? Bo, 偶e miotnie bez zaj膮kni臋cia 120-140g, to nie w膮tpi臋. No i pytanie, jak si臋 zachowa pod ryb膮? Dzi臋ki za podpowiedzi i pomoc :) 

PS. Blank, kt贸ry mia艂em w r臋ku to ta sama konstrukcja, tylko na 偶yczenie klienta zosta艂 oszlifowany co, jak m贸wi艂 mi pan Krzyszof, mog艂o odrobin臋 zdj膮膰 mu mocy...

#2934 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Tw贸rcy
  • PipPipPip
  • 2334 post贸w

Napisano 17 luty 2022 - 11:46

Nie mo偶na por贸wnywa膰 gotowej w臋dki do samego blanku szczeg贸lnie w takich mocach. Zawsze b臋dzie tak ,偶e sam blank b臋dzie sprawia艂 wra偶enie sztywniejszego i mocniejszego ni偶 gotowa w臋dka na tym blanku. Ja ni膮 jeszcze nie 艂owi艂em. Obrzuca艂em tylko przez chwile . Fakt , 偶e nie zak艂ada艂em mniej ni偶 80 g. Ale stawiam , 偶e z ci臋偶arem 50g b臋dzie ju偶 ok. 

U偶ytkownik skalek-77 edytowa艂 ten post 17 luty 2022 - 11:46

• lefrajt lubi to

#2935 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Tw贸rcy
  • PipPipPip
  • 2334 post贸w

Napisano 17 luty 2022 - 18:06

Zdj臋cia ugi臋cia kijka na blanku PIKE8042-2N

Za艂膮czone pliki

#2936 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Tw贸rcy
  • PipPipPip
  • 2334 post贸w

Napisano 17 luty 2022 - 18:14

SANDACZOWY PHENIX

Kijek typowo pod sandaczowe jigowanie na blanku Phenix Black Chrome , model BCX88MH.  2,65m , 17lb mocy, do 35g , realnie od 8 do25g g艂贸wka +4'guma. Kijek szybki i elektryczny mocny w dole ale nie typowa  pa艂a. Blanku ju偶 dobrze znane i bardzo lubiane wi臋c rozpisywa艂 si臋 nie b臋d臋.

Kijek ubrany w dzielon膮 r臋koje艣膰 z korka burnt i drewna stabilizowanego ( czarny grab), Uchwyt Fuji DPS 18 black z insertem drewnianym, przelotki Fuji Torzite T2. Kijek og贸lnie w ciemnej tonacji. Taki prawdziwy zb贸j  ;) .

Za艂膮czone pliki

#2937 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Tw贸rcy
  • PipPipPip
  • 2334 post贸w

Napisano 17 luty 2022 - 18:24

WYKA艁ACZKA NA OKONIE

Kr贸tki dwu cz臋艣ciowy kijek na okonie. Typowa szpada okoniowa Noctiss Nano SNT645-2N. Ekstremalnie szybki i elektryczny o szczytowym ugi臋ciu p艂ynnie przechodz膮cym w dolnik. Typowa okoni贸wka pod gumki i inne jigi. Bardzo subtelna i ostra szczyt贸wka to najwi臋kszy atut ca艂ej serii blank贸w Noctiss. Kijek  dzi臋ki temu pozwala komfortowo 艂owi膰 od g艂贸wki 1g do 7g spokojnie.

Kijek ubrany subtelnie ale rasowo. Dzielona, szcz膮tkowa r臋koje艣膰 z genialnej jako艣ci stabilizowanego klonu i korka Flot , uchwyt Fuji SKSS 16 z insertem r贸wnie偶 z drewna plus przelotki Fuji Torzite. Kijek na prawd臋 petarda.

Za艂膮czone pliki

#2938 OFFLINE   pawello

pawello

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 703 post贸w
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imi臋:Pawe艂
  • Nazwisko:B.

Napisano 17 luty 2022 - 21:05

Rafa艂, mam do Ciebie pytanie. Sk艂ada艂e艣 ju偶 kij na oczko mocniejszym Noctissie SNT678-2N? Jaki ma rzeczywisty zakres rzutowy?

#2939 OFFLINE   lefrajt

lefrajt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 93 post贸w
  • LokalizacjaGda艅sk

Napisano 17 luty 2022 - 22:35

Zdj臋cia ugi臋cia kijka na blanku PIKE8042-2N

Dzi臋kuj臋 za te zdj臋cia. Faktycznie ugi臋cie fajne, chocia偶 trzeba pewnie sporo si艂y do tego :)
  • MatB lubi to

#2940 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Tw贸rcy
  • PipPipPip
  • 2334 post贸w

Napisano 18 luty 2022 - 10:23

Rafa艂, mam do Ciebie pytanie. Sk艂ada艂e艣 ju偶 kij na oczko mocniejszym Noctissie SNT678-2N? Jaki ma rzeczywisty zakres rzutowy?

W/g mnie to kijek do g艂贸wek 3-12g +3' gumka.

• pawello lubi to

R贸wnie偶 z jednym lub wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 s艂贸w kluczowych: autorski, autorski-rb

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych