Nigdzie nie napisałem, że woblery z drewna nie są powtarzalne. Jednak co rusz można odczytać, że to właśnie każdy kawałek drewna jest nieco inny,
Otóż napisałeś w sposób ogólny i to właśnie był powód dla którego pociągnąłem tą dyskusję, patrz swoje słowa, które są powyżej.
Nadal nie są to jakieś zarzuty, lecz zwrócenie uwagi na fakt, że słowa jakie tu piszemy są ważne. Bo jeśli wspominasz, że drewno ma mniejszą powtarzalność, a nie zaznaczasz wyraźnie, że może to dotyczyć Pana Kazia z Koziej, to podsumowujesz całą produkcję drewna. Mało tego, Pan Kazio robiący z piany, będzie miał takie same efekty, jeśli nie przyłoży się do tego co robi.
To z takich wpisów robią się nieporozumienia typu - drewno jest najlepsze ; pianka jest najlepsza. Najlepszy materiał dla danego twórcy lub wytwórcy, to się zgodzę, jak najbardziej tak.
I teraz dorzucasz, to drugie zdanie tu przytoczone - "jednak co rusz..." Kamilu, ilu twórców tyle podejść do zagadnienia i wyciąganie teorii, na podstawie takiej opinii, jest mało poważne. Kielo podkreśla, że robi woblery na miarę, a ja nie. Robię własne wzory i zmierzam ku standaryzacji, wiesz dlaczego? Najczęściej zadawane pytanie jakie mam od nabywców jerków jest takie - czy kolejne będą takie same? A jak ci dobrze wiadomo ponad 90% jerków na rynku jest z pianki i to z użytkowania tychże woblerów wędkarze wysnuwają to pytanie. Błędy w piance może zrobić nawet światowa firma. To również nie jest zarzut, ani odbicie piłeczki. To są sprawdzone, obiektywne fakty. Ja z faktami nie dyskutuję. Przyjmuję je i robię swoje.
I ostatnie :
""Pytanie brzmi, ile każdy ręcznie strugany wobler wymagał zabiegów dopieszczających, jak indywidualne dopasowanie powierzchni steru, kąta jego ustawienia, korekty oczkiem itd itd
Moja odpowiedź. Tyle samo, co przygotowanie woblera pod formę. Potem są szablony, matryce do stelaży, odlewanie ołowiu lub inny balast, cięcie pod ster odbywa się tak samo jak w innym materiale itd, itd Po prostu powtarzasz raz dobrze opracowany projekt
Podsumowując.
Czy jakikolwiek gatunek drewna jest najlepszym materiałem na woblery?
Według mnie - Nie. Tak samo jak każdy inny rodzaj materiału.
Piszę to, ponieważ każdy materiał da się opanować w stopniu pozwalającym na powtórzenie dowolnego woblera w 99% i nie musi to być proces czasochłonny.
Piana jest ok! jak ktoś ją lubi i chce z niej robić