Kiedyś w książce Dale'a Clemensa pamiętam był przepis. Klucz, jak wspomniano powyżej, to dobranie materiały na "wkład". Z technicznych niuansów, to tyle, że przed cięciem miejsce z obu stron się omotkuje, lakieruje czymś co będzie łatwo potem zdjąć. Miedzy omotkami tyle, żeby zmieścić płaszczyznę cięcia. Cięcie czymś szybko obrotowym. No i potem zabawa w dopasowywanie wkładu, do skutku tego jak chcemy żeby się giął. Po dopasowaniu klejenie wszystkiego i założenie omotek właściwych.
Wydłużanie blanku i łączenie typu spigot
#41 OFFLINE
Napisano 14 luty 2014 - 20:42
#42 OFFLINE
Napisano 14 luty 2014 - 20:50
możesz jeszcze próbować dobrać odpowiedni stozek z jakiegos polamanca i wzmocnic go od srodka czasami sie uda bez toczenia ale musisz mieć w czym dobierać wiec przydało by się trochę złamasów ,ja robie sporo wedek na spigot bo sporo ludzi przerabia jedno-składy,ostatnio robiłem M1
MX-S72L
218
4-10
11.8mm
1.8 mm
FAST
3-10
i powiem ze wyszło to fajnie .
Tani blank to nie znaczy ze masz zepsuć na spokojnie powolutku ,kijek lajtowy wiec nie będzie przeciążeń,wszystko sie da tylko bez pospiechu nawet armate RCLB zrobiłem spigot wzmocniłem pierścieniem górny element i cały zeszły sezon gościu kijany ciągał ,
#43 OFFLINE
Napisano 15 luty 2014 - 03:31
Myślałem że jak przetnę blank to podejdę do wędkarskiego i kupie jakaś szczytówkę i tak dobiorę materiał na spigot. A czym dobrze przeciąć blank?
A masz może u siebie na stanie ten blanka Batsona?
Użytkownik Joah12345 edytował ten post 15 luty 2014 - 03:32
#44 OFFLINE
Napisano 15 luty 2014 - 13:10
blanku nie mam ,obcinać czymś na wysokich obrotach jakiś dremel z frezem tnącym kolega wspominał wyżej jak to zrobić można młotkować lub okleić taśma kilkukrotnie ,ważne żeby blank w trakcie ciecia sie nie rozszczepił
#45 OFFLINE
Napisano 15 luty 2014 - 17:54
A na jaki klej wkleić spigot?
#46 OFFLINE
Napisano 15 luty 2014 - 18:45
http://vintagerods.c...pigot/index.htm
#47 OFFLINE
Napisano 15 luty 2014 - 19:10
Dzięki Jarek
#48 OFFLINE
Napisano 05 październik 2014 - 22:28
Cześć!
W jednym z moich ulubionych wędzisk pojawił się problem ze spigotem.
Złącze nie wydaje się być luźne, natomiast według mnie góra zbyt daleko nachodzi na dolnik. Wcześniej luźna przestrzeń pomiędzy dołem, a górą wynosiła ok 5-6mm (nie w momencie zakupu). Praktycznie z dnia na dzień luz zmniejszył się do jakiś 2mm. Myślę, że to nie jest kwestia użycia świeczki lub smaru grafitowego
Macie jakieś pomysły na reanimację?
Wędzisko ma dla mnie bardzo dużą wartość i szkoda mi się z nim rozstać...
#49 OFFLINE
Napisano 05 październik 2014 - 22:46
- Wojtek B. i dreadknight lubią to
#50 OFFLINE
Napisano 05 październik 2014 - 22:47
- Wojtek B. lubi to
#51 OFFLINE
Napisano 05 październik 2014 - 22:49
Jeżeli ten stan rzeczy zwiazany jest z wytarciem się kielicha lub spigota to zastosuj to co w linku , powinno pomóc
https://www.prestoni...-Joint-Restorer
- Wojtek B. lubi to
#52 OFFLINE
Napisano 05 październik 2014 - 22:54
Luzu nie zauważam, a złącze praktycznie zsunięte do końca...
#53 OFFLINE
Napisano 05 październik 2014 - 23:03
Witaj, jeśli jak piszesz nie ma wyczuwalnego luzu a problem powstał nagle to trzeba sprawdzić czy spigot nie zruszył się w dolniku (nie odkleił i pod obciążeniem nie przesunął) bo wtedy wszystkie metody regeneracji złącza mogą zadziałać a problem zostanie (na chwilę się ukryje i wróci). Złącze nie zużywa się o 2mm na "jedno złożenie".
- homax lubi to
#54 OFFLINE
Napisano 05 październik 2014 - 23:17
Witaj, jeśli jak piszesz nie ma wyczuwalnego luzu a problem powstał nagle to trzeba sprawdzić czy spigot nie zruszył się w dolniku (nie odkleił i pod obciążeniem nie przesunął) bo wtedy wszystkie metody regeneracji złącza mogą zadziałać a problem zostanie (na chwilę się ukryje i wróci). Złącze nie zużywa się o 2mm na "jedno złożenie".
No właśnie. Obawiam się najgorszego. Do wędziska mam duży sentyment.
Jeśli spigot faktycznie by się zruszył, jestem w stanie to zauważyć?
#55 OFFLINE
Napisano 05 październik 2014 - 23:24
Przyjrzyj się dokładnie kielichowi szczytówki,czy aby się nie rozwarstwia podczas nakładania na spigot.
Użytkownik Dąbek 111 edytował ten post 05 październik 2014 - 23:25
#56 OFFLINE
Napisano 05 październik 2014 - 23:26
Przyjrzyj się dokładnie kielichowi szczytówki,czy aby się nie rozwarstwia podczas nakładania na spigot.
Co masz na myśli pisząc, że się rozwarstwia?
#57 OFFLINE
Napisano 05 październik 2014 - 23:34
Jeśli tak z dnia na dzień ,kielich wchodzi sporo głebiej na spigot,być może doszło do pęknięcia ścianki ,która podczas nasuwania na spigot będzie się rozchodzić.
Jesli tak jest ,to powinna powsawać mikroszczelinka.Peknięcie nie musi sie pogębiać na długości blanku,będzie maskowane omotką.
#58 OFFLINE
Napisano 05 październik 2014 - 23:40
Cyba ,że szczytówka siedzi pewnie i mocno na spigocie,to tak jak kolega wyżej wspomniał doszło do poluzowania mocowania spigota w dolniku.
Jak żadna z tych dwóch opcji,to sprawę załatwi uzupełnienie powierzchni spigota.
#59 OFFLINE
Napisano 05 październik 2014 - 23:46
Jutro jeszcze raz bardzo dokładnie obejrzę kielich szczytówki i dam znać.
Dziękuję za odpowiedzi!
#60 OFFLINE
Napisano 06 październik 2014 - 07:08
mam identyczną daiwę i ten sam problem. ja zastosowałem grafit na początku sezonu i w zasadzie jest ok.
- Wojtek B. lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, blank, spigot
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych