Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

Wydłużanie blanku i łączenie typu spigot

tech-rb blank spigot

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
205 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   flajsik

flajsik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 30 sierpień 2015 - 11:04

Witam serdecznie wszystkich zainteresowanych tematem a w szczególności osoby znające się na rzeczy. Przejdę do sedna od razu, mianowicie posiadam kijek seryjny jakim jest abu garcia 400 balanced action, ma on 198cm 0-15g i jest to dwuskład i tutaj pojawia się pytanie, czy jest możliwość dorobić do niego trzeci skład który poprostu wydłużył by wędzisko a zarazem zachował właściwości. Bardzo go lubie i chciałbym coś wykombinować z nim aby stał się bardziej uniwersalny ponieważ czasem potrzebuje dłuższe wędzisko, a nie chciałbym go zmieniać.

#62 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów
  • LokalizacjaKanta-Hämee - Southern Finland
  • Imię:Paweł

Napisano 30 sierpień 2015 - 11:16

Jeśli to taki kijek to raczej nie co kombinować,bo to troszkę zabytek.

Załączony plik  400.JPG   15,18 KB   16 Ilość pobrań

#63 OFFLINE   flajsik

flajsik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 30 sierpień 2015 - 11:20

Owszem zabytek, ale to był mój pierwszy kijek i nadal go używam. Nie chciałbym zmieniać nic w jego budowie, tylko dołożyć jeden segment który wydłużyłby wędzisko w razie potrzeby.

#64 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 30 sierpień 2015 - 11:27

To znaczy ze chcialbys dolozyc nastepna czesc w srodku? Tak zeby miec wedka trzyczesciowa?

#65 OFFLINE   woblerek48

woblerek48

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1178 postów
  • LokalizacjaBiała Podlaska

Napisano 30 sierpień 2015 - 11:48

witam Popieram kolegę z tym przedłużeniem spinningu.Późnym latem jak u mnie rzęsa płynie blisko brzegu to kijek nawet 3m by się przydał.Wiem ze to trudno dopasować blank do spinningu ale wszystko jest do zrobienia.

#66 OFFLINE   flajsik

flajsik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 30 sierpień 2015 - 12:24

Dokładnie o to mi chodzi, chciałbym dołożyć trzecią część do środka :) tylko pytanie z kąd to wziąć i jak to zrobić ?

#67 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 30 sierpień 2015 - 12:30

Ciezka sprawa, zeby znalesc cos z podobnego materialu o odpowiedzniej zbieznosci... Bym nawet powiedzial ze niemozliwe.

Mozesz sie w FA zapytac czy Tobie nie dorobia takiej czesci (blisko masz ;)

Nawet jesli to by bylo mozliwe dla nich, to kosztowo calkowicie nieplacalne dla Ciebie ;)

#68 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 30 sierpień 2015 - 12:35

Pewnie napisze bzdure, ale szukalbym takiego samego kija, i z dolnej czesci zrobilbym srodkowy sklad.

#69 OFFLINE   flajsik

flajsik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 30 sierpień 2015 - 12:45

Kurcze to jestem w kropce bo chciałbym to zrobić możliwie jak naj taniej, ale chętnie zapytam. Jednak co to jest to FA ?
Grunwald ciekawy pomysł, tylko czy nie będzie tam różnych średnic aby jedno wpasować w drugie ?

Użytkownik flajsik edytował ten post 30 sierpień 2015 - 12:46

#70 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 30 sierpień 2015 - 12:50

Fa pracownia fishing art. Co do składów górny już byłby spasowany, odpowiednie podciecie środkowego, spigot i uzbrojenie, i tu fa mogłoby cie wyreczyc

#71 OFFLINE   flajsik

flajsik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 30 sierpień 2015 - 12:51

Podjade jutro do nich i zagadam

#72 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 30 sierpień 2015 - 12:52

Kurcze to jestem w kropce bo chciałbym to zrobić możliwie jak naj taniej, ale chętnie zapytam. Jednak co to jest to FA ?
Grunwald ciekawy pomysł, tylko czy nie będzie tam różnych średnic aby jedno wpasować w drugie ?

http://www.fishingart.pl

http://www.fishingart.eu

:)

#73 OFFLINE   Dominik Kubisz

Dominik Kubisz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 88 postów
  • Imię:Dominik
  • Nazwisko:Kubisz

Napisano 30 sierpień 2015 - 12:57

Fishing-Art ;)

#74 OFFLINE   flajsik

flajsik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 30 sierpień 2015 - 13:02

Dzięki wielkie Panowie za pomoc.

#75 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów

Napisano 30 sierpień 2015 - 14:16

Kolega nie napisał do ilu chce ten kijek przedłużyć,drugie zrobienie ''przedłużenia'' w środek  z drugiego takiego dolnika wiąże się z cięciem orginału i zastosowaniem połączenia nasadowego,spigot raczej nie wchodzi w rachubę.Zamówienie nowej części ukręconej w u wytwórcy nie będzie tanie,nie oszukujmy się,po pierwsze odbranie materiału (kij jest kompozytowy lub w najlepszym wypadku rdzeń blanku jest szklany z oplotem węglowym),po drugie nie na "pałę'' dobrane parametry uwzgędniające połączenia segmentów i progresję ugięcia blanku.Na koniec tylko zostaje polakierowanie na odpowiedni kolor,dobranie przelotek i koloru omotek.Tak sobię myślę,że jeżeli kogoś na to stać,to w tych pieniądzach można kupić,albo gotowy nowy kij,albo jeżeli komuś bardzo zależy na posiadaniu kijka o parametrach podobnych do takich "zabytków'',może poszukać coś w ofercie blanków szklanych lub kompozytowych.Złożenie takiego kija samemu czy w pracowni to kwestia wyboru.

• trout master lubi to

#76 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 30 sierpień 2015 - 14:36

Zapytac sie zawsze mozna :) Ale i tak najlepszym, najtanszym i naiprostszym rozwiazaniam bedzie poszukac drugiego dluzszego kijka :)

• Paavo lubi to

#77 OFFLINE   flajsik

flajsik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 30 sierpień 2015 - 18:52

Panowie i sęk w tym, że gdybym posiadał gotówke na zakup nowego kija to nie myślał bym nawet o kombinowaniu z tym. Dlatego chciałbym coś wykombinować. Lubię ten kij i tak naprawde spełnia on moje wymagania jeśli chodzi o wyrzut i akcje, jednak dość często brakuje mi tego jednego - długości. Dlatwgo myślałem, że dokładając jeden segment będzie miała ok 3 m.

#78 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów

Napisano 30 sierpień 2015 - 19:40

Panowie i sęk w tym, że gdybym posiadał gotówke na zakup nowego kija to nie myślał bym nawet o kombinowaniu z tym. Dlatego chciałbym coś wykombinować. Lubię ten kij i tak naprawde spełnia on moje wymagania jeśli chodzi o wyrzut i akcje, jednak dość często brakuje mi tego jednego - długości. Dlatwgo myślałem, że dokładając jeden segment będzie miała ok 3 m.

Nie chcę negowć Twojego toku myślenia,ale to co planujesz zrobić jest niezmiernie trudne,a nawet powiedział bym awykonalne .Rozumiem dołożenie tzw, ''dopalacza'' lub nawet całego segmentu od dołu orginalnego blanku,np.wcelu dodania ''mocy'' i kilku lub kilkunastu centymetrów długosci,ale dodanie segmentu pomiedzy 2 części blanku,jeszcze o długości około metra,jeśli się nawet uda to zmieni bardzo mocno charakter wędziska.Aby taki dodatkowy skład pasował do złącz szczytówki i dolnika musiał by mieć bardzo powolną zbieżność i po złożeniu taki kij z orginalnego np. szczytowego ugięcia zmienił by charakter na zapewne mocno kluskowaty paraboliczny kij,więc jaki sens inwestować jakiekolwiek pieniądze w coś co i tak na 200% nie spełni naszych oczekiwań.

Jeśli masz przeznaczony na tą ''przeróbkę'' jakiś fundusz,to go po prostu odłóż i dozbieraj z czasem na nowy kijek.

• Bander lubi to

#79 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 30 sierpień 2015 - 19:43

"Dziada" możesz zawsze zrobić ale nie będzie to wędka i do tego dobra.

Możesz znaleźć kawałek blanku z dołem pasującym do góry Twojego dolnika oraz szczytem pasującym do dołu Twojej szczytówki, ale nie sądzę żebyś wyciągnął z tego 3m. Do tego potrzebujesz min 3-4 przelotki a gwarancji jakiejś normalnej pracy tego składu nie będziesz miał na pewno.Chyba że nie jest ona ci potrzebna a chodzi wyłącznie o długość.   :unsure:

W sumie na tej Twojej focie to przelotki też gdzieś "wcięło".  :(

P.S.

Skoro nie masz gotówki na "nowy" kij to nawet nie dzwoń do F.A.

#80 OFFLINE   flajsik

flajsik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 30 sierpień 2015 - 19:55

Do FA myślałem podjechać i ppgadać, na pewno nie zlecał bym dorabiania w pracowni bo to dość kosztowne. Ilość przelotek jest taka jaka była w oryginale. Wiecie od tego jest forum aby się czegoś dowiedzieć więcej, szczególnie na temat o którym nie mamy zielonego pojęcia (czyt. Mnie). Dziękuję ślicznie za zainteresowanie tematem i objaśnienie tej kwestii, w takim przypadku będę musiał odpuścić tego typu akrobacje i odłożyć na nowy kijaszek.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, blank, spigot

Użytkownicy przeglądający ten temat: 9

0 użytkowników, 9 gości, 0 anonimowych