Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Bezpiecznik do silnika elektrycznego zaburtowego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
135 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   ptychoo

ptychoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaWąbrzeźno
  • Imię:Krzysztof

Napisano 17 sierpień 2018 - 20:44

Zacznijmy od tego, że mam RF390 i nie posiadam wiedzy jakiej średnicy kable KK położył między skorupy. Prawdopodobnie jest to 10mm2.
Natomiast oryginalny kabel od gniazda bezpiecznika usunąłem, ponieważ był dość cienki i dałem 10, która wcześniej była z automatem. Kable bezpiecznika i MG Varimax 55lb mają podobną grubość.
Ja końcówki kabli lutuję, a następnie zaciskam. Tą czynność należy wykonać dobrze, aby napięcie nie szło w temperaturę.
Nie jestem elektrykiem, a moja wiedza jest w pełni amatorska.

#62 OFFLINE   Bober18

Bober18

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaPoznan
  • Imię:Bober
  • Nazwisko:Bober

Napisano 02 wrzesień 2018 - 20:52

Panowie zakupilem silnik elektryczny 55lbs i moje pytanie czy starczy bezpiecznik 60A na wyjsciu + aku? Czy wiekszy

#63 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 02 wrzesień 2018 - 23:17

Minn Kota zaleca 60A, nie wiem jak inni. Powinno być trochę więcej niż maks pobór prądu.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

#64 OFFLINE   Bober18

Bober18

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaPoznan

Napisano 03 wrzesień 2018 - 19:27

Napisane jest 540W jest to jaxon 55lbs

Użytkownik Bober18 edytował ten post 03 wrzesień 2018 - 19:28

#65 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 03 wrzesień 2018 - 20:16

540W/10.5V= .....

#66 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 03 wrzesień 2018 - 21:28

Moc podaje się przy napięciu znamionowym, więc 12V. Dla 540W masz 45A, przy naładowanym aku będzie około 48A, więc 60A w sam raz.

#67 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 03 wrzesień 2018 - 21:31

Czyli jak spadnie napiecie do 10.5V to silnik 540W będzie "doił" ile amper?

#68 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 03 wrzesień 2018 - 22:31

P= u×I

#69 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 03 wrzesień 2018 - 23:11

Ja tam wolę P=U^2/R

@Trout master - to proste, będzie doił mniej i generował mniejszą moc. Rezystancja jest stała, niezależnie od napięcia, więc wyznaczamy ją @12V R=U^2/P=144/540=0,267ohm

P@10,5V=(10,5)^2/0,267=412W, prąd 39,2A, to dlatego silnik zwalniają i nie mają mocy  przy rozładowanym aku :)

To tak w pewnym uproszczeniu, bo w silniku występują też inne zjawiska, ale to nie forum fizyczne.

Użytkownik psulek edytował ten post 03 wrzesień 2018 - 23:19

• bob61 lubi to

#70 OFFLINE   Bober18

Bober18

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaPoznan

Napisano 04 wrzesień 2018 - 14:59

Dziekuje

Moc podaje się przy napięciu znamionowym, więc 12V. Dla 540W masz 45A, przy naładowanym aku będzie około 48A, więc 60A w sam raz.

#71 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 08 wrzesień 2018 - 16:18

Ma ktoś jakiś pomysł jak sprawdzić (spalić) tę wkładkę bezpiecznika 60A?
Zawierając do aku nie udało mi się. :(
Chce sprawdzić czy zadziała (spali się na zwarciu) skoro jest bezpiecznikiem blaszkowym.
_____

Załączone pliki

#72 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 08 wrzesień 2018 - 18:52

spalic sie spali , to wiecej niz pewne. Kwestia tylko przy jakim pradzie to uczyni oraz czasie. W jaki sposob to zwierales na akumulatorze ? jak dlugo trzymales ?jaka pojemnosc mial aku ? MI przy 100ah zap marine udalo sie LGY 16 usmazyc , a co dopieor taka blaszka :) no chyba ze ma z 1mm grubosci , to sie zaswieci :)

#73 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 08 wrzesień 2018 - 19:21

Na aku. Kabel był gorący a blaszka ... nie wiem. Nie chciałem załatwić aku (65Ah) wiec długo nie trzymałem.
Blaszka jest chyba z aluminium (to mi się nie podoba), wymiar pomiędzy "oczkami" ma szerokości 6mm a grubość całej blaszki to ok 0.35mm.
Blaszkę zamocowałem do "-" a kablem z "+" złapałem w kombinerki do blaszki.
Muszę jeszcze zrobić test na bezpieczniku bagnetowym samochodowym ale wpięcie go w grube kable będzie kłopotliwe. Dobry styk jest u mnie priorytetem w każdym połączeniu a przy bagnetowym jakoś tego nie widzę. 😕

#74 OFFLINE   Robas

Robas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2120 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Robert

Napisano 08 wrzesień 2018 - 20:20

zobacz na zabezpieczenia bezpieczników agu są do przewodów 8-30mm

#75 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 09 wrzesień 2018 - 22:21

Na aku. Kabel był gorący a blaszka ... nie wiem. Nie chciałem załatwić aku (65Ah) wiec długo nie trzymałem.
Blaszka jest chyba z aluminium (to mi się nie podoba), wymiar pomiędzy "oczkami" ma szerokości 6mm a grubość całej blaszki to ok 0.35mm.
Blaszkę zamocowałem do "-" a kablem z "+" złapałem w kombinerki do blaszki.
Muszę jeszcze zrobić test na bezpieczniku bagnetowym samochodowym ale wpięcie go w grube kable będzie kłopotliwe. Dobry styk jest u mnie priorytetem w każdym połączeniu a przy bagnetowym jakoś tego nie widzę.

Bezpiecznik topikowy ma zawsze pewną charakterystykę czasowo-prądową i dopiero przy kilkukrotnym przekroczeniu wartości znamionowej zadziała momentalnie. Przekroczenie prądu znamionowego między 2 a 3 razy wymaga często kilkunastu sekund do wyzwolenia. Sądzę, że bawiąc się kombinerkami i cienkimi kablami (pewnie nie użyłeś niczego grubego bo gorące) nie zapewnisz odpowiednio małej rezystancji, żeby wyciągnąćte 180A z aku i trzeba po prostu dłużej czekać, prędzej usmażysz cienkie kable. Jak chcesz się bawić, to skręć to porządnie z grubymi kablami (min. 6mm) i włącz przez hebel.

#76 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 10 wrzesień 2018 - 15:25

Bezpiecznik topikowy ma zawsze pewną charakterystykę czasowo-prądową i dopiero przy kilkukrotnym przekroczeniu wartości znamionowej zadziała momentalnie. Przekroczenie prądu znamionowego między 2 a 3 razy wymaga często kilkunastu sekund do wyzwolenia. Sądzę, że bawiąc się kombinerkami i cienkimi kablami (pewnie nie użyłeś niczego grubego bo gorące) nie zapewnisz odpowiednio małej rezystancji, żeby wyciągnąćte 180A z aku i trzeba po prostu dłużej czekać, prędzej usmażysz cienkie kable. Jak chcesz się bawić, to skręć to porządnie z grubymi kablami (min. 6mm) i włącz przez hebel.

Hyyyyyyymmmmm.
A co na to mój Traxxis który pociągnie ( i wytrzyma) jedynie 55/60A?
Skoro bezpiecznik 60A potrzebuje aż tak długiego czasu (i amper) to co stanie się w silniku w razie draki? :(

#77 OFFLINE   Mateos_74

Mateos_74

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 139 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:N

Napisano 10 wrzesień 2018 - 15:44

w sobotę tydzień temu spaliłem bezpiecznik 60A w moim elektryku ospian 55lbs z max. Wątpiłem że można to zrobić, jak montowałem 3 lata temu bezpiecznik, ale to moja wina, bo nie zwróciłem uwagi, że śruba zaplątała się w roślinność podwodną (na tym jeziorze jest tego bardzo dużo), a silnik chodził na najmniejszych obrotach, by utrzymać łódkę w odpowiedniej pozycji.

Bez bezpiecznika silnik by się spalił, a dokładniej elektronika.

#78 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 10 wrzesień 2018 - 19:47

Jaki @Mateos miałeś bezpiecznik?

#79 OFFLINE   Mateos_74

Mateos_74

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 139 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:N

Napisano 10 wrzesień 2018 - 20:59

Jaki @Mateos miałeś bezpiecznik?

60A, ale popękała cała obudowa bezpiecznika (czy może chodzi ci o konkretny rodzaj - jutro sprawdzę bo mam jeszcze 3 szt w zapasie).

#80 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 10 wrzesień 2018 - 21:06

Hyyyyyyymmmmm.
A co na to mój Traxxis który pociągnie ( i wytrzyma) jedynie 55/60A?
Skoro bezpiecznik 60A potrzebuje aż tak długiego czasu (i amper) to co stanie się w silniku w razie draki? :(

Gdyby bezpiecznik działał na styk, to co chwila byś go wymieniał. Silnik chwilo może ci brać dużo więcej prądu niż znamionowo. Np startując zrywnie na maksa w zawodach w łowieniu z łodzi o napędzie elektrycznym aby zająć najlepsza miejscówkę, prąd początkowy jest bardzo wysoki, spada dopiero jak silnik złapie obrotów. Gdybyś miał bezpiecznik na styk, to spaliłby się on a twoje szanse na zwycięstwo mocno spadły :).  Bezpiecznik jest po to, że jak wirnik stanie na dłużej, bo zaplączesz się w jakieś rośliny, to prąd wzrasta znacząco i płytka topi się w moment.  Gdyby było inaczej, to zmieniał byś bezpiecznik przy prawie każdym trąceniu przeszkody. A silnik też nie spali się od chwilowego większego prądu.

Użytkownik psulek edytował ten post 10 wrzesień 2018 - 21:09

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych