Mam formę na takiego uklejowego spoona ale jeszcze nad nią porządnie nie pracowałem. Może w weekend przysiądę jak czasu starczy.
Z nieskrywaną radością przygarnę uklejowego spoona, przynęty to też zwierzęta stadne
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 21 wrzesień 2016 - 21:00
Mam formę na takiego uklejowego spoona ale jeszcze nad nią porządnie nie pracowałem. Może w weekend przysiądę jak czasu starczy.
Z nieskrywaną radością przygarnę uklejowego spoona, przynęty to też zwierzęta stadne
Napisano 21 wrzesień 2016 - 21:02
Tym samym rozpoczynamy listę życzeń do LoveBait :-) hehehehe a Piotrek się za głowę złapie
Napisano 21 wrzesień 2016 - 21:09
Nie jest wykluczone, że nic z tego nie wyjdzie Jutro obejrzę film na spokojnie, a póki co idę formować tą hybrydkę Enigmy i jerka którego zjadł Ci zębaty
Napisano 23 wrzesień 2016 - 16:18
Piotrze mój kolega do dzisiaj nie może dojść do siebie po obejrzeniu Twojego malowania "szczupaka" i ciągle mnie podpytuje jak TY to robisz?
Napisano 23 wrzesień 2016 - 17:18
Napisano 23 wrzesień 2016 - 19:19
Na forumowych zawodach SFP w Warszawie kilka osób wspominało o dukatach zostawionych w Wiśle w formie przynęt i kilku kolegom pokazałem fajny sposób zbrojenia przyponów, dzięki któremu można spokojnie wędkować nawet na taniej plecionce, bez obaw, że będzie rwała się jak nitka. Chciałbym pokazać Wam krótki foto poradnik dotyczący optymalnej konstrukcji przyponu. Każdy chyba wie jak zrobić przypon i wpis nie dotyczy samych etapów budowy, co optymalnych elementów przyponu. Dobrych i tanich
IMG_20160812_234541.jpg 52,48 KB 26 Ilość pobrań
1. Fluorocarbon Max- używam od kilku lat i polecam, Nie miałem jeszcze żadnej przykrej niespodzianki. Używam dwóch średnic 0,50 na grubsze przypony i 0,27 na cieńsze.
2. Tuleje zaciskowe DAM- sprawdzałem wiele różnych tulejek i inne nie mają startu do DAMowskich, a te są bardzo tanie (ja trafiłem po 3zł/25 szt). Tuleje nie pękają, nie przycinają linki i nie są miękkie. Z kolei najsłabsze jakie miałem kosztowały około 20 zł (takie cudo w małym polipropylenowym opakowaniu "Crimps cośtam")
3. Agrafki Spinwal- mikadowskie są równie dobre i kilkakrotnie tańsze, te kupiłem z braku agrafek mikado w sklepach, cena bodajże jak za 3 paczki mikado ;/ Bardzo ważny jest właśnie ten model agrafki bo przy zmianie przynęty nie trzeba odpinać zaczepu. Po pierwsze jest to bardzo wygodna opcja (szczególnie podczas testów przynęt), po drugie zmiany wabika nie osłabiają agrafki. Dla mnie bezapelacyjny nr 1.
4. Najważniejsza część przyponu- łącznik bezwęzłowy. Mikado robi je w 3 rozmiarach. Ja do cieńszych przyponów używam M-ek a do grubszych L-ek. Łącznik bardzo wzmacnia cały zestaw i nawet kiepską plecionką można wędkować bez obaw o zerwanie przynęty. Do fluorocarbonu doczepiamy część z zadziorem. Przy cieńszych przyponach nie stosuję tulejek a węzeł, najlepiej sprawdził mi się palomar bo jest drobny i nie doznaje urazów przy przepinaniu zestawu. Sposób motania łącznika i linki tutaj. Tuleje zaciskam płaskoszczypcami z 1 foto, nigdy nie miałem przycinki. Przy łączniku bezwęzłowym ważne jest sprawdzanie co jakiś czas, czy ścięta końcówka linki nie wysnuła się poza oczko, szczególnie przy łowieniu w miejscach z dużą ilością uwad.
Fotoporadnik krótki i prosty jak budowa cepa ale ręczę Wam, że na takim przyponie zaoszczędzicie kilka stówek.
IMG_20160812_234714.jpg 19,2 KB 22 Ilość pobrań
IMG_20160812_235129.jpg 26,16 KB 22 Ilość pobrań
IMG_20160812_235350.jpg 26,83 KB 23 Ilość pobrań
Napisano 03 październik 2016 - 18:59
Napisano 03 październik 2016 - 19:58
Piotrze poproszę...
Napisano 03 październik 2016 - 20:15
Ok, tylko muszę dogadać z drukarnią jakieś ludzkie terminy realizacji bo na te czekałem dwa tygodnie. Chyba, że Piecia drukuje na koszulkach u siebie to mogę Ci podesłać plik i sobie zrobisz po kosztach po jakich się dogadacie.
Napisano 05 październik 2016 - 20:21
Enigma 1 Ukleja i Mikrus Jazgarz w akcji. Zdjęcia od forumowego kolegi. Jazgarz to chyba mój ulubiony deseń, pewnie kwestia skrzywienia po latach łowienia na pieprzaki.
DSC02689.JPG 107,36 KB 16 Ilość pobrań
DSC02690.JPG 86,91 KB 16 Ilość pobrań
DSC02692.JPG 88,03 KB 16 Ilość pobrań
DSC02694.JPG 99,89 KB 17 Ilość pobrań
Napisano 05 październik 2016 - 20:58
Napisano 05 październik 2016 - 21:08
E tam, dzieciaki będą miały frajdę zimą wisi ze 20 sztuk. Odczepiacz chyba niewiele by zdziałał, przynęty zostawiłem dość wysoko.
Napisano 06 październik 2016 - 06:07
Nowy wzór, powinien dotrzeć do GS.
diabły1.jpg 59,69 KB 25 Ilość pobrań 61-412-94_RGB_front_HR.jpg 197,11 KB 22 Ilość pobrań
Użytkownik Hesher edytował ten post 06 październik 2016 - 08:17
Napisano 12 październik 2016 - 12:50
Grafika użytkowa na Garage Sale. Będziem z moim ogrem na tym żerkbajta wieszać.
Bez tytułu.png 1 MB 21 Ilość pobrań
Użytkownik Hesher edytował ten post 12 październik 2016 - 12:51
Napisano 12 październik 2016 - 14:19
ciekawe szkoda że nie mam jak pojechać na Garage Sale. brak czasu do roboty gonią
Napisano 12 październik 2016 - 15:38
Napisano 18 październik 2016 - 00:13
Na forumowych zawodach SFP w Warszawie kilka osób wspominało o dukatach zostawionych w Wiśle w formie przynęt i kilku kolegom pokazałem fajny sposób zbrojenia przyponów, dzięki któremu można spokojnie wędkować nawet na taniej plecionce, bez obaw, że będzie rwała się jak nitka. Chciałbym pokazać Wam krótki foto poradnik dotyczący optymalnej konstrukcji przyponu. Każdy chyba wie jak zrobić przypon i wpis nie dotyczy samych etapów budowy, co optymalnych elementów przyponu. Dobrych i tanich
IMG_20160812_234541.jpg
1. Fluorocarbon Max- używam od kilku lat i polecam, Nie miałem jeszcze żadnej przykrej niespodzianki. Używam dwóch średnic 0,50 na grubsze przypony i 0,27 na cieńsze.
2. Tuleje zaciskowe DAM- sprawdzałem wiele różnych tulejek i inne nie mają startu do DAMowskich, a te są bardzo tanie (ja trafiłem po 3zł/25 szt). Tuleje nie pękają, nie przycinają linki i nie są miękkie. Z kolei najsłabsze jakie miałem kosztowały około 20 zł (takie cudo w małym polipropylenowym opakowaniu "Crimps cośtam")
3. Agrafki Spinwal- mikadowskie są równie dobre i kilkakrotnie tańsze, te kupiłem z braku agrafek mikado w sklepach, cena bodajże jak za 3 paczki mikado ;/ Bardzo ważny jest właśnie ten model agrafki bo przy zmianie przynęty nie trzeba odpinać zaczepu. Po pierwsze jest to bardzo wygodna opcja (szczególnie podczas testów przynęt), po drugie zmiany wabika nie osłabiają agrafki. Dla mnie bezapelacyjny nr 1.
4. Najważniejsza część przyponu- łącznik bezwęzłowy. Mikado robi je w 3 rozmiarach. Ja do cieńszych przyponów używam M-ek a do grubszych L-ek. Łącznik bardzo wzmacnia cały zestaw i nawet kiepską plecionką można wędkować bez obaw o zerwanie przynęty. Do fluorocarbonu doczepiamy część z zadziorem. Przy cieńszych przyponach nie stosuję tulejek a węzeł, najlepiej sprawdził mi się palomar bo jest drobny i nie doznaje urazów przy przepinaniu zestawu. Sposób motania łącznika i linki tutaj. Tuleje zaciskam płaskoszczypcami z 1 foto, nigdy nie miałem przycinki. Przy łączniku bezwęzłowym ważne jest sprawdzanie co jakiś czas, czy ścięta końcówka linki nie wysnuła się poza oczko, szczególnie przy łowieniu w miejscach z dużą ilością uwad.
Napisano 18 październik 2016 - 05:26
Napisano 18 październik 2016 - 06:39
Napisano 18 październik 2016 - 06:46
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych