Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Uchwyt / mocowanie przetwornika echosondy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1300 odpowiedzi w tym temacie

#321 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 15 grudzień 2017 - 20:25

Cena bogata :) Może zachód zarabiający miesięcznie nie mniej niż 2k € inaczej to widzi
  • Tomek Żyrardów lubi to

#322 OFFLINE   Tomek Żyrardów

Tomek Żyrardów

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 48 postów
  • LokalizacjaŻyrardów
  • Imię:Tomek

Napisano 15 grudzień 2017 - 22:14

Tomek, ja przetwornika nie mam na stałe przypiętego a jedynie uchwyt.
Podobny patent był już kilka razy w tym wątku i mogę śmiało polecić.

Nie neguję wcale tego że wasze uchwyty są lepsze i nie "dygają". Mi ten gotowiec z Decathlonu się sprawdza i nie zauważyłem jakichś niedogodności.
A ta sztyca z filmiku z ceną po obniżce za jedyne 170 eurasków, ta jakiś żart :)

Jeżeli przypniesz go na pawęż,która jest szeroka to będzie ok.Przy moim lejtunie z laminatu pawęż jest wąska bo taka jest konstrukcja łódki dlatego napisałem że najbardziej stabilny jest ten uchwyt Jax...a z kształtownika co 120 stopni.Po przypięciu nawet tego,moim zdaniem,najbardziej stabilnego do burty,przejedź się Wisłą w górę z prędkością 15km/h i wtedy wszystko będzie jasne.

#323 OFFLINE   tryt

tryt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 326 postów
  • LokalizacjaWodzisław Sl.
  • Imię:Roman

Napisano 17 grudzień 2017 - 16:42

Witam wszystkich.

Pierwszy raz na Waszym forum.  Jestem osoobą niepełnosprawną, trochę spinninguję, w większości z łódki. Kupiłem echosondę, kombinuję nad mocowaniem przetwornika. Łódka 3,8m, silnik Honda 6kM, myślę o umocowaniu uchwytu na burcie. Co sądzicie o tym? Przeczytałem cały wątek i trochę mnie zastanowiła uwaga, że przetwornik może "dygać" i zamazywać obraz.

http://www.fox-boats...-SCOTTY-140/694

• kuko lubi to

#324 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 17 grudzień 2017 - 17:13

Romku tj słabe rozwiaznie... przy plywaniu będzie dno fałować.. . Przy postoju i wertykalu ok

#325 OFFLINE   kuko

kuko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 57 postów

Napisano 17 grudzień 2017 - 17:28

Witam wszystkich.
Pierwszy raz na Waszym forum. Jestem osoobą niepełnosprawną, trochę spinninguję, w większości z łódki. Kupiłem echosondę, kombinuję nad mocowaniem przetwornika. Łódka 3,8m, silnik Honda 6kM, myślę o umocowaniu uchwytu na burcie. Co sądzicie o tym? Przeczytałem cały wątek i trochę mnie zastanowiła uwaga, że przetwornik może "dygać" i zamazywać obraz.

http://www.fox-boats...-SCOTTY-140/694

Mam takie coś. Sprawdza się jednak przy małych prędkościach lub stacjonarnie na łowisku. Musiałem z tego zrezygnować bo moja łódka pływa ślizgu. Myślę ze przy silniku 6KM uszłoby, a przy elektryku na pewno będzie ok. Jedyne niebezpieczeństwo to burta i pytanie jak wysoką ją masz ... Ten wysięgnik Scotty będzie ok przy dość niskiej burcie i niewielkich łódkach a w zamyśle producenta jest do kajaka.

#326 OFFLINE   tryt

tryt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 326 postów

Napisano 17 grudzień 2017 - 19:39

Dziękuję za opinie. A takie cuś?

http://www.rammount2...wym-pretem.html

#327 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 17 grudzień 2017 - 20:38

Roman...naczym kolwiek zamontujesz z boku lodzi , to przy plywaniu nie zda egzaminu. Nawet przy predkosciach 7km/h ( mialem i po kilku wypadach zrezygnowalem) tylko pawez. Szkoda twojego czasu i pieniedzy na eksperymenty z przetwornikami montowanymi w ten sposob.. uwierz

• godski lubi to

#328 OFFLINE   tryt

tryt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 326 postów

Napisano 17 grudzień 2017 - 21:40

Dociera, Adam, przyjmuję, że tak musi być. Na pawęży się trochę obawiam bliskości śruby. Jednopunktowe mocowanie wystarczy? Chcę mieć możliwość szybkiego demontażu, bez wyciągania łodzi na brzeg. Może ta Berika...

Łódka taka http://www.wileminka...plaszczowa2.jpg

Do pawęży?

https://www.sonarskl...5cm-p-1512.html

Użytkownik tryt edytował ten post 17 grudzień 2017 - 21:48

• kuko lubi to

#329 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 17 grudzień 2017 - 22:38

Borika jest ok, pod względem szybkości i łatwości montażu. Jeden punkt montażu nie wystarczy. Przy 7km/h i sztycy potrafi ja podnieść na zawiasie... także nie idź ta droga też:) utopilem na tym z 250zl ... Albo mocowanie od silnika elektrycznego. Albo te blachy z szynami. Bądź na stałe

Użytkownik siarq edytował ten post 17 grudzień 2017 - 22:39

#330 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 grudzień 2017 - 22:54

Borika jest ok, pod względem szybkości i łatwości montażu. Jeden punkt montażu nie wystarczy. Przy 7km/h i sztycy potrafi ja podnieść na zawiasie... także nie idź ta droga też :) utopilem na tym z 250zl ... Albo mocowanie od silnika elektrycznego. Albo te blachy z szynami. Bądź na stałe

Ciekawe. Ja na zwykłym uchwycie Jaxona ganiałem max 35 km/h. Kwestia ustawienia.

Trzeba tak ustawić aby po wejściu w ślizg przetwornik był tuż nad wodą. Oczywiście wtedy echo nic nie pokazuje.

Testowane z dużym i ciężkim przetwornikiem GT-40 na kilku łódkach i pontonie z silnikami 6, 9,9 i 15 KM.

#331 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 17 grudzień 2017 - 23:40

U mnie przy 2szt przetwornikow w systemie borika na pawerzy i silniku elektrycznym muszę mieć 2pkt mocowań. W przeciwnym wypadku borika się składa jak origami. Z tym że ss3d to kawał grzmota + tm150 który też jest większy od hst że 2-3razy

#332 OFFLINE   tryt

tryt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 326 postów

Napisano 18 grudzień 2017 - 17:34

W ślizgu nie pływam. Pawęż łupiny ciut za wysoka, aby mój silnik z krótką kolumną idealnie usiadł. A na długą kolumnę za niska ;)/ Producent Wileminka twierdzi, że tak robią, aby pasowało i na długą i na krótką. Ech... szkoda gadać. Efektem tego na ślizg nie ma szans (może i te 6kM Hondy to za mało na łódkę 3,8m), co zresztą za bardzo przy moich ograniczeniach mi nie przeszkadza. Echo to Lowrance Hook 7, przetwornik ma 10 cm długości. Trochę niechętny jestem do wiercenia dzur w pawęży, więc patrzę na https://www.centrumw...-PL-AES220.html. Ewentualnie rozwiązanie "Dano" lub "kuko". 

#333 OFFLINE   Tomek Żyrardów

Tomek Żyrardów

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 48 postów
  • LokalizacjaŻyrardów
  • Imię:Tomek

Napisano 18 grudzień 2017 - 17:44

To jest właśnie jedna z mocniejszych wersji.Niestety nadaje się tylko pod pawęż.Zapomnij o przykręceniu do burty.Zaczniesz płynąć tak z 15km/h to ci uchwyt zdejmie

#334 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 18 grudzień 2017 - 18:16

Ten aes uchwyt jest ok.jest wersja długa i krotka+regulacja. Też to miałem. Minus taki ,że nie ma możliwości uniesienia przetwornika. Musisz go poprostu odkrecic i zdiac gdy dobijasz do brzegu /wyplywasz. Do slizgu sie ponoc nienadaje, ktos już przerabial to... lecz skoro w ślizg nie wchodzisz , to problemu nie ma. Przy twoim przetworniku na pawezy zda egzamin. Hst-wsbl jest malutki

Użytkownik siarq edytował ten post 18 grudzień 2017 - 18:18

#335 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 19 grudzień 2017 - 15:54

@tryt Jak nie chcesz wiercić, to naklej na pawęż gruby kawałek tworzywa i przykręć do niego przetwornik na wkręty. Jeżeli nie masz wskazań do sztycy to jest to robienie sobie kłopotu. Ewentualnie sprawdż, czy przetwornik strzela przez laminat i wklej go w kadłubie. 2d na pewno tak działa, nie wiem jak DI.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik psulek edytował ten post 19 grudzień 2017 - 15:54

#336 OFFLINE   tryt

tryt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 326 postów

Napisano 21 grudzień 2017 - 19:23

Wszyscy mają uchwyt, mam i ja :) ... Ale na testy trzeba będzie dłuuugo poczekać

Załączony plik  uchwyt.jpg   16,73 KB   132 Ilość pobrań

• sajdol1 i Dano. lubią to

#337 OFFLINE   z@nder

z@nder

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 45 postów

Napisano 21 grudzień 2017 - 20:19

Wszyscy mają uchwyt, mam i ja :) ... Ale na testy trzeba będzie dłuuugo poczekać

uchwyt.jpg

Podrzuć namiary na sklep gdzie kupiłeś

#338 OFFLINE   tryt

tryt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 326 postów

Napisano 21 grudzień 2017 - 20:54

Podrzuć namiary na sklep gdzie kupiłeś

http://allegro.pl/uc...TljN2ZjNmJmMTA=

#339 OFFLINE   Czoper

Czoper

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 21 grudzień 2017 - 21:20

attachicon.gif uchwyt.jpg

Do pawezy pontonu sprawdzi się ten uchwyt?

#340 OFFLINE   morales

morales

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 293 postów

Napisano 22 grudzień 2017 - 00:14

Też zakupiłem ten uchwyt , solidnie wykonany. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych