A jaką linkę polecacie Panowie do v-free ? Obecnie mam zwykły sznurek murarski, ale szybko nasiąka wodą i kilka razy mi pękł No i stawia dość duży opór w wodzie.
Używam plecionki Power Pro 65 lb. W zupełności wystarczy.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 23 grudzień 2020 - 10:48
A jaką linkę polecacie Panowie do v-free ? Obecnie mam zwykły sznurek murarski, ale szybko nasiąka wodą i kilka razy mi pękł No i stawia dość duży opór w wodzie.
Używam plecionki Power Pro 65 lb. W zupełności wystarczy.
Napisano 27 grudzień 2020 - 01:41
jak wyżej... tyle, że wytrzymałość plecionki dobierasz do mocy kotwic... przy pstrągowaniu zwykle wystarczy 30lb, na suma linka przyponowa 100kg:)
Napisano 01 maj 2021 - 19:45
Panowie pytanie: czy przypon nie jest problemem używając groma?
Napisano 01 maj 2021 - 20:28
w każdym odczepiaczu łapiącym za krętlik przypon będzie problemem... zwykle stanowi najsłabsze ogniwo... a jak będzie za słaby to urwiesz przypon zamiast wyprostować kotwice...
rozwiązanie: należałoby wytrzymałość przypony dopasować do linki odczepiacza a nie tej na którą łowimy... albo robić własne przypony z kretlikiem i agrafką tylko z jednej strony a z drugiej wiązane bezpośrednio do linki...
Napisano 02 maj 2021 - 17:11
w każdym odczepiaczu łapiącym za krętlik przypon będzie problemem... zwykle stanowi najsłabsze ogniwo... a jak będzie za słaby to urwiesz przypon zamiast wyprostować kotwice...
rozwiązanie: należałoby wytrzymałość przypony dopasować do linki odczepiacza a nie tej na którą łowimy... albo robić własne przypony z kretlikiem i agrafką tylko z jednej strony a z drugiej wiązane bezpośrednio do linki...
Napisano 04 maj 2021 - 18:29
1. Popularna Baba Jaga( worek po cebuli) bardzo pomocna do zdjęcia przynęty z krzaka .....120 g ołow kiedyś kamień czy co tam pod ręką ,
aby dobrze leciała Parsęta , Słupia.....mniejszy ciężarek nie dolatuje
2. Odczepiacz ciężki 160g dochodzi do środka rzeki wędka uniesiona do góry
Metalowa rura (inox lub od kranu wylewka ) zalana ołowiem do tego drut spawalniczy lub szprycha
zaczepy w dnie pod burtą ....
3 .Lekkie na mniejsze rzeki Brda Czernica....
a. ciężarek karpiowy i drut (90g)
b Kawałek rurki zalane ołowiem 60g
4. Żagielek super dochodzi nawet na drugą stronę (Parsęta buki) po kilku wprawach niezastąpiony
5. Znany
6.Linka chyba budowlana i jakaś pleciona
Używam takie od lat na jeziorach i rzekach . Nie wszystka da się odczepić . Przeżywalność przynęt się przedłuża.
To wszystko można zrobić w domu
Napisano 19 maj 2021 - 10:01
Hej! Na pewno niejeden z nas w czerwcu będzie szukał sandaczy w karczach. Macie jakieś sprawdzone sposoby aby w wodzie było mniej ołowiu a nasze portfele grubsze?
Pod koniec sezony próbowałem rozwiązania jak poniżej, zaczepów faktycznie było mniej, ale o skuteczności niestety nic nie powiem bo ryba nie była na braniu.
karcze.jpg 43,29 KB 18 Ilość pobrań
Z odszczepiaczami nie mam za bardzo doświadczenia, ale z tego co kojarzę raczej nadają się na krótkie odległości?? Manewrowanie łodzią i podpływanie do zaczepu nie wchodzi w grę. No i łowię na samą agrafkę bez krętlika.
Próbowałem również haków offsetowych, ale miałem tylko takie gdzie trzeba podpiąć czeburaszkę i efekty były słabe.
Napisano 19 maj 2021 - 10:29
do użycia odczepiacza musiałbyś dołożyć krętlik, bez tego się nie da... odległość zależy głównie od głębokości na jakiej jest zaczep - a właściwie od kąta pod którym linka wchodzi do wody i stopnia jej naprężenia - odczepiacz musi po prostu jakoś zjechać do krętlika:) potestuj, drogie nie są: https://allegro.pl/o...0-gr-9665589006
no i haki wbrew nazwie się nie odczepiaja - rozginasz je...
Napisano 19 maj 2021 - 15:42
Napisano 19 maj 2021 - 19:27
Z jakiego dystansu max udaje się uratować przynęty?
Napisano 20 maj 2021 - 13:50
Napisano 20 maj 2021 - 14:55
A ktoś testował taki odczepiasz? https://allegro.pl/o...50g-10624584530
Łapie same agrafki?
popatrz na rysunki... do gum to raczej się nie nada - łapie za luźne kotwice, a gumkach ich zwykle nie ma...
Używam odczepiacza gnoma dobre 15 lat, ale nie wpadłem na to że musi być krętlik, ja łowię na same agrafki bez krętlika i odczepiacz działa poprawnie, tzn odczepia przynęty. Być może te samoróbki z alledrogo wymagają krętlika
jak widać nie znam wszystkich odczepiaczy na rynku... ale te "samoróbki" wystarczająco sprawnie działają...
Napisano 20 maj 2021 - 14:55
Używam odczepiacza gnoma dobre 15 lat, ale nie wpadłem na to że musi być krętlik, ja łowię na same agrafki bez krętlika i odczepiacz działa poprawnie, tzn odczepia przynęty. Być może te samoróbki z alledrogo wymagają krętlika
Chyba używasz GROMA a nie gnoma, co do alledrogo to proponuje żebyś poszukał BABY JAGY ( napewno znajdziesz). Te samoróbki jak piszesz są o niebo lepsze niż twój firmowy gnom. Pozdrawiam
Napisano 20 maj 2021 - 15:53
Użytkownik mepps edytował ten post 20 maj 2021 - 15:55
Napisano 20 maj 2021 - 16:38
Jurek vel @jerrys zapomniałeś chyba o nr 1 z dawnych lat robionej specjalnie z rurki i kawałków drutu kotwicy dociążonej ołowiem.
Napisano 20 maj 2021 - 20:24
A ktoś testował taki odczepiasz? https://allegro.pl/o...50g-10624584530
Łapie same agrafki?
Używałem go parę lat, nadaje się jedynie przy łowieniu z łódki. Opuszczany pionowo swoją masą zbija z zaczepu woblery, z gumami już jest gorzej.
Napisano 29 maj 2021 - 06:13
Jurek vel @jerrys zapomniałeś chyba o nr 1 z dawnych lat robionej specjalnie z rurki i kawałków drutu kotwicy dociążonej ołowiem.
No , nie zapomniałem mam różne wynalazki w garażu .
Mam nawet kotwicę składaną wyjętą z Parsęty na ,,zimnym kolanie ''.
Te co zrobiłem wyciągają gumy , blachy czy woblery . Agrafki bez krętlika zaczepiają się.
Ma taki ostry przód ( obok szpulki Titanium) by się zaczepiało , rozszerzony do korpusu , bo nieraz wskoczy na przynętę ,a zagięty dziobek by łatwiej , się zaczepiało.
Zachęcam do wykonania swoich wynalazków i testowania nad wodą , u każdego w plecaku są takie przynęty ,że żal je zerwać.
Był to 79..może 80 zaczep, wyciąłem leszczynę ,obok leżała druga związałem je gmerałem ponad godzinę ,a i tak musiałem włazić do wody.
Teraz wygoda odczepiacze same lecą do przynęty .
Napisano 07 czerwiec 2021 - 10:01
(...)
Pod koniec sezony próbowałem rozwiązania jak poniżej, zaczepów faktycznie było mniej, ale o skuteczności niestety nic nie powiem bo ryba nie była na braniu.
(...)
Zgadzam się, taki "antyzaczep" w znaczny sposób ogranicza skuteczność zacięcia.
(...)Próbowałem również haków offsetowych, ale miałem tylko takie gdzie trzeba podpiąć czeburaszkę i efekty były słabe.
Sugerujesz, że gorsze brania są przy zastosowaniu czeburaszki, czy haka offsetowego?
Niestety, spinning to nie jest tania zabawa, trzeba się liczyć ze stratami, a im większe zagrożenie, tym skuteczniejsze połowy.
Użytkownik Alexspin edytował ten post 07 czerwiec 2021 - 10:01
Napisano 11 czerwiec 2021 - 05:09
Jurek vel @jerrys mógł byś podać wymiary żagielka? Wymiary samej blachy i te wąsy po ile wystają od krawędzi blachy.
Dzięki
Napisano 11 czerwiec 2021 - 06:03
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych