Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jaki silnik elektryczny kupić?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2436 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   makamba

makamba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3151 postów
  • Lokalizacjaz ortalionu
  • Imię:Bartosz

Napisano 09 czerwiec 2013 - 19:36

Dziękuję wszystkim za rady i sugestie. :)

Już mi przeszło. ;)

Odpuściłem , nie kupiłem.

Z powodów kilku.

Gwiżdże - i to jak diabli , faktycznie.

Nie ma co szaleć , bo za podobną kasę kupię jakiś inny elektryk plus jeszcze jakiś 2.5pk benzynowy a i jeszcze na jakiś GPS może i wystarczy.

Nie wiem też jak długo silnik ten stoi w owym sklepie , ale ze 2 lata to minimum.

Jak znam życie (a raczej własne zdolności negocjacyjne) to jak się dobrze napalę to dorwę gdzieś taki i za pół ceny. :lol:

Chyba nawet jeszcze z tego omawianego dałoby się radę coś zjechać z ceną.

No i ostatnia rzecz - nie mam co strugać "szychy" i do tratwy za 50 euro podczepiać silnik za 1200e. :ph34r:

Choć przyznaję - noc miałem ciężką... :wacko:

Użytkownik makamba edytował ten post 09 czerwiec 2013 - 19:37

#82 ONLINE   Pickerel

Pickerel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1205 postów
  • Imię:Wojtek

Napisano 05 sierpień 2013 - 19:53

Mam zamiar kupić silnik elektryczny do łódki której masa całkowita włącznie ze mną nie przekroczy 300 kg.  Cel to pływanie po niedużych jeziorkach z trollingiem chyba głównie pomiędzy zmianami miejscówek.  Wypady 3-4 godzinne z czego maksymalnie połowa to trolling.  Co myślicie o takim zestawie?

http://www.mc-sklep....atis-p-598.html

#83 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2685 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 06 sierpień 2013 - 14:55

Też o tym myślałem, a skończyło się, jak zawsze: na Minnkocie :D

#84 ONLINE   Pickerel

Pickerel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1205 postów

Napisano 06 sierpień 2013 - 16:02

Tyle że minnkota w tej klasie to również Chińszczyzna.  Tu przynajmniej nie płacę za markę.  Tak mi się wydaje :unsure:

#85 OFFLINE   Popej

Popej

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1179 postów
  • LokalizacjaGorzow Wlkp./Białystok
  • Imię:Bartosz
  • Nazwisko:Szczupak to jest król wód

Napisano 06 sierpień 2013 - 17:05

Pickerel temat już tak był wałkowany z silnikami, że ręce opadają jak nie na j.pl to google Ci kilka stron wyrzuci. Podoba się to bierz 

#86 OFFLINE   skippi66

skippi66

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1723 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Nazwisko:K.

Napisano 06 sierpień 2013 - 17:08

Biorąc pod uwagę że Minn Kota kosztuje dwa razy więcej od analogicznego "chińczyka", wolę dwa chińczyki. Albo chińczyka + aku + ładowarkę. Kupiłem w zeszłym roku Motor Guida 54 lbs, bez maxa na przełączniku biegowym i oczywiście ustrojstwo natychmiast się zepsuło. Ponieważ sezon był w pełni, olałem gwarancję i nie wysyłałem motorka do serwisu ani nie montowałem maxa, bo silnika potrzebowałem. Sam naprawiłem nierozbieralną część i jakoś pływam, choć z pięciu biegów do przodu zostały trzy. Pewnie zimą pomyślę nad maximizerem. Reasumując: wszystko się psuje i wszystko w Chinach produkowane. A jeśli już kupować elektryka, to koniecznie z maximizerem. Wszystkie przełączniki " biegowe ", mają tendencję do szybkiego psucia. 

#87 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2685 postów

Napisano 06 sierpień 2013 - 17:22

Composite Developments i Batson, to też chińszczyzna. Jest chińszczyzna i chińszczyzna

#88 OFFLINE   skippi66

skippi66

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1723 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Nazwisko:K.

Napisano 06 sierpień 2013 - 17:31

Composite Developments i Batson, to też chińszczyzna. Jest chińszczyzna i chińszczyzna

Tys prowda. Ino podejrzewam że żaden nowy Kotek nie wytrzyma 15 czy 20 lat jak te stare. Podobnie jak nowe tivi, lodówka czy pralka. Producentom przestało się opłacać produkować rzeczy naprawdę wysokiej jakości. Rynek musi się kręcić. Znam kolesi co ujeżdżają różne Ospiany i Haswingi i są zadowoleni. A mnie mój Gajdek wkur... To po cholerę przepłacać?

Jedyne za co warto zapłacić więcej, to większy uciąg. Takie 50 lbs to moim zdaniem minimum jak przyjdzie większy wiatr i fala.

#89 ONLINE   Pickerel

Pickerel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1205 postów

Napisano 06 sierpień 2013 - 17:52

Pickerel temat już tak był wałkowany z silnikami, że ręce opadają jak nie na j.pl to google Ci kilka stron wyrzuci. Podoba się to bierz 

Rozumiem że temat tego konkretnego zestawu był wielokrotnie wałkowany? Silnik, aku i prostownik?

#90 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2685 postów

Napisano 06 sierpień 2013 - 18:16

Tego konkretnego zestawu, nie. Wydaje się, że można go wziąć. Cenowo jest całkiem sensowny. Te Haswingi chyba jednak nie są takie złe (ale nie miałem, nie mam i nie używałem - to raczej opinia na podstawie wypowiedzi internetowych). Natomiast ja kupiłem bardziej krajowy zestaw. Amerykańsko-chińską Minn Kotę napędzam polskim ZAP Sznajderem, który ładuję polskim prostownikiem B)

#91 ONLINE   Pickerel

Pickerel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1205 postów

Napisano 06 sierpień 2013 - 18:44

No właśnie chodzi mi głównie o ten zestaw.  Czy ma on ręce i nogi?    Nie problem zebrać parę rzeczy do kupy i nazwać to zestawem.  Później się okazuje że coś jest za słabe, coś za mocne i wszystko zaczyna się pi....Co do samego silnika to decyzja już raczej zapadła.  

Użytkownik Pickerel edytował ten post 06 sierpień 2013 - 18:46

• FISH lubi to

#92 OFFLINE   drozdo

drozdo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 422 postów
  • LokalizacjaSandomierz
  • Imię:Rafał

Napisano 06 sierpień 2013 - 19:05

mam ten sam problem, ja waham sie pomiedzy osapianem 55 a motoguide 55 z maxymizerem i nie wiem co wybrac. Zaczyna mnie to troche irytować bo im wiecej sie czyta tym mniej sie wie :/

#93 OFFLINE   @Wojti

@Wojti

trolling for pike

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1820 postów
  • LokalizacjaGdynia/Rumia
  • Imię:Wojciech
  • Nazwisko:Kuczkowski

Napisano 06 sierpień 2013 - 19:55

a ja zapytam o ładowanie akumulatorów.

załóżmy ze kupie sobie 2 akumulatory po 120Ah (myślę ze tu jest próg wagowy który można jeszcze taszczyć)

jakie ładowarki do nich kupic aby maksymalnie szybko je naładować?

przeglądając internet widziałem, ze sa dostępne 30A, czy sa mocniejsze?

dla mnie najważniejsze jest aby w jak najkrótszym czasie naładować 2 szt aku po 120Ah

- kwestie doładowywania z silnika spalinowego pomijam

co proponujecie? łącznie z tym czy aku żelowe szybciej można ładować czy tradycyjne?

#94 OFFLINE   pabik

pabik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 408 postów

Napisano 06 sierpień 2013 - 20:06

co do szybkiego ładowania to nie jest to dobre dla aku powinno się ładować 10% wartości w twoim przypadku 12A jeśli włączysz większy amperaż to wiadomo będzie szybciej , ale czy zdrowiej dla akumulatora to chyba raczej nie

Użytkownik pabik edytował ten post 06 sierpień 2013 - 20:09

#95 OFFLINE   marviz

marviz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 171 postów
  • LokalizacjaAugsutów

Napisano 06 sierpień 2013 - 21:39

Akumulator żelowy to nie akumulator litowy, te drugie są zaprojektowane właśnie do obsługi wysokich prądów, czy to ładujących czy przy obciążeniu.

Bezpieczny prąd ładowania aku żelowych/kwasowych to tak jak wspomniał pabik to 1/10C (C- Capacity, Pojemność)

#96 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 sierpień 2013 - 23:50

Czyli do takiego zestawu minimum prostownik Stef-Pol EST 516 który daje realnie prąd 12-14A. Ewentualnie model 30 AH dużo cięższy.  Po co ci aż 240 ah na pokladzie? Każda 120-tka to grubo powyżej 30 kg. Lepiej pójść w stronę 2x70-90 ah. Prądu na cały dzień na 100% wystarczy a i waga 20 z hakiem dużo przyjaźniejsza dla kręgosłupa.

#97 OFFLINE   Pumba

Pumba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2558 postów
  • LokalizacjaGdynia / Tobołowo
  • Imię:Łukasz

Napisano 07 sierpień 2013 - 14:11

Czyli do takiego zestawu minimum prostownik Stef-Pol EST 516 który daje realnie prąd 12-14A. Ewentualnie model 30 AH dużo cięższy.  Po co ci aż 240 ah na pokladzie? Każda 120-tka to grubo powyżej 30 kg. Lepiej pójść w stronę 2x70-90 ah. Prądu na cały dzień na 100% wystarczy a i waga 20 z hakiem dużo przyjaźniejsza dla kręgosłupa.

Nie dla Romany 420 i żarnowieckich wiatrów ;)

#98 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 sierpień 2013 - 15:34

Fakt, nie zauważyłem, że to na żarnowiec.

#99 OFFLINE   @Wojti

@Wojti

trolling for pike

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1820 postów
  • LokalizacjaGdynia/Rumia
  • Imię:Wojciech
  • Nazwisko:Kuczkowski

Napisano 07 sierpień 2013 - 16:01

Fakt, nie zauważyłem, że to na żarnowiec.

dlatego łudzę sie, ze jest możliwość szybkiego naładowania 2 aku / powiedzmy w 3 godziny

optymalnie to 2x 300Ah na Żarnowiec było by mieć  ;) 

ewentualnie muszę pomyśleć o sposobie ładowania aku na łodzi

bo takich 300-etek to już bym nie dal rade nosić ...

Użytkownik @Wojti edytował ten post 07 sierpień 2013 - 19:02

#100 OFFLINE   Domator

Domator

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 222 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
  • Imię:Cezary

Napisano 07 sierpień 2013 - 20:00

Mam zamiar kupić silnik elektryczny do łódki której masa całkowita włącznie ze mną nie przekroczy 300 kg.  Cel to pływanie po niedużych jeziorkach z trollingiem chyba głównie pomiędzy zmianami miejscówek.  Wypady 3-4 godzinne z czego maksymalnie połowa to trolling.  Co myślicie o takim zestawie?

http://www.mc-sklep....atis-p-598.html

A ja polecam Yomoto. Polska firma z Zabrza ceny są dostępne, a produkt dobrej jakości.

http://www.sklep.pho...iegow-c-52.html

serwis, części zamienne - blisko domu.

Jak dla mnie super sprawa

Użytkownik Domator edytował ten post 08 sierpień 2013 - 06:31

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych