Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jaki silnik elektryczny kupić?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2436 odpowiedzi w tym temacie

#2041 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 20 listopad 2020 - 14:55

Napisałem o silniku na moje potrzeby .Myślę że im wyższe napięcie tym lepiej mniejsze prądy co z tym się wiąże  

można użyć słabszych połączeń . 

Ile osób pływa elektrykami na zbiornikach 300 ha ile na zbiornikach 20 ha .

Moje starorzecze ma z 25 ha i o moim pływaniu pisze .

Nie pisze o pływaniu na Bugu na elektryku bo to utopia .

Jak dla mnie pływać po zbiorniku 300 ha na elektryku to trzeba być odważny albo bogaty .

My konsumenci słyszymy tylko to jeśli  chcesz dobre zapłać .

Na  forach nakręca się jeden od drugiego a wydatków nie ma końca .

Nadal twierdze że umiar jest wskazany we wszystkim .

Forum jest od tego aby sobie pomóc i rzetelnie opisać np dany silnik .

Użytkownik Tabor edytował ten post 20 listopad 2020 - 15:00

• robert74 lubi to

#2042 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 20 listopad 2020 - 14:59

Napisałem o silniku na moje potrzeby .Myślę że im wyższe napięcie tym lepiej mniejsze prądy co z tym się wiąże  

Jak dla mnie pływać po zbiorniku 300 ha na elektryku to trzeba być odważny albo bogaty .

Strefa ciszy ma to do siebie, że nie wybiera wielkości akwenów. Nie ma czasami wyjścia i tylko elektryk zostaje. 

#2043 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 20 listopad 2020 - 16:17

Nadal twierdze że umiar jest wskazany we wszystkim .
Forum jest od tego aby sobie pomóc i rzetelnie opisać np dany silnik .

Napiecie się podnosi , aby zmniejszyć prady tu się zgodzę. Ale "słabsze połączenie" to można mieć z WiFi a nie w pradach. Pozatym podniesienie napiecia wiąże sie z podniesieniem szeregu akumulatorw wpietych , to zas generuje wagę badz zmniejsza pojemnosc. Wcale nie trzeba być odważnym ani bogatym , by plywac po dużych zbiornikach. Wystarczy zdrowy rozsądek i znajomość mozliwosci sprzętu posiadanego. Każdy chce "mercedesa" w cenie Fiata 125, jedno i drugie jeździ , ale komfort i osiągi rozne

#2044 OFFLINE   Radbraw

Radbraw

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1152 postów
  • LokalizacjaBug i bużyska

Napisano 20 listopad 2020 - 19:49

Napiecie się podnosi , aby zmniejszyć prady tu się zgodzę. Ale "słabsze połączenie" to można mieć z WiFi a nie w pradach. Pozatym podniesienie napiecia wiąże sie z podniesieniem szeregu akumulatorw wpietych , to zas generuje wagę badz zmniejsza pojemnosc. Wcale nie trzeba być odważnym ani bogatym , by plywac po dużych zbiornikach. Wystarczy zdrowy rozsądek i znajomość mozliwosci sprzętu posiadanego. Każdy chce "mercedesa" w cenie Fiata 125, jedno i drugie jeździ , ale komfort i osiągi rozne

Myślę że za głęboko wchodzisz w temat. Tabor domniewam iż miał na myśli zdzierstwo cenowe obowiązujące w naszej krainie i opisywał sprzęt przystosowany do jego potrzeb.
  • Tabor lubi to

#2045 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 20 listopad 2020 - 20:35

@Radbraw pewnie masz racje, mnie.poprostu zadziwia fakt rozpatrywania 55 czy 60lbs , a może 65 badz 110lbs... Panowie przyjmijcie do wiadomości , ze 3/4 tych silnikow 12v "tanich" to jest praktycznie jedna konstrukcja , oscylująca w przedziale mocy okolo 700W. Jeden ma vmax 6.5 drugi 7kmh i co z tego ? Przeciez to jest uzależnione od wielu czynników a nie tylko od silnika. Liczy się moc, masa,kadlub. Przy takich małych mocach jest to w skrócie pisząc- bicie piany.kraina nasza jak kraina. Każdy może zostać przedsiębiorca, placic ZUS i inne daniny .... jeśli taniej gdzies , to trzeba tam kupować. Na marżach 5% się nie utrzyma nikt, chyba ze handluje towarami o wartościach liczonych w setkach tysięcy zl badz milonach
  • mar23 i pawlo29 lubią to

#2046 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 20 listopad 2020 - 21:12

siarq  pakiet  12 V 100 Ah   to   1200 W   pakiet  24V 50Ah też 1200  W  ale prąd płynący przy silniku 24 V 600 W będzie dwa razy mniejszy niż  przy zastosowaniu silnika 12 V  a pakiet będzie ważył  tyle samo   . U mnie główne przewody zasilające silnik w łódce mają 25 mm2 a przy silniku 6 mm 2 . przy 50A lekko się grzeją a nie powinny wszędzie oszczędzają a przecież piszą że silnik ma 600 W i to jest moc dostępna  a nie chwilowa . Najlepiej jak opisują silnik po tuningu wymienione kable zasilające śmiech na sali .

Wracając  do tematu jaki silnik kupić  a może inaczej zestaw jak dla mnie to silnik np 12 V 600 W powinien dostać akumulator co najmniej 12V 1200 W lub więcej .

Tu trzeba napisać że nie do każdego kadłuba łódki nadaje sie napęd elektryczny  lub jest mało opłacalny dla nas wędkarzy . 

Najlepiej to widać na wodzie łódki szerokie a wąskie pontony . Chcemy mieć łódkę  wygodną stabilną i tu problem krótka linia wodna ,

duża szerokość i duże opory mam taką 390 cm x 185 cm .

Znajomy ma Haibo M250 pływa po Wisełce z żoną turystycznie  ale łódka typu pychówka wąska długa , małe opory .

Na siłę zaczyna się  nam wmawiać że ekologia strefa ciszy ale my powinniśmy tak jak władza zacząć w strefach ciszy pływać  hybrydami .

Silnik elektryczny , akumulator , agregat spalinowy . to samo co w hybrydach .

W czasie ładownia z agregatu nie płynąć stać przy brzegu .

Może jeszcze iść  dalej ogniwa wodorowe wziąć  kredyt na sprzęt , opłacić PZW a rybę kupić w supermarkecie hodowaną na sterydach w Skandynawi .

Trzeba mieć  umiar  i tyle . Tu mamy doradzić i pisać  swoje spostrzeżenia  co do produktu jakim jest silnik elektryczny .

Po pierwsze 

- cichy 

- tani 

- oszczędny

- trwały .

Proszę ja nie myślę o czterech silnikach tylko o kompromisie zawartym w jednym silniku .

#2047 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 20 listopad 2020 - 21:42

siarq  pakiet  12 V 100 Ah   to   1200 W   pakiet  24V 50Ah też 1200  W  ale prąd płynący przy silniku 24 V 600 W będzie dwa razy mniejszy niż  przy zastosowaniu silnika 12 V  a pakiet będzie ważył  tyle samo   . U mnie główne przewody zasilające silnik w łódce mają 25 mm2 a przy silniku 6 mm 2 . przy 50A lekko się grzeją a nie powinny wszędzie oszczędzają a przecież piszą że silnik ma 600 W i to jest moc dostępna  a nie chwilowa . Najlepiej jak opisują silnik po tuningu wymienione kable zasilające śmiech na sali .

Jesli moce silnika beda jednakowe okolo 700W, to po co brnac w wyzsze napiecia ?? Ktory z producentow akumulatorow kwasowych podaje pojemnosc wyrazona w watach ?? 80% podaje magiczne cyferki c20 , c10 o ktorych malo kto wie co znacza. Moc zazwyczaj podaja na akumulatorach litowych , ale  juz kolega w jednym swoich postow nazwal je wynalazkami :) Co do przewodow , to w silinikach sa stoswane silkony w rozmiarze AWG 10-8 ktorych prady sa dopuszczalen 50-80A to po pierwsze. A wysoka wartosc pradow wzgledem przekroju bierze sie z rodzaju izolacji , grzać sie beda przy AWG 10 i dlugotrwalych obciazeniach 700W , ale ich nie spalisz,stopisz - niema szans. Przy przedluzeniach kabli , trzeba je przewymiarowywac. Dyskusja poboczna , ale scisle zwiazana z meritum sprawy. Zgadzam sie , ze marketing jest okrutny dzis i ciezko wyluskac przydatne informacje oraz rzetelne.  Nie handluje silnikami , ale mialem naprawde ich troche i wiem o czym pisze. Jesli "tanie" silniki ,to kierowac sie sprawnym serwisem i dlugoscia gwarancji. cala reszta to kosmetyka

Pozdrawiam serdecznie

#2048 OFFLINE   wedkarski365

wedkarski365

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaL

Napisano 20 listopad 2020 - 21:44

z tego co wypisałeś (cichy, trwały, tani,oszczędny) wybierz dwie cechy i może coś znajdziesz. Jeśli chodzi o trwałość to bierz osapiany z mc-sklep, mają do 10 lat gwarancji (jakiej by ona nie była), miałem dwa zwykłe haswingi 12V i się nie psuły, trzeci też jest (cayman) i się nie psuje, może dlatego że mało tym ostatnim pływam. Tanie to żaden parametr, wpisz w ceneo i wybierz najtańszy lub kup na aliexpress. Cichy - tu żaden producent chyba nie podaje głośności, ja na głośność w haswingach nie narzekałem, każdy był cichszy od spaliny. Oszczędny - tu jest jedna opcja maksymizer a to ma prawie każdy producent. Co do reszty zestawu to sam decydujesz jaki akumulator, jak Cię stać to lifepo4, lekki, trwały i drogi. Jak masz zdrowy kręgosłup to kup AGM czy GEL i noś 30-40 kg. Najbardziej opłacalny jest zwyły kwas, za 400 zł masz 100Ah, wystarczy na dwa lata chyba że pływasz więcej niż 70-100 razy w roku to może trochę krócej będzie trzymał pojemność. Przez 10 lat wydasz 2000 zł na 5 kwasów czyli tyle ile na jeden Lifepo4 czy dwa lub trzy GEL/AGM.

Co do kabli, bezpieczników, poboru prądu MinnKota publikuje jakie silniki jak zabezpieczać, jakie kable przy jakich długościach stosować i ile prądu pobierają co pozwala lepiej dobrać akumulator. Siarq'u już pisał i inni też, że akumulator dobierasz do mocy silnika ale i do tego czy potrzebujesz często lub długo dużej mocy (wtedy kwas się nie sprawdza). Jak to mawiał klasyk, z gówna bicza nie ukręcisz. Spróbuj przepłynąć się Twoją łodzią z dwoma rożnymi silnikami, najlepiej w wietrzną pogodą i coś tam będziesz wiedział. Rożnicę 1-2km/h przy flaucie to żadna różnica, ale płynąć 1 km/h czy 2km/h przy silnym wetrze to już coś.

Co do 24V to tam pobór też może być i 50Ah, mam też silnik 24V i nie odważyłbym się brać do niego aku 50Ah, bo to dla niego może być mniej niż godzina pływania na maksa a nie zaryzykuję, że pod koniec dnia nie będę miał jak wócić. Lifepo4 to nie jest skrzynka bez dna może mieć nawet i 30-50% więcej niż kwas o tej samej pojemności ale pobór 50A i tak w końcu zrobi swoje, tyle że przy lifepo4 potrwa to dłużej i nie zabijesz tym akumulatora.

Załączony plik  mka.jpg   38,22 KB   16 Ilość pobrań

Użytkownik wedkarski365 edytował ten post 20 listopad 2020 - 21:52

• Tabor lubi to

#2049 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 20 listopad 2020 - 22:12

Robimy test silników . Umawiamy się   na wodzie najlepiej stojąca ..

Dojadę  najdalej z 200 km . Robimy listę chętnych podając  typ silnika .

Co Wy na to .

#2050 ONLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 20 listopad 2020 - 22:21

Przydałaby sie jeszcze mała spalina 2-3KM do porównania i ze 3 różne łódki

#2051 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 20 listopad 2020 - 22:30

Mam Mercurego  9,9 kM  4T dwa silniki  Haibo 55 lbs zwykłe z biegami i Protuara 12 V 65 lbs .

Tohadsu 6 kM 4T ale XXL mogę pożyczyć od brata Mercurego 4kM 4T 

Łódka ze sklejki 390 cm wydłużona kopia Skylly 370 

Jak by było dużo chętnych zrobić nowy temat .

Użytkownik Tabor edytował ten post 20 listopad 2020 - 22:36

#2052 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 listopad 2020 - 22:45

Ja w razie czego służę Traxisem 55 i Tohatsu 20 KM.

#2053 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 985 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Każmierski

Napisano 21 listopad 2020 - 10:46

Jak by co mam zapomnianą MK 55 max i łódkę 320 z szerokim dziobem , zapewne każdy silnik trochę wy chamuje . Tohatshu 6 też jest

Użytkownik pawlo29 edytował ten post 21 listopad 2020 - 10:47

• godski lubi to

#2054 OFFLINE   Radbraw

Radbraw

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1152 postów
  • LokalizacjaBug i bużyska

Napisano 21 listopad 2020 - 13:28

Robi się ciekawie ...:)

#2055 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 21 listopad 2020 - 14:08

Farma Makedońskich na wiosnę? Pewnie jakieś ognisko z kiełbaskami by doszło.

#2056 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 21 listopad 2020 - 20:52

Przez 30 minut tam dojadę z łódką . Kiełbasę i kaszankę swojską na ruszt bez problemu załatwię taką .

Ostatnio nad Wywłoka był nieoficjalny piknik jerkbajta .

Załączone pliki

Użytkownik Tabor edytował ten post 21 listopad 2020 - 21:05

#2057 OFFLINE   MARIUSZ 69

MARIUSZ 69

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2042 postów
  • LokalizacjaLubelskie
  • Imię:Mariusz

Napisano 21 listopad 2020 - 22:48

Taka ciekawostka

https://www.youtube....o&feature=share

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
  • malinabar lubi to

#2058 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 21 listopad 2020 - 22:57

Ostro się bawią:) kosmiczne $ i osiagi

#2059 OFFLINE   MARIUSZ 69

MARIUSZ 69

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2042 postów
  • LokalizacjaLubelskie
  • Imię:Mariusz

Napisano 21 listopad 2020 - 23:24

Ostro się bawią:) kosmiczne $ i osiagi

Niektórzy mówią "albo grubo albo wcale "

#2060 OFFLINE   Wiciu 1982

Wiciu 1982

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 114 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 22 listopad 2020 - 00:01

Robimy test silników . Umawiamy się   na wodzie najlepiej stojąca ..

Dojadę  najdalej z 200 km . Robimy listę chętnych podając  typ silnika .

Co Wy na to .

Jestem z Poznania ale do 300km dojadę ponton 3m i Haibo m200

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych