z tego co wypisałeś (cichy, trwały, tani,oszczędny) wybierz dwie cechy i może coś znajdziesz. Jeśli chodzi o trwałość to bierz osapiany z mc-sklep, mają do 10 lat gwarancji (jakiej by ona nie była), miałem dwa zwykłe haswingi 12V i się nie psuły, trzeci też jest (cayman) i się nie psuje, może dlatego że mało tym ostatnim pływam. Tanie to żaden parametr, wpisz w ceneo i wybierz najtańszy lub kup na aliexpress. Cichy - tu żaden producent chyba nie podaje głośności, ja na głośność w haswingach nie narzekałem, każdy był cichszy od spaliny. Oszczędny - tu jest jedna opcja maksymizer a to ma prawie każdy producent. Co do reszty zestawu to sam decydujesz jaki akumulator, jak Cię stać to lifepo4, lekki, trwały i drogi. Jak masz zdrowy kręgosłup to kup AGM czy GEL i noś 30-40 kg. Najbardziej opłacalny jest zwyły kwas, za 400 zł masz 100Ah, wystarczy na dwa lata chyba że pływasz więcej niż 70-100 razy w roku to może trochę krócej będzie trzymał pojemność. Przez 10 lat wydasz 2000 zł na 5 kwasów czyli tyle ile na jeden Lifepo4 czy dwa lub trzy GEL/AGM.
Co do kabli, bezpieczników, poboru prądu MinnKota publikuje jakie silniki jak zabezpieczać, jakie kable przy jakich długościach stosować i ile prądu pobierają co pozwala lepiej dobrać akumulator. Siarq'u już pisał i inni też, że akumulator dobierasz do mocy silnika ale i do tego czy potrzebujesz często lub długo dużej mocy (wtedy kwas się nie sprawdza). Jak to mawiał klasyk, z gówna bicza nie ukręcisz. Spróbuj przepłynąć się Twoją łodzią z dwoma rożnymi silnikami, najlepiej w wietrzną pogodą i coś tam będziesz wiedział. Rożnicę 1-2km/h przy flaucie to żadna różnica, ale płynąć 1 km/h czy 2km/h przy silnym wetrze to już coś.
Co do 24V to tam pobór też może być i 50Ah, mam też silnik 24V i nie odważyłbym się brać do niego aku 50Ah, bo to dla niego może być mniej niż godzina pływania na maksa a nie zaryzykuję, że pod koniec dnia nie będę miał jak wócić. Lifepo4 to nie jest skrzynka bez dna może mieć nawet i 30-50% więcej niż kwas o tej samej pojemności ale pobór 50A i tak w końcu zrobi swoje, tyle że przy lifepo4 potrwa to dłużej i nie zabijesz tym akumulatora.
mka.jpg 38,22 KB
16 Ilość pobrań
Użytkownik wedkarski365 edytował ten post 20 listopad 2020 - 21:52