Też rozglądam się za nowym silnikiem.
Co sądzicie o silniku który jest dostępny w Decathlonie, chodzi o Kotę Classic 55lbs ? Czy jest warty uwagi ?
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 06 luty 2020 - 21:54
Co sądzicie o silniku który jest dostępny w Decathlonie, chodzi o Kotę Classic 55lbs ? Czy jest warty uwagi ?
Napisano 07 luty 2020 - 18:52
Szukaj silnika z maxymizerem. Lepszy będzie Minn Kota Endura Max 55.
Napisano 07 luty 2020 - 20:09
Napisano 07 luty 2020 - 20:21
Jeżeli tylko na przeloty do miejscówek- szkoda kasy na maxi, to jest akurat tyle, co drugi aku i moim zdaniem popłyniesz dłużej na zestawie 1+2.
Natomiast jeżeli używasz elektroniki wędkarskiej, dokładane maxymizery mogą siać i zakłócać obraz.Wszystko trzeba przemyśleć. Sam silnik nie jest filozofią w sensie technologicznym- czy Chiny czy Meksyk - pływają. Sypie się najczęściej elektronika w nich a przełącznik wymienić łatwo.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 07 luty 2020 - 21:01
Napisano 07 luty 2020 - 20:42
Napisano 07 luty 2020 - 20:53
Adam, ja to wiem, przećwiczone- ale jeżeli ktoś trolluje, to już maxi lepiej się nada, płynnie wyregulujesz jak trzeba speeda. Natomiast wtedy to już all'n- żadnych wynalazków, tylko oryginał maxi w minnkocie.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 07 luty 2020 - 20:55
Napisano 07 luty 2020 - 21:13
Napisano 07 luty 2020 - 21:32
Tylko mk to inna polka cenową vs haibo itp. Precyzyjny maxi to super sprawa, można kontrolować w pełni predkosc
Napisano 07 luty 2020 - 21:36
@mirkorTeż rozglądam się za nowym silnikiem.
Użytkownik jkos edytował ten post 07 luty 2020 - 21:46
Napisano 07 luty 2020 - 22:09
Użytkownik siarq edytował ten post 07 luty 2020 - 22:12
Napisano 07 luty 2020 - 22:45
Nie trolluje więc maxi jak czytam jest zbędny.
Wiem, wiem ktoś powie, że lepiej go mieć niż nie mieć.
Tylko czy jest on wart kilku stówek w stosunku do tej mitycznej oszczędności prądowej?
Napisano 07 luty 2020 - 22:53
Napisano 08 luty 2020 - 09:05
Temat fajny ale bardzo mało się porusza sprawy samych silników .
W tego typu rozważaniach powinno się brać pod uwagę silniki bezszczotkowe .np stosowane w Haibo .
Trwałość i bezawaryjność oszczędność energii która nas tak interesuje jest bezdyskusyjna .
W rozmowach z modelarzami woda im nie powinna przeszkadzać przy napięciach 12 V
jakby doszło do zalania samego silnika . Jedynym problemem producentów są niskie obroty silników bezszczotkowych
które trudno uzyskać bez przekładni a przekładnie to koszty produkcji .
Do napędu mojej łódki zanętowej zastosowałem dwa silniki 12 V 350 W regulatory chłodzone wodą wielkości paczki zapałek
prądy rzędu 30 A kosztują grosze .
Wolałbym zastosować gorszy jakościowo bezszczękowiec a kasę zaoszczędzoną wydać na dobry akumulator .
Napisano 08 luty 2020 - 09:25
Napisano 08 luty 2020 - 09:57
Chłopie, widziałem wyniki"niezależnych testów" jednego z dealerów silników , wynikało z nich , że maxymizery to prawie prąd produkują....Nie ma szans że na aku 100Ah z maxi da się przepłynąć więcej jak 2 x 100Ah bez a tyle wynosi różnica w cenie silnika z maxi że można tą drugą baterie dokupić. Max 10 razy do roku używam Haswinga Osapiana 45 z kwasem 100 Ah i nigdy prądu mi nie brakło ale pływam oszczędnie na 3 biegu bo nigdzie mi się nie śpieszy. Gdybym miał docelowo pływać na elektryku pierwsze co inwestował bym nie w maxi a lifepo4.
Napisano 08 luty 2020 - 10:35
Napisano 08 luty 2020 - 10:39
Napisano 13 luty 2020 - 08:41
Koledzy, powtórzę moje pytanie odnośnie Protruara 1.0 65 lbs, muszę podjąć decyzję i coś zamówić. Podobno ma oryginalny maxymizer (nie dokładany w serwisie jak osapian 55 bez znaczenia czy z tuningiem czy bez) i silnik bezszczotkowy. Prądu podobno bierze minimalnie mniej od osapiana 55 a "idzie" lepiej. Do minusów to że jest krótko na rynku (ok. 2 lata) i jeszcze nie wiadomo nic o trwałości/awaryjności. Jeżeli ktoś ma tego protruara to proszę o info jak się sprawuje. Minnkoty nie chcę, miałęm kilka, niedawno sprzedałem traxisa 55, wszystko z nimi ok. ale szału nie ma (a na przykład cena śruby na zapas do traxisa - szok, czy ewentualna awaria maximizera - nawet nie chcę myśleć). Kilku kolegów ma osapiany 55, pływałem na nich i nie widziałem specjalnej różnicy. Pływam głównie w trolingu 3-3,5 km/h, akumulatory zawsze 2 po 100Ah. Chciałem kupić tego osapiana 55 ale wszędzie mnie namawiają na protruara 1.0. Za 1500 mogę go mieć razem z zapasową śrubą, klinem i nakrętką. Jest jakaś sensowniejasz alternatywa? Prośba o info o tym protruarze
Napisano 13 luty 2020 - 14:44
Witam jestem też przed wyborem silnika i zastanawiam się nad:Koledzy, powtórzę moje pytanie odnośnie Protruara 1.0 65 lbs, muszę podjąć decyzję i coś zamówić. Podobno ma oryginalny maxymizer (nie dokładany w serwisie jak osapian 55 bez znaczenia czy z tuningiem czy bez) i silnik bezszczotkowy. Prądu podobno bierze minimalnie mniej od osapiana 55 a "idzie" lepiej. Do minusów to że jest krótko na rynku (ok. 2 lata) i jeszcze nie wiadomo nic o trwałości/awaryjności. Jeżeli ktoś ma tego protruara to proszę o info jak się sprawuje. Minnkoty nie chcę, miałęm kilka, niedawno sprzedałem traxisa 55, wszystko z nimi ok. ale szału nie ma (a na przykład cena śruby na zapas do traxisa - szok, czy ewentualna awaria maximizera - nawet nie chcę myśleć). Kilku kolegów ma osapiany 55, pływałem na nich i nie widziałem specjalnej różnicy. Pływam głównie w trolingu 3-3,5 km/h, akumulatory zawsze 2 po 100Ah. Chciałem kupić tego osapiana 55 ale wszędzie mnie namawiają na protruara 1.0. Za 1500 mogę go mieć razem z zapasową śrubą, klinem i nakrętką. Jest jakaś sensowniejasz alternatywa? Prośba o info o tym protruarze
Napisano 13 luty 2020 - 23:17
Witam jestem też przed wyborem silnika i zastanawiam się nad:
Haibo m150 70lbs, ten akurat ma 5 lat gwarancji i to duży plus.
Protruar 1.0 ma 65lbs i 2 lata gwarancji.
I który tu wybrać ceny podobne.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Choć by z powodu gwatancjii brał bym tego co ma dłużej. Haibo naprawdę bezproblemowa obsługa w razie gwarancji
0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych