Tydzien temu klub z Aberdeen we wspolpracy z najwiekszym sklepem wedkarskim w miescie zorganizowal coroczny Casting Open Day. Swoj sprzet muszkarski zaprezentowaly firmy brytyjskie: Hardy/Greys, Daiwa, MacKenzie, Wychwood, a takze skandynawski Zpey. Pogoda utrudnila organizatorom zadanie, bo porywisty wiatr i przelotne deszcze generalnie nie sprzyjaja takim pokazom. Przeszedlem sie po stoiskach z moim synkiem i przy okazji cyknalem kilka fotek:
Stojak Hardy sprawil, ze przez kilka godzin byl to najdrozszy metr kwadratowy w miescie
Daiwa i wedki z nowej serii Newera
Hywell Morgan daje wskazowki mlodemu adeptowi sztuki muszkarskiej
Rundke zakonczylismy na stoisku Zpey, gdzie urzedowal Henrik Mortensen. Juz myslalem, ze junior zniechecony zimnem poprosi o kluczyki od samochodu (o powrocie nie bylo mowy ), kiedy dorwal sie do kija switchowego i zaczal kosic kwiatki w parku.
Szescioletni speycaster z kosa 12' #7.
Maly z zapalem pracowal na trwaniku wzbudzajac zainteresowanie instruktorow Zpey i wcale sie nie zdziwie jak wybiora go na twarz kamapnii reklamowej nowej serii HM Signature.
Mads Pedersen instruuje Maksa aby uzywal wiecej dolnej reki, a Henrik przyczail sie obok z aparatem i robil mi konkurencje.
Mialem maly problem jak wybrnac z twarza bez kupna tej wedki tym bardziej, ze mojemu synowi kibicowalo kilku zyczliwych kolegow. Koniec koncem problem zrzucilem na barki dziadkow, niech sie teraz oni martwia
Z tego wszystkiego ominela mnie prezentacja trzykrotnego mistrza swiata w speycasting'u. Pomimo porywistego wiatru Scott MacKenzie na zakonczenie polozyl muche na 60 metrach, czyli dla normalnego smiertelnika dystans do rozlozenia na dwa w najlepszym ukladzie. Udalo sie natomiast obejzec prezentacje H.M.
Henrik omawia podstawy stylu skandynawskiego.
Zpey HM Signature 13'1" #9 w rekach tworcy.
Mialem okazje obrzucac wedke z powyzszej fotki i powiem, ze bardzo mi sie ta wedka spodobala i jesli dziadkowie Maksa zdecuduja sie na zakup dwoch wedek, to ja chetnie przyjme w prezencie ta dluzsza