Łowienie na poppery - co i jak?
Napisano 26 listopad 2007 - 23:00
Ja tam do popperów nic nie mam, ale coś mi się zdaje, że łowienie troci w listopadzie nawet w zatokach morskich to coś
nie teges. No chyba, że te zatoki to nie w Polsce.
Pozdro Jachu
Napisano 28 listopad 2007 - 20:24

- TomaszN. lubi to
Napisano 28 listopad 2007 - 20:25
Miejmy nadzieję, że nie ze strachuLowic zawsze mozna
ale czy sie cos zlowi to juz inna bajka .Popper napewno zagosci u Mnie w zestawie ,nabiore troche praktyki czytajac Janusza i trocie same beda wyskakiwac z wody.
![]()
Napisano 28 listopad 2007 - 20:48

Napisano 28 listopad 2007 - 20:52

Napisano 28 listopad 2007 - 20:56

Napisano 18 czerwiec 2013 - 22:34
Witam
Od tego roku chciałbym zacząć proby łowienia na woblery powierzchniowe (poppery) , moja dotychczasowa przygoda z woblerami powierzchniowymi zaczyna się i kończy na kleniowo-jaziowych smużakach - dostarczaja one mase emocji w postaci pieknych , widowiskowych czesto brań wzbogaconych dodatkowo o ten wspaniały dźwiek - glośny cmok wiec nie ma się co dziwić że apetyt rośnie . Miałem nawet jednego poperka rapali w pudelku nie raz próbowałem na nigo łowić ale bez zadnego wyniku totalnie nic ... nie wiem może coś robie źle .
Proszę o pomoc wszelkiej maści :
- jakieś techniki prowadzenia (ogólnie wydaje mi sie ze tu nie ma wielkiego pola popisu - szarpanie , ale nie znam sie mogę się mylić )
- jakieś sprawdzone przynęty (znam tylko tego cudaka z Rapali ale wydaje mi sie jakiś taki za mały)
- miejscówki i pory roku w jakich ta metoda skutkuje ( wiadomo zarośniete jeziora , ale czy ktoś próbował tego na rzece ?? )
- gatunki ( wiadomo szczupak , ale interesuje mnie również okoń szlyszalem nawet o boleniach łowionych na popery )
- jak ma wygladać zestaw do takiego sportu
Pozdrawaim Rafał
Napisano 18 czerwiec 2013 - 22:40
przyłanczam się do pytania mam jakieś poperki i ciekawi mnie jak je użyć...
Napisano 18 czerwiec 2013 - 23:01
wspaniałe łowienie szczupaków na totalnych płyciznach i trzcinowiskach! Warunek - woda nie głębsza niż 1-1,5 metra. Pora- najlepsze są ciepłe letnie dni po zachodzie słońca. Rzucasz idealnie pod trzcinkę, kępę zielska, potencjalne stanowisko szczupaka . 70 procent pobić jest w pierwszej sekundzie jak popper uderzy o powierzchnię.Skręcasz wolno, podszarpująć, im więcej gejzeru, hałasu na wodzie tym lepiej. Przerobiłem kilka popperów, bezkonkrencyjne są firmy Dorado takie płociowe z ceglastą głową około 10 cm.
Napisano 19 czerwiec 2013 - 07:58
Prowadzenie agresywne jak najwiecej halasu
Napisano 19 czerwiec 2013 - 08:18
Poppery!!! Temat rzeka...
Prowadzenie : rytmiczne energiczne szarpanie po spokojne podciąganie, kiedy zachowuje się on jak "walk the dog". Wszelkie zmiany rytmu i przerwy mile widziane. Na świecie bardzo popularne z uwagi na widowiskowość brań. Trzeba stłumić odruch zacinania w momencie gdy widzimy branie. Ciąć gdy poczujemy. Dużo nietrafionych ataków, ale ryba lubi zawrócić i przyłożyć drugi, trzeci raz.. Zwłaszcza w Skandynawii..
Aby zobaczyć różnorodność przynęt wpisz na ebay: popper Wyświetli się 10000 ofert.
Dużo jest chińskiego badziewia, ale też wiele pięknych, lotnych przynęt.
Napisano 19 czerwiec 2013 - 10:40
Polecam Spittin Rovera Salmo, na płytkich i średnio zarośniętych jeziorowych wodach fajnie mi się sprawdzał, szczupaki potrafiły po kilka razy go takować w trakcie jednego poprowadzenia, technikę mam prosto, podszarpuję nim często zmieniając kierunki, ataki są widowiskowe ale i skuteczność zacięć udanych do nietrafionych powiedział bym, że wygląda słabo
Napisano 19 czerwiec 2013 - 11:59
- Sylwek1981 lubi to
Napisano 19 czerwiec 2013 - 12:28
Niestety ciężko ten odruch zatrzymać jak widzisz zasysanego w szczupaczą paszczę popperka, mam świadomość, że w ten sposób wyrywam przynętę rybie
- wojtekmat lubi to
Napisano 19 czerwiec 2013 - 14:05
http://www.google.pl...iw=1280&bih=896
To mój numer 1! Szczupaki (łącznie z metrówką w samo południe), okonie. Niestety chyba już nie do dostania (jeśli ktoś znajdzie, to uprzejmie proszę dać znać).
Uwielbiam łowienie na poppery :-)
Napisano 19 czerwiec 2013 - 14:10
Poppery ?
- To jest ich więcej ??? Wydawało mi się ,że tylko zdjęcie zmienił ))
- Sylwek1981 lubi to
Napisano 19 czerwiec 2013 - 14:12
a tak poważnie to pięknie w nie bolki walą
polecam
Napisano 19 czerwiec 2013 - 15:19
Nie jest to mój najlepszy wabik boleniowy, ale są miejsca i sytuacje, kiedy się sprawdzają bardzo dobrze. Jak w przypadku każdego wabika, kluczem jest dopasowanie się do warunków i okoliczności panujących nad wodą.
bolek_popper.jpg 61,99 KB
184 Ilość pobrań
Nawet nasze "narodowe barwy", można by rzecz wybitnie nie boleniowe im nie przeszkadzają. Głupie rybska nie wiedzą, że atakuje się tylko coś, co jest "super ultra realistycznym odzwierciedleniem uklejki"...
Pozdrówka
Kamil
- Dagon, Mariano Mariano, Osprey i 1 inna osoba lubią to
Napisano 19 czerwiec 2013 - 15:34
Rawi, on 19 Jun 2013 - 13:05, said:
http://www.google.pl...iw=1280&bih=896
To mój numer 1! Szczupaki (łącznie z metrówką w samo południe), okonie. Niestety chyba już nie do dostania (jeśli ktoś znajdzie, to uprzejmie proszę dać znać).
Uwielbiam łowienie na poppery :-)
Znalazłem takiego, tylko nie wiem, czy cena będzie odpowiednia
http://www.ebay.pl/i...=item33820193cd
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych