Daiwa vs Shimano
#161 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 19:39
17' Exsence był cenowo droższym modelem od starszego 16' Vanquish-a, ale cena 19-tki poszła w góre i jest teraz porównywalna do "czarnucha".
- marek63 lubi to
#162 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 19:45
Ale nie patrzmy na ceny, tylko jak Daiwa i Shimano klasyfikuje swoje zabawki.
#163 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 19:54
#164 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 19:54
Należy pamiętać, że Vanquish zastapił TP Mg i tak należało go oceniać.
Teraz się pokiełbasiło. Jak w katalogu nowy Vaniek będzie stawiany przed starego Excense (nic nie wskazuje na to by pojawił się w nadchodzącym roku następca) to na znak protestu zgolę wąsy i brodę i zacznę w wątku "dobór kołowrotków" polecać prexery.
TP - ostatnia nadzieja białych
- homax i Rheinangler lubią to
#165 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 19:55
#166 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 19:59
#167 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 20:07
B69FFD10-012A-42CF-BF95-BD90A773B8A0.jpeg 43,46 KB 18 Ilość pobrań
- xyzzvpc lubi to
#168 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 20:13
- miramar69 i Tom Rob lubią to
#169 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 20:46
Łykaj co w katalogach jak pelikan szprotkę, a będziesz zimą w trampkach chodził
A co Kolego Ci się nie zgadza na tym wykresie? Że Exist nie jest najwyżej? Dwuwymiarowe wykresy mają to do siebie, że pokazują rzeczywistość na dwóch płaszczyznach - w tym przypadku "moc" i "lekkość". No i nie dziwi mnie, że 180gr Exist jest niżej, jeśli chodzi o moc, niż 205gr Cerata.
#170 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 20:51
Widzę, że wystarczy wrzucić hasło Daiwa vs Shimano i temat zbacza z kursu przynajmniej na dwie strony
A tak na serio, to dzięki za informację o zbliżających się nowych młynkach Stradic i TP, to znaczy że wstrzymam się jeszcze chwile z planowanym zakupem.
#171 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 21:04
A wystarczylo napisac „widzialem nowego twin powera”
Jeszcze nikt nie dotknął, jeszcze nikt nie pokrecił a juz jest gorszy/lepszy.
Zastanawia mnie czemu czesc z nas Polakow nie pracuje jako glowni inzynierowie w D czy S i nie poprawia tego co Ci japońcy spieprzyli
Użytkownik kruz edytował ten post 29 grudzień 2019 - 21:08
- smokwelski i przemo_w lubią to
#172 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 21:06
Błogosławieni ci którzy nie widzieli, a uwierzyli😄
Użytkownik smokwelski edytował ten post 29 grudzień 2019 - 21:07
#173 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 21:12
Ja tu w ostatnich dyskusjach nie widzę zajadłej wojny zwolenników S i D, ale rozmowa rzeczywiście zeszła na poboczne wątki, zatem niech przemówią "nowości", bo w końcu to wątek o gdybaniu na podstawie filmów i zdjęć z internetu
- Rheinangler lubi to
#174 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 21:21
Tak zupełnie na marginesie chętnie zobaczyłbym taki wykres zestawiajacy modele D i S tylko obawiam się że wyników byłoby tyle ilu chętnych do jego zestawienia😜
- psd27 lubi to
#175 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 21:27
Uważam że warto wymieniać się opiniami/doświadczeniami o ile można wyciągnąć z nich jakieś sensowne wnioski..
Tak zupełnie na marginesie chętnie zobaczyłbym taki wykres zestawiajacy modele D i S tylko obawiam się że wyników byłoby tyle ilu chętnych do jego zestawienia
Jedyna sensowna miara to to, co da się wyrazić liczbami, np waga, nawój, hamulec. Ale nawet "liczba łożysk" jest już miarą nieco "z dupy", bo ważniejsze to, gdzie one są i jakiej wielkości. Reszta to już subiektywne odczucia, a z tym się nie dyskutuje.
Wg mnie bardzo dobrą miarą byłaby "awaryjność/zużycie części", ale pewnie jedynym krajem, w którym dałoby się taką miarę znaleźć, jest Japonia, a i producenci zapewne nie będą chcieli się chwalić takimi parametrami w sposób obiektywny. Prawda taka, że przeglądając japońskie serwisy aukcyjne widać bardzo dużo ofert kołowrotków po serwisie wraz z listą elementów, które były wymieniane - i bardzo często lista krótka nie jest.
Ale teraz to już zupełnie odbiegłem od wątku "nowości".
- homax lubi to
#176 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 21:58
Stelle generalnie wolę używać do obrotówki, woblerów czy wahadeł. Jakoś ten podział od lat mi pasuje i kolejne generacje nie zmieniają mojego zaszeregowania.
Przewaliłem w życiu kupę kołowrotków, włącznie z Van Staalami. Trudniej byłoby wymienić czego nie miałem, niż co miałem, licząc od Stelli 1998 do teraz. Mam dziwoląga Exsence z generacji 2008/9, któremu wg słów Pana Józefa Leśniaka bliżej do Stelki niż „plastikowych” jego następców. Nie chce się zepsuć pomimo wielu lat łowienia w solance. Kręci tak samo maślanie od nowości. W tym samym czasie wyprawa kolegi ze Stellą 2010 zakończyła się koniecznością serwisu po jednym wypadzie.
Nie da się jedynie wg kryterium cenowego przypisać „lepszości”. Producent sam dedykuje modele do konkretnego typu łowienia. Z tego co pamietam Shimano dzieli swoje wyroby na Light i jakąś drugą kategorię. Vanquish od zawsze kojarzy mi się z lżejszą i delikatniejszą odmiana TP. Katowałem TP 15 PG na trociach dwa lata i dalej służy komuś innemu. W tym samym czasie leżały w domu dwa Vanquishe 4000 z generacji 2012, ale nigdy nie wpadłem na pomysł, by ich użyć do trociowania. Służyły do lżejszych odmian i dalej kręcą tyle, ze dla kogoś innego.
Mam nowego Vanquisha i działa pomimo że wg @smokwelski to „plastik fantastik”. Kwestia przyporządkowania do lżejszego spinningu. Nie widzę sensu stosowania jednego kołowrotka do wszystkiego i udowadniania na siłę co lepsze mocniejsze i trwalsze. Wszystko z głową, a nic nigdy nie zawiedzie naszych oczekiwań.
A czy lepsze D czy S, to nie mój problem. Kupuję produkty obu marek i łowię zamiast zastanawiać się nad wyższością. Nade wszystko, żeby odpowiedzieć sobie na pytanie co lepsze, trzeba sprecyzować wpierw „do czego” mając na uwadzę wędkę, metodę czy gatunek ryby.
Użytkownik Krab edytował ten post 29 grudzień 2019 - 21:59
- Guzu, mario, Jozi i 15 innych osób lubią to
#177 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 22:07
#178 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 22:19
Na jubileuszowe wypusty nie czekam, nie spodziewam się po nich nic szczególnego oprócz wygórowanej ceny i ewentualnej gratki dla kolekcjonerów.
- Jozi, andrklim, psd27 i 2 innych osób lubią to
#179 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2020 - 08:46
ja bym brał siemano
#180 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2020 - 19:52
- Luciano79 lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych