Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Baza wędek "travel"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1019 odpowiedzi w tym temacie

#1001 OFFLINE   etherni

etherni

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1848 postów
  • LokalizacjaWschód
  • Imię:Sławek

Napisano 02 październik 2024 - 05:24

Spro mobie stick - ktoś łowił? jak wrażenia?

Zastanawiam się konkretnie nad 2.4 3-10 pod małe poperki i woblerki na ciepłych morzach.

Ewentualnie jeśli ktoś ma sprawdzony travelek do 10 gram o akcji fast (koniecznie o dobrych parametrach rzutowych) to proszę o info

Sprawdzony travel 2,40 3-12g : Blue Bird Compact. Używam od dwóch lat , kijek bardzo uniwersalny, dobrze wykonany, pięknie pracujący pod rybą. Ogarnia bez problemu woblery pstrągowe, popperki okoniowe, obrotówki do #3, i oczywiście gumy.
CW dołem się zgadza idealnie, góra lekko przeszacowana, tak około 10g realnie. Bardzo dobrze ładuje się przynętami już od 4g łącznej masy, jedyne pytanie czy uznałbyś go za fast. Nie jest to żadna klucha, ani oldschoolowy moderate, ale też daleko mu do szpady o ugięciu 1/4.
  • Obserwator86 lubi to

#1002 OFFLINE   Obserwator86

Obserwator86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 51 postów

Napisano 02 październik 2024 - 23:31

Spro mobie stick - ktoś łowił? jak wrażenia?

Zastanawiam się konkretnie nad 2.4 3-10 pod małe poperki i woblerki na ciepłych morzach.

Ewentualnie jeśli ktoś ma sprawdzony travelek do 10 gram o akcji fast (koniecznie o dobrych parametrach rzutowych) to proszę o info

Posiadam od niedawna Pure Lure Stream. Opisany do 5,3 grama, ale to kompletna bzdura. Dołem zaczynamy czuć przynętę w okolicy 2-3 gramów, a górą diabli wiedzą - niby to jest wklejka, ale reszta blanku diabelsko sztywna/szybka. Rzucałem główką 7-8 i 8 cm kopytkiem, nie było problemu. Obrotówka Mepps 2 też bez problemu. Przy dropshocie ciężarek 8g i dalej jest zapas. Na moje oko blank spokojnie by ogarniał górą do 15-18g, ale z racji wklejki trzeba nieco zdjąć. Szacuję 2/3g z dołu i jakieś 12-14g z góry. Kupisz ten kijek na Ali w cenie około 190-210 zł.

#1003 OFFLINE   Przeman

Przeman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 70 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Przemek

Napisano 03 październik 2024 - 12:05

Cześć! Szukam wędki 180-200cm cw do ok 60g. 3 lub 4 części. Będę wdzięczny za wszystkie polecenia/informacje o istnieniu modeli o takich parametrach.
Pozdrawiam!

#1004 OFFLINE   Mik

Mik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 268 postów
  • Lokalizacja1km od Bałtyku
  • Imię:Michał

Napisano 04 październik 2024 - 19:48

IMG-1604.jpg

Użytkownik Mik edytował ten post 04 październik 2024 - 19:56

• popper lubi to

#1005 OFFLINE   Mik

Mik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 268 postów

Napisano 04 październik 2024 - 19:52

Dam mini.Przerabiałem już wszystko.Ten zostaje , rzeka oraz jezioro.Okoń i szczupak.Za te pieniądze to Lux.Transport mtb lub atv w świetne miejsca robi robotę.

Użytkownik Mik edytował ten post 04 październik 2024 - 19:54

#1006 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3018 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 05 październik 2024 - 11:24

Piszesz o DAM Shadow Mini Telespin? Też go mam, w wersji 2,1 m/ 5-15 g, też mi się podoba to, że przy tej długości ma tylko 38 cm składu (zmieniłem w nim przelotki, dałem matchowe i znacznie krótsze omotki, więc zyskałem kilka cm) + wywaliłem ten paskudny foregrip i wstawiłem korek jak na reargripie. Absolutnie najbardziej kompaktowy teletravel, jakiego używałem i używam.

• Mik i mikryb lubią to

#1007 OFFLINE   jabadaonbis

jabadaonbis

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 74 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz
  • Imię:Maciek
  • Nazwisko:Pietras

Napisano 05 październik 2024 - 11:37

Kamil, a możesz wrzucić fotkę tak przerobionej wędki? Mówię o tym DAM-ie z linku powyżej

#1008 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3018 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 05 październik 2024 - 11:41

Proszę

Załączone pliki

• mikryb lubi to

#1009 OFFLINE   jabadaonbis

jabadaonbis

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 74 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz
  • Imię:Maciek
  • Nazwisko:Pietras

Napisano 05 październik 2024 - 11:50

Dziękuję 😀
A jaka jest szerokość największej przelotki z wędziskiem? Ciekawy jestem, czy zmieścił bym takiego travelka w mojej minitubce😁

#1010 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3018 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 05 październik 2024 - 11:55

Nie wiem, jaka była oryginalnie, teraz jest dość wysoka, bo i blisko uchwytu, więc ma ok. 7 cm z blankiem

#1011 OFFLINE   Mik

Mik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 268 postów

Napisano 07 październik 2024 - 13:12

Piszesz o DAM Shadow Mini Telespin? Też go mam, w wersji 2,1 m/ 5-15 g, też mi się podoba to, że przy tej długości ma tylko 38 cm składu (zmieniłem w nim przelotki, dałem matchowe i znacznie krótsze omotki, więc zyskałem kilka cm) + wywaliłem ten paskudny foregrip i wstawiłem korek jak na reargripie. Absolutnie najbardziej kompaktowy teletravel, jakiego używałem i używam.

Tak.1,9m i 5-15gr.Plecionka obowiązkowo.Bo miętki.

Użytkownik Mik edytował ten post 07 październik 2024 - 13:30

#1012 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3018 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 07 październik 2024 - 14:43

To mój raczej szybki jest, miękka jest tylko sama sekcja szczytowa (jest z pełnego węgla)

#1013 OFFLINE   The_End

The_End

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 52 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 26 październik 2024 - 12:32

Cześć

Szukam travela. Długość około 2,4. Przeznaczenie pstrągi(raczej te większe) i koniecznie z możliwością wyholowania troci. Wiem trudno to połączyć. Dlatego pomyślałem o mocniejszym pstrągowym kiju, tak do wyrzutu 25(30) gr. Łowię tylko w rzekach i na woblery(gramatura 5-7gram). Nie lubię wędek zbyt szybkich. Lubię takie bardziej miękkie(może to nawyk z muchy). Co mi wpadło do głowy:

1. Savage Gear parabellum ccs travel 244cm 10-30gr

Nigdy nie mialem parabellum. Podobno przyjemne miękkie wędki. Pytanie, czy ciężar jest ok, może jest przeszacowany? Miękkie kije czasami tak mają.

2. Savage gear SG4 Medium Game 243cm 7-25gr

Pytanie, czy nie jest zbyt szybki i sztywny.

3. Savage Gear parabellum ccs travel 246cm 7-21gr

Pytanie, czy nie będzie zbyt delikatny i będzie się dublował z moimi kijami pstrągowymi, a to nie miałoby sensu.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Tomasz

#1014 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3018 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 26 październik 2024 - 12:49

Napisałbym, że Abu Diplomat Travel do 32 g (są przeszacowane), ale widzę, że teraz weszła nowa seria V2 to nie wiem, czy to nadal ta sama charakterystyka blanku. Chyba, że poszukasz tej starszej serii

#1015 OFFLINE   etherni

etherni

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1848 postów
  • LokalizacjaWschód
  • Imię:Sławek

Napisano 26 październik 2024 - 13:01

Napisałbym, że Abu Diplomat Travel do 32 g (są przeszacowane), ale widzę, że teraz weszła nowa seria V2 to nie wiem, czy to nadal ta sama charakterystyka blanku. Chyba, że poszukasz tej starszej serii

Stary Diplomat w długości 2,4 był opisany 10-25g, zresztą takiego mi przezbrajałeś.
Przeszacowanie nieco trudno ocenić przy tym rodzaju akcji. Na pewno daje radę posyłać woblery pstrągowe na wystarczające odległości, i na pewno też mu mocy nie zabraknie na hol nawet troci. Ja na swojego wyjąłem suma 120cm, ale istotne jest miejsce. Odcinek Wisły, gdzie nurt zapier.. jak Poprad czy Dunajec na bystrzach. I jakkolwiek rzadko teraz korzystam z tego kija, to jeśli kiedykolwiek będę miał okazję pojechać na drugi koniec świata łowić ryby łososiowate, byle mniejsze niż glowatki czy łososie 1m, to w ciemno biorę Diplomata.

#1016 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3018 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 26 październik 2024 - 13:53

No właśnie nie mogłem sobie przypomnieć, które cw on miał zapisane. W każdym razie by pasował do podanych wyżej potrzeb

#1017 OFFLINE   The_End

The_End

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 52 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 26 październik 2024 - 20:52

Super, dziękuję za porady. Mam jeszcze większy ból głowy teraz, ale to dobrze. 

Bardzo konkretne informacje. Poczekam, może ktoś jeszcze się wypowie, zwłaszcza gdyby była informacja savage i wtedy podejmę decyzję.

Abu diplomat jest jeszcze w sprzedaży i to za cenę dużo mniejszą niż SG.

#1018 OFFLINE   Wobi

Wobi

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1608 postów
  • LokalizacjaPl

Napisano 12 listopad 2024 - 08:44

Witam , szukam budżetowej wędki travel 2,7-3m- 4-5 części do max. 60-80g. Kijek ma służyć do okazyjnego łowienia dorszy z brzegu na Islandii, a chcę wydać max z 5 stówek Wpadły mi w oko Shimano STC, DAM Cult x i Berkley Naumad, co wybrać z tego, lub może coś w podobnych parametrach dostępne w PL przez net na szybko ?

Użytkownik Wobi edytował ten post 12 listopad 2024 - 08:46

#1019 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 12 listopad 2024 - 09:20

Ja polecam Ci, Major Craft CRX 964H, będzie bez niespodzianek. 

#1020 OFFLINE   Wobi

Wobi

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1608 postów
  • LokalizacjaPl

Napisano 12 listopad 2024 - 12:52

Kuba, tylko ja potrzebuję coś na szybko, dostępne w Polsce przez neta, bo zostało 1,5 tygodnia do wyjazdu…

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych