Hyper Bull cormorana, ma chyba nawet 6 składów, ale znaleźć już ciężko.
Znalezc linka na int do tej wedki rowniez ...
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 29 styczeń 2023 - 18:25
Hyper Bull cormorana, ma chyba nawet 6 składów, ale znaleźć już ciężko.
Napisano 29 styczeń 2023 - 21:27
Napisano 31 styczeń 2023 - 17:26
Czy składał ktoś wędkę na blanku muchowym MHX F912-4? Nada się to do spinningu?
Napisano 31 styczeń 2023 - 21:01
Wędka Shimano STC Spining - 2,70m 15-40g- 5cio skład- dość blisko do podanych parametrówSerwus travelarze.
Czy kojarzycie walizkowca 9'6/20lb/50g w 5 składach?
Budżet 1k PLN.
Użytkownik MichaEL edytował ten post 31 styczeń 2023 - 21:03
Napisano 01 luty 2023 - 21:36
Wędka Shimano STC Spining - 2,70m 15-40g- 5cio skład- dość blisko do podanych parametrów
Kupiłem taką wędkę, byłem z nią na Bornholmie. Średnia, ale o epokę lepsza niż opisywany w wątku Cormoran, którego też miałem.
W pełni zadowolony jestem natomiast z SG4 travel, ale to tylko czteroskład.
Ponieważ jednak do samolotowego podręcznego dzisiaj i tak już nie można wziąć żadnej wędki, więc kilka centymetrów więcej nie jest dla mnie aż tak istotne, dlatego kupiłem SG4. Mam też travela Apisa z FA, ale to już tylko 3 części i mniejsza długość wędki, jednak już zdecydowanie warta polecenia.
Czyli wychodzi na to, że im mniej składów tym jednak lepiej
Ja do 5 skladow tez troche podchodze jak do jeza... Wiekszosc moich traveli to 4 sklady. Przygladalem sie kiedys temu travelowi SG4 ale ten blank w zielonej panierce wyglada przeohydnie Ten travel Apisa jakiej dlugosci jest?
Napisano 02 luty 2023 - 13:17
Przy obecnej dostępności zarówno blankow jak i gotowych spiningow w wersji travel uważam ten pomysł za mało sensowny. Blank muchowy przede wszystkim nie jest tworzony z myślą o rzucaniu cięższymi przynętami - tam masz linkę (ciężar głowicy) i muchę co nic nie waży. Rzut muchą to tez mniejsza dynamika niz spinningiem. A już krzywa ugięcia muchówki vs spining to zupełnie róże planety - spining zawsze ma więcej mięsa w dolniku niz muchówka, która musi pracować po całości aby wykonać rzut. W muchowce ponadto zacinasz brania sznurem a w spiningu kijem.
Użytkownik gladki edytował ten post 02 luty 2023 - 13:18
Napisano 02 luty 2023 - 13:56
Serwus travelarze.
Czy kojarzycie walizkowca 9'6/20lb/50g w 5 składach?
Budżet 1k PLN.
Napisano 02 luty 2023 - 14:19
Użytkownik MichaEL edytował ten post 02 luty 2023 - 14:20
Napisano 03 luty 2023 - 15:07
@Luckyguliver napisał:
Wiekszosc moich traveli to 4 sklady. Przygladalem sie kiedys temu travelowi SG4 ale ten blank w zielonej panierce wyglada przeohydnie Ten travel Apisa jakiej dlugosci jest?
Apis Sat 8015-3N
A mnie zielony SG się podoba, taki bojowy look.
Kolor kolorem (tez nie lubię acz kupiłem) ale użytkowo seria SG4 jest jak najbardziej ok, szybkie i mocne blanki - zupełnie inne wędki niż seria SG2 czy Parabellum. Wszystko zależy od tego czego szukamy.
Użytkownik gladki edytował ten post 03 luty 2023 - 15:17
Napisano 03 luty 2023 - 15:17
Bo to oldschool, kolega na poprzedniej stronie pisał, że ma. Sądzę, że do dogadania
Mam tego Cormorana i przetrwał sporo wypraw. Udany kij ale parząc na dzisiejsze standardy to konieczne byłoby wymienienie przelotek na lżejsze i będzie super wedka na kolejne lata bo blank naprawdę mocny i niezawodny a o to przecież chodzi w wędkach do walizki ;-) Przy okazji kogo byście polecili żeby wymienił przelotki w tym kiju bo zamierzam to zrobić.
Napisano 03 luty 2023 - 20:44
Napisano 03 luty 2023 - 23:10
Kolor kolorem (tez nie lubię acz kupiłem) ale użytkowo seria SG4 jest jak najbardziej ok, szybkie i mocne blanki - zupełnie inne wędki niż seria SG2 czy Parabellum. Wszystko zależy od tego czego szukamy.
Poczekam cierpliwie na nowa wersje Zadko sie czepiam walorow estetycznych ale ta wyglada wyjatkowo pskudnie w moich oczach
Napisano 06 luty 2023 - 15:29
Napisano 06 luty 2023 - 19:56
Napisano 08 luty 2023 - 10:17
ja mam Ron Thompson Travel XP 3,60 m, c.w. 25-65 g
kij poprawnie opisany najlepiej dystansowo wypada pomiędzy 40 a 50 gram (realne 100 metrów w zasięgu) po przezbrojeniu więcej .......................
Posiadam. Po wielu poszukiwaniach, wreszcie znalazłem
Kij bardzo dynamiczny ale i paraboliczny oraz świetnie się ładuje nawet przy bombardzie 25 g - podczas rzutu "zrywa opuszek palca" przy plećce 0,12 mm, więc trzeba uważać
Napisano 08 luty 2023 - 12:55
Posiadam. Po wielu poszukiwaniach, wreszcie znalazłem
Kij bardzo dynamiczny ale i paraboliczny oraz świetnie się ładuje nawet przy bombardzie 25 g - podczas rzutu "zrywa opuszek palca" przy plećce 0,12 mm, więc trzeba uważać
Napisano 09 luty 2023 - 03:02
Napisano 10 luty 2023 - 09:17
Napisano 18 luty 2023 - 14:18
Koledzy, może ktoś mi wyjaśnić różnice między wędkami muchowymi a spinningowymi w kwestii ilości składów. Pewnie z 90% dostępnych wędek muchowych na rynku jest w czteroskładach i odwrotnie w przypadku spinningu - 90% dwuskład (procenty tak pi razy drzwi, ale to nie do końca mają znaczenie dokładne procenty). Kiedyś próbowałem o tym się gdzieś doczytać i o muchówka pisze się głównie, że łatwe w transporcie (nie chodzi mi tu o samolot)... No tak ale tak samo jak z wędkami muchowymi jeździmy na ryby ze spinningiem, i co dla spinningu to już lepszy dwuskład??
Sorry jeżeli to brzmi ironicznie, ale nie taki ma cel .
Proszę podzielcie swoimi doświadczeniami czy bardzo różni się praca wędki dwu od czteroskładowej, jak na jej pracę/ wytrzymałość wpływa ilość składów? Sam osobiście oprócz wielu dwuskładowych spinningów ma jedną muchówkę i też w dwuskładzie i właśnie poszukuję jakiegoś spinningu travelera na zbliżające się wakacje.
Napisano 18 luty 2023 - 14:33
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych