W podręcznym nie można mieć kołowrotków z nawiniętymi linkami.
Jeśli ktoś woli kołowrotek trzymać przy sobie, można zdjąć szpule, albo nawinąć linkę wieczorem, już na miejscu.
Pewnie da się czasem przedostać na farta, ale to jest sprawdzane.
Mi sprawdzali w ubiegłym roku, na naszym lotnisku. Trafiłem na wędkarza, to chwilkę porozmawialiśmy o rybach
Tak samo noże, kotwice, haki. Nie wiem, po co ryzykować. Przynęty do rejestrowanego i tyle.
Baza wędek "travel"
#1041 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2025 - 09:31
#1042 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2025 - 10:25
Zawsze jest sprawdzane. Na bramkach prześwietlają podręczny i ju. 20 lat temu ktoś się mnie zapytał co jest w tubie. Pokazałem wędkę i tyle.Mi sprawdzali w ubiegłym roku, na naszym lotnisku. Trafiłem na wędkarza, to chwilkę porozmawialiśmy o rybach
Tak samo noże, kotwice, haki. Nie wiem, po co ryzykować. Przynęty do rejestrowanego i tyle.
A dlaczego nie do rejestrowego? Bo jak lecę na 2-3 dni połazić po górach to nie biorę bagażu rejestrowego.
Jak jadę typowo na ryby, to wykupuję bagaż 20 kg i nie bawię się w jakiekolwiek cyrki.
PS. Ciekawostka. Jak latałem po Rosji to pomimo, że nóż miałem w bagażu rejestrowym, to brali mnie na każdym lotnisku na osobistą i wypytywali na co mi taka "broń" 😀. Wytarczało- ja rybołov, nachłystnik, ujezżaju na dalnyj vostok i budu żył w pałatkie 😀.
Użytkownik Mysha edytował ten post 08 styczeń 2025 - 10:36
#1043 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2025 - 10:44
"Ryanair i ich regulamin: https://www.ryanair....onsar_286866930"
Z niemałą irytacją przeczytałem, że w podręcznym nie można mieć wędek
A miałem taki chytry plan: muchówka z krótkimi składami i kołowrotek w podręcznym, a linka, żyłki i muchy pocztą ...
#1044 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2025 - 11:32
Kiedyś w rejestrowanym woziliśmy akumulator do echa.
#1045 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2025 - 14:04
Odkąd pamiętam w podręcznym nie można było mieć wędek, linek, czy haków. To, że na odprawie często przechodzą to nie znaczy, że nie traficie w końcu na jakiegoś dokładniejszego pracownika, który Wam je po prostu zarekwiruje i nie będzie żadnej dyskusji.
- psd27 i Luckyguliver lubią to
#1046 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2025 - 14:53
Odkąd pamiętam w podręcznym nie można było mieć wędek, linek, czy haków. To, że na odprawie często przechodzą to nie znaczy, że nie traficie w końcu na jakiegoś dokładniejszego pracownika, który Wam je po prostu zarekwiruje i nie będzie żadnej dyskusji.
Dokladnie tak jest. Ja wozac kolowrotki z linka bralem pod uwage czarny scenariusz i to ze bede musial linke odwinac i wyrzucic do kosza. To samo z malymi kotwiczkami. Bylem gotowy je poswiecic. Widzialem kilka "dramatow" przy odprawie i tlumaczenie ze zawsze przechodzilo zostanie uniewaznione bez zadnych skrupolow.
Użytkownik Luckyguliver edytował ten post 08 styczeń 2025 - 14:54
- psd27 lubi to
#1047 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2025 - 20:07
To zależy od linii lotniczej. Wędek w większości linii nie można wnieść jako bagaż podręczny. Jeśli chodzi o linki to też, aczkolwiek można śmiało polemizować czy jest taki zakaz bo rekomendacja do wkładania linek do bagażu nadawanego nie jest jednoznaczna z zakazem ich przewożenia w podręcznym. Z haczykami i kotwiczkami podobnie jak z linkami i jeszcze bardziej można polemizować z zakazami bo generalnie jest zawsze podawana maksymalna długość ostrego narzędzia/noża, który można wnieść na pokład.
Dla ciekawości wysłałem kiedyś zapytanie do jednej z linii lotniczych czy mogę wnieść na pokład linkę i otrzymałem odpowiedź, że nie. Na moje kilkukrotne zapytanie gdzie mogę to znaleźć to w regulaminie/przepisach nie dostałem już odpowiedzi i po kilku miesiącach odpuściłem i dalej je sobie przewożę
#1048 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2025 - 20:30
Przestańcie pisać, że coś zależy od linii lotniczej. Wcześniej już ktoś o tym pisał - na 'checkoucie' nie ma pracowników linii lotniczej, z którą lecimy tylko jest obsługa lotniska. A obsługa w Polsce stosuje się do przepisów podawanych przez Urząd Lotnictwa Cywilnego, a nie poszczególnych linii lotniczych (ale w całej UE obowiązują te same ograniczenia).
- Mysha, psd27 i Hesher lubią to
#1049 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2025 - 23:03
Wszedłem na stronę Urzędu Lotnictwa Cywilnego. Znalazłem przepisy, a nawet załącznik 4C w którym wymienione są rzeczy, których nie wolno zabierać na pokład samolotu. Nic o linkach, kołowrotkach i wędkach nie ma. Jeśli ktoś takie rozporządzenie ma, to poproszę o link, chętnie poczytam.
- JDM fan lubi to
#1050 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2025 - 00:48
A to ja napisałem 😉.
Wszedłem na stronę Urzędu Lotnictwa Cywilnego. Znalazłem przepisy, a nawet załącznik 4C w którym wymienione są rzeczy, których nie wolno zabierać na pokład samolotu. Nic o linkach, kołowrotkach i wędkach nie ma. Jeśli ktoś takie rozporządzenie ma, to poproszę o link, chętnie poczytam.
Linka mozesz udusic kogos, wedka dzgnac i zabic. Paskiem od spodni tez. Zalezy od interpretacji na kontroli. Jak sie upra to zawsze jest nastepny samolot
#1051 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2025 - 19:58
I słusznie pisze Mekamil, że linie lotnicze nie mają nic do tego, bo security check jest jeden wspólny dla wszystkich pasażerów.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych