Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Baza wędek "travel"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1070 odpowiedzi w tym temacie

#1061 OFFLINE   bart12117

bart12117

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 20 marzec 2025 - 10:48

Hesher, on 06 Jan 2025 - 15:19, said:

Używam traveli od naprawdę wielu lat. Nauczyłem się paru zasad związanych z ich użytkowaniem
Skrobnę może w tym roku kilka słów na ten temat w swoim wątku.

Bardzo ciekawe i czekam z niecierpilowością - wg mnie travele są super a nieco napiętnowane wśród wędkarzy.

Zawsze się zastanawiałem a nigdy nie miałem okazji porównać, ile półek cenowych dzieli travel i dwuskład, no i ile "tracę" decydując się łowić travelami (oczywiście na ile takie porównanie jest możliwe, najlepiej w obrębie jednego producenta).

Np. Favorite BB w travelu będzie odpowiadał czułością dwuskładowemu BB, czy raczej Favorite X1 albo U1 (bardziej budżetowe wersje). To oczywiście tylko przykład od pierwszego, lepszego producenta ale zawsze ciekawi mnie opinia bardziej doświadczonych :)

Użytkownik bart12117 edytował ten post 20 marzec 2025 - 10:49

#1062 OFFLINE   Obserwator86

Obserwator86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 63 postów

Napisano 20 marzec 2025 - 14:57

bart12117, on 20 Mar 2025 - 09:48, said:

Bardzo ciekawe i czekam z niecierpilowością - wg mnie travele są super a nieco napiętnowane wśród wędkarzy.

Zawsze się zastanawiałem a nigdy nie miałem okazji porównać, ile półek cenowych dzieli travel i dwuskład, no i ile "tracę" decydując się łowić travelami (oczywiście na ile takie porównanie jest możliwe, najlepiej w obrębie jednego producenta).

Np. Favorite BB w travelu będzie odpowiadał czułością dwuskładowemu BB, czy raczej Favorite X1 albo U1 (bardziej budżetowe wersje). To oczywiście tylko przykład od pierwszego, lepszego producenta ale zawsze ciekawi mnie opinia bardziej doświadczonych :)

Posiadałem w pewnym momencie Dragona Flash zarówno w travelu jak i w dwuskładzie. I zgodnie z przewidywaniami - jeden czort. Dzisiejsze travele, to już nie era "skuwek", poprawnie pracują na łączeniach bez odczuwalnego ubytku czułości. W ostatnich latach miałem 4-5 składów sporo i koniec końców tylko takie wędki u mnie zostały, czy to w spinie czy do casta. Nawet przy rekreacyjnym łowieniu latem na "bata" korzystam z bardzo kompaktowego modelu mierzącego po złożeniu około 40 cm.

Na czucie przynęty zdecydowanie większy wpływ ma np. zastosowana linka (plecionka/żyłka, w tym jej sztywność, rozciągliwość itd.). Różnica byłaby też mocniej odczuwalna, gdybyśmy analizowali wysokiej klasy jednoskład, może nawet z "tubą rezonansową" i analogiczny kij w 4 składzie, bo wówczas mamy do minimum wykluczone wszelkie "zamulacze" typu ciężkawe przeloty, tani uchwyt, nadmiar lakieru itp. W przypadku wędek sklepowych w budżecie 100-600 zł nie ma się czym przejmować...

Btw. Jak polujesz na travela klasy UL (a tak wnioskuję po wskazaniu Blue Birda Compacta / U1), to zerknij sobie najpierw na rynek chiński, np. firma PureLure lub Mifine. Tam na promkach w cenie około 200 zł dostaniesz kij znacznie lepiej wykonany niż kosztujące tyle w Polsce odpowiedniki. O transport nie masz się co martwić - poleci do paczkomatu, w solidnej tubie wypełnionej folią bąbelkową (kilka wędek już tak do mnie dotarło). O ile ściąganie dwuskładów z Chin bywa ryzykowne, to travele bez obaw łykać.

• bart12117 lubi to

#1063 OFFLINE   mikryb

mikryb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Mikołaj

Napisano 20 marzec 2025 - 18:23

Mam Blue Birda tubulara w czteroskładzie 1-7g i bardzo dobra czułość. Nie miałem w ręku dwuskładu tej wędki ale tak jak kolega wyżej napisał nie powinno być znaczącej różnicy.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

#1064 OFFLINE   Mik

Mik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 272 postów
  • Lokalizacja1km od Bałtyku
  • Imię:Michał

Napisano 21 marzec 2025 - 15:00

Dwie dekady wieloskładowego bytu minimalistycznego.Istota travel wędek jest to. Ulubiony temat w metodzie rzucanej w wodę.

#1065 OFFLINE   Streetart90

Streetart90

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 71 postów

Napisano 25 marzec 2025 - 19:30

Powyżej opisany major craft 0.5-7 pociągnie przynęty pstrągowe tj. woblery do 5 cm, obrotówki do nr 2 czy będzie za delikatny?

Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka

#1066 OFFLINE   etherni

etherni

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1856 postów
  • LokalizacjaWschód
  • Imię:Sławek

Napisano 26 marzec 2025 - 06:42

Streetart90, on 25 Mar 2025 - 18:30, said:

Powyżej opisany major craft 0.5-7 pociągnie przynęty pstrągowe tj. woblery do 5 cm, obrotówki do nr 2 czy będzie za delikatny?

Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka

Jak szukasz travela do takich zastosowań to polecam Blue Bird 3-12g 2,40m.
Dźwignie woblery i obrotówki, a dodatkowo pozwala komfortowo łowić na małe gumki z główką 2g .
Na małe i średnie rzeki ideał pstrągowy w travelu, głębokie ugięcie, lekkość, sporo mocy w dolniku.
Drugim travelem jakiego używam na pstrągi jest Abu Diplomat 2,45 ten starszy, opisany błędnie jako 10-25g.
To już cięższy kij o większej mocy, wolniejszej akcji, dużo bardziej mięsisty, ładuje się realnie od 4g, chociaż dzięki akcji da sie mniej wyrzucić na przyzwoite odległości. Kij na większe rzeki i rwący nurt, który nie boi się żadnego przyłowu. Wobler 8cm w bystrzu też nie będzie problemem dla niego.

Użytkownik etherni edytował ten post 26 marzec 2025 - 06:43

#1067 OFFLINE   mikryb

mikryb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 marzec 2025 - 08:54

Na pstrągi nada się bardzo dobrze Shimano STC 3-14g. Jest bardzo krótki po złożeniu a rozkłada się do 2.10 lub 2.40 w zależności od użytych elementów. Kij giętki ale nie jest kluchowaty.

Z krótszych używałem też St Croix Premiere w czteroskładzie 2-9g. Przyjemny kij z zapasem mocy do wyholowania sporych ryb.

#1068 OFFLINE   Luckyguliver

Luckyguliver

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1010 postów
  • LokalizacjaN17
  • Imię:Remek

Napisano 26 marzec 2025 - 17:44

mikryb, on 26 Mar 2025 - 07:54, said:

Z krótszych używałem też St Croix Premiere w czteroskładzie 2-9g. Przyjemny kij z zapasem mocy do wyholowania sporych ryb.

Jak sporych?

#1069 OFFLINE   Hesher

Hesher

Ekspert

• Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6433 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 26 marzec 2025 - 22:57

Luckyguliver, on 26 Mar 2025 - 16:44, said:

Jak sporych?

Miałem oczko mocniejszy, opisany do 14g czy 17g. W rzeczywistości góra to jakieś 45-50g bez problemu.

#1070 OFFLINE   mikryb

mikryb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 marzec 2025 - 22:59

Luckyguliver, on 26 Mar 2025 - 16:44, said:

Jak sporych?

Największy był boleń 63 cm. Nie musiałem go męczyć długim holem. Na pstrągach niestety u mnie nie był ale z poprzednim właścicielem tak.

#1071 OFFLINE   Metar

Metar

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano wczoraj, 10:44

Mekamil, on 08 Jan 2025 - 19:30, said:

Przestańcie pisać, że coś zależy od linii lotniczej. Wcześniej już ktoś o tym pisał - na 'checkoucie' nie ma pracowników linii lotniczej, z którą lecimy tylko jest obsługa lotniska. A obsługa w Polsce stosuje się do przepisów podawanych przez Urząd Lotnictwa Cywilnego, a nie poszczególnych linii lotniczych (ale w całej UE obowiązują te same ograniczenia).

To jest inaczej jednak. Unijne prawo to wyznacznik poniżej którego nie można zejść. Ale każde lotnisko może zaostrzyć kontrolę. A druga sprawa to linia lotnicza. Linia może napisać sobie w regulaminie że to i to. A bezpieczeństwo nie ma nic do rzeczy.

Użytkownik Metar edytował ten post wczoraj, 10:47

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych