Serwus.
Poszukuję informacji na temat czteroskładu SG4 2,69m/45g/MH. Ktoś coś?
https://savage-gear....-medium-game-tr
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 28 marzec 2023 - 15:46
Serwus.
Poszukuję informacji na temat czteroskładu SG4 2,69m/45g/MH. Ktoś coś?
https://savage-gear....-medium-game-tr
Napisano 28 marzec 2023 - 20:44
Napisano 01 kwiecień 2023 - 17:16
Użytkownik gooral edytował ten post 01 kwiecień 2023 - 17:17
Napisano 01 kwiecień 2023 - 18:47
Użytkownik Hesher edytował ten post 01 kwiecień 2023 - 18:52
Napisano 03 kwiecień 2023 - 12:25
Ja tez sie zastanawiam od jakiegos czasu na teleskopem wlasnie. W Japonii od jakiegos czasu trend nowy teleskopowy sie pojawil....
Użytkownik Luckyguliver edytował ten post 03 kwiecień 2023 - 12:25
Napisano 16 kwiecień 2023 - 01:24
Napisano 16 kwiecień 2023 - 07:27
Napisano 17 kwiecień 2023 - 19:22
Napisano 17 kwiecień 2023 - 22:31
Napisano 17 maj 2023 - 15:25
Użytkownik Moto Fishing edytował ten post 17 maj 2023 - 15:27
Napisano 17 maj 2023 - 15:29
Napisano 17 maj 2023 - 18:14
poszukaj robinson voyager pike 2.70 genialny kij
Napisano 17 maj 2023 - 19:31
Cześć wszystkim!Stoję przed wyborem wędki travel spin.Będę na niej łowił na małe i średnie przynęty głównie na wakacjach w Morzu Śródziemnym.Po przejrzeniu ofert producentów na rynku wytypowałem kilka wędek:DRAGON Flash FOUR Spinn 2.45m 6-25 gAbu Garcia Tormentor Travel Spin 7 213cm 5-18 gAbu Garcia Tormentor Travel Spin 8 244 8-24 gDaiwa Megaforce Travel Spin - 2,25m 7-25g (chyba za "mocna"?)Wędka Berkley Phazer Pro III Spinning - 2,13m 3-15gMikado Exellence Journey - 2,14m 3-15gRobinson Travel Spin 7-24 g 66 cm - 240 cmChyba najbliżej mi do Dragona, bo mógłbym też jej użyć na wyjazdach jako lekkiej gruntówki.Abu Garcia kusi legendą marki.Jeśli ktoś z Was miał do czynienia z tymi wędkami to proszę o opinie, ewentualnie zaproponowanie innej.Budżet < 250 złDzięki!Na morze darował bym sobie kije poniżej 2.70m. Przy tym łowieniu długość robi różnicę mój naj krótszy kij do spiningu w morzu to major Craft ceostage 2.90m a naj bardziej operatywny to 3.30 Sonik magna
Napisano 17 maj 2023 - 20:45
poszukaj robinson voyager pike 2.70 genialny kij
Napisano 17 maj 2023 - 23:18
Napisano 18 maj 2023 - 04:01
Cześć wszystkim!Stoję przed wyborem wędki travel spin.Będę na niej łowił na małe i średnie przynęty głównie na wakacjach w Morzu Śródziemnym.Po przejrzeniu ofert producentów na rynku wytypowałem kilka wędek:DRAGON Flash FOUR Spinn 2.45m 6-25 gAbu Garcia Tormentor Travel Spin 7 213cm 5-18 gAbu Garcia Tormentor Travel Spin 8 244 8-24 gDaiwa Megaforce Travel Spin - 2,25m 7-25g (chyba za "mocna"?)Wędka Berkley Phazer Pro III Spinning - 2,13m 3-15gMikado Exellence Journey - 2,14m 3-15gRobinson Travel Spin 7-24 g 66 cm - 240 cmChyba najbliżej mi do Dragona, bo mógłbym też jej użyć na wyjazdach jako lekkiej gruntówki.Abu Garcia kusi legendą marki.Jeśli ktoś z Was miał do czynienia z tymi wędkami to proszę o opinie, ewentualnie zaproponowanie innej.Budżet < 250 złDzięki!
Posiadam tego Dragona oraz Mikado. Generalnie Mikado jest bardzo szybkim travelem, który można spokojnie przeciążyć do tych 20 gramów, a może i ciut więcej. Dragon opisany jest dobrze, może nawet ciut za wysoko w dolnym zakresie, bo już 4 gramowa główka akceptowalnie lata. Kij jednak nieco wolniejszy od Mikado. Na polskie warunki, to taki uniwersalny kijek - na rzece połowisz pstrągi czy bolenie, na jezioro podrzucić 10-12 cm woblera szczupakowi albo na 2" keitecha pobawisz się z okoniami. Lepiej rzuca się Dragonem, bardziej sprężysty. Mimo wszystko kije się mocno pokrywają i jednego będę się pozbywał.
Niestety żadnego z tych kijków nie poleciłbym do łowienia na morzu, bo aby miało to sens, to wypada machnąć cięższą przynętą. Jako coś do lżejszego łowienia wypadałoby mieć cw typu 10-40 gramów.
Napisano 18 maj 2023 - 15:09
Posiadam tego Dragona oraz Mikado. Generalnie Mikado jest bardzo szybkim travelem, który można spokojnie przeciążyć do tych 20 gramów, a może i ciut więcej. Dragon opisany jest dobrze, może nawet ciut za wysoko w dolnym zakresie, bo już 4 gramowa główka akceptowalnie lata. Kij jednak nieco wolniejszy od Mikado. Na polskie warunki, to taki uniwersalny kijek - na rzece połowisz pstrągi czy bolenie, na jezioro podrzucić 10-12 cm woblera szczupakowi albo na 2" keitecha pobawisz się z okoniami. Lepiej rzuca się Dragonem, bardziej sprężysty. Mimo wszystko kije się mocno pokrywają i jednego będę się pozbywał.
Niestety żadnego z tych kijków nie poleciłbym do łowienia na morzu, bo aby miało to sens, to wypada machnąć cięższą przynętą. Jako coś do lżejszego łowienia wypadałoby mieć cw typu 10-40 gramów.
1. Byłem dzisiaj w sklepie wędkarskim oglądać Dragona Flash Four, ale sprzedawca odradzał mi go, bo jak twierdził ma przelotki starego typu z grubymi wkładkami i przez to zasięg rzutów przynętami jest krótszy niż np. w SG Parabellum.
Może to ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć?
2. Jaki jest realny minimalny ciężar wyrzutowy przynęty w:
a. Savage Gear Parabellum CCS Travel 279cm 7-24g 4cz.
https://pleciona.pl/...-24g-4cz./28647
b. Savage Gear SG4 Medium Game 243cm 7-25g 4sec
https://pleciona.pl/...-25g-4sec/45540
Chodzi mi o to czy da się tymi wędkami rzucić woblerami/gumami od 3-4 g i czuć ich pracę?
Użytkownik Moto Fishing edytował ten post 18 maj 2023 - 15:10
Napisano 19 maj 2023 - 14:27
1. Byłem dzisiaj w sklepie wędkarskim oglądać Dragona Flash Four, ale sprzedawca odradzał mi go, bo jak twierdził ma przelotki starego typu z grubymi wkładkami i przez to zasięg rzutów przynętami jest krótszy niż np. w SG Parabellum.
Może to ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć?
2. Jaki jest realny minimalny ciężar wyrzutowy przynęty w:
a. Savage Gear Parabellum CCS Travel 279cm 7-24g 4cz.
https://pleciona.pl/...-24g-4cz./28647
b. Savage Gear SG4 Medium Game 243cm 7-25g 4sec
https://pleciona.pl/...-25g-4sec/45540
Chodzi mi o to czy da się tymi wędkami rzucić woblerami/gumami od 3-4 g i czuć ich pracę?
Zmień sklep... Typ ewidentnie chce opchnąć inny towar, na którym ma lepsze prowizje ewentualnie jakieś bonusy innego typu. Dragon Flash Four nie ma żadnego problemu z zasięgiem rzutu - testowałem ostatnio 3 kije na identycznych przynętach i linkach (celem zostawienia sobie jednego travela). Detale pokroju konstrukcji przelotki, wielkości pierwszej itd. mają zauważalne dla długości rzutu znaczenie niemal wyłącznie w sytuacji, gdy w grę wchodzą przynęty typu 0,5-5g.
Parabellum, to zupełnie inna charakterystyka wędki. Niektórzy takie coś lubią, inni nie znoszą. Generalnie wędki z pełniejszym ugięciem, to bardziej przynęty sztywne i rzeka, bo przy podbijaniu gum po prostu za mocno się kładą (trudno nadać agresywniejszy ruch przynęcie).
SG4, to blanki dość uniwersalne i wybór całkiem ok. Jednak wobler 3-4g, to ciężki temat nawet dla kijów typu "light". Czuć pracę wobka raczej będziesz, bo jakość blanku sprawi, że drgania przeniesie. Z wyrzutem będzie jednak kiepsko, bo o ile punktowo skupione 4g jeszcze jakoś naładuje choćby szczytówkę, to mający większe opory powietrza i rozłożoną masę wobler już nie.
Dalej nie rozumiem jednak dlaczego uparcie nastawiasz się na przynęty tak małe, skoro chcesz tym wędkować w morzu...
Napisano 19 maj 2023 - 16:20
Zmień sklep... Typ ewidentnie chce opchnąć inny towar, na którym ma lepsze prowizje ewentualnie jakieś bonusy innego typu. Dragon Flash Four nie ma żadnego problemu z zasięgiem rzutu - testowałem ostatnio 3 kije na identycznych przynętach i linkach (celem zostawienia sobie jednego travela). Detale pokroju konstrukcji przelotki, wielkości pierwszej itd. mają zauważalne dla długości rzutu znaczenie niemal wyłącznie w sytuacji, gdy w grę wchodzą przynęty typu 0,5-5g.
Parabellum, to zupełnie inna charakterystyka wędki. Niektórzy takie coś lubią, inni nie znoszą. Generalnie wędki z pełniejszym ugięciem, to bardziej przynęty sztywne i rzeka, bo przy podbijaniu gum po prostu za mocno się kładą (trudno nadać agresywniejszy ruch przynęcie).
SG4, to blanki dość uniwersalne i wybór całkiem ok. Jednak wobler 3-4g, to ciężki temat nawet dla kijów typu "light". Czuć pracę wobka raczej będziesz, bo jakość blanku sprawi, że drgania przeniesie. Z wyrzutem będzie jednak kiepsko, bo o ile punktowo skupione 4g jeszcze jakoś naładuje choćby szczytówkę, to mający większe opory powietrza i rozłożoną masę wobler już nie.
Dalej nie rozumiem jednak dlaczego uparcie nastawiasz się na przynęty tak małe, skoro chcesz tym wędkować w morzu...
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych