Oczywiście że tak, ale niektórzy lubią to pokrętło na zewnątrz, dające namiastkę magnetyka.
Jaki multiplikator na początek?
#601 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2022 - 19:59
- ms80 lubi to
#602 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2022 - 20:12
Pierwszy mój multik to 5001c i on ma normalnie po prawej drugi docisk ze skalą. A przy moim stylu łowienia to często sięgam po docisk (IMO działa podobnie jak magnetyk bo liniowo) i nie zauważyłem aby młynki ciężej chodziły mimo czasem znacznego dokręcenia. Tylko że ja łowię ciężko, naprawdę ciężko, a tu jeśli chcemy dalej rzucać to hamulec odśrodkowy i docisk, magnetyk w beastach 61 mam zazwyczaj na połowę ustawiony, a zmieniając przynęty regulowałem dociskiem, bo magnetyk niewiele zmieniał (ale mówimy tu o rzucie 500g+ bez kompleksów). Jedzie do mnie betoniarka co ma sam magnetyk, sam jestem ciekaw jak się będzie rzucać. Podsumowując należy poznać dany multik, bo złotej recepty na ustawienia nie ma.
- S.N. lubi to
#603 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2022 - 20:27
Hej .Na początku polecam ustwienie docisku szpuli w taki sposób ,aby przynęta powli lecz płynnie zjeżdżała w dół pod własnym obciążeniem - po zwolnieniu szpuli oczywiście .Potem można regulować w zależności od potrzeb .Nie mówię o przynętach bardzo ciężkich ,bo takimi nie łowię .Pozdro .
- BOB, Alexspin, bob74 i 1 inna osoba lubią to
#604 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2022 - 20:47
Hej .Na początku polecam ustwienie docisku szpuli w taki sposób ,aby przynęta powli lecz płynnie zjeżdżała w dół pod własnym obciążeniem - po zwolnieniu szpuli oczywiście .Potem można regulować w zależności od potrzeb .Nie mówię o przynętach bardzo ciężkich ,bo takimi nie łowię .Pozdro .
Tak się właśnie powinno regulować na początku, jak się nie ma doświadczenia, czy z multikiem, czy w ogóle...
- BOB, Alexspin i md30 lubią to
#605 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2022 - 21:01
Ale co ma się zepsuć?
Po to jest docisk szpuli żeby sobie go regulować według potrzeb.
Właśnie po to jest żeby go stosować, a nie... nie stosować.
Jego umiejętne ustawienie, zwłaszcza z hamulcem odśrodkowym może tchnąć w multika drugie życie, nie wpływając negatywnie na odległości rzutowe.
Użytkownik RBTS edytował ten post 07 listopad 2022 - 21:01
- golsyl lubi to
#606 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2022 - 21:31
Tak się właśnie powinno regulować na początku, jak się nie ma doświadczenia, czy z multikiem, czy w ogóle...
To bardzo ogólna zasada ,jeśli można tak to nazwać ,dla początkujących .Pozwala nie zniechęcić się do multiplikatorów ,niezależnie od marki ,modelu i rodzajów hamulców rzutowych .
- Michal_ lubi to
#607 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2022 - 21:44
... A przy moim stylu łowienia to często sięgam po docisk (IMO działa podobnie jak magnetyk bo liniowo) i nie zauważyłem aby młynki ciężej chodziły mimo czasem znacznego dokręcenia. Tylko że ja łowię ciężko, naprawdę ciężko, a tu jeśli chcemy dalej rzucać to hamulec odśrodkowy i docisk, ...
Abu Record RCN jest jedyną znaną mi maszynką, gdzie nawet bardzo mocny "docisk szpuli", a faktycznie docisk osi, nie powoduje jakiegokolwiek wyczuwalnego oporu przy zwijaniu linki. Dzieje się tak dlatego, że tylko przy wyrzucie szpula (za sprawą sprzęgła jednokierunkowego) obraca osią (wałem?). Przy zwijaniu szpula obraca się bez oporów. Jednak obawiam się, że Twoje przynęty wymagają jeszcze mocniejszych maszynek.
Użytkownik RBTS edytował ten post 07 listopad 2022 - 21:45
#608 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2022 - 22:58
Michał zarżnął bestię 61, więc ABU nie ma już w swojej ofercie czegoś, co mogło by Go zainteresować. To, co do Niego idzie, to jak przyjdzie, sam się pochwali.
- Alexspin lubi to
#609 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2022 - 06:11
- Alexspin, wilczybilet, bob74 i 1 inna osoba lubią to
#610 ONLINE
Napisano 08 listopad 2022 - 07:05
Właśnie po to jest żeby go stosować, a nie... nie stosować.
Jego umiejętne ustawienie, zwłaszcza z hamulcem odśrodkowym może tchnąć w multika drugie życie, nie wpływając negatywnie na odległości rzutowe.
W takim razie po co jest ten docisk szpuli? Jakby nie miał żadnego wpływu to by go nie było.
#611 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2022 - 07:34
W takim razie po co jest ten docisk szpuli? Jakby nie miał żadnego wpływu to by go nie było.
Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
- Alexspin lubi to
#612 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2022 - 13:31
Docisk szpuli jest po to aby szpula nie pływała na boki.W zasadzie też działa jako hamulec ale stale. Ja np od samego początku łowienia castingiem używam wszystkich regulacji dostepnych w zależności od warunków w jakich łowię. Zazwyczaj lubię mieć szpulę luźną ale nie pływającą na boki.Reszta ustawiam odśrodkowym(taki typ multika)
Natomiast czasem tak jest że w innym młynku mam np.odśrodkowy otwarty na full a reguluję tylko dociskiem.Wszystko zależy od kołowrotka.Jak ja to mówię jeden jest bardziej dziki a drugi bardziej ucywilizowany. Starsze konstrukcje shimano np: curado E7 jest dla mnie bardziej dzikie.Tutaj normalnie trzeba tak wypośrodkować ustawienia aby brody nie leciały.Z kolei curado K
luźny na full i bez brody. Więc nie ma reguły.
- Novis lubi to
#613 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2022 - 17:25
Pisałem wcześniej, iż sporo zależy od danego multika, więc gotowe recepty związane z ustawieniami nie zawsze się sprawdzają. Fajnie Radek to zobrazowałeś, używając określenia "dziki multik". I tak w istocie jest.
- Alexspin i bob74 lubią to
#614 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2022 - 19:41
Jednak względnie stałe hamowanie na osi szpuli umiejętnie dodane do zmniejszonego nieco hamowania odśrodkowego pozwala na spore wypłaszczenie krzywej hamowania. Ma to szczególne znaczenie podczas rzucania pod wiatr przynętami o dużych oporach aero. Dotyczy to także ciężkich, ale dużych przynęt. Zalety "docisku" uwidaczniają się szczególnie w maszynkach z hamulcem odśrodkowym.
- Mirek* lubi to
#615 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2022 - 21:39
Wydaje mi się, że nawet minimalny luz działa na szkodę mechaniki multika kosztem może kilku metrów dystansu?
lepszy jest minimalny luz ,niż nawet lekko dokręcony docisk,od czego są hamulce rzutowe?
tyczy sie to kołowrotków których os szpuli przechodzi przez pinion
juz kiedys o tym pisałem,mianowicie dokręcając docisk os szpuli przechodzącą przez pinion przestawia go względem kola głównego,i tak własnie niszczy się przekładnia główna
spróbuj to w którymś np z shimano ,odrazu poczujesz przekładnie na korbie
- S.N. lubi to
#616 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2022 - 22:03
lepszy jest minimalny luz ,niż nawet lekko dokręcony docisk,od czego są hamulce rzutowe?
juz kiedys o tym pisałem,mianowicie dokręcając docisk os szpuli przechodzącą przez pinion przestawia go względem kola głównego,i tak własnie niszczy się przekładnia główna
ciekawa teoria, można to jakoś poprzeć czymś wiarygodnym?
#617 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2022 - 22:05
Używam Shimano Citica 201D od 2007 roku i dalej w użytku .Często aby zwiększyc dystans rzutu mam wszystkie bloczki OFF i wtedy tylko docisk .Skoro oś szpuli przechodzi przez pinion ,to zerowy luz zawsze będzie lepszy .Natomiast dokręcanie docisku nie przesuwa osi szpuli ,tylko dociska ją do gniazda w drugim poliku multiplikatora .
Użytkownik golsyl1980 edytował ten post 08 listopad 2022 - 22:05
- Alexspin lubi to
#618 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2022 - 22:05
a są takie multiki co oś nie przechodzi przez pinion?
#619 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2022 - 22:08
Są .Nawet w starej Daiwie TD 103 szpula ma krótką oś dochodzącą tylko do gniazda pinionu .Od strony docisku jest ośka z tworzywa ,która w/w dociska .
Załączone pliki
Użytkownik golsyl1980 edytował ten post 08 listopad 2022 - 22:10
#620 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2022 - 22:13
wiekszosc z daiwy i nie tylko
Używam Shimano Citica 201D od 2007 roku i dalej w użytku .Często aby zwiększyc dystans rzutu mam wszystkie bloczki OFF i wtedy tylko docisk .Skoro oś szpuli przechodzi przez pinion ,to zerowy luz zawsze będzie lepszy .Natomiast dokręcanie docisku nie przesuwa osi szpuli ,tylko dociska ją do gniazda w drugim poliku multiplikatora .
czytaj prosze ze zrozumieniem
nie chwalac sie nieskromnie ,tez mam serie D cala zresztą
Użytkownik didi edytował ten post 08 listopad 2022 - 22:19
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych